PREUKUSNA Pita od domaćih kora sa mladim kupusom
U Srbiji, tradicionalna jela često predstavljaju spoj autentičnih ukusa i raznovrsnih sastojaka koji odražavaju bogatu istoriju i kulturu ovog podneblja.
Jedno od takvih jela je pita od slatkog kupusa, veoma zastupljenog u našoj kuhinji, koja se priprema sa domaćim korama i punjena je sočnim filom .
Evo kako možete pripremiti ovu ukusnu pitu
Sastojci:
Za kore:
500 g brašna
1 kašičica soli
250 ml vode
ulje za premazivanje kora
Za fil:
1 glavica kupusa (oko 1 kg), iseckana na sitno
1 luk, sitno iseckan
2 čena belog luka
1 manja ljuta paprika
2 kašike ulja
so i biber po ukusu
Priprema fila:
U velikoj šerpi zagrejte ulje pa dodajte sitno iseckan luk. Pržite luk dok ne postane staklast.
Dodajte izrendan kupus i iseckanu papriku, a zatim i beli luk, posolite i pobiberite po ukusu. Dinstajte kupus dok ne omekša i dok većina tečnosti ne ispari. Mešajte povremeno.
Priprema kora:
U veću posudu sipajte brašno i dodajte so.
Postepeno dodajte toplu vodu i mešajte dok ne dobijete glatko testo. Testo podelite na jufke i ostavite ih da odmore oko 30 minuta.
Svaku jufku razvucite na tanko na pobrašnjenoj površini (možete koristiti oklagiju). Kore premažite uljem.
Na početak kore stavljajte fil od kupusa (ne previše debeo sloj), pa svaku koru urolajte. Ponovite postupak dok ne potrošite sve kore i fil.
Slažite pitu koru po koru u tepsiju okruglog oblike
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30-40 minuta ili dok ne dobije lepu zlatno smeđu boju.
Serviranje:
Pitu sa kupusom možete servirati toplu ili hladnu, kao glavno jelo uz kiselo mleko ili jogurt. Ovo jelo je karakteristično po sočnom filu od kupusa i hrskavoj kori, što ga čini omiljenim izborom za različite prilike.
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Cigančice– zaboravljene zapečene loptice od brašna, masti i luka
Pravljene od onoga što „uvek ima u kući“, cigančice su nekada bile brzi doručak, užina ili jelo za sirotinju – a danas su pravo otkrovenje ukusa
Jeftina starinska poslastica kojoj niko ne može odoleti: Ukus i miris vraća u detinjstvo, odmah zapišite recept
Kroz vreme su nastale različite varijante recepata.
Ko voli obične uštipke, ove će tamaniti: Potrebno vam je samo 5 sastojaka, a testo je sveže čak 7 dana
Mogu da se kombinuju sa brojnim slanim namirnicama.
Smederevska tarana: Domaća testenina koja se sušila na ćebetu i mirisala na bakinu kuću
Nekada nije bilo fabrika testenine – samo ruke, brašno, jaja i veliko ćebe rašireno po sobi. Tarana je bila doručak, ručak i lek za dušu.
Komentari(0)