Jedinstveni spektakl sprema se u selu Gornja Gorevnica kod Čačka, prava poslastica biće fudbalski derbi - crnke protiv plavuša u borbi za Zlatnu metlu

Biće svega, pa čak i ptičjeg mleka

sir
rina

Jedinstvena i jedna od najvećih manifestacija posvećena proizvodima od mleka održaće se u subotu i nedelju u Gornjoj Gorevnici kod Čačka.

- Radi se o prodajnom sajmu i degustaciji kajmaka i najboljih vrsta sireva iz regiona. Mnogi posetioci biće u prilici da okuse rertke vrste ovih proizvoda, ali i da ih kupe. Na štandovima će se pored domaćih kravljih sireva naći ovčiji, kozji ali i magareći, za kojeg kažu da je jedan od najskupljih sireva na svetu, rekao je za RINU Gvozden Nikolić idejni tvorac ove manifestacije.

Otvaranje je zakazano za 11 sati, a odmah nakon toga posetioci će moći da se na sajamskom prostoru počaste raznim delikatesima na jedinstvenoj gorevničkoj mlečnoj trpezi. Samo na njoj naćiće se oko 100 proizvoda na bazi mleka i mlečnih proizvoda.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- Biće tu proizvodi od sira, kajmaka, lekovite surutke, pa do kako narod ovog kraja kaže, ptičijeg mleka. I da naglasim, ko odavno nije probao one čuvene i zaboravljene mekike, ovde će ih naći ako stigne na vreme na otvaranje. Tvrdim da niko bolju mlečnu trpezu ne ume da napravi od naroda ovog kraja. I tačno je da su mnoge dugoveke generacije gorštaka iz ovog kraja odrasle na zelenom soku i žutoj proji. U rudnik se išlo sa kriškom sira i kaišom slanine. A najbolji lek za jevtiku bila je i ostala surutka”, dodaje u svom maniru Nikolić.

Crne i Plave mame u 18 časova bore se za Zlatnu metlu!

U subotu popodne sledi prava atrakcija. Na fudbalskom stadionu „Dolina dabrova” na kojem će nastupiti Saša Matić i Mira Škorić najpre će se odigrati fudbalski meč koji je najposećenija utakmica u ovom delu Srbije: Crne mame – Plave mame!

sir rina
 

- Ideja je nastala 2016. godine i najpre je to bio meč majki protiv svoje dece koja igraju u našem klubu, ali brzo smo prerasli seoske okvire. Naime mnogo majki se prijavilo pa smo onda odlučili da ih podelimo u dve grupe, crnke i plavuše. Verujte da samo tom derbiju prisustvuje preko 1000 navijača i veoma je zanimljivo gledati kako svekrva navija za snajku. Imamo i opasne napadače, jedno vreme popadija je igrala centarfora i zaista je doživela ovacije. A sve su to majke i domaćice iz našeg kraja, koje i te kako znaju svoj posao u kući. Mnoge od njih i same spravljaju sir, kajmak i gaje stoku”, kaže profesor Ivan Glišić, inače čovek koji pored svog poziva za katedrom na Agronomskom fakultetu u Čačku, živi i radi u svom selu Gornjoj Gorevnici.

Muzički deo manifestacije je takođe svojevrsna atrakcija jer u njemu nastupaju estradne zvezde kao što su Mira Škorić i Saša Matić, dok će se odmah nakon utakmice oglasiti majstori violine koji su nedavno napunili stadion u Pranjanima, Branko Ristić, Goran Veljković Elvis i Saša Petrović svima znan kao Sale Šou.

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading