Starinski recept za sutlijaš koji odmah vraća u detinjstvo: Tradicionalna receptura naših baki i mama

Izvor: Teodora Tojagić

16:00

Gastronomija 0

Donosimo vam starinski recept naših baka i mama za preukusni sutlijaš koji vraća u detinjstvo.

sutlijaš
Shutterstock

U ova moderna vremena, pomalo zaboravljamo ona dobra starinska jela, posebno poslastice kojim su nam mame i bake usrećivale detinjstvo. Sutlijaš je jedna od tih poslastica, a starinski recept za sutlijaš će vas odmah vratiti u stara vremena.

Sastojci za starinski sutlijaš:

200 g pirinča
8 kašika šećera
1 l mleka
1 kesica vanilin šećera

Priprema starinskog sutlijaša:

Pirinač prvo operite u nekoliko voda, pa ga kuvajte oko 10 minuta sve dok ne provri. U drugoj šerpi sipajte mleko i stavite da se kuva, takođe dok i ono ne proključa. Potom, u mleko dodajte šećer, vanilin šećer i prethodno skuvan i oceđen pirinač. Kuvajte sve oko 20 minuta uz postepeno mešanje.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ukoliko vam je smesa retka ili niste ocedili pirinač, nemojte da vas to čudi, jer će to dodatno da se zgusne. Kada sutlijaš bude gotov, sipajte ga u činije dok je još vreo. Najbolje da ga sipate u staklene posude, koje pre sipanja treba da pokvasite da ne bi pukle od toplote.

Ostavite prvo malo da se ohladi na sobnoj temperaturi pa stavite u frižider da se lepo ohladi. Po želji možete da sipate cimet po vrhu i poslastica je spremna za posluženje.

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Komentari(0)

Loading