Dnevno se preradi do 3.000 litara najkvalitetnijeg mleka: Ovo je najmodernija mlekara na Zlatiboru, ali i u zapadnoj Srbiji - većina proizvoda organskog porekla
U srcu Zlatibora, nalazi se jedna od najmodernijih mlekara koja mesečno preradi 90.000 litara mleka, od čega je čak jedna trećina organskog porekla. U mlekari se svakodnevno proizvode tradicionalni zlatiborski specijaliteti, sir i kajmak koristeći isključivo mleko od registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije Čajetine.

Na nadmorskoj visini koja pogoduje stočarstvu, svakog dana se prerađuje do tri hiljade litara mleka. Isključivo sa registrovanih domaćinstava sa teritorije opštine Čajetina, mleko postaje osnova za proizvode koji imaju i ukus i poreklo.
– Mi preradimo dnevno oko dve tone konvencionalnog mleka i oko tonu organskog. Naši proizvodi su uglavnom mladi i zreli beli sir i pravimo sireve sa začinima. Od konvencionalnog mleka pravimo sireve sa vlašcem i ljutom tucanom paprikom, a od organskog mleka pravimo sireve sa začinom od bosiljka i origana – kaže za RINU tehnolog Sanja Radišić.
Pored konvencionalnih, sve veća pažnja posvećena je organskim mlečnim proizvodima – siru i kajmaku, koji se proizvode u skladu sa principima održive poljoprivrede i bez upotrebe veštačkih dodataka.
Možda vas zanima:

ZOVU IH MLEKARE IZ CELE SRBIJE DA IM PREDAJU MLEKO Dragana nije zatvorila farmu i rasprodala krave, našla je recept za uspeh (FOTO)
Da li znate da jedna krava, u svom životnom veku, prosečno da preko 200.000 litara mleka

Od perača sudova do vlasnika jedinstvenog restorana u Srbiji: Dalibor u srcu Zlatibora sprema isključivo posna jela, omiljeni su sir od suncokreta i hleb od vodeničkog brašna
Da dobre ideje uvek pronađu način za uspeh pokazuje i primer Dalibora Ratkova. Rođen je u Požarevcu, odrastao u jedinoj evropskoj pustinji Delibatskoj peščari a onda je po završetku kuvarske škole u potrazi za poslom krenuo dalje. Kao perač sudova zaposlio se u Beogradu, a zatim je radio po Evropi i Rusiji kao šef kuhinje. Na Uralu je spoznao svu lepotu pravoslavlja, a jedan odlazak u posetu u manastir Hilandar promenio je sve.
Možda vas zanima:

ZOVU IH MLEKARE IZ CELE SRBIJE DA IM PREDAJU MLEKO Dragana nije zatvorila farmu i rasprodala krave, našla je recept za uspeh (FOTO)
Da li znate da jedna krava, u svom životnom veku, prosečno da preko 200.000 litara mleka

Od perača sudova do vlasnika jedinstvenog restorana u Srbiji: Dalibor u srcu Zlatibora sprema isključivo posna jela, omiljeni su sir od suncokreta i hleb od vodeničkog brašna
Da dobre ideje uvek pronađu način za uspeh pokazuje i primer Dalibora Ratkova. Rođen je u Požarevcu, odrastao u jedinoj evropskoj pustinji Delibatskoj peščari a onda je po završetku kuvarske škole u potrazi za poslom krenuo dalje. Kao perač sudova zaposlio se u Beogradu, a zatim je radio po Evropi i Rusiji kao šef kuhinje. Na Uralu je spoznao svu lepotu pravoslavlja, a jedan odlazak u posetu u manastir Hilandar promenio je sve.
Možda vas zanima:

ZOVU IH MLEKARE IZ CELE SRBIJE DA IM PREDAJU MLEKO Dragana nije zatvorila farmu i rasprodala krave, našla je recept za uspeh (FOTO)
Da li znate da jedna krava, u svom životnom veku, prosečno da preko 200.000 litara mleka

Od perača sudova do vlasnika jedinstvenog restorana u Srbiji: Dalibor u srcu Zlatibora sprema isključivo posna jela, omiljeni su sir od suncokreta i hleb od vodeničkog brašna
Da dobre ideje uvek pronađu način za uspeh pokazuje i primer Dalibora Ratkova. Rođen je u Požarevcu, odrastao u jedinoj evropskoj pustinji Delibatskoj peščari a onda je po završetku kuvarske škole u potrazi za poslom krenuo dalje. Kao perač sudova zaposlio se u Beogradu, a zatim je radio po Evropi i Rusiji kao šef kuhinje. Na Uralu je spoznao svu lepotu pravoslavlja, a jedan odlazak u posetu u manastir Hilandar promenio je sve.
– Sve radimo u skladu sa najsavremenijim standardima, iako su potrebe tržišta za našim proizvodima znatno veće od količine koju proizvodimo, još uvek nećemo povećavati proizvodne kapacitete – pojašnjava Radišić.
Na zlatiborskim proplancina vekovima se neguje stočarstvo i tradicija proizvodnje mlečnih proizvoda, osavremenjeni pogoni danas prerađuju mleko u sir i kajmak vrhunskog kvaliteta a sve to pod budnim okom stručnjaka.
Rina
– U naše proizvode se ništa ne dodaje, jedini konzervans je so. Mi imamo u okviru naše mlekare jednu internu laboratoriju, gde radimo analize, sarađujemo i sa Specijalističkim institutom iz Kraljeva, tako da smo ispoštovali sve što pravilnik predviđa i mleko je izuzetnog kvaliteta – naglašava Razumenka Lučić, stručni saradnik za kontrolu kvaliteta hrane.
Savremena tehnologija osigurava stabilan kvalitet, dok sertifikati garantuju da je svaki proizvod nastao u skladu sa najvišim standardima. Na ovom mestu, znanje i savremena oprema rade u službi očuvanja tradicionalnih vrednosti.
– Mi imamo žig garancije “Dobro sa Zlatibora” koji je registrovan u Zavodu za intelektualnu svojinu Republike Srbije. Taj žig našim proizvodima garantuje da je sirovina sa Zlatibora i proizvodnja na Zlatiboru – ističe Lučić.
U svakom zalogaju čuva se deo zlatiborskog duha – ukusa prošlih vremena, ali uz sigurnost i kvalitet koji donosi savremena prerada.

Danas slavimo 2 velika sveta mučenika: Veruje se da deca ne smeju da se grde i da se viče na njih
Srpska pravoslavna crkva danas slavi i obeležava Svete mučenike Kirika i Julita.

Spas za ruže nalazi se u vašoj kuhinji: Zaboravite na razne bube, apsolutno je bezopasno i imaćete najlepše cveće
Spas se krije u vašem frižideru.

Evo da li su zdravije breskve ili kajsije: Jedan veoma bitan vitamin je ključna stvar u celoj priči
Svi ih volimo, obe su simbol leta i obe su neverovatno ukusne.

Kao avionska pista: Ovako izgleda najmodereniji auto-put u Srbiji - na Moravskom koridoru trenutno radi preko 4.000 radnika sa oko 2.000 mašina
Najširi i najmoderniji auto – put – Moravski koridor, saobraćajna žila kucavica centralne Srbije, brzim tempom napreduje ka zapadu naše zemlje. Radovi na Sektoru 3 od Adrana do Preljine u punom su jeku.

Skoro da mu ne trebaju zalivanje i đubrenje: Najlepša letnja biljka gotovo da se neguje sama, a daje predivne cvetove
Ako tražite biljku koja traži malo pažnje, a zaista pruža mnogo, prelepi kosmos je pravi izbor. Ovo elegantno, nežno cveće poreklom iz Meksika ukrašava vrtove i terase širom sveta i cenjeno je zbog izdržljivosti, raskošnih boja i jednostavne nege.
Komentari(0)