PAPAZJANA PREMA RECEPTU STEVE KARAPANDŽE: Zaboravljeno jelo vrhunskog ukusa i krajnje jednostavnih sastojaka
Osvežite svoj meni, prelistajte stare bakine recepte pa osvežite zaboravljena jela!
Naziv ovog jela potiče iz persijskog jezika i označava čorbasto jelo od mesa i različitih vrsta povrća. Papazjana je zapravo turskog porekla i poznata je u svom područjima nekadašnje turske imperije samo naravno sa različitim lokalnim varijacijama.
SASTOJCI:
- 1 kg govedine;
- 300 g šargarepe;
- 100 g korena peršuna;
- 150 g svežeg celera;
- 500 g prokelja;
- 100 g paštrnaka;
- 300 g krompira;
- 500 g manjih glavica crnog luka;
- 50 g masti;
- 1 dcl sirćeta ili vina;
- voda;
- 4 čena belog luka;
- 2 lovorova lista;
- so i biber u zrnu.
PRIPREMA:
Povrće očistimo i isečemo na tanke rezance. Prokelj i krompir očistimo i isečemo na deblje kolutove.
Šerpu (koju možemo da stavimo u rernu) sa debljim dnom premažemo mašću. Prvo stavljamo meso i posolimo ga. Zatim ređamo po slojevima povrće. Glavice crnog luka ostavimo cele.
Dodamo sve začine, zalijemo sirćetom ili belim vinom, pokrijemo pergament papirom/papirom za pečenje i kuvamo na tihoj vatri 2 do 3 sata u rerni. Jelo možemo poslužiti u šerpi u kojoj se pripremalo.
POSNA POGAČA ZA SVETOG NIKOLU: Recept za mekano i ukusno testo
Bez pogače ne može da se zamisli slavska trpeza
Srbe oduševio recept za pravu, domaću proju: Ovome niko neće odoleti, svaki zalogaj je uživanje
Tajna se ne krije u komplikovanim tehnikama, već u balansu sastojaka i ljubavi prema tradiciji.
SRPKINJE OVAKO PRAVE NAJJAČI KOLAČ! Kraljica slavske trpeze za Svetog Nikolu - POSNA BAJADERA ODUZIMA DAH
U nastavku donosimo najbolji recept za posne bajadere koji će oduševiti i najzahtevnije sladokusce.
Naši preci su jeli ovaj doručak: Starinski recept koji su svi zaboravili, toliko je ukusan da se prosto topi u ustima
Tradicionalni specijalitet sa Kosova i Metohije – naši preci su ga često jeli za doručak.
Srpski siromašni slatkiš postao delikates u svetu: Dok se mi svađamo oko imena, dospeo na listu najboljih dezerata
Taste Atlas u svom opisu navodi da su gomboce, odnosno knedle sa šljivama, punjene knedle koje se konzumiraju širom Balkana, naročito u Srbiji i Hrvatskoj
Komentari(0)