NIKO NIJE VEROVAO DA ĆU USPETI, A SAD SVI ODUŠEVLJENI Slatko od belog luka pravi se samo na jednom mestu u Srbiji i pravi ga samo Snežana Divac
U njenim rukama, svo organsko voće i povrće biva na najuksniji način spakovano u tegle.

U kuhinji Svetlane Divac iz Prijepolja nemoguće postaje moguće, jer kako drugačije opisati² njen specijalitet koji je sama osmslila. Mnogi su do sada probali slatko od dunja, malina, jagoda pa čak i od lubenice, ali da li ste ikada bar pomirisali slatko od belog luka? Upravo to je osmislila ova vredna i spretna domaćica i kako kaže svi koji su probali, ostali su izenenađeni. Ipak, tajnu pravljenja ove neobične poslastice nije želela da otkrije u potpunosti.
"Niko nije verovao da je moguće napraviti slatko od belog luka, ali svi koji su probali bili su oduševljeni. Za mnoge je taj spaceijalitet i dalje nepoznanica i ne znaju ni da postoji. Beli luk prvo ispečem, on se pretvori u kašu, a zatim sve to ide u šerpu. Kada se preradi nema dejstvo luka kada se ispeče, izgubi onu jačinu i neprijatan miris, a ukus mu postaje fantastičan", rekla je za RINU Svetlana.
Rina
Trenutak kada je ostala bez posla, naterao je Svetlanu da se odluci na ovaj novi životni iskorak. U svojoj kući napravila je mini fabriku u kojoj stvara neverovatne gurmanske podvige za koje su ubrzo čuli mnogi. Osim slatkog od belog luka, probala je i mnoge druge neobične kombinacije.
Možda vas zanima:

Smanjuje se rizik od izlivanja reke u Prijepolju: Ekipe Srbijavoda uređuju obale Lima - uklanjanje materijala i vegetacije, ravna se teren
Ekipe Javnog preduzeća „Srbijavode“ započele su radove na uređenju obale reke Lim, na potezu od ušća Mileševke do naselja Šarampov u Prijepolju.

Konačno - nakon nekoliko decenija čekanja: Dom kulture u Prijepolju dobija novi krov, investicija vredna preko 12 miliona dinara
Ministar kulture Nikola Selaković i predsednik opštine Prijepolje Drago Popadić su potpisali ugovor o realizaciji projekata obnove krovnog pokrivača Doma kulture, ključne kulturne ustanove u ovoj opštini. Takođe, Selaković je potpisao i dva ugovora sa direktorom Muzeja Zvonkom Mandićem za dva dodatna projekta – zamenu krova na Jusufagića kući i nastavak arheoloških iskopavanja u porti manastira Pustinja.
Možda vas zanima:

Smanjuje se rizik od izlivanja reke u Prijepolju: Ekipe Srbijavoda uređuju obale Lima - uklanjanje materijala i vegetacije, ravna se teren
Ekipe Javnog preduzeća „Srbijavode“ započele su radove na uređenju obale reke Lim, na potezu od ušća Mileševke do naselja Šarampov u Prijepolju.

Konačno - nakon nekoliko decenija čekanja: Dom kulture u Prijepolju dobija novi krov, investicija vredna preko 12 miliona dinara
Ministar kulture Nikola Selaković i predsednik opštine Prijepolje Drago Popadić su potpisali ugovor o realizaciji projekata obnove krovnog pokrivača Doma kulture, ključne kulturne ustanove u ovoj opštini. Takođe, Selaković je potpisao i dva ugovora sa direktorom Muzeja Zvonkom Mandićem za dva dodatna projekta – zamenu krova na Jusufagića kući i nastavak arheoloških iskopavanja u porti manastira Pustinja.
Možda vas zanima:

Smanjuje se rizik od izlivanja reke u Prijepolju: Ekipe Srbijavoda uređuju obale Lima - uklanjanje materijala i vegetacije, ravna se teren
Ekipe Javnog preduzeća „Srbijavode“ započele su radove na uređenju obale reke Lim, na potezu od ušća Mileševke do naselja Šarampov u Prijepolju.

Konačno - nakon nekoliko decenija čekanja: Dom kulture u Prijepolju dobija novi krov, investicija vredna preko 12 miliona dinara
Ministar kulture Nikola Selaković i predsednik opštine Prijepolje Drago Popadić su potpisali ugovor o realizaciji projekata obnove krovnog pokrivača Doma kulture, ključne kulturne ustanove u ovoj opštini. Takođe, Selaković je potpisao i dva ugovora sa direktorom Muzeja Zvonkom Mandićem za dva dodatna projekta – zamenu krova na Jusufagića kući i nastavak arheoloških iskopavanja u porti manastira Pustinja.
"Ja sam veliki hedonista kada je u pitanju hrana, spojila sam lepo sa korisnim i sada radim ono što volim. Imamo veliko imanje i ja sam odlučila da uzgajam voće i povreći koje nema pesticida i prskanja, a i da prerađujem. Prva ideja mi je bila da napravim slatko od zelenog paradajiza, jer dok je to kod nekoga turšija kod mene je postalo neobično slatko.
Rina
Kada sam videla da je to dobro i meni se dopalo, krenula sam i od bundeve da napravim i svi kada probaju misle da je to slatko od šargarepe, a u stvari nije, a zatim sam počela jednu po jednu namirnicu da prerađujem i pretvaram povrće u voće i obrnuto - kazala je Svetlana iz sela Divac.
U njenim rukama, svo organsko voće i povrće biva na najuksniji način spakovano u tegle, ali ova Prijepoljka nije preskočila čak ni cveće.
Rina
"Od cveta jorgovana uspela sam da napravim slatko, koje je odlično za organizam, mnogi mi ponovo nisu verovali da ću uspeti, ali ja se uvek trudim i ako za mnoge proizvode postoji recept ja se trudim da dodam nešto novo, čak sam stigla da napravim sirće od divljih jagoda - dodala je ona.
Ono što ostane a da ne postane slatko u Svetalaninoj maloj fabrici, ova žena ipak ne baca već prerađuje u likere, sokove i džemove.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

Pita sa sirom i kajmakom: Domaći specijalitet koji miriše na detinjstvo
Tradicionalna pita iz srpskih domaćinstava koja se priprema od tankih domaćih kora, punjena bogatom mešavinom sira i kajmaka

NAJSTARIJI SRPSKI POSNI KOLAČ, NA KOJI SU MNOGI ZABORAVILI: Potrebne su vam samo JABUKE i OVO (RECEPT)
Pita sa jabukama je stari recept za brzu i ukusnu poslasticu

Kačamak sa prženim crnim lukom i sirom – zaboravljena varijanta iz Stare planine
Zaboravite na instant palentu – u jugoistočnoj Srbiji, naročito po selima oko Stare planine i Pirota, kačamak se pravio od krupno mlevenog kukuruznog brašna, kuvao dugo, a posluživao sa prženim crnim lukom, ovčijim sirom i mašću.

SLAVA NE MOŽE DA PROĐE BEZ RUM KUGLICA: Starinski kolač - naše bake ih prave po istom receptu vekovima unazad
Rum kuglice su starinski kolač bez kojeg slava ne može da prođe, a naše bake ih prave po istom receptu vekovima unazad

Recept: Prpeć – zaboravljena vojvođanska pogača sa mašću i alevom paprikom
Hrskava korica, bogat ukus i miris detinjstva iz ravnice
Komentari(0)