Dnevno se preradi do 3.000 litara najkvalitetnijeg mleka: Ovo je najmodernija mlekara na Zlatiboru, ali i u zapadnoj Srbiji - većina proizvoda organskog porekla
U srcu Zlatibora, nalazi se jedna od najmodernijih mlekara koja mesečno preradi 90.000 litara mleka, od čega je čak jedna trećina organskog porekla. U mlekari se svakodnevno proizvode tradicionalni zlatiborski specijaliteti, sir i kajmak koristeći isključivo mleko od registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije Čajetine.
Na nadmorskoj visini koja pogoduje stočarstvu, svakog dana se prerađuje do tri hiljade litara mleka. Isključivo sa registrovanih domaćinstava sa teritorije opštine Čajetina, mleko postaje osnova za proizvode koji imaju i ukus i poreklo.
– Mi preradimo dnevno oko dve tone konvencionalnog mleka i oko tonu organskog. Naši proizvodi su uglavnom mladi i zreli beli sir i pravimo sireve sa začinima. Od konvencionalnog mleka pravimo sireve sa vlašcem i ljutom tucanom paprikom, a od organskog mleka pravimo sireve sa začinom od bosiljka i origana – kaže za RINU tehnolog Sanja Radišić.
Pored konvencionalnih, sve veća pažnja posvećena je organskim mlečnim proizvodima – siru i kajmaku, koji se proizvode u skladu sa principima održive poljoprivrede i bez upotrebe veštačkih dodataka.
Možda vas zanima:
ZOVU IH MLEKARE IZ CELE SRBIJE DA IM PREDAJU MLEKO Dragana nije zatvorila farmu i rasprodala krave, našla je recept za uspeh (FOTO)
Da li znate da jedna krava, u svom životnom veku, prosečno da preko 200.000 litara mleka
KAKO SE GLEDALO NA SIR I MLEKO U STAROJ SRBIJI I KAKO SE PRAVIO "SELJAČKI PARMEZAN": Tajna srpskog belog mrsa!
Beli mrs (sir, kajmak, mleko) vekovima je bio temelj srpske ishrane, ali retko ko zna da je bio i sredstvo plaćanja. Ovo je istina o misterioznim receptima za izradu sireva i zašto je mleko imalo magijsku moć u srpskom folkloru.
Možda vas zanima:
ZOVU IH MLEKARE IZ CELE SRBIJE DA IM PREDAJU MLEKO Dragana nije zatvorila farmu i rasprodala krave, našla je recept za uspeh (FOTO)
Da li znate da jedna krava, u svom životnom veku, prosečno da preko 200.000 litara mleka
KAKO SE GLEDALO NA SIR I MLEKO U STAROJ SRBIJI I KAKO SE PRAVIO "SELJAČKI PARMEZAN": Tajna srpskog belog mrsa!
Beli mrs (sir, kajmak, mleko) vekovima je bio temelj srpske ishrane, ali retko ko zna da je bio i sredstvo plaćanja. Ovo je istina o misterioznim receptima za izradu sireva i zašto je mleko imalo magijsku moć u srpskom folkloru.
Možda vas zanima:
ZOVU IH MLEKARE IZ CELE SRBIJE DA IM PREDAJU MLEKO Dragana nije zatvorila farmu i rasprodala krave, našla je recept za uspeh (FOTO)
Da li znate da jedna krava, u svom životnom veku, prosečno da preko 200.000 litara mleka
KAKO SE GLEDALO NA SIR I MLEKO U STAROJ SRBIJI I KAKO SE PRAVIO "SELJAČKI PARMEZAN": Tajna srpskog belog mrsa!
Beli mrs (sir, kajmak, mleko) vekovima je bio temelj srpske ishrane, ali retko ko zna da je bio i sredstvo plaćanja. Ovo je istina o misterioznim receptima za izradu sireva i zašto je mleko imalo magijsku moć u srpskom folkloru.
– Sve radimo u skladu sa najsavremenijim standardima, iako su potrebe tržišta za našim proizvodima znatno veće od količine koju proizvodimo, još uvek nećemo povećavati proizvodne kapacitete – pojašnjava Radišić.
Na zlatiborskim proplancina vekovima se neguje stočarstvo i tradicija proizvodnje mlečnih proizvoda, osavremenjeni pogoni danas prerađuju mleko u sir i kajmak vrhunskog kvaliteta a sve to pod budnim okom stručnjaka.
Rina
– U naše proizvode se ništa ne dodaje, jedini konzervans je so. Mi imamo u okviru naše mlekare jednu internu laboratoriju, gde radimo analize, sarađujemo i sa Specijalističkim institutom iz Kraljeva, tako da smo ispoštovali sve što pravilnik predviđa i mleko je izuzetnog kvaliteta – naglašava Razumenka Lučić, stručni saradnik za kontrolu kvaliteta hrane.
Savremena tehnologija osigurava stabilan kvalitet, dok sertifikati garantuju da je svaki proizvod nastao u skladu sa najvišim standardima. Na ovom mestu, znanje i savremena oprema rade u službi očuvanja tradicionalnih vrednosti.
– Mi imamo žig garancije “Dobro sa Zlatibora” koji je registrovan u Zavodu za intelektualnu svojinu Republike Srbije. Taj žig našim proizvodima garantuje da je sirovina sa Zlatibora i proizvodnja na Zlatiboru – ističe Lučić.
U svakom zalogaju čuva se deo zlatiborskog duha – ukusa prošlih vremena, ali uz sigurnost i kvalitet koji donosi savremena prerada.
Kako da sačuvate dalije preko zime: Korak po korak
Dalije odlikuje krupno, puno cveće raznih boja koje bujaju tokom leta i kasne jeseni zbog čega su omiljene među baštovanima
SUTRA JE SVETI PROROK OSIJA: Ako uradite ovo izmolićete milost od Boga!
Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra obeležavaju dan Svetog proroka Osija, koji pada tačno pred praznovanje velikog crkvenog praznika posvećenom Svetom Luki.
Trikovi o kojima vrtlari ćute: Uz ove korake vaše biljke će bujati kao nikad pre
Uz malo strpljenja i pravilne nege, svaka biljka može postati ponos vašeg doma. Nije potrebno mnogo — samo pažnja, doslednost i ljubav prema zelenilu
Sutra je Sveti Longin Sotnik: Brojna su svedočenja o čudima koja su se nakon molitve ovom svetitelju dešavala
Srpska pravoslavna crkva sutra proslavlja dan Svetog mučenika Longina Sotnika, koji je u crkvenom kalendaru upisan kao crnim slovom, ali je jedan važan običaj vezan za ovaj dan.
SRBI, NE IGNORIŠITE OVAJ ZNAK! Sanjali ste Svetu Petku? Evo šta to zapravo znači prema narodnom predanju
Prepodobna mati Paraskeva, u narodu poznata kao Sveta Petka, jedna je od najvoljenijih i najpoštovanijih svetiteljki u pravoslavnom svetu.
Komentari(0)