NAJLEPŠA POSLASTICA KOJA OSTAVLJA BEZ DAHA: Turska torta "Šeherezada" - kremasta i sočna, recept iskusnih domaćica
Turska torta "Šeherezada" je najlepša poslastica koja ostavlja bez dana, kremasta je, sočna, a recept je iskusnih domaćica
Vikend je prošao, ali to ne znači da naše žene već sada ne razmišljaju koji novi specijalitet da spreme svojim najmilijima za naredni koji stiže.
Poznato je da Turkinje prave najukusniju alva tortu, ali i mnoga druga jela koja obožavamo da jedemo.
Svi se najviše obraduju poslasticama, pa ćete i sada tako poludeti za njihovom originalnom "Šeherezada" tortom.
Obavezna je na svim proslavama, ali naše domaćice treba da znaju kako se ona zapravo sprema i uživaćete u svakom zalogaju.
Ovo su sastojci sa receptom:
šlag krem - 600 g
turski keks - 300 g
šećer u prahu - 200 g
puding od karamela - 80 g
margarin - 250 g
mleko - 600 ml
šećer - 12 supenih kašika
Priprema:
U 200 ml mleka razmutiti 80 g pudinga od karamela. Ostatak mleka staviti na vatru da provri. Dodati 12 kašika šećera i puding i sve dobro izmešati. Skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
Umutiti margarin i šećer u prahu. Nakon što je puding ohlađen kratko ga umutiti, a potom dodavati kašiku po kašiku margarina i sve lepo sjedniti mikserom.
Odvojiti 400 g šlaga i umutiti sa vodom. Ostatak umutiti i ostaviti sa strane za premazivanje torte.
U pravougaoni pleh postaviti prozirnu foliju (streč foliju) tako da ivice budu van pleha. Naređati po celom plehu jedan red keksa. Nema potrebe natapati ga, jer se turski keks dovoljno natapa filom.
Preko keksa premazati sloj pudinga, pa sloj šlaga.
Dodati ponovo keks, pa puding, pa šlag i sve tako dok se ne potroši materijal.
Ostaviti tortu u frižider da odstoji 4 sata.
Izvaditi je i prevrnuti na tacnu, a zatim skinuti foliju.
Premazati prethodno odvojenim i umućenim šlagom, a potom dekorisati po želji.
Tortu Šeherezada vratiti još pola sata u frižider, a potom poslužiti.
Prijatno!
OVU SUPU NE ZOVU ZA DŽABE PENICILINOM! Pobeđuje grip i prehladu, a IMUNITET posle nje je kao NOV
Topla, mirisna, zlatna, ova supa je pravi spas za imunitet, posebno u sezoni prehlada.
Jelovnik za Mitrovdan: Sve od predjela, glavnog jela pa do sitnih kolača
Danas slavimo svetog Dimitrija, praznik koji je u narodu poznat kao Mitrovdan. Ove godine za Mitrovdan spremamo mrsnu hranu
Recept za najbolju večeru: Preukusno starinsko jelo koje vraća snagu i poboljšava probavu!
Pravi se od žutog ili belog kukuruznog brašna
Kuvana prebranac čorba za zimu: Recept iz starog konaka koji greje bolje od peći
Nije klasičan prebranac, nije ni pasulj čorba – ovo jelo se kuvalo u zemljanom loncu, sa lukom, mašću i suvim šljivama, da ogreje i kad napolju vetar urla
Komentari(0)