Posna sarma po receptu Steve Karapandže
Stevo Karapandža, istaknuti kuvar bivše Jugoslavije, poznat je po raznovrsnim receptima koji uključuju i posna jela. Iako su mnogi njegovi recepti usmereni na jela s mesom i mlečnim proizvodima, u njegovoj bogatoj kolekciji nalaze se i posne opcije. Jedan od takvih recepata je posna sarma, prilagođena za vreme posta.

Ova verzija sarme koristi pirinač i povrće kao punjenje, umesto tradicionalnog mesa, što je čini idealnom za posne dane.
Sastojci:
- 1 glavica kiselog kupusa
- 200 g pirinča
- 2 glavice crnog luka
- 2 šargarepe
- 1 veza peršuna
- 2 čena belog luka
- 50 ml ulja
- So i biber po ukusu
- 1 kašičica aleve paprike
- 2 lovorova lista
- 1 kašika paradajz pirea
- Voda ili povrtni bujon po potrebi
Priprema:
Možda vas zanima:

RECEPT ZA SVETOGORSKU SARMU Originalan recept za posnu sarmu sa Svete Gore, 2 sastojka su ključna
Uđite u Vaskršnji post sa dosta recepata koje možete da pripremite kako vam ideje ne bi ponestale.

POSNA SARMA S ORASIMA I SUVIM ŠLJIVAMA Recept koji će Vam svi tražiti za predstojeće slave
Postaće neizostavna na slavama, prijatno.
Možda vas zanima:

RECEPT ZA SVETOGORSKU SARMU Originalan recept za posnu sarmu sa Svete Gore, 2 sastojka su ključna
Uđite u Vaskršnji post sa dosta recepata koje možete da pripremite kako vam ideje ne bi ponestale.

POSNA SARMA S ORASIMA I SUVIM ŠLJIVAMA Recept koji će Vam svi tražiti za predstojeće slave
Postaće neizostavna na slavama, prijatno.
Možda vas zanima:

RECEPT ZA SVETOGORSKU SARMU Originalan recept za posnu sarmu sa Svete Gore, 2 sastojka su ključna
Uđite u Vaskršnji post sa dosta recepata koje možete da pripremite kako vam ideje ne bi ponestale.

POSNA SARMA S ORASIMA I SUVIM ŠLJIVAMA Recept koji će Vam svi tražiti za predstojeće slave
Postaće neizostavna na slavama, prijatno.
Priprema listova kupusa: Pažljivo odvojite listove kiselog kupusa, isperite ih ako su previše slani, i odstranite zadebljane delove kako bi listovi bili lakši za motanje.
Priprema filinga: Sitno iseckajte crni luk i šargarepu. U tiganju zagrejte ulje, dodajte luk i pržite dok ne postane staklast. Zatim dodajte šargarepu i nastavite da pržite dok ne omekša. Dodajte opran pirinač i pržite još nekoliko minuta, dok pirinač ne postane staklast. Začinite solju, biberom i alevom paprikom. Na kraju dodajte sitno seckan peršun i beli luk, pa sve dobro promešajte.
Punjenje listova: Na svaki list kupusa stavite odgovarajuću količinu filinga, u zavisnosti od veličine lista. Savijte bočne strane prema unutra i urolajte sarmu čvrsto kako se ne bi raspala tokom kuvanja.
Slaganje sarme: Na dno šerpe stavite nekoliko listova kupusa ili iseckanog kupusa kako bi sarma imala podlogu. Poređajte sarmice u šerpu, slažući ih u krug. Između redova stavite lovorov list.
Dodavanje tečnosti: U posudi pomešajte paradajz pire sa vodom ili povrtnim bujonom i prelijte preko sarme tako da tečnost pokrije sarmice.
Kuvanje: Stavite šerpu na srednju vatru i kuvajte dok ne proključa. Zatim smanjite vatru, poklopite i ostavite da se krčka na tihoj vatri oko 2 sata, dok pirinač ne bude potpuno kuvan, a ukusi se sjedine.
Serviranje: Poslužite toplo, uz parče hleba ili posni pire krompir.
Ovaj recept pruža ukusan i zasitan obrok tokom posta, zadržavajući autentičan ukus tradicionalne sarme. Iako je prilagođen posnim pravilima, bogatstvo ukusa i aroma čini ga omiljenim jelom i van posnih dana.

SRPSKA BELA MAGIJA: Zašto se bostilj u Vranju kuvao bez vode i kako je postao prirodni lek za kašalj i anemiju
U južnoj Srbiji, šljiva nije samo voće za rakiju. Otkrivamo Bostilj – starinski pekmez sa juga, koji je nastao u Vranju. Ovo "crno zlato" se kuvalo u posebnim kazanima bez kapi vode i šećera, što ga čini prirodnim koncentratom gvožđa i eliksirom za imunitet, daleko boljim od svih uvoznih proizvoda.

Ovako su domaćice pre 70 godina pravile sarmu: Caka je u ovom tajnom sastojku, odmah zapišite recept
Nedavno je jedan recept za sarmu star više od pola veka prilično probudio interesovanje.

HRANA KOЈA LEČI: Zašto su čačanski kiseli krastavci lekovitiji od ostalih i tajna sporog kiseljenja
Čačak je poznat po svojoj zimnici, a čačanski kiseli krastavci su poseban delikates. Otkrivamo zašto se baš ovi krastavci smatraju probiotičkom bombom i kako ih proces sporog kiseljenja u salamuri bez sirćeta čini neuporedivo zdravijim od industrijskih proizvoda.

Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.

KRALJEVSKI KESTEN IZ SRBIЈE: Zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore zaboravljen i kako se pravi najzdraviji posni hleb
Dok se Francuzi kunu u kesten, mi smo zaboravili na naše blago! Otkrivamo zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore vekovima bio osnova ishrane u siromašnim krajevima. Ovaj zaboravljeni plod je prirodna energetska bomba i jedini sastojak za posni, bezglutenski hleb koji su naše bake mesile.
Komentari(0)