DA LI BISTE JELI HLEBA I MASTI: Da li je zdravija svinjska mast ili margarin?
Masnoće su važne za organizam, a mogu biti opasne po zdravlje
Sve češće se među nutricionistima započinju polemike o tome koje masnoće su najzdravije za ishranu. Tržište su preplavile razne vrste ulja - od koštica grožđa, bundeve, konoplje, kokosa, susama, pa se mnogi utrkuju da ih preporuče kao spas za telo.
Drugi kažu da su naše bake bile pametne što su koristile svinjsku mast, a domaćice često ipak koriste margarin, naročito u kolačima, misleći da je bolji.
"Svinjska mast ne sadrži trans masti i šećere, ima nizak nivo natrijuma, bogata je vitaminima B, C i D, kalcijumom i mineralima, poput fosfora i gvožđa", kaže nutricionista dr Flavija Madruga.
Možda vas zanima:
SVINJSKA MAST OPRANA U 9 VODA: Na ovaj način su naši stari pravili neprevaziđeni lek za bolesti pluća
Ukoliko se pitate kako su to naše majke i bake "prale" mast koju su koristile kao lek, detaljno uputstvo vas čeka u tekstu
KOJI HLEB JE NAJZDRAVIJI ZA DECU: Belo, integralno brašno ili celo zrno, razlika je ogromna, evo koji je najbolji izbor
Izbor hleba za decu je vrlo važan, evo kako da razumete koji je od čega napravljen i koji je najzdraviji za mališane.Hleb je namirnica koje mnoge porodice možda i najviše jedu, a većina dece ga obožava. Međutim, nije svaki hleb isti i za svoje mališane treba da birate onaj koji je napravljen od najboljih namirnica.
Možda vas zanima:
SVINJSKA MAST OPRANA U 9 VODA: Na ovaj način su naši stari pravili neprevaziđeni lek za bolesti pluća
Ukoliko se pitate kako su to naše majke i bake "prale" mast koju su koristile kao lek, detaljno uputstvo vas čeka u tekstu
KOJI HLEB JE NAJZDRAVIJI ZA DECU: Belo, integralno brašno ili celo zrno, razlika je ogromna, evo koji je najbolji izbor
Izbor hleba za decu je vrlo važan, evo kako da razumete koji je od čega napravljen i koji je najzdraviji za mališane.Hleb je namirnica koje mnoge porodice možda i najviše jedu, a većina dece ga obožava. Međutim, nije svaki hleb isti i za svoje mališane treba da birate onaj koji je napravljen od najboljih namirnica.
Možda vas zanima:
SVINJSKA MAST OPRANA U 9 VODA: Na ovaj način su naši stari pravili neprevaziđeni lek za bolesti pluća
Ukoliko se pitate kako su to naše majke i bake "prale" mast koju su koristile kao lek, detaljno uputstvo vas čeka u tekstu
KOJI HLEB JE NAJZDRAVIJI ZA DECU: Belo, integralno brašno ili celo zrno, razlika je ogromna, evo koji je najbolji izbor
Izbor hleba za decu je vrlo važan, evo kako da razumete koji je od čega napravljen i koji je najzdraviji za mališane.Hleb je namirnica koje mnoge porodice možda i najviše jedu, a većina dece ga obožava. Međutim, nije svaki hleb isti i za svoje mališane treba da birate onaj koji je napravljen od najboljih namirnica.
Možda vas zanima:
SVINJSKA MAST OPRANA U 9 VODA: Na ovaj način su naši stari pravili neprevaziđeni lek za bolesti pluća
Ukoliko se pitate kako su to naše majke i bake "prale" mast koju su koristile kao lek, detaljno uputstvo vas čeka u tekstu
KOJI HLEB JE NAJZDRAVIJI ZA DECU: Belo, integralno brašno ili celo zrno, razlika je ogromna, evo koji je najbolji izbor
Izbor hleba za decu je vrlo važan, evo kako da razumete koji je od čega napravljen i koji je najzdraviji za mališane.Hleb je namirnica koje mnoge porodice možda i najviše jedu, a većina dece ga obožava. Međutim, nije svaki hleb isti i za svoje mališane treba da birate onaj koji je napravljen od najboljih namirnica.
Možda vas zanima:
SVINJSKA MAST OPRANA U 9 VODA: Na ovaj način su naši stari pravili neprevaziđeni lek za bolesti pluća
Ukoliko se pitate kako su to naše majke i bake "prale" mast koju su koristile kao lek, detaljno uputstvo vas čeka u tekstu
KOJI HLEB JE NAJZDRAVIJI ZA DECU: Belo, integralno brašno ili celo zrno, razlika je ogromna, evo koji je najbolji izbor
Izbor hleba za decu je vrlo važan, evo kako da razumete koji je od čega napravljen i koji je najzdraviji za mališane.Hleb je namirnica koje mnoge porodice možda i najviše jedu, a većina dece ga obožava. Međutim, nije svaki hleb isti i za svoje mališane treba da birate onaj koji je napravljen od najboljih namirnica.
Za termičku pripremu namirnica, mast je bolja od rafinisanih ulja. Dok ona lakše oksidiraju na toploti i oslobađaju toksične, inflamatorne supstance, mast je stabilnija i teže oksidira.
"Ako se hrana prži (što nije zdravo iz mnogo razloga i isto koliko je po mnogima i ukusnija) onda su bolja zasićenija ulja – palmino, loj i svinjska mast", kazao je za Kurir dr Zoran Vujčić, profesor na katedri za biohemiju Hemijskog fakulteta u Beogradu
Sa druge strane, većina margarina ima zasićene masnoće i transmasne kiseline. Oba ova sastojka nose rizik za zdravlje. U margarinu se mogu naći i veštački antioksidansi koji se koriste da spreče kvarenje ove namirnice. Međutim, i oni mogu biti štetni za ljudski organizam.
Najveći broj nutricionista ne koristi u svojoj ishrani ni jedno ni drugo. Preporuka je da - ako se zaželite masnoće, ipak posegnete za bocom maslinovog ulja. Sa druge strane, treba se setiti i da ne može previše da šteti ništa što se pojede ponekad, već da je najvažnije ono što jedete stalno.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu, a tu je i TikTok.
DRUGAČIJE Napravite ručak za celu porodicu - punjeni crni luk
Neobično je i sigurno je da niste pravili.
Jelo koje će vas oduševiti: Starinski recept za kraljicu pita, nećete se pokajati ako probate čuveni propeć
Jug Srbije i dalje čuva duh starih gastronomskih pikanterija, a ovo je jedna koja opstaje vekovima
KO MOŽE DA JOJ ODOLI? Dobro poznata pita od BUNDEVE po bakinom receptu
Od slatkog najslađe.
Omiljeno jelo po receptu naših baka: Generacije odrasle na ovom jelu, a vama je ovo odlična ideja za ukusan ručak
Ovaj recept po tradiciji naših baka pruža ne samo nutritivno bogat obrok, već i ukus koji vraća u detinjstvo
Najbolja hrana na svetu je dobar vruc hleb, fina mast, pa kad se namaze vruc hleb a ono se mast istopi pa sve curi niz saku i na to kvalitetna mlevena suva paprika. I niko ne moze da me ubedi u nesto drugo. Stvar ukusa i navike. Jedu to i nutricionisti ali ih sramota da priznaju.