PRAVI PITE I SALATE Stefan je majstor u spremanju specijaliteta od šumskog pileta, ova jestiva gljiva ima isti ukus kao belo meso
Svake godine berem je sa jedne iste vrbe na planini Kosmaj

Kod mnogih je piletina neizostavan deo u svakodnevnoj ishrani, ali malo je onih koji znaju da postoji i njena šumska verzija. Gljiva "šumsko pile" jedna je od najpoznatijih na području Srbije i smatra se delikatesom. Stefan Stefanović iz Beograda svakog proleća i pronalazi je u nesporednoj jednog istog stabla na planini Kosmaj.
„Šumsko pile raste na staroj vrbi na našem pčelinjaku ‘zimovniku’ i izuzetno je ukusno. Nije baš da se lako sprema, ali je ukus gotovo identičan i mnogo lepši od pilećeg belog mesa. Može da se pravi kao salata, a može da se pravi i pita sa šumskim piletom", rekao je za RINU Stefan.
Rina
Šumsko pile se još zove i žuti hleb, vrbara ili vrbovača, ime je dobila po svetloj žutoj boji i ukusu nalik na piletinu. Više šešira oblika školjke ove vrste rastu zajedno na kori trulih i mrtvih stabala ili granama listopadnog drveća, praveći ponekad neobične oblike.
Možda vas zanima:

TARTUF-MANIJA HARA SRBIJOM Dnevno se može zaraditi i do 5.000 evra, a na ovim mestima raste blago
Tartufi, najskuplja i najcenjenija gljiva na svetu, kojoj se pripisuju izuzetna lekovita svostva i čija cena dostiže i 5.000 evra za kilogram, rastu i na Crnom vrhu.

POSEBAN SVET I POMALO MISTIČAN Gljive nisu ni biljke ni životinje, i koliko god da ih volimo, toliko ih se i plašimo, jer postoje neverovatno opasne i otrovne vrste (FOTO/VIDEO)
Prava je šteta što se na našoj trpezi uglavnom mogu naći šampinjoni, ređe vrganji i bukovače, jer u našoj zemlji ima na desetine vrsta jestivih pečuraka
Možda vas zanima:

TARTUF-MANIJA HARA SRBIJOM Dnevno se može zaraditi i do 5.000 evra, a na ovim mestima raste blago
Tartufi, najskuplja i najcenjenija gljiva na svetu, kojoj se pripisuju izuzetna lekovita svostva i čija cena dostiže i 5.000 evra za kilogram, rastu i na Crnom vrhu.

POSEBAN SVET I POMALO MISTIČAN Gljive nisu ni biljke ni životinje, i koliko god da ih volimo, toliko ih se i plašimo, jer postoje neverovatno opasne i otrovne vrste (FOTO/VIDEO)
Prava je šteta što se na našoj trpezi uglavnom mogu naći šampinjoni, ređe vrganji i bukovače, jer u našoj zemlji ima na desetine vrsta jestivih pečuraka
Možda vas zanima:

TARTUF-MANIJA HARA SRBIJOM Dnevno se može zaraditi i do 5.000 evra, a na ovim mestima raste blago
Tartufi, najskuplja i najcenjenija gljiva na svetu, kojoj se pripisuju izuzetna lekovita svostva i čija cena dostiže i 5.000 evra za kilogram, rastu i na Crnom vrhu.

POSEBAN SVET I POMALO MISTIČAN Gljive nisu ni biljke ni životinje, i koliko god da ih volimo, toliko ih se i plašimo, jer postoje neverovatno opasne i otrovne vrste (FOTO/VIDEO)
Prava je šteta što se na našoj trpezi uglavnom mogu naći šampinjoni, ređe vrganji i bukovače, jer u našoj zemlji ima na desetine vrsta jestivih pečuraka

Možda vas zanima:

TARTUF-MANIJA HARA SRBIJOM Dnevno se može zaraditi i do 5.000 evra, a na ovim mestima raste blago
Tartufi, najskuplja i najcenjenija gljiva na svetu, kojoj se pripisuju izuzetna lekovita svostva i čija cena dostiže i 5.000 evra za kilogram, rastu i na Crnom vrhu.

POSEBAN SVET I POMALO MISTIČAN Gljive nisu ni biljke ni životinje, i koliko god da ih volimo, toliko ih se i plašimo, jer postoje neverovatno opasne i otrovne vrste (FOTO/VIDEO)
Prava je šteta što se na našoj trpezi uglavnom mogu naći šampinjoni, ređe vrganji i bukovače, jer u našoj zemlji ima na desetine vrsta jestivih pečuraka
Možda vas zanima:

TARTUF-MANIJA HARA SRBIJOM Dnevno se može zaraditi i do 5.000 evra, a na ovim mestima raste blago
Tartufi, najskuplja i najcenjenija gljiva na svetu, kojoj se pripisuju izuzetna lekovita svostva i čija cena dostiže i 5.000 evra za kilogram, rastu i na Crnom vrhu.

POSEBAN SVET I POMALO MISTIČAN Gljive nisu ni biljke ni životinje, i koliko god da ih volimo, toliko ih se i plašimo, jer postoje neverovatno opasne i otrovne vrste (FOTO/VIDEO)
Prava je šteta što se na našoj trpezi uglavnom mogu naći šampinjoni, ređe vrganji i bukovače, jer u našoj zemlji ima na desetine vrsta jestivih pečuraka
Možda vas zanima:

TARTUF-MANIJA HARA SRBIJOM Dnevno se može zaraditi i do 5.000 evra, a na ovim mestima raste blago
Tartufi, najskuplja i najcenjenija gljiva na svetu, kojoj se pripisuju izuzetna lekovita svostva i čija cena dostiže i 5.000 evra za kilogram, rastu i na Crnom vrhu.

POSEBAN SVET I POMALO MISTIČAN Gljive nisu ni biljke ni životinje, i koliko god da ih volimo, toliko ih se i plašimo, jer postoje neverovatno opasne i otrovne vrste (FOTO/VIDEO)
Prava je šteta što se na našoj trpezi uglavnom mogu naći šampinjoni, ređe vrganji i bukovače, jer u našoj zemlji ima na desetine vrsta jestivih pečuraka
Možda vas zanima:

TARTUF-MANIJA HARA SRBIJOM Dnevno se može zaraditi i do 5.000 evra, a na ovim mestima raste blago
Tartufi, najskuplja i najcenjenija gljiva na svetu, kojoj se pripisuju izuzetna lekovita svostva i čija cena dostiže i 5.000 evra za kilogram, rastu i na Crnom vrhu.

POSEBAN SVET I POMALO MISTIČAN Gljive nisu ni biljke ni životinje, i koliko god da ih volimo, toliko ih se i plašimo, jer postoje neverovatno opasne i otrovne vrste (FOTO/VIDEO)
Prava je šteta što se na našoj trpezi uglavnom mogu naći šampinjoni, ređe vrganji i bukovače, jer u našoj zemlji ima na desetine vrsta jestivih pečuraka
Možda vas zanima:

TARTUF-MANIJA HARA SRBIJOM Dnevno se može zaraditi i do 5.000 evra, a na ovim mestima raste blago
Tartufi, najskuplja i najcenjenija gljiva na svetu, kojoj se pripisuju izuzetna lekovita svostva i čija cena dostiže i 5.000 evra za kilogram, rastu i na Crnom vrhu.

POSEBAN SVET I POMALO MISTIČAN Gljive nisu ni biljke ni životinje, i koliko god da ih volimo, toliko ih se i plašimo, jer postoje neverovatno opasne i otrovne vrste (FOTO/VIDEO)
Prava je šteta što se na našoj trpezi uglavnom mogu naći šampinjoni, ređe vrganji i bukovače, jer u našoj zemlji ima na desetine vrsta jestivih pečuraka
"Ako se priprema kao glavno jelo, onda se obari i prži uz začine i luk. Priroda je jedno čudo i zahvalni smo joj što nas svake godine nagradi da u ovom periodu možemo napraviti lepo jelo. Šumsko pile je jestiva gljiva, ali svakako u berbu pečuraka treba krenuti sa velikom dozom opreznosti, ali i pažljivo ih konzumirati“, dodaje Stefan.
Rina
Gljiva "šumsko pile" najčešće parazitira na vrbi, jovi, topoli, bukvi, hrastu i bagremu. Meso plodnog tela je debelo, mekano i sočno. Sazrevanjem gubi žutu boju usled gubitka vode postaje tvrdo i krhko. Miris je prijatan i sladunjav. Ukus sveže gljive je blago kiselkast.
Najčešće dostiže masu do 20 kg, a najveći primerak sa neverovatnih 45 kg težine zabeležen je u Hempširu u Velikoj Britaniji oktobra 1990. godine. Osim ljudi mnoge divlje životinje konzumiraju šumsko pile, poput srne ili jelena.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

Čuveni kuvar ovako dinsta luk: Gotov za tren, daleko sočniji i bez mirisa prženja po stanu
Evo kako kuvari dinstaju luk

Mekani kolač s višnjama koji miriše na detinjstvo: Svaki zalogaj je čisto uživanje kojem niko ne može odoleti
Gotov kolač ohladiti, pa ga posuti šećerom u prahu, pa ga nakon toga iseći na kocke.

Domaćinska gibanica kakvu niste probali: Slavica podelila recept za ovo neodoljivo jelo, ko proba neće se pokajati
Mini-gibanice po receptu Slavice Rokvić.

Starinsko jelo sa krompirom koje su zaboravili mnogi: Jeftin obrok koji se lako sprema, a obožavaće ga baš svi
Za sve ljubitelje krompira ovo će biti pravi užitak.

KAKO SE PRAVILNO ČUVAJU TREŠNJE? Pogledajte koja temperatura je idealna
Da li i vi trešnje ostavljate na stolu nakon kupovine?
Komentari(0)