NIKO NIJE VEROVAO DA ĆU USPETI, A SAD SVI ODUŠEVLJENI Slatko od belog luka pravi se samo na jednom mestu u Srbiji i pravi ga samo Snežana Divac
U njenim rukama, svo organsko voće i povrće biva na najuksniji način spakovano u tegle.

U kuhinji Svetlane Divac iz Prijepolja nemoguće postaje moguće, jer kako drugačije opisati² njen specijalitet koji je sama osmslila. Mnogi su do sada probali slatko od dunja, malina, jagoda pa čak i od lubenice, ali da li ste ikada bar pomirisali slatko od belog luka? Upravo to je osmislila ova vredna i spretna domaćica i kako kaže svi koji su probali, ostali su izenenađeni. Ipak, tajnu pravljenja ove neobične poslastice nije želela da otkrije u potpunosti.
"Niko nije verovao da je moguće napraviti slatko od belog luka, ali svi koji su probali bili su oduševljeni. Za mnoge je taj spaceijalitet i dalje nepoznanica i ne znaju ni da postoji. Beli luk prvo ispečem, on se pretvori u kašu, a zatim sve to ide u šerpu. Kada se preradi nema dejstvo luka kada se ispeče, izgubi onu jačinu i neprijatan miris, a ukus mu postaje fantastičan", rekla je za RINU Svetlana.
Rina
Trenutak kada je ostala bez posla, naterao je Svetlanu da se odluci na ovaj novi životni iskorak. U svojoj kući napravila je mini fabriku u kojoj stvara neverovatne gurmanske podvige za koje su ubrzo čuli mnogi. Osim slatkog od belog luka, probala je i mnoge druge neobične kombinacije.
Možda vas zanima:

„Beli medenjak“ iz Negotinske krajine: Zaboravljena sorta belog luka koja se suši u vencima
Luk koji ne pecka, već miriše na detinjstvo: Stara sorta iz Negotina čuva ukus zaboravljenih bašta

Od izbegličkog centra i ruševine do prave turističke atrakcije: Na planini Jabuka kod Prijepolja niče vizitoski centar, dragulj jugozapada Srbije ponovo će zasijati
Nekadašnji objekat Ministarstva unutrašnjih poslova na planini Jabuka, koji je devedesetih godina služio i kao prihvatni centar za izbeglice, uskoro će dobiti potpuno novu namenu. Opština Prijepolje planira da ga pretvori u savremeni vizitorski centar, čime će se značajno unaprediti turistička ponuda ovog dela Srbije.
Možda vas zanima:

„Beli medenjak“ iz Negotinske krajine: Zaboravljena sorta belog luka koja se suši u vencima
Luk koji ne pecka, već miriše na detinjstvo: Stara sorta iz Negotina čuva ukus zaboravljenih bašta

Od izbegličkog centra i ruševine do prave turističke atrakcije: Na planini Jabuka kod Prijepolja niče vizitoski centar, dragulj jugozapada Srbije ponovo će zasijati
Nekadašnji objekat Ministarstva unutrašnjih poslova na planini Jabuka, koji je devedesetih godina služio i kao prihvatni centar za izbeglice, uskoro će dobiti potpuno novu namenu. Opština Prijepolje planira da ga pretvori u savremeni vizitorski centar, čime će se značajno unaprediti turistička ponuda ovog dela Srbije.
Možda vas zanima:

„Beli medenjak“ iz Negotinske krajine: Zaboravljena sorta belog luka koja se suši u vencima
Luk koji ne pecka, već miriše na detinjstvo: Stara sorta iz Negotina čuva ukus zaboravljenih bašta

Od izbegličkog centra i ruševine do prave turističke atrakcije: Na planini Jabuka kod Prijepolja niče vizitoski centar, dragulj jugozapada Srbije ponovo će zasijati
Nekadašnji objekat Ministarstva unutrašnjih poslova na planini Jabuka, koji je devedesetih godina služio i kao prihvatni centar za izbeglice, uskoro će dobiti potpuno novu namenu. Opština Prijepolje planira da ga pretvori u savremeni vizitorski centar, čime će se značajno unaprediti turistička ponuda ovog dela Srbije.
"Ja sam veliki hedonista kada je u pitanju hrana, spojila sam lepo sa korisnim i sada radim ono što volim. Imamo veliko imanje i ja sam odlučila da uzgajam voće i povreći koje nema pesticida i prskanja, a i da prerađujem. Prva ideja mi je bila da napravim slatko od zelenog paradajiza, jer dok je to kod nekoga turšija kod mene je postalo neobično slatko.
Rina
Kada sam videla da je to dobro i meni se dopalo, krenula sam i od bundeve da napravim i svi kada probaju misle da je to slatko od šargarepe, a u stvari nije, a zatim sam počela jednu po jednu namirnicu da prerađujem i pretvaram povrće u voće i obrnuto - kazala je Svetlana iz sela Divac.
U njenim rukama, svo organsko voće i povrće biva na najuksniji način spakovano u tegle, ali ova Prijepoljka nije preskočila čak ni cveće.
Rina
"Od cveta jorgovana uspela sam da napravim slatko, koje je odlično za organizam, mnogi mi ponovo nisu verovali da ću uspeti, ali ja se uvek trudim i ako za mnoge proizvode postoji recept ja se trudim da dodam nešto novo, čak sam stigla da napravim sirće od divljih jagoda - dodala je ona.
Ono što ostane a da ne postane slatko u Svetalaninoj maloj fabrici, ova žena ipak ne baca već prerađuje u likere, sokove i džemove.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

Ovako pripremljena jagnjetina se bukvalno topi u ustima: Savršena za Uskršnju trpezu, a ne zahteva puno truda
Ovaj recept je idealan za svečane prilike ili vikend ručkove, jer ne zahteva mnogo aktivnog rada – rerna će obaviti većinu posla dok vi uživate sa gostima

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet

Kraljica posne trpeze vraća se na velika vrata: Najukusnija pita sa kupusom obavezno se sprema za Veliki petak
Posna trpeza može da bude neodoljiva ukoliko znate da je spremite na pravi način

Rasjenička pita – zaboravljeno uskrsno jelo od mlade koprive i domaćeg testa
Zeleni poklon proleća na tanjiru – tradicionalna pita iz Negotinske Krajine, posna i svečana
Komentari(0)