ERE NAPRAVILE UŽIČKI GIROS Čisto svinjsko meso sitno se secka i krčka u šerpi sa pretopom, izvanredan ukus i miris
Da u gradu na Đetinji caruju masne kalorije potvrđeno je još od davnina, kada se kao omiljeni doručak kod Užičana ustalila komplet lepinja.
Međutim, da se ne živi od stare slave i da dovitljive Ere imaju još jednog keca u rukavu kad su u pitanju domaći specijaliteti, na delu i u praksi pokazao je pečenjar Marko Bondžulić. Navikli da svinjsko i jagnjeće pečenje kupuju i jedu na kilogram, gosti su ostali bez teksta kad su na meniju njegove radnje ugledali još jednu ponudu - sendvič sa svinjskim pečenjem. Ubrzo je ovaj specijalitet dobio i svoje ime - užički giros, jer tako sitno iseckano meso kao što se nalazi u sendviču karakteristično je za grčki slani delikates.
"Kao i za sve i ovde je najvažnija dobra osnovna sirovina, a to je u ovom slučaju svinjsko meso. Krtina od pečenja se secka na sitne komade, a zatim oko sat vremena kuva u šerpi sa čuvenim pretopom ili takozvanom mocom. Kad to bude gotovo i dobro krčkano stavljamo u domaću kuflu, a preko ide kupus salata, crvena ljuta paprika ko voli. Za jedan sendvič nije potrebno više od minut vremena, ako su svi sastojci dobro pripremljeni", rekao je pečenjar Marko.
Možda vas zanima:
ČASOVNIČARSKA RADNJA POSTOJI PUNIH 150 GODINA Putir užičkog kujundžije početkom prošlog veka predstvljao Srbiju na izložbi u Parizu
U eri modernih tehnologija kad smo preplavljeni najsavremenijim mobilnim telefonima i digatilnim satovima, jedna porodica u Užicu i dalje čuva duh starih vremena.
ČUVENI SAJT OBJAVIO SPISAK Čak tri srpska specijaliteta među najboljih 50 na svetu, možete li da pogodite koja?
Prva tri mesta zauzele su vrste šunke iz Španije pod nazivom hamon.
Možda vas zanima:
ČASOVNIČARSKA RADNJA POSTOJI PUNIH 150 GODINA Putir užičkog kujundžije početkom prošlog veka predstvljao Srbiju na izložbi u Parizu
U eri modernih tehnologija kad smo preplavljeni najsavremenijim mobilnim telefonima i digatilnim satovima, jedna porodica u Užicu i dalje čuva duh starih vremena.
ČUVENI SAJT OBJAVIO SPISAK Čak tri srpska specijaliteta među najboljih 50 na svetu, možete li da pogodite koja?
Prva tri mesta zauzele su vrste šunke iz Španije pod nazivom hamon.
Možda vas zanima:
ČASOVNIČARSKA RADNJA POSTOJI PUNIH 150 GODINA Putir užičkog kujundžije početkom prošlog veka predstvljao Srbiju na izložbi u Parizu
U eri modernih tehnologija kad smo preplavljeni najsavremenijim mobilnim telefonima i digatilnim satovima, jedna porodica u Užicu i dalje čuva duh starih vremena.
ČUVENI SAJT OBJAVIO SPISAK Čak tri srpska specijaliteta među najboljih 50 na svetu, možete li da pogodite koja?
Prva tri mesta zauzele su vrste šunke iz Španije pod nazivom hamon.
Možda vas zanima:
ČASOVNIČARSKA RADNJA POSTOJI PUNIH 150 GODINA Putir užičkog kujundžije početkom prošlog veka predstvljao Srbiju na izložbi u Parizu
U eri modernih tehnologija kad smo preplavljeni najsavremenijim mobilnim telefonima i digatilnim satovima, jedna porodica u Užicu i dalje čuva duh starih vremena.
ČUVENI SAJT OBJAVIO SPISAK Čak tri srpska specijaliteta među najboljih 50 na svetu, možete li da pogodite koja?
Prva tri mesta zauzele su vrste šunke iz Španije pod nazivom hamon.
Možda vas zanima:
ČASOVNIČARSKA RADNJA POSTOJI PUNIH 150 GODINA Putir užičkog kujundžije početkom prošlog veka predstvljao Srbiju na izložbi u Parizu
U eri modernih tehnologija kad smo preplavljeni najsavremenijim mobilnim telefonima i digatilnim satovima, jedna porodica u Užicu i dalje čuva duh starih vremena.
ČUVENI SAJT OBJAVIO SPISAK Čak tri srpska specijaliteta među najboljih 50 na svetu, možete li da pogodite koja?
Prva tri mesta zauzele su vrste šunke iz Španije pod nazivom hamon.
Poznati kao ljubitelji jake hrane Užičani su bili oduševljeni novim specijalitetom, ali dobar glas daleko se čuje pa su i brojni prolaznici kroz ovaj grad svratili da probaju "giros na užički način". Vrlo brzo postao je jedan od najprodavanijih proizvoda.
"Koristimo sve domaće sirovine, u šerpu u kojoj se krčka meso sa pretopom dodajemo par tajnih sastojaka koji daju specijalitetu specifičan ukus. Pkušali su da nas kopiraju, ali bio je uzalud. Ljudi probaju, ali se svi ponovo na ovaj poseban sendvič vrate kod nas", dodaje Marko.
Kaže da recept neće menjati, ali će u užički giros dodati još po koji sastojaka. Ovaj novi specijalitet u zlatiborskom kraju već je dobro zaživeo i već preti da postane ozbiljna konkurencija čuvenoj komplet lepinji.
POSNA A SAVRŠENA Štrudla sa jabukama koju ćete brzo spremiti i svi će tražiti još, toliko je slasna!
Strasna nedelja posta je u toku, svi vernici su posvećeni molitvama, zajedništvu i opraštanju. Dok post traje deca pa i odrasli požele da se zaslade.
POSNA Štrudla sa makom, mekana kao duša i ukusna kao med
Štrudla makovnjača je stari dezert čiji ukus svi dobro pamtimo još od detinjstva.
KIFLICE KAO IDEALAN DORUČAK: Dva trika za pecivo koje će vas oduševiti
Kod kiflica je najvažnije da budu ukusne, mekane i da ih ima mnogo, kako bi zadovoljila nepca svih ukućana, ali i kako bi ostao koji komad za narednih dan ili dva.
POSNE Toblerone brza i ukusna poslastica za celu porodicu
Post odmiče a naša potreba da se zasladimo je konstantna. Danas donosimo recept za brze i ukusne posne toblerone u kojima ćete uživati.
RECEPT ZA STARINSKO JELO NAŠIH BAKA: Pogledajte kako se sprema ričet
Ričet je jelo koje je znala da spremi svaka domaćića u Jugoslaviji
Komentari(0)