STARA SRPSKA SVINJARSKA TARANA Čuvari svinja, bojtari, spremali su je za doručak, a danas se dodaje raznim jelima (VIDEO)

Lepote Srbije

18:30

Gastronomija 0

Jelo od testa izmrvljenog na rendetu u zrnaste mrvice gusto se skuva u vodi (jede se sa kuvanim oslađenim mlekom ili sa lukom isprženim na masti, obično zimi za doručak).

STARA SRPSKA SVINJARSKA TARANA Čuvari svinja, bojtari, spremali su je za doručak, a danas se dodaje raznim jelima (VIDEO)
Printscreen/Youtube/rtv/tarana

Testo se pravilo od brašna i jaja i na trenici se sitnilo. Osuši se i stavi u platnene kese i nosi se u šumu. Kuvali su je na masti, na ognjištu. Isprži se slanine i luka, tarane, kobasice i to su jeli za doručak.

To testo se koristi za supe danas, umesto rezanaca.

Neko voli da je stavi u paprikaš, a ona povuče soft, pa ne bude suva.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Čuvari stoke najčešće su se hranili „čobanskom taranom” (taranom dinstanom na masti i luku dok ne omekša), žganjcima, paprikašem od pečurki, ribom. 

Početkom jeseni na jugu mesi se tarana, specifična testenina, koja se sprema još na Kosovu i Metohiji i u Makedoniji. Ovdašnje mlađe domaćice i pored brojnih obaveza na poslu i u kući, trude se da sačuvaju recept, ali i navike mešenja i kasnije pripreme ove testenine.

Recepti se prenose sa kolena na koleno, te svaka kuća ima neku svoju tajnu prilikom mešenja testa.

 

 

- Testo za taranu mesim od oštrog brašna, domaćih jaja, soli i kisele vode, dok su naše bake u testo stavljale mleko umesto vode. U dva kilograma brašna dodaje se 10 jaja, so i kisela voda. Kada se umesi testo, rasuče se, tačnije razvuče na kore koje su tanke kao papir. Kore se raseku na nekoliko mesta i ostave se na čistom stolnjaku da se osuše na suncu u toku dana. Nakon toga se „kaiševi“ testenine pokupe i stave u neku pamučnu vrećicu i okače na promaji da se još malo prosuše. Testeninu bi trebalo čuvati na suvom i tamnom mestu - napominje jedna domaćica iz Vladičinog Hana.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ukusi juga (@ukusi_juga)

 

Tarana se kuva, kao slana ili slatka, najčešće u toku zime.

U Vranju se recimo svi ponose specijalitetom, tarana na đuveču. Skuvana tarana se procedi i stavi u đuveč, dodaju se začini, a pod obavezno crvena mlevena paprika. U taranu se dodaju pileći bataci i karabataci, pa se sve to zapeče.

Tarana se može kupiti i na pijaci, kao i u prodavnicama u Vranju, ručno mešena ili pripremljena na mašini, ali njen ukus se ne može porediti sa onom koja je mešena kod kuće.

Kilogram kupovne tarane košta oko 300 dinara.

Izvor: vikipedija, informer

Komentari(0)

Loading