Kraljica posne trpeze vraća se na velika vrata: Najukusnija pita sa kupusom obavezno se sprema za Veliki petak
Posna trpeza može da bude neodoljiva ukoliko znate da je spremite na pravi način

Poznato je da se na Veliki petak striktno posti, a naša tradicija nalaže da tog dana uglavnom svi budemo na okupu i obeležimo jedan od najtužnijih dana na pravi način.
Posna trpeza može da bude neodoljiva ukoliko znate da je spremite na pravi način. Iako ljudi mnogo više vole mrsna jela, za ovu pitu sa kupusom ćete se sigurno otimati.
Sastojci:
- 500 grama kora za pitu
- kilogram kiselog kupusa
- 300 ml ulja
- 300 ml vode
- malo soli
Priprema:
Najpre kupus sitno iseckajte i ostavite da se dinsta na ulju, pa u to dodajte vodu. Kada vidite da je gotov, ostavite ga da se ohladi.
Prve dve kore poprskajte mešavinom ulja i vode, a na treću koru nanesite kupus i tako rolajte. Postupak ponavljate sve dok ima kora.
Pre stavljanja u rernu, pitu premažite i pecite oko 45 minuta na 180 stepeni.

Kraljica posne trpeze vraća se na velika vrata: Najukusnija pita sa kupusom obavezno se sprema za Veliki petak
Posna trpeza može da bude neodoljiva ukoliko znate da je spremite na pravi način

Rasjenička pita – zaboravljeno uskrsno jelo od mlade koprive i domaćeg testa
Zeleni poklon proleća na tanjiru – tradicionalna pita iz Negotinske Krajine, posna i svečana

Uskršnja SLATKA POGAČA lepša je od svakog kolača i torte - Mekano testo punjeno čokoladom je poslastica koju niko ne propušta
Ako pored uskršnjih đakonija želite da napravite i slatku pogaču, ovo je pravi recept za vas

PORED JAJA, NA USKRŠNJOJ TRPEZI TREBA DA SE NAĐU I OVE NAMIRNICE: Veruje se da donose radost i blagostanje porodici
Ove godine, vernici koji poštuju julijanski kalendar, sutra slave Uskrs - jedan od najvažnijih hrišćanskih praznika. Za ovaj praznik koji slavi vaskrsnuće, tj. ponovno rođenje vezuju se lepi običaji, a neki od njih su vezani i za uskršnju trpezu.

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Komentari(0)