NAJBOLJA ORAHOVAČA PO RECEPTU OD PRE 90 GODINA: Jača imunitet, ubrzava metabolizam, a može pomoći u problemima s želucem
Ako želite da napravite ukusnu i zdravu orahovaču, donosimo savršen recept star 90 godina.

U narodnoj medicini koristi se već stotinama godina kao lek za želudačne tegobe i štitastu žlezdu. Lekoviti liker od oraha, popularna orahovača ili orahovac pomoći će vam pri bolestima želuca i tireoide. Donosimo vam isprobani recept star 90 godina.
Zeleni plodovi oraha beru se u mesecu junu i to od 15. do 30. u zavisnosti od podneblja. Ovaj prirodni recept idealan je za jačanje imuniteta, posebno tokom zimskih meseci, a pomaže i kod želudačnih tegoba i anemije. Mladi orasi, dok su još zeleni, bogati su vitaminom C i jodom i upravo zato dobri su za štitastu žlezdu.
Potrebni sastojci:
- 18 mladih zelenih oraha
- 1 kg šećera (ili još bolje meda)
- 2 litra domaće rakije
- 2 domaća limuna
- 1 pomorandža
- 2 karanfilića
- 2 do 4 listića pelina
- 1 štapić cimeta
- 1 mahuna vanile
- 5 zrna kafe
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 litar belog vina

Orahe, limun, i pomorandže operite. Potom orahe iseckajte na pila ili ako su veći, može i na četiri dela. Limun u pomorandže izrežite na kriške i stavite u lonac.
Možda vas zanima:

OVAJ MELEM PODIŽE IMUNITET I ŠTITI OD PREHLADE, ALI SAMO AKO GA OVAKO NAPRAVITE: Odrasli "PREŽIVLJAVAJU" na njemu
Kriške limuna staviti na dno tegle i dodati đumbir, zatim preliti medom po izvoru, zatim novi red limuna i đumbira uz dodavanje meda i tako dok se tegla ne napuni.

SRPSKI NAUČNICI DOKAZALI Brza hrana obara imunitet i dovodi do autoimunih bolesti
Sve više ljudi na zapadu boluje od autoimunih bolesti, porast je zabeležen u poslednjih 40 godina. Naučnici su sada primetili i porast broja obolelih od zapaljenskih bolesti creva u Aziji i Srednjem Istoku, što ranije nije bio slučaj. Kažu da uzrok treba tražiti u činjenici da su mnoge zemlje u svetu prihvatile zapadnjački način ishrane, brzu hranu.
Možda vas zanima:

OVAJ MELEM PODIŽE IMUNITET I ŠTITI OD PREHLADE, ALI SAMO AKO GA OVAKO NAPRAVITE: Odrasli "PREŽIVLJAVAJU" na njemu
Kriške limuna staviti na dno tegle i dodati đumbir, zatim preliti medom po izvoru, zatim novi red limuna i đumbira uz dodavanje meda i tako dok se tegla ne napuni.

SRPSKI NAUČNICI DOKAZALI Brza hrana obara imunitet i dovodi do autoimunih bolesti
Sve više ljudi na zapadu boluje od autoimunih bolesti, porast je zabeležen u poslednjih 40 godina. Naučnici su sada primetili i porast broja obolelih od zapaljenskih bolesti creva u Aziji i Srednjem Istoku, što ranije nije bio slučaj. Kažu da uzrok treba tražiti u činjenici da su mnoge zemlje u svetu prihvatile zapadnjački način ishrane, brzu hranu.
Možda vas zanima:

OVAJ MELEM PODIŽE IMUNITET I ŠTITI OD PREHLADE, ALI SAMO AKO GA OVAKO NAPRAVITE: Odrasli "PREŽIVLJAVAJU" na njemu
Kriške limuna staviti na dno tegle i dodati đumbir, zatim preliti medom po izvoru, zatim novi red limuna i đumbira uz dodavanje meda i tako dok se tegla ne napuni.

SRPSKI NAUČNICI DOKAZALI Brza hrana obara imunitet i dovodi do autoimunih bolesti
Sve više ljudi na zapadu boluje od autoimunih bolesti, porast je zabeležen u poslednjih 40 godina. Naučnici su sada primetili i porast broja obolelih od zapaljenskih bolesti creva u Aziji i Srednjem Istoku, što ranije nije bio slučaj. Kažu da uzrok treba tražiti u činjenici da su mnoge zemlje u svetu prihvatile zapadnjački način ishrane, brzu hranu.
U veliki lonac ili plastičnu kantu slažite red oraha, pa ih posipajte polovinom šećera. Dodajte limun, pomorandžu, karanfilić, pelin, cimet, vanilu i zrnca kafe i ostatak oraha i šećera. Na kraju, sve prelijte rakijom i dobro promešajte i poklopite.
Posudu držite na suncu 40 dana, ali svaki dan je malo promešajte kako bi se sastojci što bolje povezali.
Nakon 40 dana mešavinu procedite kroz gazu, dodajte litar vina i vanilin šećer. Dobijeni liker prelijte u staklene boce, pa ih držite na tamnom i hladnom mestu.

Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.

KRALJEVSKI KESTEN IZ SRBIЈE: Zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore zaboravljen i kako se pravi najzdraviji posni hleb
Dok se Francuzi kunu u kesten, mi smo zaboravili na naše blago! Otkrivamo zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore vekovima bio osnova ishrane u siromašnim krajevima. Ovaj zaboravljeni plod je prirodna energetska bomba i jedini sastojak za posni, bezglutenski hleb koji su naše bake mesile.

CRVENO ZLATO JUGA: Leskovačka paprika je jača od holesterola, a tajna pečenja čuva vitaminsku bombu
Leskovac nije slučajno gastronomski centar Balkana. Tajna leži u jednoj, jedinoj paprici – čuvenoj ajvaruši. Otkrivamo zašto se ova paprika, poznata i kao Kurtovka, smatra našim najzdravijim povrćem, kako je šumovito zemljište čini slatkom i zašto je proces pečenja ključan za očuvanje antioksidanasa.

Upoznajte kraljicu među gibanicama! U moru stotina, ova je najukusnija i najbolja, domaćice će se oduševiti
Ispoštujte postupak pripreme i uživaćete kao nikad do sada.

Kiseli kupus u tegli, imunobomba koju svaka kuća treba da proba: Fermentiše se u svom soku, ukusan je i traje dugo
Ako nemate gde da držite bure kiselog kupusa i potrebne su vam manje količine, ovaj jednostavan i superbrz recept će vam sigurno biti od koristi.
Komentari(0)