SRPSKI NAUČNICI DOKAZALI Brza hrana obara imunitet i dovodi do autoimunih bolesti
Sve više ljudi na zapadu boluje od autoimunih bolesti, porast je zabeležen u poslednjih 40 godina. Naučnici su sada primetili i porast broja obolelih od zapaljenskih bolesti creva u Aziji i Srednjem Istoku, što ranije nije bio slučaj. Kažu da uzrok treba tražiti u činjenici da su mnoge zemlje u svetu prihvatile zapadnjački način ishrane, brzu hranu.

Do autoimunih bolesti dolazi kada naš imuni sistem napada naša tkiva i organe, oštećuje njihovu funkciju, umesto da nas brani samo od spoljašnjih patogena. Tako u slučaju autoimunske rakcije protiv centralnog nervnog sistema nastaje multipla skleroza, kod autoimunskog odgovora na crevne proteine, inflamatorna bolest creva, čest je i reumatoidni artritis, hronično zapaljensko oboljenje koje zahvata zglobove, ali i unutrašnje organe, nervni sistem i kožu.
Na imunitet utiče zapadnjački način ishrane
Samo u Velikoj Britaniji oko četiri miliona ljudi je razvilo neku do autoimunih bolesti. Broj oboljenja je u porastu i trenutno zahvata između tri i devet odsto svetskog stanovništva godišnje.
Možda vas zanima:

NAJBOLJA ORAHOVAČA PO RECEPTU OD PRE 90 GODINA: Jača imunitet, ubrzava metabolizam, a može pomoći u problemima s želucem
Ako želite da napravite ukusnu i zdravu orahovaču, donosimo savršen recept star 90 godina.

3 MOĆNE PROLEĆNE NAMIRNICE KOJE DAJU ENERGIJU: Ovo bi trebalo da se nađe na vašoj trpezi u MARTU
Kupovina i priprema sezonskog voća i povrća bogatog nutritijentima bi trebalo da postane mesečna rutina svake porodice
Možda vas zanima:

NAJBOLJA ORAHOVAČA PO RECEPTU OD PRE 90 GODINA: Jača imunitet, ubrzava metabolizam, a može pomoći u problemima s želucem
Ako želite da napravite ukusnu i zdravu orahovaču, donosimo savršen recept star 90 godina.

3 MOĆNE PROLEĆNE NAMIRNICE KOJE DAJU ENERGIJU: Ovo bi trebalo da se nađe na vašoj trpezi u MARTU
Kupovina i priprema sezonskog voća i povrća bogatog nutritijentima bi trebalo da postane mesečna rutina svake porodice
Možda vas zanima:

NAJBOLJA ORAHOVAČA PO RECEPTU OD PRE 90 GODINA: Jača imunitet, ubrzava metabolizam, a može pomoći u problemima s želucem
Ako želite da napravite ukusnu i zdravu orahovaču, donosimo savršen recept star 90 godina.

3 MOĆNE PROLEĆNE NAMIRNICE KOJE DAJU ENERGIJU: Ovo bi trebalo da se nađe na vašoj trpezi u MARTU
Kupovina i priprema sezonskog voća i povrća bogatog nutritijentima bi trebalo da postane mesečna rutina svake porodice
Naučnike Džejms Li i Karola Vinueza, stručnjake za autoimune bolesti, koji su o rezultatima istraživanja govorili za magazin „Gardijan“, najviše brine činjenica što broj obolelih raste u zemljama u kojima to nije bio slučaj, koje usvajaju „zapadnjačku“ prehranu, ljudi konzumiraju više brze hrane.
„U brzoj hrani nema važnih sastojaka, poput vlakana, a dokazi sugerišu da ova promena utiče na sastav mikroorganizama koje imamo u crevima i koji igra ključnu ulogu u kontroli različitih telesnih funkcija. Ove promene pokreću autoimune bolesti, kojih je sada otkriveno više od 100 vrsta“, kažu za ovaj časopis.
Shutterstock
Šta se desilo doseljenicima na Zapadu
Dr Sergej Tomić iz Instituta za primenu nuklearne energije (INEP) objašnjava da su se naučnici u svetu i kod nas i ranije bavili ovom temom, jer su videli da je na zapadu veći procenat oboljevanja. Pitali su se šta je sa ljudima koji se iz Azije ili Afrike dosele u Zapadnu Evropu, da li se kod njih ove bolesti češće ili manje razvijaju.
„Pokazalo se da posle nekog vremena, doseljenici iz područja sa manjom incidencom autoimunih bolesti, oboljevaju u sličnom procentu od tih bolesti kao i stanovnici mesta u koje su došli. Drugim rečima, život u novoj sredini im povećava verovatnoću da razviju autoimune bolesti, tako da se sve više podataka vrti oko toga da je dominantni uticaj za nastanak autoimunih bolesti sredinski, a manjim delom genetski“, kaže Tomić i objašnjava da se sredinski uticaj najviše odnosi na hranu.
Genetika plus hrana
I on i stručnjaci iz Gardijanovog članka kažu da je za oboljevanje od autoimune bolesti neophodna genetska predispozicija, ali da je i interakcija sa sredinom presudna, a na nju možemo da utičemo.
Sagovornik Sputnjika je doktor bioloških nauka koji godinama proučava mehanizme regulacije imunskog odogovra, razvoj anti-tumorske terapije na bazi imunogenih dendritskih ćelija, ali i razvoj terapijskih strategija za lečenje autoimunih oboljenja. Trenutno učestvuje u novom istraživanju koje već ima prve rezultate.
Fond za nauku Republike Srbije u okviru programa „Promis“ od prošle godine finansira istraživanje (Nano-MDSC-Thera) koje se tiče mehanizama u nastajanju autoimunih bolesti, pre svega mulitpla skleroze, koja inače pogađa mlade osobe, i mnogo češće žene (oko 75%). To je bolest koja ima najteže posledice po kvalitet života i dovodi do trajnog invaliditeta.
Imunski sistem u crevima
„U saradnji sa sjajnim timom iz Instituta za molekularnu gentiku i genetsko inženjerstvo (IMGGI) istražujemo u kom stepenu nastanak i terapija multiple skleroze zavisi od sastava mikrobiote creva. Mikrobiota je ukupan bakterijski sadržaj u crevima kod svakog čoveka. Treba imati na umu da je zapravo 70 odsto našeg imunskog sistema smešteno upravo u našim crevima i on stalno interaguje sa tim bakterijama u crevima. Sada je već utvrđeno da brojne autoimune bolesti mogu da budu pokrenute upravo disbalansom u sastavu mikrobiote creva“, kaže dr Tomić.
On objašnjava da se poremećenom ishranom, pre svega uvođenjem hrane koja nije bogata vlaknima, pravi disbalans koji uniformiše sastav mikrobiote, i tako nastaje bolja podloga da se pokrene nespecifičan zapaljenski imunski odgovor koji može da bude usmeren na različita tkiva i organe.
pixabay
Da li nam je hrana oborila imunitet?
Upitan koliko su nam loše navike u ishrani oborile imunitet, on kaže da se ne radi samo o brzoj, već o hrani koja je bogata vlaknima ili siromašna, a bogata mesom. Napominje da brza hrana može biti i bogata vlaknima, ako ima dosta povrća i orašastih plodova.
„U našem istraživanju objavljenom prošle godine u časopisu „Gat Mikrobs“ pokazali smo da se kod zdravih ljudi koji imaju veću raznovrsnost u sastavu mikrobiote creva i više bakterija koje produkuju kratkolančane masne kiseline, kao što su butirati, propionati, imunske ćelije slabije aktiviraju.Ti mali metaboliti koji produkuju bakterije, zapravo utišavaju imunski odgovor, i ne dozvoljavaju mu da se lako aktivira na nespecifičnu stimulaciju. Sa druge strane, kod ljudi koji imaju manju raznovirsnost mikrobiote i zastupljenost takvih bakterija, imunski sistem se jače i brže aktivira, što kod autoimunih bolesti nije poželjno. U brojnim istraživanjima je pokazano da upravo dijeta bogata vlaknima povećava broj bakterija koje produkuju ove kratkolančane masne kiseline“.
Tomić objašnjava da srpski tim naučnika zapravo želi da vidi kakav je odnos imunskog odgovora, sastava mikrobiote creva i da li bi smo njenom modifikacojom, davanjem selektivnih probiotskih sojeva ili selektivnim uništavanjem određenih bakterija u crevima zapravo pospešili terapiju ili ublažili simptome autoimunih bolesti.
Upitan šta da jedemo, kako bi smo se zaštitili od autoimunih bolesti kaže da se i pored novih saznanja, ne može jednostavno odgovoriti na ovo pitanje.
Recept – raznovrsno i umereno
Dodaje da je sada najvažnije da naučnici probaju da odgonetnu razne mehanizme. Vlaknasta ishrana povećava zastupljenost bakterija koje produkuju kratkolančane masne kiseline, to je dobro za prevenciju autoimunih bolesti, ali je pitanje da li bi primenom antibiotika u nekoj terapiji protiv tumora, zapravo pospešili imunski odgovor, a time i terapiju protiv malignih oboljenja.
„Naravno, da je zdrava ishrana, fizička aktivnost i zdrav način života uopšte, ključan za održavanje zdravog imunskog sistema. Ali kako na osnovu ovih istraživanja možemo da kažemo šta ko treba da ima za ručak, to nije moguće?! Za sada imamo samo pojedinačne podatke, i u principu raznovrsna i umerena ishrana je vrlo važna za održavanje zdrave crevne flore, a time i zdravog imunskog sistema“, zaključuje Tomić.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:

Majstorski burek prste da poližete: Starinski recept kojem niko ne može da odoli, obožavaće ga i najveći gurmani
Ukoliko probate ovaj recept pekara vam više neće pasti na pamet.

Proces pravljenja duvan čvaraka: korak po korak do užičkog blaga
Među svim specijalitetima od mesa, jedno jelo zauzima posebno mesto u srcima gurmana – duvan čvarci. Ovaj užički specijalitet odavno je postao simbol tradicije, a zbog svog ukusa i posebnog načina pripreme proglašen je i zaštićenim proizvodom sa geografskim poreklom.

Najlepša poslastica za početak jeseni: Kolač sa šljivama gotov za tren oka, miriše na detinjstvo
Umutite jaja sa šećerom dok smesa ne postane svetlije žuta

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka
Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

SVAKA SRPKINJA OVO MORA DA ZNA DA NAPRAVI! Brza domaća pogača bez kvasca – gotova za samo 20 minuta, a DŽABAKA
Ova pogača se priprema za manje od pola sata, sa sastojcima koje sigurno već imate u kuhinji.
Komentari(1)

Uuuu bre, otkrili toplu vodu, pa za to se zna vec 30 godina, nisu je amerikanci dzabe zvali junky food, a ima i onaj film super size me, o liku koji cel mrsec ruca, dorckuje i vecera u mcdonaldsu, ps kakve zdravstvene i psihicke probleme ima posle 1 mesec....ovi nasi nezto kaskaju pozadi