GASTRONOMSKI RAJ NA SRPSKOJ PLANINI Komlet lepinja, pita sa šljivama i sveža pastrmka ostavlja domaće i strane turiste bez daha

J. K.

17:12

Gastronomija 0

I oni koji ne vole da jedu, na Zlatiboru postaju gurmani - da li zbog vazduha koji opije, šetnje koja izmori, ukusnih lokalnih namirnica, tek nigde hrana nije tako ukusna kao na ovoj planinskoj lepotici.

GASTRONOMSKI RAJ NA SRPSKOJ PLANINI Komlet lepinja, pita sa šljivama i sveža pastrmka ostavlja domaće i strane turiste bez daha
Shuterstock

 

Znaju to svi gosti Zlatibora kojima jedini „problem“ predstavlja šta izabrati – lepinju s kajmakom ili pitu sa domaćim korama, pastrmku ili jagnjeće pečenje, sarmice od zelja ili svadbarski kupus. U novom videu koji predstavlja Turistička organizacija Zlatibor predstavljena su  jela najviše vole gosti najposećenije srpske planine, ali i tajna zlatiborskih specijaliteta.

Turisti traže da im spremimo ista jela u kojima su uživali pre 20 godina kad su bili sa svojim roditeljima. Ovde su stvarali uspomene. Ljudi se na Zlatibor vraćaju i zbog hrane. Vole da osete hranu kakva se nekad jela, domaću atmosferu, tradicionalni ambijent“,  priča Kata Milić.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Lepinja sa kajmakom i jajima, proja i kačamak omiljeni su izbor gostiju Zlatibora za doručak. A pasulj, teletina i svadbarski kupus koji se krčka satima – traže se u svakoj sezoni, pa i leti. Neki recepti su nastali tako što su ih gosti donosili iz raznih krajeva Srbije i regiona, pa su u kafani usavršavani.

Pitu sa šljivama pravimo po malo izmenjenom receptu naših gostiju iz Makedonije. Jednom smo ga čak štampali, pa delili kad gosti traže, da ne bismo u gužvi gubili vreme da diktiramo svakom pojedinačno – priseća se naša sagovornica i otkriva još jedan tajni sastojak dobre trpeze – ljubav“, kaže Kata.

 

Ima Zlatibor šta da ponudi i onima koji ne vole meso. Selo Ljubiš, na 25 km od centra Zlatibora, čuveno je po pastrmki koja se uzgaja u lokalnim ribnjacima. Mile Pećinar iz kafane u Ljubišu otkriva nam da pastrmka zahteva najviši kvalitet vode i zbog toga reka Ljubišnjica predstavlja idealni dom za razvitak ove ribe.

„Jedan od glavnih aduta pastrmke iz Ljubiša je njena svežina i kratak put koji pređe iz ribnjaka do tanjira. Reka Veliki Rzav čijem slivu pripada naša Ljubišnjica važi za jednu od najčistijih u zemlji, tako da i to ima uticaja“ otkriva Pećinar.

 

A ljubitelji pečenja ne propuštaju posetu selu Mačkat koje je nadaleko čuveno po vrućoj jagnjetini. U čemu je tajna pečenja iz Mačkata.

Komentari(0)

Loading