DR VOJISLAV PERIŠIĆ RAZBIJA ZABLUDE O MLEKU: "Naš narod je bio u pravu, kozije i ovčije mleko je izrazito zdravo"
Dr Vojislav Perišić je istakao da postoje dve vrste mleka, te da ta dva mleka drugačije deluje na zdravlje

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić razbio je brojne zablude o mleku, te je naglasio da jedna vrsta donosi brojne benefite našem organizmu. Međutim, ukoliko sadrži supstancu poput betakazeina - može biti vrlo štetno za jetru, srce i uopšte kardiovaskularni sistem.
- Značajno je da ljudi znaju o mleku, mnogi kažu da je mleko opasno, ne samo zbog alergija nego i drugih pojava. Sada se priča o tipovima mleka, mleko A1 sadrži betakazein iz kog može da se napravi opijat kazeomorfin, u A2 mleku ga nema - kaže Perišić.
Rina
Otkriva da krave "bušice" da daju najkvalitetnije mleko.
Možda vas zanima:


SPASONOSNO REŠENJE ZA DOMAĆE MLEKO Ovaj čovek postavio je prvi mlekomat u centru Čajetine, štočari širom Srbije žele isto!
Kako i kome prodati mleko često je najveći problem domaćih stočara, ali Milovan Ninčić iz zaltiborskog sela Branešci prošle godine taj problem je rešio za stalno.
Možda vas zanima:


SPASONOSNO REŠENJE ZA DOMAĆE MLEKO Ovaj čovek postavio je prvi mlekomat u centru Čajetine, štočari širom Srbije žele isto!
Kako i kome prodati mleko često je najveći problem domaćih stočara, ali Milovan Ninčić iz zaltiborskog sela Branešci prošle godine taj problem je rešio za stalno.
Možda vas zanima:


SPASONOSNO REŠENJE ZA DOMAĆE MLEKO Ovaj čovek postavio je prvi mlekomat u centru Čajetine, štočari širom Srbije žele isto!
Kako i kome prodati mleko često je najveći problem domaćih stočara, ali Milovan Ninčić iz zaltiborskog sela Branešci prošle godine taj problem je rešio za stalno.
- Jeste videli one male krave, zovu ih bušice? One prave A2 mleko, bez kazeomorfina, i to mleko je zdravije jer ne stvara opijatno dejstvo tokom varenja. To dejstvo utiče dalje na bolesti srca, hipertenziju, jetru... Velike krave prave A1 mleko, ono samo po sebi nije dobro, ali ga one prave u velikoj količini, pa se isplate. Jedan moj prijatelj ima krave na Zlataru, i kupio je jednu seriju krava. Pogledam ja dve, žgoljave, male, nikakve. Kaže mi da zimi ne moraju u štalu, prave manje mleka ali je ono zdravije - objašnjava doktor.
Posebno ističe da kazeina i betakazeina, od kojih se stvara opijatno dejstvo, nema u kozjem i ovčjem mleku.
- Govorimo o aktivnim hemijskim supstancama, u procesu varenja iz kazeina se stvaraju jedinjenja biološke aktivnosti koja se odlično apsorbuju, idu pravo u krv i mozak, a imaju opijatno dejstvo. Prosečna krava u Srbiji, 70 odsto je A1. Mi smo izgubili u stočarstvu korak sa populacijom krava koje daju zdravo mleko. Znate li gde nema betakazeina? U kozjem i ovčjem mleku, narod kaže zdravije je i to je tačno - rekao je gastroenterolog.
Shutterstock
Slikovito je prikazao i dejstvo majčinog mleka na bebe koje su tek došle na svet.
- U mleku majke dojilje, prva dva meseca ima A1 kazeina. Beba dolazi na svet, priroda je sve namestila, nakon dva meseca prestaje da ga pravi. jer više nije potreban. Bebi je to dejstvo potrebno, jer je dolazak na svet užasna promena i stravičan stres. E zato, mleko umiruje prva dva meseca, a onda se tip kazeina u majčinom mleku menja. Otkud grčevi kod beba? Moja teza, i ne samo moja, je da je to reakcija straha na situacije iz spoljašnjeg sveta - smatra dr Vojislav Perišić.
Razbio je i dugo ustaljenu predrasudu kod nas - da je mlečna mast štetna za scre i loše utiče na holesterol.
- Krave se u Evropi mogu naći na lokalu, na Islandu, na ostrvima između Engleske i Francuske. Samo crne, sitne krave daju A2 mleko, one što se šetaju i zimi, e one daju pravo mleko. Nije opasna mlečna mast za holesterol i srce, opasan je taj betakazeomorfin - zaključio je gastroenterolog Perišić.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:

Domaćinska proja spremna očas posla: Ovaj sastojak daje joj poseban šmek, recept će vam tražiti baš svi
Uz šolju od 200 ml lako ćete odmeriti sve sastojke.

RECEPT ZA DOMAĆU TURŠIJU: Pogledajte kako su je pravile naše bake - evo u čemu je tajna
Evo kako napraviti tradicionalnu mešanu turšiju kao nekad, recept za zimnicu bez greške

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja
Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Recept za prelivenu punjenu papriku: Iz bakine kuhinje stiže specijalitet kojem nećete odoleti, u ovome je caka
Prava domaća, tradicionalna kuhinja, idealna za porodični ručak.

Kako napraviti savršene pihtije koje se same stegnu
Pihtije su jedno od najpoznatijih zimskih jela u Srbiji. Najčešće se pripremaju posle svinjokolja, a smatraju se pravim specijalitetom koji se služi kao predjelo ili užina.
Komentari(0)