NIKO NIJE VEROVAO DA ĆU USPETI, A SAD SVI ODUŠEVLJENI Slatko od belog luka pravi se samo na jednom mestu u Srbiji i pravi ga samo Snežana Divac
U njenim rukama, svo organsko voće i povrće biva na najuksniji način spakovano u tegle.
U kuhinji Svetlane Divac iz Prijepolja nemoguće postaje moguće, jer kako drugačije opisati² njen specijalitet koji je sama osmslila. Mnogi su do sada probali slatko od dunja, malina, jagoda pa čak i od lubenice, ali da li ste ikada bar pomirisali slatko od belog luka? Upravo to je osmislila ova vredna i spretna domaćica i kako kaže svi koji su probali, ostali su izenenađeni. Ipak, tajnu pravljenja ove neobične poslastice nije želela da otkrije u potpunosti.
"Niko nije verovao da je moguće napraviti slatko od belog luka, ali svi koji su probali bili su oduševljeni. Za mnoge je taj spaceijalitet i dalje nepoznanica i ne znaju ni da postoji. Beli luk prvo ispečem, on se pretvori u kašu, a zatim sve to ide u šerpu. Kada se preradi nema dejstvo luka kada se ispeče, izgubi onu jačinu i neprijatan miris, a ukus mu postaje fantastičan", rekla je za RINU Svetlana.
Trenutak kada je ostala bez posla, naterao je Svetlanu da se odluci na ovaj novi životni iskorak. U svojoj kući napravila je mini fabriku u kojoj stvara neverovatne gurmanske podvige za koje su ubrzo čuli mnogi. Osim slatkog od belog luka, probala je i mnoge druge neobične kombinacije.
Možda vas zanima:
Prijepolje dobija svoj "Beograd na vodi": Na levoj obali Lima niče moderno naselje
Prvo se grade saobraćajnice pa sve ostalo
Srpski grad postaje turistički centar regiona: Gosti stižu iz celog sveta FOTO
Manastir Mileševa, Hisardžik, Kamena Gora, Jabuka, slapovi Sopotnice samo su neki od lokaliteta po kojima se Prijepolje nadaleko prepoznaje, a koji su se u poslednjih nekoliko godina visoko pozicionirali na turističkoj mapi Srbije.
Možda vas zanima:
Prijepolje dobija svoj "Beograd na vodi": Na levoj obali Lima niče moderno naselje
Prvo se grade saobraćajnice pa sve ostalo
Srpski grad postaje turistički centar regiona: Gosti stižu iz celog sveta FOTO
Manastir Mileševa, Hisardžik, Kamena Gora, Jabuka, slapovi Sopotnice samo su neki od lokaliteta po kojima se Prijepolje nadaleko prepoznaje, a koji su se u poslednjih nekoliko godina visoko pozicionirali na turističkoj mapi Srbije.
Možda vas zanima:
Prijepolje dobija svoj "Beograd na vodi": Na levoj obali Lima niče moderno naselje
Prvo se grade saobraćajnice pa sve ostalo
Srpski grad postaje turistički centar regiona: Gosti stižu iz celog sveta FOTO
Manastir Mileševa, Hisardžik, Kamena Gora, Jabuka, slapovi Sopotnice samo su neki od lokaliteta po kojima se Prijepolje nadaleko prepoznaje, a koji su se u poslednjih nekoliko godina visoko pozicionirali na turističkoj mapi Srbije.
"Ja sam veliki hedonista kada je u pitanju hrana, spojila sam lepo sa korisnim i sada radim ono što volim. Imamo veliko imanje i ja sam odlučila da uzgajam voće i povreći koje nema pesticida i prskanja, a i da prerađujem. Prva ideja mi je bila da napravim slatko od zelenog paradajiza, jer dok je to kod nekoga turšija kod mene je postalo neobično slatko.
Kada sam videla da je to dobro i meni se dopalo, krenula sam i od bundeve da napravim i svi kada probaju misle da je to slatko od šargarepe, a u stvari nije, a zatim sam počela jednu po jednu namirnicu da prerađujem i pretvaram povrće u voće i obrnuto - kazala je Svetlana iz sela Divac.
U njenim rukama, svo organsko voće i povrće biva na najuksniji način spakovano u tegle, ali ova Prijepoljka nije preskočila čak ni cveće.
"Od cveta jorgovana uspela sam da napravim slatko, koje je odlično za organizam, mnogi mi ponovo nisu verovali da ću uspeti, ali ja se uvek trudim i ako za mnoge proizvode postoji recept ja se trudim da dodam nešto novo, čak sam stigla da napravim sirće od divljih jagoda - dodala je ona.
Ono što ostane a da ne postane slatko u Svetalaninoj maloj fabrici, ova žena ipak ne baca već prerađuje u likere, sokove i džemove.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
IDEALNO JELO ZA DANE POSTA Riblja čorba, ukusna i pikantna!
Veliki post mnogi poste, a mi vam donosimo recept za pikantnu riblju čorbu, bolju od one iz kafane, koju će rado jesti i oni koji mrse.
TAJNI SASTOJAK ZA MLEVENO MESO: Koje god jelo da pravite imaće neverovatan ukus
Dodajte jedan sastojak u mleveno meso i biće ukusno i sočno
3 STARINSKA JELA OD KOPRIVE: Srbi su vekovima verovali da JAČAJU TELO u proleće i da obavezno treba da se nađu na stolu
Kopriva u Srbiji ima status maltene svete biljke, dok naši stari obožavaju jela koja u sebi sadrže ovu biljku
Recept za slane štapiće sa sirom: Spremite pecivo kao iz pekare
Ako vam je potrebno brzo pecivo, imamo rešenje
MONASI U VREME POSTA PRAVE SVETOGORSKI JAFA KOLAČ: Najlepša poslastica sa čokoladom i pomorandžom (RECEPT)
Monasi u vreme posta prave najlepšu poslasticu sa čokoladom i pomorandžom, a u pitanju je svetogorski jafa kolač
Komentari(0)