KOJI HLEB JE NAJZDRAVIJI ZA DECU: Belo, integralno brašno ili celo zrno, razlika je ogromna, evo koji je najbolji izbor
Izbor hleba za decu je vrlo važan, evo kako da razumete koji je od čega napravljen i koji je najzdraviji za mališane.Hleb je namirnica koje mnoge porodice možda i najviše jedu, a većina dece ga obožava. Međutim, nije svaki hleb isti i za svoje mališane treba da birate onaj koji je napravljen od najboljih namirnica.

Kako bismo vam objasnili razliku i kako biste znali koji da izaberete, predstavićemo vam tri vrste hleba – beli hleb, hleb od integralnog brašna i hleb od celog zrna.
Beli hleb
Beli hleb se pravi tako što se sa pšenice odstranjuje spoljašnja ljuska i melje se u fino brašno. Spoljašnja ljuska sadrži mnogo vlakana, kao i mnoge druge hranljive materije koje se nalaze u pšenici, čineći da beli hleb ima manje vlakana i hranljivih materija (vitamina B, E, cinka…).
Možda vas zanima:

DA LI BISTE JELI HLEBA I MASTI: Da li je zdravija svinjska mast ili margarin?
Masnoće su važne za organizam, a mogu biti opasne po zdravlje

U kesi, nikako: Znate li kako se pravilno čuva hleb da što duže ostane lep i svež?
Ovako ćete uvek imati svežu veknu
Možda vas zanima:

DA LI BISTE JELI HLEBA I MASTI: Da li je zdravija svinjska mast ili margarin?
Masnoće su važne za organizam, a mogu biti opasne po zdravlje

U kesi, nikako: Znate li kako se pravilno čuva hleb da što duže ostane lep i svež?
Ovako ćete uvek imati svežu veknu
Možda vas zanima:

DA LI BISTE JELI HLEBA I MASTI: Da li je zdravija svinjska mast ili margarin?
Masnoće su važne za organizam, a mogu biti opasne po zdravlje

U kesi, nikako: Znate li kako se pravilno čuva hleb da što duže ostane lep i svež?
Ovako ćete uvek imati svežu veknu
Hleb od integralnog brašna
Hlebovi od integralnog brašna se prave tako što cela pšenična ljuska melje u brašno. Integralno brašno sadrži prirodno više vlakana i hranljivih materija. Integralno brašno je odličan izbor za decu jer nema ‘komadiće’ zrnastog hleba i ima glatku strukturu dok se žvaće.
Hleb od celog zrna
Hleb od celog zrna se pravi od integralnog brašna u koje se zatim dodaju semenke i/ili zrna. On dobija najviše poena kada je u pitanju dečija ishrana jer je prepun vlakana, proteina i hranljivih materija poput vitamina E i vitamina B, a ima i nizak glikemijski indeks. Ovo je najbolji izbor kada je u pitanju dečija ishrana.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

Ovo makedonsko jelo je najviše voleo Karađorđe! Na glasu je od davnina, toliko je dobro da ga je nosio za pojasom
Za papulu se može upotrebiti bilo koja vrsta pasulja, a najbolji je beli.

SRPSKA BELA MAGIJA: Zašto se bostilj u Vranju kuvao bez vode i kako je postao prirodni lek za kašalj i anemiju
U južnoj Srbiji, šljiva nije samo voće za rakiju. Otkrivamo Bostilj – starinski pekmez sa juga, koji je nastao u Vranju. Ovo "crno zlato" se kuvalo u posebnim kazanima bez kapi vode i šećera, što ga čini prirodnim koncentratom gvožđa i eliksirom za imunitet, daleko boljim od svih uvoznih proizvoda.

Ovako su domaćice pre 70 godina pravile sarmu: Caka je u ovom tajnom sastojku, odmah zapišite recept
Nedavno je jedan recept za sarmu star više od pola veka prilično probudio interesovanje.

HRANA KOЈA LEČI: Zašto su čačanski kiseli krastavci lekovitiji od ostalih i tajna sporog kiseljenja
Čačak je poznat po svojoj zimnici, a čačanski kiseli krastavci su poseban delikates. Otkrivamo zašto se baš ovi krastavci smatraju probiotičkom bombom i kako ih proces sporog kiseljenja u salamuri bez sirćeta čini neuporedivo zdravijim od industrijskih proizvoda.

Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.
Komentari(0)