OVO JE ODLIČAN RECEPT ZA RECELJ Ukusan i lekovit džem od bundeve i vina koji se kuvao u stara vremena

Lepote Srbije

07:48

Gastronomija 0

Recelj je ukusan i lekovit džem od bundeve i svežeg soka od crnog grožđa, kod kojeg još nije došlo do alkoholnog vrenja (šire). Tradicionalno se spremao u vinorodnim krajevima, u velikim kazanima, i čuvao u zemljanim ćupovima. Umesto šire, može se upotrebiti neko slatko crno vino.

OVO JE ODLIČAN RECEPT ZA RECELJ Ukusan i lekovit džem od bundeve i vina koji se kuvao u stara vremena
bakina kuhinja

Poslastica od bundeve, takozvani rečelj ili recelj bilo je nekada obavezna poslastica u svakom domaćinstvu u vlasotinačkom kraju. I dok danas na stolovima preovlađuju kupovni slatkiši, mnogi se i dalje sećaju mirisa bakine kuhinje dok sa velikim umećem kuva ovo jelo od bundeve i slatkog vina, kao i neizvesnosti i radosti kada baka kaže da je poslastica spremna.

Tradicionalni rečelj spremao se od bundeve i slatkog vina, a kuvao se i po nekoliko sati. Pravo umeće je odrediti vreme kuvanja, kako bi bundeva bila dovoljno meka, a slatko “taman” gusto.

Sati kuvanja za veliko uživanje

Postoji nekoliko recepata za ovu poslasticu, ali za svaku su najbitnija dva sastojka - dobra bundeva i slatko vino ili šira.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Prema jednom receptu, očišćena i iseckana bundeva se uvalja u pepeo, kako bi se regulisala kiselost. Bundeva se onda uvija u čistu gazu i ostavlja da “prenoći”. Nekada omiljena poslastica u vlasotinačkom kraju.

Sutradan se najpre odmeri dovoljna količina šire i stavi se da se kuva. Kada količina dođe do polovine, dodaje se oprana bundeva.

Uz stalno mešanje, rečelj se kuva oko 5 sati, odnosno dok se ne dostigne odgovarajuća gustina, što zavisi od količine i kvaliteta i vina i bundeve.

Nakon nekih 5 sati, rečelj je spreman. Sipa se u teglice i ostavlja u špajz, da sa ostalom zimnicom dočeka hladnije dane.

Naravno, tajni sastojak rečelja, kao i svakog jela je ljubav u spremanju jela za najmilije.

Sastojci:

2 l šire ili slatkog crnog vina
1 kg bundeve

Priprema:


Vino sipati u lonac i staviti da se kuva. Posle otprilike dva sata, kada je tečnost uvrela na polovinu, dodati bundevu, očišćenu i isečenu na kockice. Sve zajedno kuvati još jedan sat, dok sav sok ne uvri. Vruć recelj sipati u vruće sterilisane tegle, zatvoriti metalnim poklopcima i ostaviti na hladnom i tamnom mestu.

OVO JE ODLIČAN RECEPT ZA RECELJ Ukusan i lekovit džem od bundeve i vina koji se kuvao u stara vremena bakina kuhinja
 

Izvor: bakina huhinja, bakin kuvar

 

Komentari(0)

Loading