PREUKUSNA Pita od domaćih kora sa mladim kupusom
U Srbiji, tradicionalna jela često predstavljaju spoj autentičnih ukusa i raznovrsnih sastojaka koji odražavaju bogatu istoriju i kulturu ovog podneblja.

Jedno od takvih jela je pita od slatkog kupusa, veoma zastupljenog u našoj kuhinji, koja se priprema sa domaćim korama i punjena je sočnim filom .
Evo kako možete pripremiti ovu ukusnu pitu
Sastojci:
Za kore:
500 g brašna
1 kašičica soli
250 ml vode
ulje za premazivanje kora
Za fil:
1 glavica kupusa (oko 1 kg), iseckana na sitno
1 luk, sitno iseckan
2 čena belog luka
1 manja ljuta paprika
2 kašike ulja
so i biber po ukusu
Priprema fila:
U velikoj šerpi zagrejte ulje pa dodajte sitno iseckan luk. Pržite luk dok ne postane staklast.
Dodajte izrendan kupus i iseckanu papriku, a zatim i beli luk, posolite i pobiberite po ukusu. Dinstajte kupus dok ne omekša i dok većina tečnosti ne ispari. Mešajte povremeno.
Priprema kora:
U veću posudu sipajte brašno i dodajte so.
Postepeno dodajte toplu vodu i mešajte dok ne dobijete glatko testo. Testo podelite na jufke i ostavite ih da odmore oko 30 minuta.
Svaku jufku razvucite na tanko na pobrašnjenoj površini (možete koristiti oklagiju). Kore premažite uljem.
Na početak kore stavljajte fil od kupusa (ne previše debeo sloj), pa svaku koru urolajte. Ponovite postupak dok ne potrošite sve kore i fil.
Slažite pitu koru po koru u tepsiju okruglog oblike
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30-40 minuta ili dok ne dobije lepu zlatno smeđu boju.
Serviranje:
Pitu sa kupusom možete servirati toplu ili hladnu, kao glavno jelo uz kiselo mleko ili jogurt. Ovo jelo je karakteristično po sočnom filu od kupusa i hrskavoj kori, što ga čini omiljenim izborom za različite prilike.

Recept: JANIJA SA ŠLJIVAMA – zaboravljeno jelo juga Srbije
Spoj mesa, voća i tradicije u jednom tanjiru

Slavica otkrila starinski recept za najbolji pinđur: Njena porodica ga tamani, a obožavaćete ga i vi
Porodica Rokvić i ove godine spremno dočekuje zimu.

TRIKOVI NAJBOLJIH DOMAĆICA: Proverite koliko je jaje staro
Ova brza i jednostavna metoda može vam uštedeti novac, ali i sačuvati zdravlje.

Majstorski burek prste da poližete: Starinski recept kojem niko ne može da odoli, obožavaće ga i najveći gurmani
Ukoliko probate ovaj recept pekara vam više neće pasti na pamet.

Proces pravljenja duvan čvaraka: korak po korak do užičkog blaga
Među svim specijalitetima od mesa, jedno jelo zauzima posebno mesto u srcima gurmana – duvan čvarci. Ovaj užički specijalitet odavno je postao simbol tradicije, a zbog svog ukusa i posebnog načina pripreme proglašen je i zaštićenim proizvodom sa geografskim poreklom.
Komentari(0)