NAJLEPŠA POSLASTICA KOJA OSTAVLJA BEZ DAHA: Turska torta "Šeherezada" - kremasta i sočna, recept iskusnih domaćica
Turska torta "Šeherezada" je najlepša poslastica koja ostavlja bez dana, kremasta je, sočna, a recept je iskusnih domaćica

Vikend je prošao, ali to ne znači da naše žene već sada ne razmišljaju koji novi specijalitet da spreme svojim najmilijima za naredni koji stiže.
Poznato je da Turkinje prave najukusniju alva tortu, ali i mnoga druga jela koja obožavamo da jedemo.
Svi se najviše obraduju poslasticama, pa ćete i sada tako poludeti za njihovom originalnom "Šeherezada" tortom.
Obavezna je na svim proslavama, ali naše domaćice treba da znaju kako se ona zapravo sprema i uživaćete u svakom zalogaju.
Ovo su sastojci sa receptom:
šlag krem - 600 g
turski keks - 300 g
šećer u prahu - 200 g
puding od karamela - 80 g
margarin - 250 g
mleko - 600 ml
šećer - 12 supenih kašika
Priprema:
U 200 ml mleka razmutiti 80 g pudinga od karamela. Ostatak mleka staviti na vatru da provri. Dodati 12 kašika šećera i puding i sve dobro izmešati. Skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
Umutiti margarin i šećer u prahu. Nakon što je puding ohlađen kratko ga umutiti, a potom dodavati kašiku po kašiku margarina i sve lepo sjedniti mikserom.
Odvojiti 400 g šlaga i umutiti sa vodom. Ostatak umutiti i ostaviti sa strane za premazivanje torte.
U pravougaoni pleh postaviti prozirnu foliju (streč foliju) tako da ivice budu van pleha. Naređati po celom plehu jedan red keksa. Nema potrebe natapati ga, jer se turski keks dovoljno natapa filom.
Preko keksa premazati sloj pudinga, pa sloj šlaga.
Dodati ponovo keks, pa puding, pa šlag i sve tako dok se ne potroši materijal.
Ostaviti tortu u frižider da odstoji 4 sata.
Izvaditi je i prevrnuti na tacnu, a zatim skinuti foliju.
Premazati prethodno odvojenim i umućenim šlagom, a potom dekorisati po želji.
Tortu Šeherezada vratiti još pola sata u frižider, a potom poslužiti.
Prijatno!

Vazdušaste i mekane cimet rolnice koje se tope u ustima: Svaki zalogaj pravo je uživanje, a recept uspeva baš svima
Slatkiš od kojeg nećete moći da se odvojite kad ga jednom probate.

Slatkiš gotov za samo 20 minuta: Ova posna bajadera topi se u ustima i postaće kraljice vaše slavske trpeze (RECEPT)
Recept za posnu bajaderu brzo se i jednostavno sprema

Slatka pita od bundeve sa medom – zaboravljena poslastica iz srpskih sela
U mnogim krajevima Srbije bundeva je bila nezaobilazna u jesenjoj kuhinji. Dok danas poznajemo klasičnu „pitu bundevaru“ sa šećerom, naši stari su pravili posebnu verziju sa medom, koja je bila zdravija i aromatičnija.

Srpkinja iz Subotice otkrila tajni sastojak za AJVAR! Nećete verovati šta se stavlja, to dodajemo čak i u...
Sada notes u ruke i upišite tajnu sa severa Srbije za pripremu zimnice, kako bi vam i ostale đakonije bile slasne.

Komisbrot – srpski vojnički hleb koji se ne suši
Komisbrot je vrsta hleba koji se nekada pekao u Srbiji za vojsku, ali i u domaćinstvima u vreme ratova i teških zima. Posebnost ovog hleba je u tome što je mogao da traje i po nekoliko nedelja, a da se ne ubuđa i ne suši previše.
Komentari(0)