DR VOJISLAV PERIŠIĆ RAZBIJA ZABLUDE O MLEKU: "Naš narod je bio u pravu, kozije i ovčije mleko je izrazito zdravo"
Dr Vojislav Perišić je istakao da postoje dve vrste mleka, te da ta dva mleka drugačije deluje na zdravlje
Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić razbio je brojne zablude o mleku, te je naglasio da jedna vrsta donosi brojne benefite našem organizmu. Međutim, ukoliko sadrži supstancu poput betakazeina - može biti vrlo štetno za jetru, srce i uopšte kardiovaskularni sistem.
- Značajno je da ljudi znaju o mleku, mnogi kažu da je mleko opasno, ne samo zbog alergija nego i drugih pojava. Sada se priča o tipovima mleka, mleko A1 sadrži betakazein iz kog može da se napravi opijat kazeomorfin, u A2 mleku ga nema - kaže Perišić.
Rina
Otkriva da krave "bušice" da daju najkvalitetnije mleko.
Možda vas zanima:
Dnevno se preradi do 3.000 litara najkvalitetnijeg mleka: Ovo je najmodernija mlekara na Zlatiboru, ali i u zapadnoj Srbiji - većina proizvoda organskog porekla
U srcu Zlatibora, nalazi se jedna od najmodernijih mlekara koja mesečno preradi 90.000 litara mleka, od čega je čak jedna trećina organskog porekla. U mlekari se svakodnevno proizvode tradicionalni zlatiborski specijaliteti, sir i kajmak koristeći isključivo mleko od registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije Čajetine.
Možda vas zanima:
Dnevno se preradi do 3.000 litara najkvalitetnijeg mleka: Ovo je najmodernija mlekara na Zlatiboru, ali i u zapadnoj Srbiji - većina proizvoda organskog porekla
U srcu Zlatibora, nalazi se jedna od najmodernijih mlekara koja mesečno preradi 90.000 litara mleka, od čega je čak jedna trećina organskog porekla. U mlekari se svakodnevno proizvode tradicionalni zlatiborski specijaliteti, sir i kajmak koristeći isključivo mleko od registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije Čajetine.
Možda vas zanima:
Dnevno se preradi do 3.000 litara najkvalitetnijeg mleka: Ovo je najmodernija mlekara na Zlatiboru, ali i u zapadnoj Srbiji - većina proizvoda organskog porekla
U srcu Zlatibora, nalazi se jedna od najmodernijih mlekara koja mesečno preradi 90.000 litara mleka, od čega je čak jedna trećina organskog porekla. U mlekari se svakodnevno proizvode tradicionalni zlatiborski specijaliteti, sir i kajmak koristeći isključivo mleko od registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije Čajetine.
- Jeste videli one male krave, zovu ih bušice? One prave A2 mleko, bez kazeomorfina, i to mleko je zdravije jer ne stvara opijatno dejstvo tokom varenja. To dejstvo utiče dalje na bolesti srca, hipertenziju, jetru... Velike krave prave A1 mleko, ono samo po sebi nije dobro, ali ga one prave u velikoj količini, pa se isplate. Jedan moj prijatelj ima krave na Zlataru, i kupio je jednu seriju krava. Pogledam ja dve, žgoljave, male, nikakve. Kaže mi da zimi ne moraju u štalu, prave manje mleka ali je ono zdravije - objašnjava doktor.
Posebno ističe da kazeina i betakazeina, od kojih se stvara opijatno dejstvo, nema u kozjem i ovčjem mleku.
- Govorimo o aktivnim hemijskim supstancama, u procesu varenja iz kazeina se stvaraju jedinjenja biološke aktivnosti koja se odlično apsorbuju, idu pravo u krv i mozak, a imaju opijatno dejstvo. Prosečna krava u Srbiji, 70 odsto je A1. Mi smo izgubili u stočarstvu korak sa populacijom krava koje daju zdravo mleko. Znate li gde nema betakazeina? U kozjem i ovčjem mleku, narod kaže zdravije je i to je tačno - rekao je gastroenterolog.
Shutterstock
Slikovito je prikazao i dejstvo majčinog mleka na bebe koje su tek došle na svet.
- U mleku majke dojilje, prva dva meseca ima A1 kazeina. Beba dolazi na svet, priroda je sve namestila, nakon dva meseca prestaje da ga pravi. jer više nije potreban. Bebi je to dejstvo potrebno, jer je dolazak na svet užasna promena i stravičan stres. E zato, mleko umiruje prva dva meseca, a onda se tip kazeina u majčinom mleku menja. Otkud grčevi kod beba? Moja teza, i ne samo moja, je da je to reakcija straha na situacije iz spoljašnjeg sveta - smatra dr Vojislav Perišić.
Razbio je i dugo ustaljenu predrasudu kod nas - da je mlečna mast štetna za scre i loše utiče na holesterol.
- Krave se u Evropi mogu naći na lokalu, na Islandu, na ostrvima između Engleske i Francuske. Samo crne, sitne krave daju A2 mleko, one što se šetaju i zimi, e one daju pravo mleko. Nije opasna mlečna mast za holesterol i srce, opasan je taj betakazeomorfin - zaključio je gastroenterolog Perišić.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:
TRIK ZA PRIPREMU NAJUKUSNIJE DŽIGERICE: Tajna je u jednom sastojku koji ubija gorčinu
Otkrijte trik koji uklanja gorčinu i menja ukus – jednostavno, brzo i provereno.
Ovako Mađari prave slatki kupus: Zbog jednog sastojka ukusniji je od našeg - recept zapišite u svesku
Sastojak za ukusan mađarski slatki kupus
Obogatite trpezu kafanskom belom čorbom: Sprema se očas posla, a ukus i miris osvajaju, vredi probati
Pileća bela čorba na kafanski način je jelo koje vraća sećanja na stara porodična okupljanja i toplinu domaće kuhinje i savršen je uvod u izdašan svečani ručak na slavi.
Proja s kiselim kupusom: Zimski sirotinjski recept koji miriše na ognjište
Nije pita, nije hleb, nije kolač – ali jeste jedno od onih jela koje greje i kada se jede hladno. Proja s kiselim kupusom bila je doručak, večera i užina kad nema mesa, ali ima soli, kukuruza i duše
Uštipci bez kapi ulja, spolja hrskavi, a unutra meki: Domaćice, odmah zapišite recept, ovo ćete tamaniti
Ukus je jednako dobar kao i kad ih spremamo na ulju.
Komentari(0)