Kako napraviti savršene pihtije koje se same stegnu
Pihtije su jedno od najpoznatijih zimskih jela u Srbiji. Najčešće se pripremaju posle svinjokolja, a smatraju se pravim specijalitetom koji se služi kao predjelo ili užina.
Sastojci:
-
1 svinjska kolenica (ili 2 svinjske nogice)
-
1 svinjska glava (po želji)
-
500 g svinjskih ušiju i kože
-
3–4 čena belog luka
-
2 lovorova lista
-
biber u zrnu
-
so po ukusu
-
suva paprika (opciono, za posipanje)
Priprema:
Pranje i kuvanje mesa
Sve delove mesa dobro oprati i staviti u veliku šerpu. Preliti vodom tako da sve bude pokriveno. Dodati so, biber u zrnu i lovorov list. Kuvati na tihoj vatri najmanje 3 do 4 sata, dok se meso potpuno ne raskuva i počne da se odvaja od kostiju.
Sklanjanje masnoće
Tokom kuvanja skidati penu i višak masnoće sa površine. To je važno da bi pihtije bile bistre i ukusne.
Priprema mesa
Kada je meso kuvano, pažljivo ga izvaditi, očistiti od kostiju i sitno iseckati. Supu u kojoj se kuvalo procediti da bude bistra.
Slaganje u posudu
U dublje činije ili pleh staviti komadiće mesa. Posebno dodati sitno seckani beli luk. Preliti proceđenom supom tako da meso bude potpuno pokriveno.
Hlađenje
Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim preneti u frižider ili hladnu prostoriju. Pihtije će se stegnuti za nekoliko sati, najbolje preko noći.
Služenje
Pihtije se služe dobro ohlađene, isečene na kocke. Preko njih se može posuti suva mlevena paprika za jači ukus i lepši izgled.
Savet:
Prave pihtije moraju da se dobro stegnu. Ako niste sigurni, kašičicu supe stavite u tanjirić i ubacite u frižider – ako se želira za pola sata, pihtije su uspešne.
Uštipci bez kapi ulja, spolja hrskavi, a unutra meki: Domaćice, odmah zapišite recept, ovo ćete tamaniti
Ukus je jednako dobar kao i kad ih spremamo na ulju.
TAJNI RECEPT: Evo koliko soli treba stavljati u kiseli kupus
Kiseljenje kupusa kod kuće može biti jednostavno kada znate pravu proporciju soli i vode. Za optimalno kiseljenje i hrskav rezultat, važan je odnos između količine vode i soli.
Starinsko jelo iz Vojvodine spremno za pola sata: Potrebna su vam samo 4 sastojka, odlična ideja za ručak
To je jelo koje je nekada bilo izuzetno popularno, a danas smo ga nekako zaboravili.
Ovo je najbolji posni ručak na kašiku! Kad ga probate, zaboravite da NEMA MESA, evo u čemu je tajna
Tajna je u dugom dinstanju luka, paprike i šargarepe, što daje slatkoću i dubinu
Ovu najjeftiniju zimnicu od belog luka i šargarepe su naše bake pravile: Recept se prenosi sa kolena na koleno
Recept naših baka za najjeftiniju zimnicu od belog luka i šargarepe svi zapisuju
Komentari(0)