DŽINOVSKA KOMPLET LEPINJA Užički pekari napravili čuveni srpski specijalitet za Ginisa, sve se pojelo brzinom svetlosti (FOTO)
Džinovsku pljeskavicu videli smo u Leskovcu, ali nekoliko stotina kilometara dalje na zapadu Srbije ne daju se ni Užičani.
Čuveni pekari iz ovog grada napravili su specijalitet po kom se ovaj kraj prepoznaje i to u ogromnoj veličini, komplet lepinju za Ginisa. Ostali su verni recepturi predaka, koju ne menjaju decenijama unazad.
“U lepinju stavimo jaje, domaći kajmak i sve to umućkamo i stavimo u specijalnu furunu da se zapeče. Po želji mušterija dodajemo pretop”, rekao je Dragan Lazić, pekar iz nadaleko čuvene užičke pekare “Šuljaga”.
Možda vas zanima:
ERE NAPRAVILE UŽIČKI GIROS Čisto svinjsko meso sitno se secka i krčka u šerpi sa pretopom, izvanredan ukus i miris
Da u gradu na Đetinji caruju masne kalorije potvrđeno je još od davnina, kada se kao omiljeni doručak kod Užičana ustalila komplet lepinja.
GASTRONOMSKI RAJ NA SRPSKOJ PLANINI Komlet lepinja, pita sa šljivama i sveža pastrmka ostavlja domaće i strane turiste bez daha
I oni koji ne vole da jedu, na Zlatiboru postaju gurmani - da li zbog vazduha koji opije, šetnje koja izmori, ukusnih lokalnih namirnica, tek nigde hrana nije tako ukusna kao na ovoj planinskoj lepotici.
Možda vas zanima:
ERE NAPRAVILE UŽIČKI GIROS Čisto svinjsko meso sitno se secka i krčka u šerpi sa pretopom, izvanredan ukus i miris
Da u gradu na Đetinji caruju masne kalorije potvrđeno je još od davnina, kada se kao omiljeni doručak kod Užičana ustalila komplet lepinja.
GASTRONOMSKI RAJ NA SRPSKOJ PLANINI Komlet lepinja, pita sa šljivama i sveža pastrmka ostavlja domaće i strane turiste bez daha
I oni koji ne vole da jedu, na Zlatiboru postaju gurmani - da li zbog vazduha koji opije, šetnje koja izmori, ukusnih lokalnih namirnica, tek nigde hrana nije tako ukusna kao na ovoj planinskoj lepotici.
Možda vas zanima:
ERE NAPRAVILE UŽIČKI GIROS Čisto svinjsko meso sitno se secka i krčka u šerpi sa pretopom, izvanredan ukus i miris
Da u gradu na Đetinji caruju masne kalorije potvrđeno je još od davnina, kada se kao omiljeni doručak kod Užičana ustalila komplet lepinja.
GASTRONOMSKI RAJ NA SRPSKOJ PLANINI Komlet lepinja, pita sa šljivama i sveža pastrmka ostavlja domaće i strane turiste bez daha
I oni koji ne vole da jedu, na Zlatiboru postaju gurmani - da li zbog vazduha koji opije, šetnje koja izmori, ukusnih lokalnih namirnica, tek nigde hrana nije tako ukusna kao na ovoj planinskoj lepotici.
Džinovsku lepinju izložili su u centru Užica u okviru "Žestivala". Pekar Dragan kaže da bi bila još veća da ga ne ograničiva veličina pećnica. Lepinja sa sve jede se prstima, obično prvo poklopac koji se može umakati u sredinu sa pretopom, koliko i kako ko voli.
“Svake godine se trudimo da lepinja bude još veća i veća. Čak i ne brojimo koliko jaja, kajmaka i pretopa stavljamo. Ne takmičimo se ni sa kim, ali ova naša lepinja mogla bi da uđe u Ginisovu knjigu rekorda”, rekao je Lazić.
Koliko je vole i da je ovo zaista grad u kom caruju kalorije dokazuje to da je ova džinovska komplet lepinja nestala za samo par minuta. Prazan papir i masan brk potvrđuju da je ovo vanvremenski specijalitet i nešto po čemu se Užice i Užičani prepoznaju.
“Nema boljeg doručka od užičke komplet lepinje, na tome smo odrasli mi ali i ove mlade generacije. Ukus joj je fantastičan, vidi se da su se majstori svojski potrudi da je naprave. Red za degustaciju bio je dugačak nekoliko metara", kaže Marija iz Užica.
A ko zna da li bi mi danas jeli komplet lepinju, da nakon Drugog svetskog rata, kad je bio zabranjen rad privatnim pekarama, sestra poznatog Užičanina Krcuna Terzića nije lično zvala Beograd i pitala kako će da ispeče jagnje za Božić. Tadašnja vlast joj je učinila i ostavila pekaru “Šuljaga” u životu i tako je ovaj specijalitet opstao.
Obogatite trpezu kafanskom belom čorbom: Sprema se očas posla, a ukus i miris osvajaju, vredi probati
Pileća bela čorba na kafanski način je jelo koje vraća sećanja na stara porodična okupljanja i toplinu domaće kuhinje i savršen je uvod u izdašan svečani ručak na slavi.
SVADBARSKI KUPUS NA STARINSKI NAČIN: Evo kako da spremite tradicionalno jelo koje mnogi jedu sa uživanjem (RECEPT)
Svadbarski kupus je tradicionalno jelo kome retko ko može da odoli. Nije težak za pripremu, a ukus mu je bogovski i cela porodica će uživati.
RECEPT ZA POSNU POGAČU: Meka kao duša, jednostavna za pripremu, a ukus će vas oduševiti
Ukoliko vam slava pada na post, a želite da oduševite goste preukusnom, mekanom pogačom, ovo je recept za vas.
Specijalitet kojem niko ne može odoleti: Majstorske piroške sa mesom iz rerne koje se prave bez kapi ulja
Tople i meke iznutra, a spolja zlatno rumene i hrskave.
Slavni kuvar otkrio tajnu najukusnijeg gulaša: Trik zbog kojeg je meso sočno i mekano
Odabir mesa je najvažniji deo posla
Komentari(0)