NAJUKUSNIJI SPECIJALITET ZAPADNE SRBIJE Najpopularniji u Zlatiborskom okrugu, gde ga stanovnici koriste kao slanu užinu za lečenje mamurluka
Želite pojesti nešto neobično i ukusno, nešto što će vam razbuditi sva čula i dati nepcima nezaboravno iskustvo, morate probati komplet lepinja.
Specijalitet, čiji se tradicionalni recept čuva kao tajna, najbolje je napraviti na Zlatiboru. Iako se komplet lepinja smatra zimskim jelom, ona se pravi i prodaje tokom cele godine.
Kada se najbolja zlatiborska pršuta pomeša sa kajmakom, ravnom lepinjom, jajetom i pretopom (mast i sos od jagnjećeg ili svinjskog pečenja), dobićete autentični specijalitet užičkog kraja koji se naziva i „ravna lepinja sa svime u sebi“.
Možda vas zanima:
ČASOVNIČARSKA RADNJA POSTOJI PUNIH 150 GODINA Putir užičkog kujundžije početkom prošlog veka predstvljao Srbiju na izložbi u Parizu
U eri modernih tehnologija kad smo preplavljeni najsavremenijim mobilnim telefonima i digatilnim satovima, jedna porodica u Užicu i dalje čuva duh starih vremena.
TRADICIONALNI RECEPT ZA UŽIČKI SPECIJALITET Kuvarica je dugo čuvala ovu tajnu, a sada je odlučila da je podeli
Užice je poznato po ovom specijalitetu.
Možda vas zanima:
ČASOVNIČARSKA RADNJA POSTOJI PUNIH 150 GODINA Putir užičkog kujundžije početkom prošlog veka predstvljao Srbiju na izložbi u Parizu
U eri modernih tehnologija kad smo preplavljeni najsavremenijim mobilnim telefonima i digatilnim satovima, jedna porodica u Užicu i dalje čuva duh starih vremena.
TRADICIONALNI RECEPT ZA UŽIČKI SPECIJALITET Kuvarica je dugo čuvala ovu tajnu, a sada je odlučila da je podeli
Užice je poznato po ovom specijalitetu.
Možda vas zanima:
ČASOVNIČARSKA RADNJA POSTOJI PUNIH 150 GODINA Putir užičkog kujundžije početkom prošlog veka predstvljao Srbiju na izložbi u Parizu
U eri modernih tehnologija kad smo preplavljeni najsavremenijim mobilnim telefonima i digatilnim satovima, jedna porodica u Užicu i dalje čuva duh starih vremena.
TRADICIONALNI RECEPT ZA UŽIČKI SPECIJALITET Kuvarica je dugo čuvala ovu tajnu, a sada je odlučila da je podeli
Užice je poznato po ovom specijalitetu.
Možda vas zanima:
ČASOVNIČARSKA RADNJA POSTOJI PUNIH 150 GODINA Putir užičkog kujundžije početkom prošlog veka predstvljao Srbiju na izložbi u Parizu
U eri modernih tehnologija kad smo preplavljeni najsavremenijim mobilnim telefonima i digatilnim satovima, jedna porodica u Užicu i dalje čuva duh starih vremena.
TRADICIONALNI RECEPT ZA UŽIČKI SPECIJALITET Kuvarica je dugo čuvala ovu tajnu, a sada je odlučila da je podeli
Užice je poznato po ovom specijalitetu.
Možda vas zanima:
ČASOVNIČARSKA RADNJA POSTOJI PUNIH 150 GODINA Putir užičkog kujundžije početkom prošlog veka predstvljao Srbiju na izložbi u Parizu
U eri modernih tehnologija kad smo preplavljeni najsavremenijim mobilnim telefonima i digatilnim satovima, jedna porodica u Užicu i dalje čuva duh starih vremena.
TRADICIONALNI RECEPT ZA UŽIČKI SPECIJALITET Kuvarica je dugo čuvala ovu tajnu, a sada je odlučila da je podeli
Užice je poznato po ovom specijalitetu.
Danas je komplet lepinja najpopularniji u Zlatiborskom okrugu u Zapadnoj Srbiji, gde stanovnici koriste slanu užinu sa puno ugljenih hidrata za lečenje mamurluka i zagrevanje tokom zime. „Lepinja sa svime“ je upravo to, velika lepinja koja se izdubi dok ne postane plitka činija sa poklopcem za hleb koji se može ukloniti. Pune se kajmakok i umućenim jajetom. Nakon što se lepinja ispeče do svetlo zlatne boje, u gustu masu iznutra dodaju se kapljice od pečenog jagnjeta ili svinje (pretop).
Komplet lepinja se tradicionalno jede prstima, obično prvo „poklopac“, koji se može kidati u parčiće i umakati u sredinu a nakon toga preći na ostatak. U današnje vreme uz komplet lepinju se uzima i jogurt, zbog njene velike kalorijske vrednosti.
Bez pretopa možete napraviti „samo“ lepinju sa kajmakom i jajima, što ne može da se nazove kompletom. Još jedna napomena vezana za pretop je da je on veoma slan, tako da vam za ovaj recept so nije potrebna, pogotovo ako uzmete u obzir i da je stari kajmak obično veoma slan.
Sastojci:
1 lepinja koja ne treba da bude sveža, najbolje su one „od juče“
2-3 pune kašike pretopa,
1 jaje,
2 kašike starog kajmaka (obavezan je stari kajmak, ne mladi)
BONUS VIDEO
KOLAČ SA VIŠNJAMA NA ČAŠE SE SPREMA SAMO 10 MINUTA: Najlepša poslastica - jeftini sastojci i svima uspeva
Kolač sa višnjama na čaše je najlepša poslastica koja se sprema za 10 minuta
TRIK ISKUSNIH DOMAĆICA: Zašto se maslac prekriva čašom?
Tajni kulinarski trik koje mnoge domaćice koriste
UČKUR PITA JE TOLIKO UKUSNA DA ĆETE JE SPREMATI SVAKE NEDELJE: Hrskava spolja, a meka i sočna iznutra
Pita toliko ukusna da ćete je praviti kad god poželite da jedete sveže pecivo
RECEPT ZA TRADICIONALNU CICVARU: Uz kačamak, poparu i proju još jedno jelo koje vraća u detinjstvo
Recept za starinsko jelo spremljeno na tradicionalan način
SELJAČKA PITA SA MESOM OD KUPOVNIH KORA: Starinski recept za najukusniji obrok koji se može zamisliti
Seljačka pita sa mesom pravi se brzo, nije komplikovana, ali je zato preukusna za jelo
Komentari(0)