Kraljica posne trpeze vraća se na velika vrata: Najukusnija pita sa kupusom obavezno se sprema za Veliki petak
Posna trpeza može da bude neodoljiva ukoliko znate da je spremite na pravi način

Poznato je da se na Veliki petak striktno posti, a naša tradicija nalaže da tog dana uglavnom svi budemo na okupu i obeležimo jedan od najtužnijih dana na pravi način.
Posna trpeza može da bude neodoljiva ukoliko znate da je spremite na pravi način. Iako ljudi mnogo više vole mrsna jela, za ovu pitu sa kupusom ćete se sigurno otimati.
Sastojci:
- 500 grama kora za pitu
- kilogram kiselog kupusa
- 300 ml ulja
- 300 ml vode
- malo soli
Priprema:
Najpre kupus sitno iseckajte i ostavite da se dinsta na ulju, pa u to dodajte vodu. Kada vidite da je gotov, ostavite ga da se ohladi.
Prve dve kore poprskajte mešavinom ulja i vode, a na treću koru nanesite kupus i tako rolajte. Postupak ponavljate sve dok ima kora.
Pre stavljanja u rernu, pitu premažite i pecite oko 45 minuta na 180 stepeni.

Proces pravljenja duvan čvaraka: korak po korak do užičkog blaga
Među svim specijalitetima od mesa, jedno jelo zauzima posebno mesto u srcima gurmana – duvan čvarci. Ovaj užički specijalitet odavno je postao simbol tradicije, a zbog svog ukusa i posebnog načina pripreme proglašen je i zaštićenim proizvodom sa geografskim poreklom.

Najlepša poslastica za početak jeseni: Kolač sa šljivama gotov za tren oka, miriše na detinjstvo
Umutite jaja sa šećerom dok smesa ne postane svetlije žuta

SVAKA SRPKINJA OVO MORA DA ZNA DA NAPRAVI! Brza domaća pogača bez kvasca – gotova za samo 20 minuta, a DŽABAKA
Ova pogača se priprema za manje od pola sata, sa sastojcima koje sigurno već imate u kuhinji.

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju
Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

OVAJ DŽEM OD ŠLJIVA NEMA NI TRUNKU KONZERVANSA! Recept izvučen iz bakine fioke, zdravlje u tegli
Danas među kupovnim džemovima prepunih aditiva, retkost je pronaći recept bez trunke konzervansa.
Komentari(0)