Starinski recept za sutlijaš koji odmah vraća u detinjstvo: Tradicionalna receptura naših baki i mama
Donosimo vam starinski recept naših baka i mama za preukusni sutlijaš koji vraća u detinjstvo.

U ova moderna vremena, pomalo zaboravljamo ona dobra starinska jela, posebno poslastice kojim su nam mame i bake usrećivale detinjstvo. Sutlijaš je jedna od tih poslastica, a starinski recept za sutlijaš će vas odmah vratiti u stara vremena.
Sastojci za starinski sutlijaš:
200 g pirinča
8 kašika šećera
1 l mleka
1 kesica vanilin šećera
Priprema starinskog sutlijaša:
Pirinač prvo operite u nekoliko voda, pa ga kuvajte oko 10 minuta sve dok ne provri. U drugoj šerpi sipajte mleko i stavite da se kuva, takođe dok i ono ne proključa. Potom, u mleko dodajte šećer, vanilin šećer i prethodno skuvan i oceđen pirinač. Kuvajte sve oko 20 minuta uz postepeno mešanje.
Možda vas zanima:

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.

Majstorski recept za sočnu pitu koja nema konkurenciju: Svideće se i najvećim gurmanima, od ovog nema boljeg obroka
Svim ljudima koji uživaju u hrani ova pita biće jedno od omiljenih jela.
Možda vas zanima:

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.

Majstorski recept za sočnu pitu koja nema konkurenciju: Svideće se i najvećim gurmanima, od ovog nema boljeg obroka
Svim ljudima koji uživaju u hrani ova pita biće jedno od omiljenih jela.
Možda vas zanima:

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.

Majstorski recept za sočnu pitu koja nema konkurenciju: Svideće se i najvećim gurmanima, od ovog nema boljeg obroka
Svim ljudima koji uživaju u hrani ova pita biće jedno od omiljenih jela.
Ukoliko vam je smesa retka ili niste ocedili pirinač, nemojte da vas to čudi, jer će to dodatno da se zgusne. Kada sutlijaš bude gotov, sipajte ga u činije dok je još vreo. Najbolje da ga sipate u staklene posude, koje pre sipanja treba da pokvasite da ne bi pukle od toplote.
Ostavite prvo malo da se ohladi na sobnoj temperaturi pa stavite u frižider da se lepo ohladi. Po želji možete da sipate cimet po vrhu i poslastica je spremna za posluženje.

Zapečene kiselišarke: Zaboravljeni posni zalogaji od kiselog kupusa i brašna iz srca Šumadije
U vremenima kada se nije imalo, domaćice su znale da od kiselog kupusa i šake brašna naprave toplu, posnu hranu. Kiselišarke su jelo koje se jelo s nogu, uz turšiju i toplu proju – i danas ga gotovo niko ne zna.

Zaboravljeni recept sa Zlatibora: Kako se pravi droženac – zimsko jelo od brašna, čvaraka i proje
U selima zapadne Srbije nekada se svakodnevno pripremao droženac – jednostavno, ali zasitno jelo od mlevene suve proje, čvaraka i domaće masti. Danas se pravi samo u retkim domaćinstvima.


Slani pekmez iz Crne Trave: Zaboravljeno jelo koje spaja šljive, beli luk i začinsko bilje
U planinskim selima jugoistočne Srbije nekada se pripremao neobičan „slani pekmez“ – od kuvanih šljiva, belog luka i divljeg bilja. Bio je dodatak uz kačamak, sir ili suvo meso, a danas ga gotovo niko ne pravi.

Šumadijska slatka pita sa kvasom: Zaboravljeni recept koji se pravio samo kad se rodi muško dete
Nekada je postojala pita koja se nije pravila iz gladi, već iz radosti – slatka, bogata i simbolična, pripremana samo u najradosnijim trenucima života.
Komentari(0)