SVINJSKA MAST OPRANA U 9 VODA: Na ovaj način su naši stari pravili neprevaziđeni lek za bolesti pluća
Ukoliko se pitate kako su to naše majke i bake "prale" mast koju su koristile kao lek, detaljno uputstvo vas čeka u tekstu
Lekovi u stara vremena u 90% slučajeva su bila prirodna. Tako su se naši pradedovi lečili sa čuvarkućom, lekovitim biljem, domaćim mlekom i supom.
Jedna takva apoteka u stara vremena obavezno je sadržavala brojne prirodne lekove protiv kašlja, a među njima je uvek bila i svinjska mast, "preprana" u devet voda, piše Lepa&srećna.
Naime, domaćice su posebno pripremale mast za lečenje, tako što bi odvojile jednu količinu nakon topljenja i temeljno je prale. Na kašiku masti, sipa se pola čaše hladne vode, muti se sve drvenom varjačom desetak sekundi, ostavi kratko da odstoji, pa se voda sa površine odlije. Postupak se ponavlja devet puta i tako dobija izrazito bela mast.
Možda vas zanima:
DA LI BISTE JELI HLEBA I MASTI: Da li je zdravija svinjska mast ili margarin?
Masnoće su važne za organizam, a mogu biti opasne po zdravlje
Možda vas zanima:
DA LI BISTE JELI HLEBA I MASTI: Da li je zdravija svinjska mast ili margarin?
Masnoće su važne za organizam, a mogu biti opasne po zdravlje
Možda vas zanima:
DA LI BISTE JELI HLEBA I MASTI: Da li je zdravija svinjska mast ili margarin?
Masnoće su važne za organizam, a mogu biti opasne po zdravlje
Za bolesna pluća, ona se koristi na više načina. Kod dece se može samo blago ugrejati pa namazati na grudni koš, prekriti gazom pa folijom, a onda obući detetu majicu i pidžamu. Treba da tako prespava, a sutradan uveče se ceo postupak može ponoviti.
Kod starijih, može se prvo namazati koža prepranom mašću, pa zatim priviti obloga od komovice. Takođe valja utopliti osobu i ostaviti je da tako prespava. Prema trećem starinskom receptu, preprana mast se može pomešati sa malo rakije, pa ovom mešavinom natopiti oblogu.
Smatra se da mast umiruje upalne procese i "izvlači" temperaturu, a pobornici narodne medicine preporučuju je i kod upale sinusa, hemoroida i bubuljica na koži.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
MELJANIK Staro šumadijsko jelo, prste da poližeš!
Ovo starinsko jelo se priprema od kuvanog, pa pasiranog pasulja, zaprženog i zapečenog u rerni i idealno je za one koji poste.
Čkalja je ovo jelo obožavao, a Srbe vraća u detinjstvo: Ovo je bio njegov recept, strogo se držao ovih pravila
Glumac je jednom prilikom otkrio svoj recept za ovo staro jelo
DOMAĐI ĐEVREK: Doručak po svačijem ukusu
Ako vam ponestane ideja šta spremiti za doručak
Polovina Srba je zaboravila na ove kiflice, a one su remek delo: Priprema je toliko prosta da je smešno
Recept za kokos kiflice je jednostavan, pa ih možete odmah napraviti.
Ovo su 3 najbolje i najomiljenije torte za slavu: Gosti ih najviše vole, a domaćice najčešće spremaju
Jedan od nezaobilaznih elemenata slavske trpeze, koja je prepuna raznovrsnih jela i specijaliteta, svakako je slavska torta.
Komentari(0)