PREUKUSNA Pita od domaćih kora sa mladim kupusom
U Srbiji, tradicionalna jela često predstavljaju spoj autentičnih ukusa i raznovrsnih sastojaka koji odražavaju bogatu istoriju i kulturu ovog podneblja.

Jedno od takvih jela je pita od slatkog kupusa, veoma zastupljenog u našoj kuhinji, koja se priprema sa domaćim korama i punjena je sočnim filom .
Evo kako možete pripremiti ovu ukusnu pitu
Sastojci:
Za kore:
500 g brašna
1 kašičica soli
250 ml vode
ulje za premazivanje kora
Za fil:
1 glavica kupusa (oko 1 kg), iseckana na sitno
1 luk, sitno iseckan
2 čena belog luka
1 manja ljuta paprika
2 kašike ulja
so i biber po ukusu
Priprema fila:
U velikoj šerpi zagrejte ulje pa dodajte sitno iseckan luk. Pržite luk dok ne postane staklast.
Dodajte izrendan kupus i iseckanu papriku, a zatim i beli luk, posolite i pobiberite po ukusu. Dinstajte kupus dok ne omekša i dok većina tečnosti ne ispari. Mešajte povremeno.
Priprema kora:
U veću posudu sipajte brašno i dodajte so.
Postepeno dodajte toplu vodu i mešajte dok ne dobijete glatko testo. Testo podelite na jufke i ostavite ih da odmore oko 30 minuta.
Svaku jufku razvucite na tanko na pobrašnjenoj površini (možete koristiti oklagiju). Kore premažite uljem.
Na početak kore stavljajte fil od kupusa (ne previše debeo sloj), pa svaku koru urolajte. Ponovite postupak dok ne potrošite sve kore i fil.
Slažite pitu koru po koru u tepsiju okruglog oblike
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30-40 minuta ili dok ne dobije lepu zlatno smeđu boju.
Serviranje:
Pitu sa kupusom možete servirati toplu ili hladnu, kao glavno jelo uz kiselo mleko ili jogurt. Ovo jelo je karakteristično po sočnom filu od kupusa i hrskavoj kori, što ga čini omiljenim izborom za različite prilike.

RECEPT ZA PUNJENE PILEĆE ŠNICLE: Idealne su kao glavni obrok, a najbolje se slažu uz kremasti pire krompir i svežu salatu (VIDEO)
Pripremite sočne i neodoljive punjene pileće šnicle koje će vas osvojiti na prvi zalogaj!

TRADICIONALNA SPASOVDANSKA CICVARA: Recept koji se prenosi s kolena na koleno
Ovaj recept se ne zapisuje, nego pamti

Ove kiflice ostaju mekane čak 5 dana: Evo šta treba da stavite u testo kako bi ostale sočne dugo, dugo vremena
Gotove pospite šećerom u prahu

RECEPT IMA 3 MILIONA PREGLEDA: Ovu pitu od jabuka iz 1894. godine nekada su smatrali najboljim slatkišem na svetu!
Uprkos tome što im nisu bili dostupni mikseri i razni sastojci koji nas danas čekaju na svakom koraku, u prošlosti su se ljudi dovijali i uspevali da pripreme slasne deserte koji se pamte i danas.

Orahovača kakvu su pravili naši preci: Ovaj tajni recept star sto godina se i danas koristi u manastirima
Ako volite domaće likere s dušom i istorijom, sada je pravi trenutak da pripremite orahovaču
Komentari(0)