MIRISOM POKREĆE DOBRE EMOCIJE U antičkim legendama, dunjom su bogovi određivali sudbine (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

21:00

Gastronomija 0

Uzgoj dunje počeo je jako rano, neki kažu i pre jabuke. Dunja važi za simbol ljubavi, sreće, plodnosti, pameti, lepote, postojanosti i neprolaznosti.

MIRISOM POKREĆE DOBRE EMOCIJE U antičkim legendama, dunjom su bogovi određivali sudbine (FOTO/VIDEO)
Shutterstock

Kao da su Grci, Rimljani i naši bliži preci imali više informacija od nas o tome koliko je dobra dunja. Potiče sa Kavkaza, domaći teren su joj Azija i Evropa, ali je osvojila i Novi Svet.

Jabuka ju je, međutim, pretekla zahvaljujući svom atraktivnijem ukusu. Ima malo kalorija i masti, a više ugljenih hidrata, dijetnih vlakana i nešto proteina.

MIRISOM POKREĆE DOBRE EMOCIJE U antičkim legendama, dunjom su bogovi određivali sudbine (FOTO/VIDEO) Shutterstock
 

U sastavu dunje ima pektina, što je pored fantastične arome čini idealnom voćkom za marmeladu, jer joj daje želatinoznu komponentu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Uostalom, reč marmelada i potiče od portugalskog naziva za dunju – marmelo. Spisak vitamina i minerala nije beskrajan, ali ono što vam dunja ponudi traje znatno duže nego kod drugih voćki.

Vitamini: C, karotin (provitamin A), B1, B2, B3 (niacin)

Minerali: bakar, kalijum,kalcijum,magnezijum,gvožđe,sumpor, hlor.

Još jedna komponenta – tanin, plus sluz, dobri su za rad creva i sprečavanje infektivnih bolesti. Zbog oporog ukusa i tvrdoće teže ih je jesti sirove, ali su veoma ukusne kuvane, pečene, kao kompot, marmelada, voćne kašice.

MIRISOM POKREĆE DOBRE EMOCIJE U antičkim legendama, dunjom su bogovi određivali sudbine (FOTO/VIDEO) Shutterstock
 

Ako negde budete u prilici, probajte sir od dunja, kitnikes – ne uklapa se baš u standarde zdravije hrane, ali ga je šteta propustiti.

Pire od dunja se služi uz meso, kao odlična kontrateža po sastavu, a ulazi i u sastav nekih slanih orijentalnih jela. Pečena ili kuvana – pogodna je kod upale želudačne i crevne sluzokože, kao i za lečenje anemije.

Kod dunje su lekovite i semenke: sadrži 15 odsto ulja koje je blagotvorno za ublaživanje rana od dugog ležanja i vitamin B17 (amigdalin) koji pomaže kod kancera.

Čaj od cvetova se u narodnoj medicini koristi za umirivanje kašlja. Istovremeno je domaća i egzotična; ubrajamo je u naše tradicionalno voće, ali je retko vidimo.

Ako dođete do dunje, nemojte da je zaobiđete. Baš je takva kakva izgleda – spoljašnošću netljiva, mirisom pokreće dobre emocije, a svojom suštinom daje organizmu značajnu podršku.

MIRISOM POKREĆE DOBRE EMOCIJE U antičkim legendama, dunjom su bogovi određivali sudbine (FOTO/VIDEO) Shutterstock
 

ČAJ OD DUNJE

Čaj od dunje, izuzetno je efikasan kao sredstvo za lečenje dijareje. U tom cilju, ovaj čaj se može davati čak i deci, jer ne postoje zabeležene kontraindikacije nakon njegove upotrebe.

Takođe, čaj od dunje je delotvoran i kao sredstvo protiv dehidracije organizma, jer sadrži visok procenat vitamina C.

SASTOJCI:

– Dva do tri osušena lista dunje,
– Dvesta pedeset mililitara ključale vode.

PRIPREMA:

Dva do tri osušena lista dunje, prelijte sa dvesta pedeset mililitara ključale vode, a zatim ostavite da to u poklopljenoj posudi odstoji oko 15 minuta. Nakon 15 minuta, čaj procedite, sačekajte da se prohladi do odgovarajuće temperature i pijte polako.

Ovaj čaj, može se piti i hladan.

U njega ne treba stavljati šećer ili neki drugi zaslađivač, a pozitivnim se može pokazati ukoliko ga kombinujete sa čajem od nane, čajem od lista duda, čajem od lista kupine ili šipkovim čajem.

Ukoliko čaj od dunje pripremate za dete, nemojte ga kombinovati sa drugim čajevima i čajnim mešavinama.

Dovoljno je popiti jednu šolju čaja dnevno, a po potrebi možete popiti i dve.

Za pripremu čaja od dunje, najbolje je koristiti suve listove koji nisu stariji od godinu dana. Listove čuvajte u papirnoj kesi ili u kartonskoj ambalaži. Nemojte ih čuvati u hermetički zatvorenim staklenim, limenim ili plastičnim posudama, jer može doći do pojave buđi na njihovoj površini.

Prijatno!

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading