PAPAZJANA PREMA RECEPTU STEVE KARAPANDŽE: Zaboravljeno jelo vrhunskog ukusa i krajnje jednostavnih sastojaka
Osvežite svoj meni, prelistajte stare bakine recepte pa osvežite zaboravljena jela!

Naziv ovog jela potiče iz persijskog jezika i označava čorbasto jelo od mesa i različitih vrsta povrća. Papazjana je zapravo turskog porekla i poznata je u svom područjima nekadašnje turske imperije samo naravno sa različitim lokalnim varijacijama.
SASTOJCI:
- 1 kg govedine;
- 300 g šargarepe;
- 100 g korena peršuna;
- 150 g svežeg celera;
- 500 g prokelja;
- 100 g paštrnaka;
- 300 g krompira;
- 500 g manjih glavica crnog luka;
- 50 g masti;
- 1 dcl sirćeta ili vina;
- voda;
- 4 čena belog luka;
- 2 lovorova lista;
- so i biber u zrnu.
PRIPREMA:
Povrće očistimo i isečemo na tanke rezance. Prokelj i krompir očistimo i isečemo na deblje kolutove.
Šerpu (koju možemo da stavimo u rernu) sa debljim dnom premažemo mašću. Prvo stavljamo meso i posolimo ga. Zatim ređamo po slojevima povrće. Glavice crnog luka ostavimo cele.
Dodamo sve začine, zalijemo sirćetom ili belim vinom, pokrijemo pergament papirom/papirom za pečenje i kuvamo na tihoj vatri 2 do 3 sata u rerni. Jelo možemo poslužiti u šerpi u kojoj se pripremalo.

Stare domaćice znaju najbolju caku za pamučne kiflice sa sirom: Brzo se prave, a ukus savršen - recept za desetku
Caka je u dizanom testu za kiflice sa sirom koje će svaki zalogaj učiniti preukusnim.

Kuvana kaša od kiselog mleka i belog luka: Zaboravljeno jelo koje je pastirima grejalo kosti i gasilo umor
U planinskim krajevima Srbije, naročito u Zlatiborskom i Pešterskom kraju, jela se jednostavna, ali snažna kaša od kiselog mleka, brašna i belog luka. Pravljena pred spavanje, služila je da „izvuče hladnoću iz tela“ i da se lakše zaspi.
Dodajte samo jedan sastojak u kačamak i biće neodoljiv: Za ovaj trik treba da zna svaka domaćica
Od kukuruznog brašna se prave mnoga domaća, zdrava jela koja su često na trpezi u svakoj kući.

Neodoljiva proja bez jaja: Ukus osvaja i svaki zalogaj je uživanje, nema promašaja sa ovim receptom
Proja je mnogima omiljeno jelo.

Sočni baklava kolač: Malo drugačiji recept za mnogima omiljenu poslasticu (VIDEO)
Da li ste nekada spremali baklavu na ovakav način?
Komentari(0)