NAJUKUSNIJI SPECIJALITET ZAPADNE SRBIJE Najpopularniji u Zlatiborskom okrugu, gde ga stanovnici koriste kao slanu užinu za lečenje mamurluka
Želite pojesti nešto neobično i ukusno, nešto što će vam razbuditi sva čula i dati nepcima nezaboravno iskustvo, morate probati komplet lepinja.

Specijalitet, čiji se tradicionalni recept čuva kao tajna, najbolje je napraviti na Zlatiboru. Iako se komplet lepinja smatra zimskim jelom, ona se pravi i prodaje tokom cele godine.
Kada se najbolja zlatiborska pršuta pomeša sa kajmakom, ravnom lepinjom, jajetom i pretopom (mast i sos od jagnjećeg ili svinjskog pečenja), dobićete autentični specijalitet užičkog kraja koji se naziva i „ravna lepinja sa svime u sebi“.
Možda vas zanima:

ČASOVNIČARSKA RADNJA POSTOJI PUNIH 150 GODINA Putir užičkog kujundžije početkom prošlog veka predstvljao Srbiju na izložbi u Parizu
U eri modernih tehnologija kad smo preplavljeni najsavremenijim mobilnim telefonima i digatilnim satovima, jedna porodica u Užicu i dalje čuva duh starih vremena.

TRADICIONALNI RECEPT ZA UŽIČKI SPECIJALITET Kuvarica je dugo čuvala ovu tajnu, a sada je odlučila da je podeli
Užice je poznato po ovom specijalitetu.
Možda vas zanima:

ČASOVNIČARSKA RADNJA POSTOJI PUNIH 150 GODINA Putir užičkog kujundžije početkom prošlog veka predstvljao Srbiju na izložbi u Parizu
U eri modernih tehnologija kad smo preplavljeni najsavremenijim mobilnim telefonima i digatilnim satovima, jedna porodica u Užicu i dalje čuva duh starih vremena.

TRADICIONALNI RECEPT ZA UŽIČKI SPECIJALITET Kuvarica je dugo čuvala ovu tajnu, a sada je odlučila da je podeli
Užice je poznato po ovom specijalitetu.
Možda vas zanima:

ČASOVNIČARSKA RADNJA POSTOJI PUNIH 150 GODINA Putir užičkog kujundžije početkom prošlog veka predstvljao Srbiju na izložbi u Parizu
U eri modernih tehnologija kad smo preplavljeni najsavremenijim mobilnim telefonima i digatilnim satovima, jedna porodica u Užicu i dalje čuva duh starih vremena.

TRADICIONALNI RECEPT ZA UŽIČKI SPECIJALITET Kuvarica je dugo čuvala ovu tajnu, a sada je odlučila da je podeli
Užice je poznato po ovom specijalitetu.

Možda vas zanima:

ČASOVNIČARSKA RADNJA POSTOJI PUNIH 150 GODINA Putir užičkog kujundžije početkom prošlog veka predstvljao Srbiju na izložbi u Parizu
U eri modernih tehnologija kad smo preplavljeni najsavremenijim mobilnim telefonima i digatilnim satovima, jedna porodica u Užicu i dalje čuva duh starih vremena.

TRADICIONALNI RECEPT ZA UŽIČKI SPECIJALITET Kuvarica je dugo čuvala ovu tajnu, a sada je odlučila da je podeli
Užice je poznato po ovom specijalitetu.
Možda vas zanima:

ČASOVNIČARSKA RADNJA POSTOJI PUNIH 150 GODINA Putir užičkog kujundžije početkom prošlog veka predstvljao Srbiju na izložbi u Parizu
U eri modernih tehnologija kad smo preplavljeni najsavremenijim mobilnim telefonima i digatilnim satovima, jedna porodica u Užicu i dalje čuva duh starih vremena.

TRADICIONALNI RECEPT ZA UŽIČKI SPECIJALITET Kuvarica je dugo čuvala ovu tajnu, a sada je odlučila da je podeli
Užice je poznato po ovom specijalitetu.
Možda vas zanima:

ČASOVNIČARSKA RADNJA POSTOJI PUNIH 150 GODINA Putir užičkog kujundžije početkom prošlog veka predstvljao Srbiju na izložbi u Parizu
U eri modernih tehnologija kad smo preplavljeni najsavremenijim mobilnim telefonima i digatilnim satovima, jedna porodica u Užicu i dalje čuva duh starih vremena.

TRADICIONALNI RECEPT ZA UŽIČKI SPECIJALITET Kuvarica je dugo čuvala ovu tajnu, a sada je odlučila da je podeli
Užice je poznato po ovom specijalitetu.
Možda vas zanima:

ČASOVNIČARSKA RADNJA POSTOJI PUNIH 150 GODINA Putir užičkog kujundžije početkom prošlog veka predstvljao Srbiju na izložbi u Parizu
U eri modernih tehnologija kad smo preplavljeni najsavremenijim mobilnim telefonima i digatilnim satovima, jedna porodica u Užicu i dalje čuva duh starih vremena.

TRADICIONALNI RECEPT ZA UŽIČKI SPECIJALITET Kuvarica je dugo čuvala ovu tajnu, a sada je odlučila da je podeli
Užice je poznato po ovom specijalitetu.
Možda vas zanima:

ČASOVNIČARSKA RADNJA POSTOJI PUNIH 150 GODINA Putir užičkog kujundžije početkom prošlog veka predstvljao Srbiju na izložbi u Parizu
U eri modernih tehnologija kad smo preplavljeni najsavremenijim mobilnim telefonima i digatilnim satovima, jedna porodica u Užicu i dalje čuva duh starih vremena.

TRADICIONALNI RECEPT ZA UŽIČKI SPECIJALITET Kuvarica je dugo čuvala ovu tajnu, a sada je odlučila da je podeli
Užice je poznato po ovom specijalitetu.
Danas je komplet lepinja najpopularniji u Zlatiborskom okrugu u Zapadnoj Srbiji, gde stanovnici koriste slanu užinu sa puno ugljenih hidrata za lečenje mamurluka i zagrevanje tokom zime. „Lepinja sa svime“ je upravo to, velika lepinja koja se izdubi dok ne postane plitka činija sa poklopcem za hleb koji se može ukloniti. Pune se kajmakok i umućenim jajetom. Nakon što se lepinja ispeče do svetlo zlatne boje, u gustu masu iznutra dodaju se kapljice od pečenog jagnjeta ili svinje (pretop).
Komplet lepinja se tradicionalno jede prstima, obično prvo „poklopac“, koji se može kidati u parčiće i umakati u sredinu a nakon toga preći na ostatak. U današnje vreme uz komplet lepinju se uzima i jogurt, zbog njene velike kalorijske vrednosti.
Shutterstock
Bez pretopa možete napraviti „samo“ lepinju sa kajmakom i jajima, što ne može da se nazove kompletom. Još jedna napomena vezana za pretop je da je on veoma slan, tako da vam za ovaj recept so nije potrebna, pogotovo ako uzmete u obzir i da je stari kajmak obično veoma slan.
Sastojci:
1 lepinja koja ne treba da bude sveža, najbolje su one „od juče“
2-3 pune kašike pretopa,
1 jaje,
2 kašike starog kajmaka (obavezan je stari kajmak, ne mladi)
BONUS VIDEO

Zaboravite na žilavo meso: Samo jedan sastojak učiniće da se meso iz gulaša topi u ustima, trik zlata vredan
Postoji jedan jednostavan trik koji će vaš tradicionalni recept podići na potpuno novi nivo.

Mekani kolač s višnjama koji miriše na detinjstvo: Svaki zalogaj je čisto uživanje kojem niko ne može odoleti
Gotov kolač ohladiti, pa ga posuti šećerom u prahu, pa ga nakon toga iseći na kocke.

Čuveni kuvar ovako dinsta luk: Gotov za tren, daleko sočniji i bez mirisa prženja po stanu
Evo kako kuvari dinstaju luk

Kako da zamrznete već skuvani pasulj i koliko dugo može da se čuva u zamrzivaču?
Pasulj je jedna od najčešćih namirnica na balkanskim trpezama. Pored ukusa, bogat je izvor esencijalnih hranljivih materija. Međutim, čuvanje pasulja može biti izazov. Srećom, postoje vredni saveti koji će osigurati dugotrajnost pasulja, od zamrzavanja do skladištenja.

Ovaj riblji paprikaš je čista revolucija ukusa: Vrhunski specijalitet koji ćete tamaniti, odmah zapišite recept
Otkrijte tajne savršenog spoja svežeg povrća, sočne ribe i začina.
Komentari(0)