KUPE DAVNO UGAŠENIH VULKANA U SRBIJI Oblik i Grot neverovatno podsećaju na čuvenu planinu Fudži u Japanu (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

18:00

Turizam 0

Oblik i Grot su vulkanske planine, kupe davno ugašenih vulkana. Obe planine podsećaju na čuvenu planinu Fudži u Japanu

KUPE DAVNO UGAŠENIH VULKANA U SRBIJI Oblik i Grot neverovatno podsećaju na čuvenu planinu Fudži u Japanu (FOTO/VIDEO)
vikipedija/Planine Oblik i Grot

Planina Oblik i planina Grot nalaze se severno od Vranja, u središtu oblasti koju oivičavaju reka Južna Morava na istoku, reka Veternica na zapadu, visoravan Poljanica na jugu i zapadu, u pravoj liniji sa planinom Kukavicom, koja je severnije, kao i varoš Vladičin Han.

KUPE DAVNO UGAŠENIH VULKANA U SRBIJI Oblik i Grot neverovatno podsećaju na čuvenu planinu Fudži u Japanu (FOTO/VIDEO) vikipedija/Planine Oblik i Grot
 

Oblik i Grot su vulkanske planine, kupe davno ugašenih vulkana. Obe planine podsećaju na čuvenu planinu Fudži u Japanu, zbog kupolikog oblika i zbog toga što ne poseduju prostranstvo, nemaju masive, već imaju samo jednu dimenziju – visinu“, objašnjava Miroslav Dokman iz PD Preslap i dodaje: „Kupe Oblika i Grota nalaze se vrlo blizu jedna drugoj, na samo par kilometara udaljenosti. Iz pravca Vranja, sa juga prema severu, Vranju je bliži Grot, a Oblik je nešto severnije od Grota.

Završni uspon na Oblik je nešto oštriji, ali je dobra okolnost što postoje i ravniji delovi, idealni za kraći odmor, pre nego što se izađe na sam vrh. Oblik je izuzetan vidikovac, sa koga se vidi pola južne Srbije“, kaže Dokman.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Završni uspon na Grot je teži od završnice uspona na Oblik. Oni učesnici koji ne žele da se penju na Grot, sačekaće ostatak grupe u podnožju kupe Grota. Završni uspon na Grot je neprestan, nema ravnih delova. Sam vrh Grot je u gustoj šumi, te sa njega nema pogleda.

 

 

Izvor: niskevesti

roška banja

Srpska lekovita banja sakrivena usred šume: U Rošku banju kod Požege dolazili u kolicima, mineralni izvori i sada teku (FOTO)

Turizam

15:00

12 jul, 2024

Na samo 14 kilometara od centra opštine Požega u selu Roge, nalaze se izvori mineralne vode uz pomoć kojih su se ljudi lečili još od turskog doba. Njena svojstva dobro su poznata svima onima koji su upravo ovde pronašli svoj spas, a bilo ih je na stotine. Ipak, i pored toga, ovo banjsko lečilište danas je zaraslo u korov a voda koji leči nalazi se u dva imrovizovana bazena do kojih nema čak ni jasnih putokaza.

banje srbije

Voda iz ove banje proglašena je za najkvalitetniju u celoj Jugoslaviji! Cene smeštaja od 2.000 dinara: Na ovom prostoru nekada je bila prestonica cara Justinijana

Turizam

16:00

10 jul, 2024

Cela Srbija bogata je prirodnim lepota i brojnim lečilištima u koja naši građani redovno odlaze. Banje postaju sve interesantnije za domaće i strane turiste, ali postoje i one banje na koje smo svi zaboravili. Jedna od njih je Tularska banja, koja se nalazi u blizini Sijarinske banje u Jablaničkom okrugu Srbije.

Komentari(0)

Loading