Posna sarma po receptu Steve Karapandže

12:00

Gastronomija 0

Stevo Karapandža, istaknuti kuvar bivše Jugoslavije, poznat je po raznovrsnim receptima koji uključuju i posna jela. Iako su mnogi njegovi recepti usmereni na jela s mesom i mlečnim proizvodima, u njegovoj bogatoj kolekciji nalaze se i posne opcije. Jedan od takvih recepata je posna sarma, prilagođena za vreme posta.

sarma
Shutterstock

Ova verzija sarme koristi pirinač i povrće kao punjenje, umesto tradicionalnog mesa, što je čini idealnom za posne dane.

Sastojci:

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 200 g pirinča
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 1 veza peršuna
  • 2 čena belog luka
  • 50 ml ulja
  • So i biber po ukusu
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 2 lovorova lista
  • 1 kašika paradajz pirea
  • Voda ili povrtni bujon po potrebi

Priprema:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Priprema listova kupusa: Pažljivo odvojite listove kiselog kupusa, isperite ih ako su previše slani, i odstranite zadebljane delove kako bi listovi bili lakši za motanje.

Priprema filinga: Sitno iseckajte crni luk i šargarepu. U tiganju zagrejte ulje, dodajte luk i pržite dok ne postane staklast. Zatim dodajte šargarepu i nastavite da pržite dok ne omekša. Dodajte opran pirinač i pržite još nekoliko minuta, dok pirinač ne postane staklast. Začinite solju, biberom i alevom paprikom. Na kraju dodajte sitno seckan peršun i beli luk, pa sve dobro promešajte.

Punjenje listova: Na svaki list kupusa stavite odgovarajuću količinu filinga, u zavisnosti od veličine lista. Savijte bočne strane prema unutra i urolajte sarmu čvrsto kako se ne bi raspala tokom kuvanja.

Slaganje sarme: Na dno šerpe stavite nekoliko listova kupusa ili iseckanog kupusa kako bi sarma imala podlogu. Poređajte sarmice u šerpu, slažući ih u krug. Između redova stavite lovorov list.

Dodavanje tečnosti: U posudi pomešajte paradajz pire sa vodom ili povrtnim bujonom i prelijte preko sarme tako da tečnost pokrije sarmice.

Kuvanje: Stavite šerpu na srednju vatru i kuvajte dok ne proključa. Zatim smanjite vatru, poklopite i ostavite da se krčka na tihoj vatri oko 2 sata, dok pirinač ne bude potpuno kuvan, a ukusi se sjedine.

Serviranje: Poslužite toplo, uz parče hleba ili posni pire krompir.

Ovaj recept pruža ukusan i zasitan obrok tokom posta, zadržavajući autentičan ukus tradicionalne sarme. Iako je prilagođen posnim pravilima, bogatstvo ukusa i aroma čini ga omiljenim jelom i van posnih dana.

sarma

Posna sarma po receptu Steve Karapandže

Gastronomija

12:00

2 decembar, 2024

Stevo Karapandža, istaknuti kuvar bivše Jugoslavije, poznat je po raznovrsnim receptima koji uključuju i posna jela. Iako su mnogi njegovi recepti usmereni na jela s mesom i mlečnim proizvodima, u njegovoj bogatoj kolekciji nalaze se i posne opcije. Jedan od takvih recepata je posna sarma, prilagođena za vreme posta.

Komentari(0)

Loading