Starinski kolač koji obožavaju generacije: Sočna poslastica vraća u detinjstvo, ovo je užitak za celu porodicu

Teodora Tojagić

12:00

Gastronomija 0

U vreme kada tražimo brze i lagane recepte, stari dobri koh ponovo zauzima počasno mesto.

koh
Shutterstock

Postoje kolači koji ne traže ni vreme ni luksuzne sastojke, a svaki put podsete na miris toplog doma.

Koh od griza je upravo takva poslastica – jednostavan, vazdušast i nežno natopljen mlekom, onaj kolač koji se nekada pravio „za svaku priliku“, i koji su voleli i bake i deca.

U vreme kada tražimo brze i lagane recepte, stari dobri koh ponovo zauzima počasno mesto u svakoj svesci domaćih recepata.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Zašto je koh od griza omiljeni starinski kolač

Za razliku od mnogih modernih dezerta, koh ne sadrži belo brašno, već samo griz, što mu daje finu, laganu strukturu i poseban ukus koji se topi na nepcu. Najlepše od svega – sve sastojke verovatno već imate u kuhinji, a priprema je jednostavna i bez stresa.

Ovo je onaj kolač koji miriše na detinjstvo, letnje raspuste i popodneva kad se mleko kuva na šporetu i cela kuća miriše na vanilu.

Sastojci:

6 jaja
6 kašika šećera
9 kašika griza
1 kesica praška za pecivo
1 litar mleka
1 kesica vanilin šećera

Priprema:

Odvojite belanca od žumanaca, pa ih umutite mikserom dok ne dobijete čvrst sneg. Zatim postepeno dodajte šećer i mutite dok masa ne postane sjajna i gusta.

Lagano umešajte griz, prašak za pecivo i žumanca. Mešajte pažljivo da masa ostane penasta.

Smesu sipajte u kalup koji ste premazali uljem i posuli brašnom. Pecite u rerni zagrejanoj na 200°C, dok se ivice ne odvoje od kalupa i kolač ne dobije blagu zlatnu koricu.

Dok se koh peče, u šerpi zagrejte mleko sa vanilin šećerom dok ne provri.

Kada je koh pečen, odmah ga prelijte vrućim mlekom i ostavite da se polako ohladi i upije.

Domaći ukus koji ne izlazi iz mode

Kada se ohladi, koh možete poslužiti takav kakav jeste – nežan i mlečan, ili ga ukrasiti umućenom slatkom pavlakom i posuti prahom kakaa. U svakoj varijanti, to je kolač koji se pamti po jednostavnosti i mirisu toplog mleka.

Koh od griza je dokaz da najlepše poslastice ne traže komplikaciju, već ljubav i malo vremena. Svaka porcija nosi sećanje na dom, i podseća da ponekad baš u onim najjednostavnijim receptima leži – savršenstvo.

Tagovi:
koh

Komentari(0)

Loading