Dnevno se preradi do 3.000 litara najkvalitetnijeg mleka: Ovo je najmodernija mlekara na Zlatiboru, ali i u zapadnoj Srbiji - većina proizvoda organskog porekla
U srcu Zlatibora, nalazi se jedna od najmodernijih mlekara koja mesečno preradi 90.000 litara mleka, od čega je čak jedna trećina organskog porekla. U mlekari se svakodnevno proizvode tradicionalni zlatiborski specijaliteti, sir i kajmak koristeći isključivo mleko od registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije Čajetine.

Na nadmorskoj visini koja pogoduje stočarstvu, svakog dana se prerađuje do tri hiljade litara mleka. Isključivo sa registrovanih domaćinstava sa teritorije opštine Čajetina, mleko postaje osnova za proizvode koji imaju i ukus i poreklo.
– Mi preradimo dnevno oko dve tone konvencionalnog mleka i oko tonu organskog. Naši proizvodi su uglavnom mladi i zreli beli sir i pravimo sireve sa začinima. Od konvencionalnog mleka pravimo sireve sa vlašcem i ljutom tucanom paprikom, a od organskog mleka pravimo sireve sa začinom od bosiljka i origana – kaže za RINU tehnolog Sanja Radišić.
Pored konvencionalnih, sve veća pažnja posvećena je organskim mlečnim proizvodima – siru i kajmaku, koji se proizvode u skladu sa principima održive poljoprivrede i bez upotrebe veštačkih dodataka.
Možda vas zanima:

ZOVU IH MLEKARE IZ CELE SRBIJE DA IM PREDAJU MLEKO Dragana nije zatvorila farmu i rasprodala krave, našla je recept za uspeh (FOTO)
Da li znate da jedna krava, u svom životnom veku, prosečno da preko 200.000 litara mleka

Stranci obožavaju Zlatibor: Porast turista iz Evrope i sveta na srpskoj planini tokom ove godine, iz turističke organizacije kažu - ovi rezulati nisu slučajni
Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku, Zlatibor nastavlja da beleži odlične turističke rezultate – ovu popularnu planinsku destinaciju tokom prva četiri meseca 2025. godine posetilo je ukupno 136.867 turista, što je za 6,5 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.
Možda vas zanima:

ZOVU IH MLEKARE IZ CELE SRBIJE DA IM PREDAJU MLEKO Dragana nije zatvorila farmu i rasprodala krave, našla je recept za uspeh (FOTO)
Da li znate da jedna krava, u svom životnom veku, prosečno da preko 200.000 litara mleka

Stranci obožavaju Zlatibor: Porast turista iz Evrope i sveta na srpskoj planini tokom ove godine, iz turističke organizacije kažu - ovi rezulati nisu slučajni
Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku, Zlatibor nastavlja da beleži odlične turističke rezultate – ovu popularnu planinsku destinaciju tokom prva četiri meseca 2025. godine posetilo je ukupno 136.867 turista, što je za 6,5 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.
Možda vas zanima:

ZOVU IH MLEKARE IZ CELE SRBIJE DA IM PREDAJU MLEKO Dragana nije zatvorila farmu i rasprodala krave, našla je recept za uspeh (FOTO)
Da li znate da jedna krava, u svom životnom veku, prosečno da preko 200.000 litara mleka

Stranci obožavaju Zlatibor: Porast turista iz Evrope i sveta na srpskoj planini tokom ove godine, iz turističke organizacije kažu - ovi rezulati nisu slučajni
Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku, Zlatibor nastavlja da beleži odlične turističke rezultate – ovu popularnu planinsku destinaciju tokom prva četiri meseca 2025. godine posetilo je ukupno 136.867 turista, što je za 6,5 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.
– Sve radimo u skladu sa najsavremenijim standardima, iako su potrebe tržišta za našim proizvodima znatno veće od količine koju proizvodimo, još uvek nećemo povećavati proizvodne kapacitete – pojašnjava Radišić.
Na zlatiborskim proplancina vekovima se neguje stočarstvo i tradicija proizvodnje mlečnih proizvoda, osavremenjeni pogoni danas prerađuju mleko u sir i kajmak vrhunskog kvaliteta a sve to pod budnim okom stručnjaka.
Rina
– U naše proizvode se ništa ne dodaje, jedini konzervans je so. Mi imamo u okviru naše mlekare jednu internu laboratoriju, gde radimo analize, sarađujemo i sa Specijalističkim institutom iz Kraljeva, tako da smo ispoštovali sve što pravilnik predviđa i mleko je izuzetnog kvaliteta – naglašava Razumenka Lučić, stručni saradnik za kontrolu kvaliteta hrane.
Savremena tehnologija osigurava stabilan kvalitet, dok sertifikati garantuju da je svaki proizvod nastao u skladu sa najvišim standardima. Na ovom mestu, znanje i savremena oprema rade u službi očuvanja tradicionalnih vrednosti.
– Mi imamo žig garancije “Dobro sa Zlatibora” koji je registrovan u Zavodu za intelektualnu svojinu Republike Srbije. Taj žig našim proizvodima garantuje da je sirovina sa Zlatibora i proizvodnja na Zlatiboru – ističe Lučić.
U svakom zalogaju čuva se deo zlatiborskog duha – ukusa prošlih vremena, ali uz sigurnost i kvalitet koji donosi savremena prerada.

Čuva kuću, ali i zdravlje: Ova biljka leči miome i ciste i odlična je za jačanje organizma
Čuvarkuća se primenjuje u obliku soka, obloga ili u kombinaciji s medom

Dnevno se preradi do 3.000 litara najkvalitetnijeg mleka: Ovo je najmodernija mlekara na Zlatiboru, ali i u zapadnoj Srbiji - većina proizvoda organskog porekla
U srcu Zlatibora, nalazi se jedna od najmodernijih mlekara koja mesečno preradi 90.000 litara mleka, od čega je čak jedna trećina organskog porekla. U mlekari se svakodnevno proizvode tradicionalni zlatiborski specijaliteti, sir i kajmak koristeći isključivo mleko od registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije Čajetine.

Ne ostavljajte upaljače i punjače u kolima na vrućini: Sve češći požari u automobilima, ovo su saveti komandanta vatrogasno-spasilačkog bataljona
Tokom letnje sezone neretko dolazi do samozapaljivanja automobila u pokretu, a uzrok tome najčešće su neispravne elektroinstalacije, neispravan dotok goriva, a takođe uzrok može biti i saobraćajna nezgoda prilikom koga može doći do paljenja goriva.

Nema više divljanja u saobraćaju po Novom Pazaru, grad će biti pod video nadzorom: Postavlja se deset fiksnih i jedna mobilna kamera - zaboravite brzu vožnju
Na teritoriji Novog Pazara biće postavljeno deset fiksnih i jedna mobilna kamera za detekciju prekoračenja brzine. Ova inicijativa rezultat je analize rizika i identifikacije kritičnih tačaka na državnim putevima koji prolaze kroz naseljena mesta kao što su Mur, Selakovac, Bajevica i Lukare.

Prelepo cveće za jun i jul koje voli sunce! Cvetaće i kad ga malo zanemarite, terasa će uvek biti raskošna i jarka!
Leto je sezona kada cveće može zasijati u punom sjaju, ali samo ako odaberete vrste koje dobro podnose visoke temperature i direktno sunce
Komentari(0)