SVINJSKA MAST OPRANA U 9 VODA: Na ovaj način su naši stari pravili neprevaziđeni lek za bolesti pluća
Ukoliko se pitate kako su to naše majke i bake "prale" mast koju su koristile kao lek, detaljno uputstvo vas čeka u tekstu

Lekovi u stara vremena u 90% slučajeva su bila prirodna. Tako su se naši pradedovi lečili sa čuvarkućom, lekovitim biljem, domaćim mlekom i supom.
Jedna takva apoteka u stara vremena obavezno je sadržavala brojne prirodne lekove protiv kašlja, a među njima je uvek bila i svinjska mast, "preprana" u devet voda, piše Lepa&srećna.
Naime, domaćice su posebno pripremale mast za lečenje, tako što bi odvojile jednu količinu nakon topljenja i temeljno je prale. Na kašiku masti, sipa se pola čaše hladne vode, muti se sve drvenom varjačom desetak sekundi, ostavi kratko da odstoji, pa se voda sa površine odlije. Postupak se ponavlja devet puta i tako dobija izrazito bela mast.
Možda vas zanima:

DA LI BISTE JELI HLEBA I MASTI: Da li je zdravija svinjska mast ili margarin?
Masnoće su važne za organizam, a mogu biti opasne po zdravlje

Možda vas zanima:

DA LI BISTE JELI HLEBA I MASTI: Da li je zdravija svinjska mast ili margarin?
Masnoće su važne za organizam, a mogu biti opasne po zdravlje

Možda vas zanima:

DA LI BISTE JELI HLEBA I MASTI: Da li je zdravija svinjska mast ili margarin?
Masnoće su važne za organizam, a mogu biti opasne po zdravlje

Za bolesna pluća, ona se koristi na više načina. Kod dece se može samo blago ugrejati pa namazati na grudni koš, prekriti gazom pa folijom, a onda obući detetu majicu i pidžamu. Treba da tako prespava, a sutradan uveče se ceo postupak može ponoviti.
Kod starijih, može se prvo namazati koža prepranom mašću, pa zatim priviti obloga od komovice. Takođe valja utopliti osobu i ostaviti je da tako prespava. Prema trećem starinskom receptu, preprana mast se može pomešati sa malo rakije, pa ovom mešavinom natopiti oblogu.
Smatra se da mast umiruje upalne procese i "izvlači" temperaturu, a pobornici narodne medicine preporučuju je i kod upale sinusa, hemoroida i bubuljica na koži.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

Nikad niste probali ovakvu prelivenu pitu: Bakin recept osvaja na prvi zalogaj, sa tanjira nestaje sve za tili čas
Majstorski recept kojem neće odoleti nijedna domaćica.

Najukusnije punjene paprike na starinski način: Domaćice, ovaj recept morate da zapišete - bolji ne postoji
Ovo tradicionalno jelo se najčešće pravi od osnovnih sastojaka

5 proverenih i ukusnih recepata za džemove koji se najčešće prave u maju: Sa rumom i višnjama vole odrasli, a od jagoda je omiljeni deci
Maj je idealno vreme za pripremu domaćih džemova jer počinje sezona sočnog, zrelog voća, posebno jagoda

TAJNI SASTOJAK ZA PALAČINKE: Dodajte jednu stvar u testo i one će biti mekane i neće se lepiti za tiganj
Palačinke su omiljeni doručak i u slatkoj i u slanoj varijanti i ne postoji osoba koja ih nije pravila ili bar pokušala.

Najsočnija punjena pita koja se topi pod nepcima: Stare domaćice znaju šta valja, ukusan obrok spreman za 20 minuta
Donosimo vam najbolji recept za punjenu pitu koja se sprema očas posla.
Komentari(0)