NAJBOLJA ORAHOVAČA PO RECEPTU OD PRE 90 GODINA: Jača imunitet, ubrzava metabolizam, a može pomoći u problemima s želucem
Ako želite da napravite ukusnu i zdravu orahovaču, donosimo savršen recept star 90 godina.
![NAJBOLJA ORAHOVAČA PO RECEPTU OD PRE 90 GODINA: Jača imunitet, ubrzava metabolizam, a može pomoći u problemima s želucem](/data/images/2022-05-17/27908_orahovaca_f.jpg?timestamp=1685311200)
U narodnoj medicini koristi se već stotinama godina kao lek za želudačne tegobe i štitastu žlezdu. Lekoviti liker od oraha, popularna orahovača ili orahovac pomoći će vam pri bolestima želuca i tireoide. Donosimo vam isprobani recept star 90 godina.
Zeleni plodovi oraha beru se u mesecu junu i to od 15. do 30. u zavisnosti od podneblja. Ovaj prirodni recept idealan je za jačanje imuniteta, posebno tokom zimskih meseci, a pomaže i kod želudačnih tegoba i anemije. Mladi orasi, dok su još zeleni, bogati su vitaminom C i jodom i upravo zato dobri su za štitastu žlezdu.
Potrebni sastojci:
- 18 mladih zelenih oraha
- 1 kg šećera (ili još bolje meda)
- 2 litra domaće rakije
- 2 domaća limuna
- 1 pomorandža
- 2 karanfilića
- 2 do 4 listića pelina
- 1 štapić cimeta
- 1 mahuna vanile
- 5 zrna kafe
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 litar belog vina
![NAJBOLJA ORAHOVAČA PO RECEPTU OD PRE 90 GODINA: Jača imunitet, ubrzava metabolizam, a može pomoći u problemima s želucem](/data/images/2023-03-16/48979_shutterstock-1414436843_f.jpg?t=1685373966)
Orahe, limun, i pomorandže operite. Potom orahe iseckajte na pila ili ako su veći, može i na četiri dela. Limun u pomorandže izrežite na kriške i stavite u lonac.
U veliki lonac ili plastičnu kantu slažite red oraha, pa ih posipajte polovinom šećera. Dodajte limun, pomorandžu, karanfilić, pelin, cimet, vanilu i zrnca kafe i ostatak oraha i šećera. Na kraju, sve prelijte rakijom i dobro promešajte i poklopite.
Posudu držite na suncu 40 dana, ali svaki dan je malo promešajte kako bi se sastojci što bolje povezali.
Nakon 40 dana mešavinu procedite kroz gazu, dodajte litar vina i vanilin šećer. Dobijeni liker prelijte u staklene boce, pa ih držite na tamnom i hladnom mestu.
![čupavci](/data/images/2024-12-24/109714_shutterstock-2097577366-1_f.jpg)
Starinski čupavci: Ovaj kolač mora da bude mekan, ukusan i bogato umočen u čokoladu i kokos
Mislimo da ne postoji osoba koja ne voli ovaj desert
![rakija](/data/images/2025-02-12/113811_shutterstock-1282722316_f.jpg)
Zaboravljena pića Srbije – Drevni nektari, lekoviti napici i tradicionalni ukusi koji nestaju
Pića koja su nekada bila deo svakodnevice, a danas su retkost
![gibanica](/data/images/2024-08-26/98583_shutterstock-2294614527_f.jpg)
Prava DOMAĆA GIBANICA sprema se samo na OVAJ način, a gotova za 5 minuta - Posebnu HRSKAVOST daje joj 1 sastojak, sirnica kao iz PEKARE
Recept za pravu srpsku gibanicu morate zapisati!
![Čupava Kata](/data/images/2023-02-24/47291_190695-cupava-kata-ls_f.jpg)
Čupava Kata - omiljeni recept iz stare Juge: Potrebna su 4 sastojka i 10 minuta
Pravi se jednostavno, a ukus je fantastičan
![Tajna za najbolje testo za pitu koje pekari kriju kao zmija noge: Idealno je uz kremasti fil sa sirom i spanaćem](/data/images/2023-03-31/50110_shutterstock-123380389_f.jpg)
Tajna za najbolje testo za pitu koje pekari kriju kao zmija noge: Idealno je uz kremasti fil sa sirom i spanaćem
Otkrivamo vam trik uz koji će vam pita biti ukusna kao iz najbolje pekare
Komentari(0)