NAPRAVITE NAJUKUSNIJI PREBRANAC Ovaj recept za staro srpsko jelo ostaviće vas bez daha! (FOTO/RECEPT)

Lepote Srbije

08:00

Gastronomija 0

Obično se priprema od mesa, posebno od dimljenog mesa kao što su dimljena slanina, kobasica i šunka, i tipično je zimsko jelo. Ostali uobičajeni sastojci uključuju šargarepu i luk.

NAPRAVITE NAJUKUSNIJI PREBRANAC Ovaj recept za staro srpsko jelo ostaviće vas bez daha! (FOTO/RECEPT)
Shutterstock/Pasulj sa dimljenim mesom

Pasulj, grah (grah) ili grav (grav) je čorba od pasulja najčešće od belog, brusničnog ili pinto pasulja, a ređe pasulja, koji je uobičajen u albanskoj i bivšoj jugoslovenskoj kuhinji ( kosovsko-albanski, srpski, crnogorski, bosanski, makedonski i hrvatski).

Obično se priprema od mesa, posebno od dimljenog mesa kao što su dimljena slanina, kobasica i šunka, i tipično je zimsko jelo. Ostali uobičajeni sastojci uključuju šargarepu i luk.

Pasulj Shutterstock/Pasulj sa dimljenim mesom
 

Druga verzija jela od pečenog pasulja poznata je kao prebranac (prebranac). 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Takođe se proširio dijasporom, a na engleskom je poznat kao srpska supa od pasulja, i u zemljama nemačkog govornog područja kao Serbische Bohnensuppe („srpska supa od pasulja“). U Severnoj Makedoniji je začinjena i gušća varijanta poznata kao tavče gravče (Tavče gravče; pasulj na tiganju).

pasulj Shutterstock/Prebranac
 


Omiljeno jelo generacijama unazad, pripremite ga i vi!

 

Sastojci:

kilogram tetovca

3 - 4 glavice crnog luka

nekoliko čena belog luka

list lovora

zrna bibera

Zaprška:

300 g crnog luka ili praziluka

kašika masti ili ulja

mlevena paprika

so

biber

posni prebranac Shutterstock/Prebranac
 

Priprema:

1. Pasulj obariti da provri, vodu prosuti, naliti drugu.

2. Dodati iseckan crni luk, nekoliko čena belog luka, list lovora i nekoliko zrna bibera. Kad se pasulj dobro raskuva ocediti vodu pasulj dobro izgnječiti varjačom, pa presuti u posudu sa pripremljenom zaprškom.

3. Zaprška se pravi od 300 grama crnog luka (za postan pasulj bolji je praziluk), kašike masti ili ulja, aleve paprike i soli i bibera po ukusu. Zapeče se u vrućoj rerni, najbolje u zemljanom sudu.

Prijatno!

Izvor: vikipedija, mondo

kupus

Zapanjujuća moć KISELOG KUPUSA: ZDRAVIJI je od većine lekovitih biljaka - kažu da leči čak DEVET tegoba

Gastronomija

20:00

19 novembar, 2024

Lekovitost kiselog kupusa nadilazi lekovitost mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum i belančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta lekovitiji od belog

Komentari(0)

Loading