DŽINOVSKA KOMPLET LEPINJA Užički pekari napravili čuveni srpski specijalitet za Ginisa, sve se pojelo brzinom svetlosti (FOTO)
Džinovsku pljeskavicu videli smo u Leskovcu, ali nekoliko stotina kilometara dalje na zapadu Srbije ne daju se ni Užičani.

Čuveni pekari iz ovog grada napravili su specijalitet po kom se ovaj kraj prepoznaje i to u ogromnoj veličini, komplet lepinju za Ginisa. Ostali su verni recepturi predaka, koju ne menjaju decenijama unazad.
“U lepinju stavimo jaje, domaći kajmak i sve to umućkamo i stavimo u specijalnu furunu da se zapeče. Po želji mušterija dodajemo pretop”, rekao je Dragan Lazić, pekar iz nadaleko čuvene užičke pekare “Šuljaga”.
Možda vas zanima:

ERE NAPRAVILE UŽIČKI GIROS Čisto svinjsko meso sitno se secka i krčka u šerpi sa pretopom, izvanredan ukus i miris
Da u gradu na Đetinji caruju masne kalorije potvrđeno je još od davnina, kada se kao omiljeni doručak kod Užičana ustalila komplet lepinja.

GASTRONOMSKI RAJ NA SRPSKOJ PLANINI Komlet lepinja, pita sa šljivama i sveža pastrmka ostavlja domaće i strane turiste bez daha
I oni koji ne vole da jedu, na Zlatiboru postaju gurmani - da li zbog vazduha koji opije, šetnje koja izmori, ukusnih lokalnih namirnica, tek nigde hrana nije tako ukusna kao na ovoj planinskoj lepotici.
Možda vas zanima:

ERE NAPRAVILE UŽIČKI GIROS Čisto svinjsko meso sitno se secka i krčka u šerpi sa pretopom, izvanredan ukus i miris
Da u gradu na Đetinji caruju masne kalorije potvrđeno je još od davnina, kada se kao omiljeni doručak kod Užičana ustalila komplet lepinja.

GASTRONOMSKI RAJ NA SRPSKOJ PLANINI Komlet lepinja, pita sa šljivama i sveža pastrmka ostavlja domaće i strane turiste bez daha
I oni koji ne vole da jedu, na Zlatiboru postaju gurmani - da li zbog vazduha koji opije, šetnje koja izmori, ukusnih lokalnih namirnica, tek nigde hrana nije tako ukusna kao na ovoj planinskoj lepotici.
Možda vas zanima:

ERE NAPRAVILE UŽIČKI GIROS Čisto svinjsko meso sitno se secka i krčka u šerpi sa pretopom, izvanredan ukus i miris
Da u gradu na Đetinji caruju masne kalorije potvrđeno je još od davnina, kada se kao omiljeni doručak kod Užičana ustalila komplet lepinja.

GASTRONOMSKI RAJ NA SRPSKOJ PLANINI Komlet lepinja, pita sa šljivama i sveža pastrmka ostavlja domaće i strane turiste bez daha
I oni koji ne vole da jedu, na Zlatiboru postaju gurmani - da li zbog vazduha koji opije, šetnje koja izmori, ukusnih lokalnih namirnica, tek nigde hrana nije tako ukusna kao na ovoj planinskoj lepotici.
Džinovsku lepinju izložili su u centru Užica u okviru "Žestivala". Pekar Dragan kaže da bi bila još veća da ga ne ograničiva veličina pećnica. Lepinja sa sve jede se prstima, obično prvo poklopac koji se može umakati u sredinu sa pretopom, koliko i kako ko voli.
“Svake godine se trudimo da lepinja bude još veća i veća. Čak i ne brojimo koliko jaja, kajmaka i pretopa stavljamo. Ne takmičimo se ni sa kim, ali ova naša lepinja mogla bi da uđe u Ginisovu knjigu rekorda”, rekao je Lazić.
Koliko je vole i da je ovo zaista grad u kom caruju kalorije dokazuje to da je ova džinovska komplet lepinja nestala za samo par minuta. Prazan papir i masan brk potvrđuju da je ovo vanvremenski specijalitet i nešto po čemu se Užice i Užičani prepoznaju.
“Nema boljeg doručka od užičke komplet lepinje, na tome smo odrasli mi ali i ove mlade generacije. Ukus joj je fantastičan, vidi se da su se majstori svojski potrudi da je naprave. Red za degustaciju bio je dugačak nekoliko metara", kaže Marija iz Užica.
A ko zna da li bi mi danas jeli komplet lepinju, da nakon Drugog svetskog rata, kad je bio zabranjen rad privatnim pekarama, sestra poznatog Užičanina Krcuna Terzića nije lično zvala Beograd i pitala kako će da ispeče jagnje za Božić. Tadašnja vlast joj je učinila i ostavila pekaru “Šuljaga” u životu i tako je ovaj specijalitet opstao.

Ovo makedonsko jelo je najviše voleo Karađorđe! Na glasu je od davnina, toliko je dobro da ga je nosio za pojasom
Za papulu se može upotrebiti bilo koja vrsta pasulja, a najbolji je beli.

SRPSKA BELA MAGIJA: Zašto se bostilj u Vranju kuvao bez vode i kako je postao prirodni lek za kašalj i anemiju
U južnoj Srbiji, šljiva nije samo voće za rakiju. Otkrivamo Bostilj – starinski pekmez sa juga, koji je nastao u Vranju. Ovo "crno zlato" se kuvalo u posebnim kazanima bez kapi vode i šećera, što ga čini prirodnim koncentratom gvožđa i eliksirom za imunitet, daleko boljim od svih uvoznih proizvoda.

Ovako su domaćice pre 70 godina pravile sarmu: Caka je u ovom tajnom sastojku, odmah zapišite recept
Nedavno je jedan recept za sarmu star više od pola veka prilično probudio interesovanje.

HRANA KOЈA LEČI: Zašto su čačanski kiseli krastavci lekovitiji od ostalih i tajna sporog kiseljenja
Čačak je poznat po svojoj zimnici, a čačanski kiseli krastavci su poseban delikates. Otkrivamo zašto se baš ovi krastavci smatraju probiotičkom bombom i kako ih proces sporog kiseljenja u salamuri bez sirćeta čini neuporedivo zdravijim od industrijskih proizvoda.

Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.
Komentari(0)