PAPAZJANA PREMA RECEPTU STEVE KARAPANDŽE: Zaboravljeno jelo vrhunskog ukusa i krajnje jednostavnih sastojaka
Osvežite svoj meni, prelistajte stare bakine recepte pa osvežite zaboravljena jela!

Naziv ovog jela potiče iz persijskog jezika i označava čorbasto jelo od mesa i različitih vrsta povrća. Papazjana je zapravo turskog porekla i poznata je u svom područjima nekadašnje turske imperije samo naravno sa različitim lokalnim varijacijama.
SASTOJCI:
- 1 kg govedine;
- 300 g šargarepe;
- 100 g korena peršuna;
- 150 g svežeg celera;
- 500 g prokelja;
- 100 g paštrnaka;
- 300 g krompira;
- 500 g manjih glavica crnog luka;
- 50 g masti;
- 1 dcl sirćeta ili vina;
- voda;
- 4 čena belog luka;
- 2 lovorova lista;
- so i biber u zrnu.
PRIPREMA:
Povrće očistimo i isečemo na tanke rezance. Prokelj i krompir očistimo i isečemo na deblje kolutove.
Šerpu (koju možemo da stavimo u rernu) sa debljim dnom premažemo mašću. Prvo stavljamo meso i posolimo ga. Zatim ređamo po slojevima povrće. Glavice crnog luka ostavimo cele.
Dodamo sve začine, zalijemo sirćetom ili belim vinom, pokrijemo pergament papirom/papirom za pečenje i kuvamo na tihoj vatri 2 do 3 sata u rerni. Jelo možemo poslužiti u šerpi u kojoj se pripremalo.

Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.

KRALJEVSKI KESTEN IZ SRBIЈE: Zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore zaboravljen i kako se pravi najzdraviji posni hleb
Dok se Francuzi kunu u kesten, mi smo zaboravili na naše blago! Otkrivamo zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore vekovima bio osnova ishrane u siromašnim krajevima. Ovaj zaboravljeni plod je prirodna energetska bomba i jedini sastojak za posni, bezglutenski hleb koji su naše bake mesile.

CRVENO ZLATO JUGA: Leskovačka paprika je jača od holesterola, a tajna pečenja čuva vitaminsku bombu
Leskovac nije slučajno gastronomski centar Balkana. Tajna leži u jednoj, jedinoj paprici – čuvenoj ajvaruši. Otkrivamo zašto se ova paprika, poznata i kao Kurtovka, smatra našim najzdravijim povrćem, kako je šumovito zemljište čini slatkom i zašto je proces pečenja ključan za očuvanje antioksidanasa.

Upoznajte kraljicu među gibanicama! U moru stotina, ova je najukusnija i najbolja, domaćice će se oduševiti
Ispoštujte postupak pripreme i uživaćete kao nikad do sada.

Kiseli kupus u tegli, imunobomba koju svaka kuća treba da proba: Fermentiše se u svom soku, ukusan je i traje dugo
Ako nemate gde da držite bure kiselog kupusa i potrebne su vam manje količine, ovaj jednostavan i superbrz recept će vam sigurno biti od koristi.
Komentari(0)