Kako napraviti savršene pihtije koje se same stegnu

Kiza R

15:00

Gastronomija 0

Pihtije su jedno od najpoznatijih zimskih jela u Srbiji. Najčešće se pripremaju posle svinjokolja, a smatraju se pravim specijalitetom koji se služi kao predjelo ili užina.

pihtije
Shutterstock

Sastojci:

  • 1 svinjska kolenica (ili 2 svinjske nogice)

  • 1 svinjska glava (po želji)

  • 500 g svinjskih ušiju i kože

  • 3–4 čena belog luka

  • 2 lovorova lista

  • biber u zrnu

  • so po ukusu

  • suva paprika (opciono, za posipanje)

Priprema:

 

  • Pranje i kuvanje mesa
    Sve delove mesa dobro oprati i staviti u veliku šerpu. Preliti vodom tako da sve bude pokriveno. Dodati so, biber u zrnu i lovorov list. Kuvati na tihoj vatri najmanje 3 do 4 sata, dok se meso potpuno ne raskuva i počne da se odvaja od kostiju.

  • Sklanjanje masnoće
    Tokom kuvanja skidati penu i višak masnoće sa površine. To je važno da bi pihtije bile bistre i ukusne.

  • Priprema mesa
    Kada je meso kuvano, pažljivo ga izvaditi, očistiti od kostiju i sitno iseckati. Supu u kojoj se kuvalo procediti da bude bistra.

  • Slaganje u posudu
    U dublje činije ili pleh staviti komadiće mesa. Posebno dodati sitno seckani beli luk. Preliti proceđenom supom tako da meso bude potpuno pokriveno.

  • Hlađenje
    Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim preneti u frižider ili hladnu prostoriju. Pihtije će se stegnuti za nekoliko sati, najbolje preko noći.

  • Služenje
    Pihtije se služe dobro ohlađene, isečene na kocke. Preko njih se može posuti suva mlevena paprika za jači ukus i lepši izgled.

  • Savet:

    Prave pihtije moraju da se dobro stegnu. Ako niste sigurni, kašičicu supe stavite u tanjirić i ubacite u frižider – ako se želira za pola sata, pihtije su uspešne.

     

    sir

    Pastirska tajna Stare planine: Kako nastaje pravi kačkavalj

    Gastronomija

    21:00

    26 septembar, 2025

    Na prostranim pašnjacima Stare planine, gde vetrovi donose miris trave i planinskih cvetova, vekovima se čuva jedna posebna tajna – kačkavalj. Ovaj sir, danas poznat širom Srbije, nekada je bio isključivo proizvod pastira koji su svoje stado izvodili na letnje ispaše i mleko pretvarali u zlatno bogatstvo koje je moglo da se sačuva tokom cele godine.

    Tagovi:

    Komentari(0)

    Loading