Kako napraviti savršene pihtije koje se same stegnu
Pihtije su jedno od najpoznatijih zimskih jela u Srbiji. Najčešće se pripremaju posle svinjokolja, a smatraju se pravim specijalitetom koji se služi kao predjelo ili užina.

Sastojci:
-
1 svinjska kolenica (ili 2 svinjske nogice)
-
1 svinjska glava (po želji)
-
500 g svinjskih ušiju i kože
-
3–4 čena belog luka
-
2 lovorova lista
-
biber u zrnu
-
so po ukusu
-
suva paprika (opciono, za posipanje)
Priprema:
Pranje i kuvanje mesa
Sve delove mesa dobro oprati i staviti u veliku šerpu. Preliti vodom tako da sve bude pokriveno. Dodati so, biber u zrnu i lovorov list. Kuvati na tihoj vatri najmanje 3 do 4 sata, dok se meso potpuno ne raskuva i počne da se odvaja od kostiju.
Sklanjanje masnoće
Tokom kuvanja skidati penu i višak masnoće sa površine. To je važno da bi pihtije bile bistre i ukusne.
Priprema mesa
Kada je meso kuvano, pažljivo ga izvaditi, očistiti od kostiju i sitno iseckati. Supu u kojoj se kuvalo procediti da bude bistra.
Slaganje u posudu
U dublje činije ili pleh staviti komadiće mesa. Posebno dodati sitno seckani beli luk. Preliti proceđenom supom tako da meso bude potpuno pokriveno.
Hlađenje
Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim preneti u frižider ili hladnu prostoriju. Pihtije će se stegnuti za nekoliko sati, najbolje preko noći.
Služenje
Pihtije se služe dobro ohlađene, isečene na kocke. Preko njih se može posuti suva mlevena paprika za jači ukus i lepši izgled.
Savet:
Prave pihtije moraju da se dobro stegnu. Ako niste sigurni, kašičicu supe stavite u tanjirić i ubacite u frižider – ako se želira za pola sata, pihtije su uspešne.

Recept za prelivenu punjenu papriku: Iz bakine kuhinje stiže specijalitet kojem nećete odoleti, u ovome je caka
Prava domaća, tradicionalna kuhinja, idealna za porodični ručak.

Kako napraviti savršene pihtije koje se same stegnu
Pihtije su jedno od najpoznatijih zimskih jela u Srbiji. Najčešće se pripremaju posle svinjokolja, a smatraju se pravim specijalitetom koji se služi kao predjelo ili užina.

Baklava sa makom čiji ukus obara s nogu: Ko je jednom proba zaboraviće na običnu, svaki zalogaj je uživanje
Neodoljiva poslastica za koju će vam svi tražiti recept.

Ne treba vam smederevac, nema dima, ni dosadnog ljuštenja: Recept za najlepši ajvar iz rerne od barene paprike
Sada više nema izgovora, jer ovaj ajvar može da napravi svaka žena

Pastirska tajna Stare planine: Kako nastaje pravi kačkavalj
Na prostranim pašnjacima Stare planine, gde vetrovi donose miris trave i planinskih cvetova, vekovima se čuva jedna posebna tajna – kačkavalj. Ovaj sir, danas poznat širom Srbije, nekada je bio isključivo proizvod pastira koji su svoje stado izvodili na letnje ispaše i mleko pretvarali u zlatno bogatstvo koje je moglo da se sačuva tokom cele godine.
Komentari(0)