Dnevno se preradi do 3.000 litara najkvalitetnijeg mleka: Ovo je najmodernija mlekara na Zlatiboru, ali i u zapadnoj Srbiji - većina proizvoda organskog porekla
U srcu Zlatibora, nalazi se jedna od najmodernijih mlekara koja mesečno preradi 90.000 litara mleka, od čega je čak jedna trećina organskog porekla. U mlekari se svakodnevno proizvode tradicionalni zlatiborski specijaliteti, sir i kajmak koristeći isključivo mleko od registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije Čajetine.
Na nadmorskoj visini koja pogoduje stočarstvu, svakog dana se prerađuje do tri hiljade litara mleka. Isključivo sa registrovanih domaćinstava sa teritorije opštine Čajetina, mleko postaje osnova za proizvode koji imaju i ukus i poreklo.
– Mi preradimo dnevno oko dve tone konvencionalnog mleka i oko tonu organskog. Naši proizvodi su uglavnom mladi i zreli beli sir i pravimo sireve sa začinima. Od konvencionalnog mleka pravimo sireve sa vlašcem i ljutom tucanom paprikom, a od organskog mleka pravimo sireve sa začinom od bosiljka i origana – kaže za RINU tehnolog Sanja Radišić.
Pored konvencionalnih, sve veća pažnja posvećena je organskim mlečnim proizvodima – siru i kajmaku, koji se proizvode u skladu sa principima održive poljoprivrede i bez upotrebe veštačkih dodataka.
Možda vas zanima:
ZOVU IH MLEKARE IZ CELE SRBIJE DA IM PREDAJU MLEKO Dragana nije zatvorila farmu i rasprodala krave, našla je recept za uspeh (FOTO)
Da li znate da jedna krava, u svom životnom veku, prosečno da preko 200.000 litara mleka
Na Zlatiboru se traži mesto više za praznike - smeštajni kapaciteti skoro svi popunjeni: Preko 60.000 gostiju biće na ovoj planini, bogat program i koncerti za posetioce
Sitno se odbrojava do novogodišnjih praznika, a jedna od najpopularnijih destinacija ne samo u Srbiji već u čitavom regionu, godinama unazad je planina Zlaibor. Na ovoj srpskoj lepotici sve je spremno za predstojeći period, a prema dosadašnjim podacima za smeštaj i boravak na Zlatiboru vlada ogromno interesovanje.
Možda vas zanima:
ZOVU IH MLEKARE IZ CELE SRBIJE DA IM PREDAJU MLEKO Dragana nije zatvorila farmu i rasprodala krave, našla je recept za uspeh (FOTO)
Da li znate da jedna krava, u svom životnom veku, prosečno da preko 200.000 litara mleka
Na Zlatiboru se traži mesto više za praznike - smeštajni kapaciteti skoro svi popunjeni: Preko 60.000 gostiju biće na ovoj planini, bogat program i koncerti za posetioce
Sitno se odbrojava do novogodišnjih praznika, a jedna od najpopularnijih destinacija ne samo u Srbiji već u čitavom regionu, godinama unazad je planina Zlaibor. Na ovoj srpskoj lepotici sve je spremno za predstojeći period, a prema dosadašnjim podacima za smeštaj i boravak na Zlatiboru vlada ogromno interesovanje.
Možda vas zanima:
ZOVU IH MLEKARE IZ CELE SRBIJE DA IM PREDAJU MLEKO Dragana nije zatvorila farmu i rasprodala krave, našla je recept za uspeh (FOTO)
Da li znate da jedna krava, u svom životnom veku, prosečno da preko 200.000 litara mleka
Na Zlatiboru se traži mesto više za praznike - smeštajni kapaciteti skoro svi popunjeni: Preko 60.000 gostiju biće na ovoj planini, bogat program i koncerti za posetioce
Sitno se odbrojava do novogodišnjih praznika, a jedna od najpopularnijih destinacija ne samo u Srbiji već u čitavom regionu, godinama unazad je planina Zlaibor. Na ovoj srpskoj lepotici sve je spremno za predstojeći period, a prema dosadašnjim podacima za smeštaj i boravak na Zlatiboru vlada ogromno interesovanje.
– Sve radimo u skladu sa najsavremenijim standardima, iako su potrebe tržišta za našim proizvodima znatno veće od količine koju proizvodimo, još uvek nećemo povećavati proizvodne kapacitete – pojašnjava Radišić.
Na zlatiborskim proplancina vekovima se neguje stočarstvo i tradicija proizvodnje mlečnih proizvoda, osavremenjeni pogoni danas prerađuju mleko u sir i kajmak vrhunskog kvaliteta a sve to pod budnim okom stručnjaka.
Rina
– U naše proizvode se ništa ne dodaje, jedini konzervans je so. Mi imamo u okviru naše mlekare jednu internu laboratoriju, gde radimo analize, sarađujemo i sa Specijalističkim institutom iz Kraljeva, tako da smo ispoštovali sve što pravilnik predviđa i mleko je izuzetnog kvaliteta – naglašava Razumenka Lučić, stručni saradnik za kontrolu kvaliteta hrane.
Savremena tehnologija osigurava stabilan kvalitet, dok sertifikati garantuju da je svaki proizvod nastao u skladu sa najvišim standardima. Na ovom mestu, znanje i savremena oprema rade u službi očuvanja tradicionalnih vrednosti.
– Mi imamo žig garancije “Dobro sa Zlatibora” koji je registrovan u Zavodu za intelektualnu svojinu Republike Srbije. Taj žig našim proizvodima garantuje da je sirovina sa Zlatibora i proizvodnja na Zlatiboru – ističe Lučić.
U svakom zalogaju čuva se deo zlatiborskog duha – ukusa prošlih vremena, ali uz sigurnost i kvalitet koji donosi savremena prerada.
Danas slavimo svetog proroka Sofonija i Svetog Jovana Ćutljivog: Veruje se da bi ovo trebalo uraditi
Danas slavimo svetog proroka Sofonija i Svetog Jovana Ćutljivog.
Čudo u Senti: Porodična kuća skoro potpuno izgorela ali ikona Svete Marije ostala nekatnuta, pronašli je hrabri vatrogasci
U porodičnoj kući u Senti došlo je do velikog požara u kojoj je skoro sve izgorelo, ali su hrabri vatrogasci svedočili pravom čudu jer su pronašli ikonu kojoj vatra nije mogla ništa.
Deca odlučila da ostanu i žive u selu u kom su rođena: Pantovići iz Trešnjevice kod Arilja sami nasuli i spremili za sfaltiranje put do kuća - sad čekaju asfalt
U vremenu kada se često čeka da neko drugi reši probleme, u selu Tršenjevica kod Arilja ljudi su pokazali da zajedništvo, upornost i lična inicijativa i dalje imaju snagu da menjaju svakodnevni život.
OVO IME RODITELJI SVE ĆEŠĆE DAJU SVOJIM ĆERKAMA: Devojčice koje ga nose stvorene su za VELIKA DOSTIGNUĆA
U Rusiji je vrlo popularno
Danas slavimo velikog sveca i jednu stvar svaki vernik obavezno mora da ispoštuje! Čim otvorite oči morate da...
Ovaj svetac je prorekao opustošenje Jerusalima
Komentari(0)