NAPRAVITE NAJUKUSNIJI PREBRANAC Ovaj recept za staro srpsko jelo ostaviće vas bez daha! (FOTO/RECEPT)
Obično se priprema od mesa, posebno od dimljenog mesa kao što su dimljena slanina, kobasica i šunka, i tipično je zimsko jelo. Ostali uobičajeni sastojci uključuju šargarepu i luk.
Pasulj, grah (grah) ili grav (grav) je čorba od pasulja najčešće od belog, brusničnog ili pinto pasulja, a ređe pasulja, koji je uobičajen u albanskoj i bivšoj jugoslovenskoj kuhinji ( kosovsko-albanski, srpski, crnogorski, bosanski, makedonski i hrvatski).
Obično se priprema od mesa, posebno od dimljenog mesa kao što su dimljena slanina, kobasica i šunka, i tipično je zimsko jelo. Ostali uobičajeni sastojci uključuju šargarepu i luk.
Shutterstock/Pasulj sa dimljenim mesom
Druga verzija jela od pečenog pasulja poznata je kao prebranac (prebranac).
Možda vas zanima:
SIGURNO NAJBOLJI POSNI PREBRANAC Veoma lako se pravi, a ukus mu je fascinantan!
U danima posta jedan od naukusnijih obroka koji će vas prilično zasititi je pasulj prebranac.
NAPRAVITE PRAVI SRPSKI PASULJ PREBRANAC Niko neće odoleti ovom tradicionalnom ručku starom vekovima
Zdrav, ukusan, izdašan obrok!
Možda vas zanima:
SIGURNO NAJBOLJI POSNI PREBRANAC Veoma lako se pravi, a ukus mu je fascinantan!
U danima posta jedan od naukusnijih obroka koji će vas prilično zasititi je pasulj prebranac.
NAPRAVITE PRAVI SRPSKI PASULJ PREBRANAC Niko neće odoleti ovom tradicionalnom ručku starom vekovima
Zdrav, ukusan, izdašan obrok!
Možda vas zanima:
SIGURNO NAJBOLJI POSNI PREBRANAC Veoma lako se pravi, a ukus mu je fascinantan!
U danima posta jedan od naukusnijih obroka koji će vas prilično zasititi je pasulj prebranac.
NAPRAVITE PRAVI SRPSKI PASULJ PREBRANAC Niko neće odoleti ovom tradicionalnom ručku starom vekovima
Zdrav, ukusan, izdašan obrok!
Takođe se proširio dijasporom, a na engleskom je poznat kao srpska supa od pasulja, i u zemljama nemačkog govornog područja kao Serbische Bohnensuppe („srpska supa od pasulja“). U Severnoj Makedoniji je začinjena i gušća varijanta poznata kao tavče gravče (Tavče gravče; pasulj na tiganju).
Shutterstock/Prebranac
Omiljeno jelo generacijama unazad, pripremite ga i vi!
Sastojci:
kilogram tetovca
3 - 4 glavice crnog luka
nekoliko čena belog luka
list lovora
zrna bibera
Zaprška:
300 g crnog luka ili praziluka
kašika masti ili ulja
mlevena paprika
so
biber
Shutterstock/Prebranac
Priprema:
1. Pasulj obariti da provri, vodu prosuti, naliti drugu.
2. Dodati iseckan crni luk, nekoliko čena belog luka, list lovora i nekoliko zrna bibera. Kad se pasulj dobro raskuva ocediti vodu pasulj dobro izgnječiti varjačom, pa presuti u posudu sa pripremljenom zaprškom.
3. Zaprška se pravi od 300 grama crnog luka (za postan pasulj bolji je praziluk), kašike masti ili ulja, aleve paprike i soli i bibera po ukusu. Zapeče se u vrućoj rerni, najbolje u zemljanom sudu.
Prijatno!
Izvor: vikipedija, mondo
Zaboravljeni recept iz Srbije: Popara sa sirom i medom – ukus detinjstva i duše
Nekad doručak za siromašne, danas specijalitet koji budi emocije – evo kako da napravite poparu na način kako su je naše prabake služile za okrepljenje.
Jelo ratnika i čobana – Zaboravljena srpska energetska bomba sa planine
Kako je specijalitet od sira, kajmaka i kukuruznog brašna, simbolizujući snagu i izdržljivost, preživeo vekove i postao gastronomski izazov za moderne sladokusce.
Najjeftinija zimnica se pravi najbrže! Slasna ljutenica je pikantnija od ajvara, a možda već imate sve što vam treba
Ljutenica od šargarepe je tradicionalni, domaći namaz ili umak koji se sve češće vraća na naše trpeze, naročito kada želimo nešto brzo, zdravo i aromatično... a sprema se tako lako i od jeftinih sastojaka!
3 najlepša recepta za starinske (jeftine) oblande: Savršene za slavsku trpezu, a pun pleh košta samo 500 dinara
Jedan od najomiljenijih kolača među starijima svakako je oblanda, a ako je ovako napravite sigurno će vas vratiti nekoliko decenija u prošlost
KOLAČ KOJI SE ČUVA DVE NEDELJE: Zaboravljeni posni recept sa orasima naših baka, tajna mirisa i mekoće
U vremenima dugih postova, srpska trpeza je bila puna domišljatih recepata. Otkrivamo tajnu "Bakine torte" – izuzetno bogatog, ali potpuno posnog kolača koji se pravi bez jaja i mleka. Ovaj kolač, premazan medom i orasima, ostaje mekan i svež danima, zbog čega je bio idealna zimska poslastica za slavlja.
Komentari(0)