KUPE DAVNO UGAŠENIH VULKANA U SRBIJI Oblik i Grot neverovatno podsećaju na čuvenu planinu Fudži u Japanu (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

18:00

Turizam 0

Oblik i Grot su vulkanske planine, kupe davno ugašenih vulkana. Obe planine podsećaju na čuvenu planinu Fudži u Japanu

KUPE DAVNO UGAŠENIH VULKANA U SRBIJI Oblik i Grot neverovatno podsećaju na čuvenu planinu Fudži u Japanu (FOTO/VIDEO)
vikipedija/Planine Oblik i Grot

Planina Oblik i planina Grot nalaze se severno od Vranja, u središtu oblasti koju oivičavaju reka Južna Morava na istoku, reka Veternica na zapadu, visoravan Poljanica na jugu i zapadu, u pravoj liniji sa planinom Kukavicom, koja je severnije, kao i varoš Vladičin Han.

KUPE DAVNO UGAŠENIH VULKANA U SRBIJI Oblik i Grot neverovatno podsećaju na čuvenu planinu Fudži u Japanu (FOTO/VIDEO) vikipedija/Planine Oblik i Grot
 

Oblik i Grot su vulkanske planine, kupe davno ugašenih vulkana. Obe planine podsećaju na čuvenu planinu Fudži u Japanu, zbog kupolikog oblika i zbog toga što ne poseduju prostranstvo, nemaju masive, već imaju samo jednu dimenziju – visinu“, objašnjava Miroslav Dokman iz PD Preslap i dodaje: „Kupe Oblika i Grota nalaze se vrlo blizu jedna drugoj, na samo par kilometara udaljenosti. Iz pravca Vranja, sa juga prema severu, Vranju je bliži Grot, a Oblik je nešto severnije od Grota.

Završni uspon na Oblik je nešto oštriji, ali je dobra okolnost što postoje i ravniji delovi, idealni za kraći odmor, pre nego što se izađe na sam vrh. Oblik je izuzetan vidikovac, sa koga se vidi pola južne Srbije“, kaže Dokman.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Završni uspon na Grot je teži od završnice uspona na Oblik. Oni učesnici koji ne žele da se penju na Grot, sačekaće ostatak grupe u podnožju kupe Grota. Završni uspon na Grot je neprestan, nema ravnih delova. Sam vrh Grot je u gustoj šumi, te sa njega nema pogleda.

 

 

Izvor: niskevesti

Komentari(0)

Loading