Posna sarma po receptu Steve Karapandže
Stevo Karapandža, istaknuti kuvar bivše Jugoslavije, poznat je po raznovrsnim receptima koji uključuju i posna jela. Iako su mnogi njegovi recepti usmereni na jela s mesom i mlečnim proizvodima, u njegovoj bogatoj kolekciji nalaze se i posne opcije. Jedan od takvih recepata je posna sarma, prilagođena za vreme posta.
Ova verzija sarme koristi pirinač i povrće kao punjenje, umesto tradicionalnog mesa, što je čini idealnom za posne dane.
Sastojci:
- 1 glavica kiselog kupusa
- 200 g pirinča
- 2 glavice crnog luka
- 2 šargarepe
- 1 veza peršuna
- 2 čena belog luka
- 50 ml ulja
- So i biber po ukusu
- 1 kašičica aleve paprike
- 2 lovorova lista
- 1 kašika paradajz pirea
- Voda ili povrtni bujon po potrebi
Priprema:
Možda vas zanima:
RECEPT ZA SVETOGORSKU SARMU Originalan recept za posnu sarmu sa Svete Gore, 2 sastojka su ključna
Uđite u Vaskršnji post sa dosta recepata koje možete da pripremite kako vam ideje ne bi ponestale.
POSNA SARMA S ORASIMA I SUVIM ŠLJIVAMA Recept koji će Vam svi tražiti za predstojeće slave
Postaće neizostavna na slavama, prijatno.
Možda vas zanima:
RECEPT ZA SVETOGORSKU SARMU Originalan recept za posnu sarmu sa Svete Gore, 2 sastojka su ključna
Uđite u Vaskršnji post sa dosta recepata koje možete da pripremite kako vam ideje ne bi ponestale.
POSNA SARMA S ORASIMA I SUVIM ŠLJIVAMA Recept koji će Vam svi tražiti za predstojeće slave
Postaće neizostavna na slavama, prijatno.
Možda vas zanima:
RECEPT ZA SVETOGORSKU SARMU Originalan recept za posnu sarmu sa Svete Gore, 2 sastojka su ključna
Uđite u Vaskršnji post sa dosta recepata koje možete da pripremite kako vam ideje ne bi ponestale.
POSNA SARMA S ORASIMA I SUVIM ŠLJIVAMA Recept koji će Vam svi tražiti za predstojeće slave
Postaće neizostavna na slavama, prijatno.
Priprema listova kupusa: Pažljivo odvojite listove kiselog kupusa, isperite ih ako su previše slani, i odstranite zadebljane delove kako bi listovi bili lakši za motanje.
Priprema filinga: Sitno iseckajte crni luk i šargarepu. U tiganju zagrejte ulje, dodajte luk i pržite dok ne postane staklast. Zatim dodajte šargarepu i nastavite da pržite dok ne omekša. Dodajte opran pirinač i pržite još nekoliko minuta, dok pirinač ne postane staklast. Začinite solju, biberom i alevom paprikom. Na kraju dodajte sitno seckan peršun i beli luk, pa sve dobro promešajte.
Punjenje listova: Na svaki list kupusa stavite odgovarajuću količinu filinga, u zavisnosti od veličine lista. Savijte bočne strane prema unutra i urolajte sarmu čvrsto kako se ne bi raspala tokom kuvanja.
Slaganje sarme: Na dno šerpe stavite nekoliko listova kupusa ili iseckanog kupusa kako bi sarma imala podlogu. Poređajte sarmice u šerpu, slažući ih u krug. Između redova stavite lovorov list.
Dodavanje tečnosti: U posudi pomešajte paradajz pire sa vodom ili povrtnim bujonom i prelijte preko sarme tako da tečnost pokrije sarmice.
Kuvanje: Stavite šerpu na srednju vatru i kuvajte dok ne proključa. Zatim smanjite vatru, poklopite i ostavite da se krčka na tihoj vatri oko 2 sata, dok pirinač ne bude potpuno kuvan, a ukusi se sjedine.
Serviranje: Poslužite toplo, uz parče hleba ili posni pire krompir.
Ovaj recept pruža ukusan i zasitan obrok tokom posta, zadržavajući autentičan ukus tradicionalne sarme. Iako je prilagođen posnim pravilima, bogatstvo ukusa i aroma čini ga omiljenim jelom i van posnih dana.
GLAVNO JELO ZA VREME POSTA Fenomenalan manastirski krompir iz rerne, jeftin ručak a ukus kraljevski
Ovaj recept potiče iz grčkih pravoslavnih manastira
Recept za tradicionalnu jufku iz Istočne Srbije
Jufka, jednostavno i manje poznato jelo iz istočne Srbije, pravi se od domaćeg testa koje se razvlači, seče na trakice, suši i potom kuva.
DA UŽIVATE U SVAKOM ZALOGAJU Posni gulaš od šampinjona, FENOMENALNOG ukusa, a sprema se za čas
Za prijatan post onima koji poste, donosimo recept za odličan posni gulaš od pečuraka, fenomenalnog ukusa.
Posna sarma po receptu Steve Karapandže
Stevo Karapandža, istaknuti kuvar bivše Jugoslavije, poznat je po raznovrsnim receptima koji uključuju i posna jela. Iako su mnogi njegovi recepti usmereni na jela s mesom i mlečnim proizvodima, u njegovoj bogatoj kolekciji nalaze se i posne opcije. Jedan od takvih recepata je posna sarma, prilagođena za vreme posta.
OVAKO NEŠTO NISTE PROBALI Posna sarma probudiće sva vaša čula, svi će je obožavati
Ukus je neprikosnoven!
Komentari(0)