NAJBOLJI RECEPT ZA LENJU PITU SA JABUKAMA: Bukvalno se topi u ustima, a tajna je u dodavanju svinjske masti

21:00

Gastronomija 0

Isprobajte recept za malo drugačiju pitu s jabukama i prisetite se kako se jelo nekad.

sipana pita sa jabukama
Shutterstock

Pita sa jabukama uvek je rado viđena na svakoj trpezi. Da bi korica bila hrskavija, a testo tako mekano da se topi u ustima dodajte svinjsku mast. Neka jela i kolači jednostvno ne mogu bez ovog važnog sastojka.

Sastojci:

Za testo:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

1 celo jaje
2 žumanceta
100 g šećera
200 ml mleka
1 prašak za pecivo
420 g brašna
250 g svinjske masti

Za nadev:

1,5 kg jabuka
300 g šećera
1 kašičica cimeta
15 g griza

kolač Shutterstock
 

 

Priprema:

Za testo posebno umešajte žumanca sa šećerom, a zatim dodajte celo jaje, prašak za pecivo, mlijeko i mast. Kad se smjesa sjedinila, umešajte brašno, izradite testo pa ga razvaljajte. Podelite na dva jednaka dela. Stavite polovinu razvaljanog testa u kalup za pečenje koji ste prekrili papirom. Izbodite i pecite 10 minuta, izvadite iz pećnice i prekrijte pripremljenim nadevom.

Za nadev jabuke ogulite, očistite i izrendajte. Neka odstoje pola sata, a zatim ih rukama dobro iscedite. Dobijeni sok stavite u šerpu i dodajte šećer. Kad zakuva, pustite da se kuva na srednjoj vatri još 10-15 minuta, odnosno dok ne poprimi izgled gustog sirupa. Neka se sirup malo prohladi pa dodajte jabuke, cimet i griz i promešajte.

Preostalo testo razvaljajte na papiru za pečenje, preokrenite na nadev i odstranite papir. Pecite 20 minuta na 200 stepeni, pa smanjite na 180 i pecite još 25-30 minuta. Ohladite na rešetki i pospite šećerom u prahu pre posluživanja.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading