ODUŠEVITE SEBE I UKUĆANE Hilandarski kolač je odličan izbor ako želite da se zasladite
Iako nema nikakve veze sa Hilandarom, pretpostavlja se da je dobio takvo ime jer se uvek pravi u posnoj verziji, a po ukusu može da parira daleko skupljim poslasticama.

Kolač od jednostavnih sastojaka koje svaka domaćica ima u kući može da bude spasonosno rešenje kad vam se iznenada najave gosti ili kad poželite nešto slatko, a nemate mnogo vremena za pripremu. Hilandarski kolač jedan je od takvih recepata.
Možda vas zanima:

Divna poslastica sa pudingom i piškotama: Brz i jednostavan recept (VIDEO)
Isprobajte recept za poslasticu sa kojom ne možete da pogrešite

ZA PRAVE SLADOKUSCE "Pijani Isidor" je pravi kolač za ljubitelje slatkiša
Nema greške ako volite slatko.
Možda vas zanima:

Divna poslastica sa pudingom i piškotama: Brz i jednostavan recept (VIDEO)
Isprobajte recept za poslasticu sa kojom ne možete da pogrešite

ZA PRAVE SLADOKUSCE "Pijani Isidor" je pravi kolač za ljubitelje slatkiša
Nema greške ako volite slatko.
Možda vas zanima:

Divna poslastica sa pudingom i piškotama: Brz i jednostavan recept (VIDEO)
Isprobajte recept za poslasticu sa kojom ne možete da pogrešite

ZA PRAVE SLADOKUSCE "Pijani Isidor" je pravi kolač za ljubitelje slatkiša
Nema greške ako volite slatko.
Iako nema nikakve veze sa Hilandarom, pretpostavlja se da je dobio takvo ime jer se uvek pravi u posnoj verziji, a po ukusu može da parira daleko skupljim poslasticama.
Sastojci:
- 10 kašika šećera
- 5 kašika džema (najbolje od kajsija)
- kesica cimeta
- kesica praška za pecivo
- 500 g brašna
- 250 ml vode
- malo seckanih i mlevenih oraha
- malo suvog grožđa
- 2 jabuke
- 100 g posne čokolade
- 2 kašike ulja
Priprema:
Umutite šećer sa džemom, dodajte cimet, vodu, izrendane jabuke, brašno i prašak za pecivo, pa sve dobro sjedinite varjačom. Na kraju dodajte orahe i suvo grožđe, još jednom promešajte, pa smesu sipajte u pleh obložen pek-papirom.
Pecite na 180 stepeni oko pola sata. Kad se kolač ohladi, napravite glazuru.
U šerpicu sipajte dve kašike ulja i izlomljenu čokoladu za kuvanje, pa zagrevajte na tihoj vatri i mešajte dok se sastojci ne sjedine. Vruću glazuru sipajte preko ohlađenog kolača, sačekajte da se stegne, pa secite na kocke i služite.

SPREMITE POSNE ČUPAVCE KOJI SE NE PEKU: Nema ko ne voli da ih spremi za SLAVU, a ovo je LAKŠI i BRŽI RECEPT
Recept za posne čupavce koji se ne peku je toliko jednostavan da uspeva i početnicima u kuhinji

Pita sa sirom i kajmakom: Domaći specijalitet koji miriše na detinjstvo
Tradicionalna pita iz srpskih domaćinstava koja se priprema od tankih domaćih kora, punjena bogatom mešavinom sira i kajmaka

NAJSTARIJI SRPSKI POSNI KOLAČ, NA KOJI SU MNOGI ZABORAVILI: Potrebne su vam samo JABUKE i OVO (RECEPT)
Pita sa jabukama je stari recept za brzu i ukusnu poslasticu

Kačamak sa prženim crnim lukom i sirom – zaboravljena varijanta iz Stare planine
Zaboravite na instant palentu – u jugoistočnoj Srbiji, naročito po selima oko Stare planine i Pirota, kačamak se pravio od krupno mlevenog kukuruznog brašna, kuvao dugo, a posluživao sa prženim crnim lukom, ovčijim sirom i mašću.

SLAVA NE MOŽE DA PROĐE BEZ RUM KUGLICA: Starinski kolač - naše bake ih prave po istom receptu vekovima unazad
Rum kuglice su starinski kolač bez kojeg slava ne može da prođe, a naše bake ih prave po istom receptu vekovima unazad
Komentari(0)