NAJUKUSNIJI SPECIJALITET ZAPADNE SRBIJE Najpopularniji u Zlatiborskom okrugu, gde ga stanovnici koriste kao slanu užinu za lečenje mamurluka
Želite pojesti nešto neobično i ukusno, nešto što će vam razbuditi sva čula i dati nepcima nezaboravno iskustvo, morate probati komplet lepinja.

Specijalitet, čiji se tradicionalni recept čuva kao tajna, najbolje je napraviti na Zlatiboru. Iako se komplet lepinja smatra zimskim jelom, ona se pravi i prodaje tokom cele godine.
Kada se najbolja zlatiborska pršuta pomeša sa kajmakom, ravnom lepinjom, jajetom i pretopom (mast i sos od jagnjećeg ili svinjskog pečenja), dobićete autentični specijalitet užičkog kraja koji se naziva i „ravna lepinja sa svime u sebi“.
Možda vas zanima:

ČASOVNIČARSKA RADNJA POSTOJI PUNIH 150 GODINA Putir užičkog kujundžije početkom prošlog veka predstvljao Srbiju na izložbi u Parizu
U eri modernih tehnologija kad smo preplavljeni najsavremenijim mobilnim telefonima i digatilnim satovima, jedna porodica u Užicu i dalje čuva duh starih vremena.

TRADICIONALNI RECEPT ZA UŽIČKI SPECIJALITET Kuvarica je dugo čuvala ovu tajnu, a sada je odlučila da je podeli
Užice je poznato po ovom specijalitetu.
Možda vas zanima:

ČASOVNIČARSKA RADNJA POSTOJI PUNIH 150 GODINA Putir užičkog kujundžije početkom prošlog veka predstvljao Srbiju na izložbi u Parizu
U eri modernih tehnologija kad smo preplavljeni najsavremenijim mobilnim telefonima i digatilnim satovima, jedna porodica u Užicu i dalje čuva duh starih vremena.

TRADICIONALNI RECEPT ZA UŽIČKI SPECIJALITET Kuvarica je dugo čuvala ovu tajnu, a sada je odlučila da je podeli
Užice je poznato po ovom specijalitetu.
Možda vas zanima:

ČASOVNIČARSKA RADNJA POSTOJI PUNIH 150 GODINA Putir užičkog kujundžije početkom prošlog veka predstvljao Srbiju na izložbi u Parizu
U eri modernih tehnologija kad smo preplavljeni najsavremenijim mobilnim telefonima i digatilnim satovima, jedna porodica u Užicu i dalje čuva duh starih vremena.

TRADICIONALNI RECEPT ZA UŽIČKI SPECIJALITET Kuvarica je dugo čuvala ovu tajnu, a sada je odlučila da je podeli
Užice je poznato po ovom specijalitetu.

Možda vas zanima:

ČASOVNIČARSKA RADNJA POSTOJI PUNIH 150 GODINA Putir užičkog kujundžije početkom prošlog veka predstvljao Srbiju na izložbi u Parizu
U eri modernih tehnologija kad smo preplavljeni najsavremenijim mobilnim telefonima i digatilnim satovima, jedna porodica u Užicu i dalje čuva duh starih vremena.

TRADICIONALNI RECEPT ZA UŽIČKI SPECIJALITET Kuvarica je dugo čuvala ovu tajnu, a sada je odlučila da je podeli
Užice je poznato po ovom specijalitetu.
Možda vas zanima:

ČASOVNIČARSKA RADNJA POSTOJI PUNIH 150 GODINA Putir užičkog kujundžije početkom prošlog veka predstvljao Srbiju na izložbi u Parizu
U eri modernih tehnologija kad smo preplavljeni najsavremenijim mobilnim telefonima i digatilnim satovima, jedna porodica u Užicu i dalje čuva duh starih vremena.

TRADICIONALNI RECEPT ZA UŽIČKI SPECIJALITET Kuvarica je dugo čuvala ovu tajnu, a sada je odlučila da je podeli
Užice je poznato po ovom specijalitetu.
Možda vas zanima:

ČASOVNIČARSKA RADNJA POSTOJI PUNIH 150 GODINA Putir užičkog kujundžije početkom prošlog veka predstvljao Srbiju na izložbi u Parizu
U eri modernih tehnologija kad smo preplavljeni najsavremenijim mobilnim telefonima i digatilnim satovima, jedna porodica u Užicu i dalje čuva duh starih vremena.

TRADICIONALNI RECEPT ZA UŽIČKI SPECIJALITET Kuvarica je dugo čuvala ovu tajnu, a sada je odlučila da je podeli
Užice je poznato po ovom specijalitetu.
Možda vas zanima:

ČASOVNIČARSKA RADNJA POSTOJI PUNIH 150 GODINA Putir užičkog kujundžije početkom prošlog veka predstvljao Srbiju na izložbi u Parizu
U eri modernih tehnologija kad smo preplavljeni najsavremenijim mobilnim telefonima i digatilnim satovima, jedna porodica u Užicu i dalje čuva duh starih vremena.

TRADICIONALNI RECEPT ZA UŽIČKI SPECIJALITET Kuvarica je dugo čuvala ovu tajnu, a sada je odlučila da je podeli
Užice je poznato po ovom specijalitetu.
Možda vas zanima:

ČASOVNIČARSKA RADNJA POSTOJI PUNIH 150 GODINA Putir užičkog kujundžije početkom prošlog veka predstvljao Srbiju na izložbi u Parizu
U eri modernih tehnologija kad smo preplavljeni najsavremenijim mobilnim telefonima i digatilnim satovima, jedna porodica u Užicu i dalje čuva duh starih vremena.

TRADICIONALNI RECEPT ZA UŽIČKI SPECIJALITET Kuvarica je dugo čuvala ovu tajnu, a sada je odlučila da je podeli
Užice je poznato po ovom specijalitetu.
Danas je komplet lepinja najpopularniji u Zlatiborskom okrugu u Zapadnoj Srbiji, gde stanovnici koriste slanu užinu sa puno ugljenih hidrata za lečenje mamurluka i zagrevanje tokom zime. „Lepinja sa svime“ je upravo to, velika lepinja koja se izdubi dok ne postane plitka činija sa poklopcem za hleb koji se može ukloniti. Pune se kajmakok i umućenim jajetom. Nakon što se lepinja ispeče do svetlo zlatne boje, u gustu masu iznutra dodaju se kapljice od pečenog jagnjeta ili svinje (pretop).
Komplet lepinja se tradicionalno jede prstima, obično prvo „poklopac“, koji se može kidati u parčiće i umakati u sredinu a nakon toga preći na ostatak. U današnje vreme uz komplet lepinju se uzima i jogurt, zbog njene velike kalorijske vrednosti.
Shutterstock
Bez pretopa možete napraviti „samo“ lepinju sa kajmakom i jajima, što ne može da se nazove kompletom. Još jedna napomena vezana za pretop je da je on veoma slan, tako da vam za ovaj recept so nije potrebna, pogotovo ako uzmete u obzir i da je stari kajmak obično veoma slan.
Sastojci:
1 lepinja koja ne treba da bude sveža, najbolje su one „od juče“
2-3 pune kašike pretopa,
1 jaje,
2 kašike starog kajmaka (obavezan je stari kajmak, ne mladi)
BONUS VIDEO

NAJJEDNOSTAVIJI POSNI KOLAČ IZ JUGOSLAVIJE: Džem, cimet i kakao - jeftin, a ukusan (RECEPT)
Najjednostaviji posni kolač sa džemom, cimetom i kakaom iz Jugoslavije koji su sve žene pravile jer je jeftin i ukusan

Vranjanska samsa – kako se pravi kraljica pita juga Srbije
U srcu juga Srbije, u Vranju, rađa se jedno od najmirisnijih jela tradicionalne kuhinje – vranjanska samsa. Hrskava pita punjena sitno seckanim mesom i začinima nije samo ukusno jelo, već i deo identiteta ovog kraja.

NAJJEDNOSTAVNIJI POSNI KOLAČ KOJI MOŽETE SPREMITI: Najsočnije zadovoljstvo sa višnjom koje postoji (MERA NA ŠOLJE)
Recept za posni kolač od višnje koji uspeva svakome

Zlatni zalogaji iz šume – stari recepti sa lisičarkama
Kad krošnje zazelene, a mahovina se ovlaži od prvih letnjih kiša, šume Srbije ožive zlatnim kapicama lisičarki. Aromatične, hranljive i nežne, ove pečurke vekovima su obogaćivale trpeze, spajajući ukus prirode sa toplinom doma.

SRPSKE DOMAĆICE PRAVE NAJUKUSNIJI STARINSKI KOLAČ: Oblande sa orasima - svaka žena napamet zna recept
Srpske domaćice prave najukusniji starinski kolač, a to su oblande sa orasima i svaka žena napamet zna recept
Komentari(0)