BEZ OLIVJEOVE SALATE NEMA PORODIČNE PROSLAVE Da li znate originalan recept za rusku salatu i ko je njen tvorac?
Zamišljena je kao predjelo u kojem je pomešano nekoliko francuskih specijaliteta sa prelivom
Da li Rusi kod nas neizbežnu salatu na proslavama takođe nazivaju ruskom?
Logično, odgovor je ne. Oni je nazivaju prema njenom idejnom tvorcu, Olivjeu, francuskom kuvaru, koji je krajem 19. veka držao restoran u centru Moskve.
Olivije je kao šef kuhinje Ermitaža, jednog od najpoznatijih moskovskih restorana, prvi servirao "rusku salatu" negde oko 1860. godine. Zamislio ju je kao predjelo u kojem je "pomešao" nekoliko specijaliteta karakterističnih za francusku kuhinju sa specijalnim prelivom.
Možda vas zanima:
NEKA SVE ZAMIRIŠE NA MIRIS DETINJSTVA Napravite prženice uz jedan trik i biće nikad bolje
Trik je u jednom sastojku koji će ih učiniti još lepšim...
JEDINI ORIGINALNI RECEPT ZA PAZARSKE MANTIJE Idealne za svaku priliku, ako ih spremite na ovaj način neće biti greške (VIDEO)
Originalne pazarske mantije se ne prelivaju kiselim mlekom i lukom, ali po želji to se može dodati.
Možda vas zanima:
NEKA SVE ZAMIRIŠE NA MIRIS DETINJSTVA Napravite prženice uz jedan trik i biće nikad bolje
Trik je u jednom sastojku koji će ih učiniti još lepšim...
JEDINI ORIGINALNI RECEPT ZA PAZARSKE MANTIJE Idealne za svaku priliku, ako ih spremite na ovaj način neće biti greške (VIDEO)
Originalne pazarske mantije se ne prelivaju kiselim mlekom i lukom, ali po želji to se može dodati.
Možda vas zanima:
NEKA SVE ZAMIRIŠE NA MIRIS DETINJSTVA Napravite prženice uz jedan trik i biće nikad bolje
Trik je u jednom sastojku koji će ih učiniti još lepšim...
JEDINI ORIGINALNI RECEPT ZA PAZARSKE MANTIJE Idealne za svaku priliku, ako ih spremite na ovaj način neće biti greške (VIDEO)
Originalne pazarske mantije se ne prelivaju kiselim mlekom i lukom, ali po želji to se može dodati.
Možda vas zanima:
NEKA SVE ZAMIRIŠE NA MIRIS DETINJSTVA Napravite prženice uz jedan trik i biće nikad bolje
Trik je u jednom sastojku koji će ih učiniti još lepšim...
JEDINI ORIGINALNI RECEPT ZA PAZARSKE MANTIJE Idealne za svaku priliku, ako ih spremite na ovaj način neće biti greške (VIDEO)
Originalne pazarske mantije se ne prelivaju kiselim mlekom i lukom, ali po želji to se može dodati.
Možda vas zanima:
NEKA SVE ZAMIRIŠE NA MIRIS DETINJSTVA Napravite prženice uz jedan trik i biće nikad bolje
Trik je u jednom sastojku koji će ih učiniti još lepšim...
JEDINI ORIGINALNI RECEPT ZA PAZARSKE MANTIJE Idealne za svaku priliku, ako ih spremite na ovaj način neće biti greške (VIDEO)
Originalne pazarske mantije se ne prelivaju kiselim mlekom i lukom, ali po želji to se može dodati.
Ruska varijanta se razlikuje od one koju mi pravimo, ali i jedna i druga su daleko od originalnog recepta.
Misje Olivje je koristio meso tetreba, jarebice, teleći jezik, račiće i crnu ikru,dimljenu pačetinu,meso jastoga.Pretpostavka je da se receptura menjala u zavisnosti od sezone a da je u svemu ključan sastojak bio izuzetno kvalitetan majonez kojem je Olivje dodavao svoju začinsku mešavinu čiju recepturu je takođe držao u tajnosti.
“Bez Olivje njet praznika v semje“, odnosno bez Olivjeove salate nema porodične proslave, kažu Rusi u šali.
Njihova ruska salata uključuje i kaperse, crveni kavijar, mirođiju, kao i povrće koje se obično i kod nas stavlja. Slično povrće samo bez majoneza je deo druge tradicionalne zakuske – vinegrete.
Na stolu je obično i salata sa haringom jer su Rusi veliki ljubitelji ove ribe. Takođe, tu su i mandarine.
Sastojci originalne ruske salate:
Kuvani krompir
Šargarepa
Kačkavalj
Krupni kikiriki
Zeleni grašak
Jaja
Koren celera
Crni luk
Kuvana piletina,
Jabuka sa tikvicama - posoljena, pobiberena i premazana senfom
Majonez
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
UČKUR PITA JE TOLIKO UKUSNA DA ĆETE JE SPREMATI SVAKE NEDELJE: Hrskava spolja, a meka i sočna iznutra
Pita toliko ukusna da ćete je praviti kad god poželite da jedete sveže pecivo
RECEPT ZA TRADICIONALNU CICVARU: Uz kačamak, poparu i proju još jedno jelo koje vraća u detinjstvo
Recept za starinsko jelo spremljeno na tradicionalan način
SELJAČKA PITA SA MESOM OD KUPOVNIH KORA: Starinski recept za najukusniji obrok koji se može zamisliti
Seljačka pita sa mesom pravi se brzo, nije komplikovana, ali je zato preukusna za jelo
DVA BRZA I ZDRAVA RECEPTA Posne poslastice sa medom, gotove za deset minuta, svi će ih OBOŽAVATI!
Bliži se kraj Vaskršnjeg posta. Cvetna nedelja je u toku i već se oseća radost Vaskrsa. danas donosimo dva brza i zdrava recepta da se zasladite.
3 STARINSKA JELA OD KOPRIVE: Srbi su vekovima verovali da JAČAJU TELO u proleće i da obavezno treba da se nađu na stolu
Kopriva u Srbiji ima status maltene svete biljke, dok naši stari obožavaju jela koja u sebi sadrže ovu biljku
Komentari(0)