OVO JE ODLIČAN RECEPT ZA RECELJ Ukusan i lekovit džem od bundeve i vina koji se kuvao u stara vremena
Recelj je ukusan i lekovit džem od bundeve i svežeg soka od crnog grožđa, kod kojeg još nije došlo do alkoholnog vrenja (šire). Tradicionalno se spremao u vinorodnim krajevima, u velikim kazanima, i čuvao u zemljanim ćupovima. Umesto šire, može se upotrebiti neko slatko crno vino.
Poslastica od bundeve, takozvani rečelj ili recelj bilo je nekada obavezna poslastica u svakom domaćinstvu u vlasotinačkom kraju. I dok danas na stolovima preovlađuju kupovni slatkiši, mnogi se i dalje sećaju mirisa bakine kuhinje dok sa velikim umećem kuva ovo jelo od bundeve i slatkog vina, kao i neizvesnosti i radosti kada baka kaže da je poslastica spremna.
Tradicionalni rečelj spremao se od bundeve i slatkog vina, a kuvao se i po nekoliko sati. Pravo umeće je odrediti vreme kuvanja, kako bi bundeva bila dovoljno meka, a slatko “taman” gusto.
Sati kuvanja za veliko uživanje
Postoji nekoliko recepata za ovu poslasticu, ali za svaku su najbitnija dva sastojka - dobra bundeva i slatko vino ili šira.
Možda vas zanima:
ČUVENA AJNPREN ČORBA IZ VOJVODINE Idealno predjelo, jako je jednostavna za napraviti, a istovremeno vrlo ukusna (RECEPT)
Ajnpren čorba je čorba čije ime potiče od originalnog naziva koji glasi: "Einbrennsuppe", a na našim prostorima ime joj varira od kraja do kraja, najčešće verzije imena su "Ampre", "Anpre, "Amper", "Anpren", klin čorba i mnogi su je probali...
ČOMLEK JE STARINSKO JELO SA JUGA Preporučuje se da se sprema u rerni, u zemljanom loncu (VIDEO/RECEPT)
Veoma popularno i u Makedoniji i Bugarskoj. Sprema se od junećeg mesa i dosta luka, a postoji i manastirska, posna, verzija ovog jela, sa krompirom.
Možda vas zanima:
ČUVENA AJNPREN ČORBA IZ VOJVODINE Idealno predjelo, jako je jednostavna za napraviti, a istovremeno vrlo ukusna (RECEPT)
Ajnpren čorba je čorba čije ime potiče od originalnog naziva koji glasi: "Einbrennsuppe", a na našim prostorima ime joj varira od kraja do kraja, najčešće verzije imena su "Ampre", "Anpre, "Amper", "Anpren", klin čorba i mnogi su je probali...
ČOMLEK JE STARINSKO JELO SA JUGA Preporučuje se da se sprema u rerni, u zemljanom loncu (VIDEO/RECEPT)
Veoma popularno i u Makedoniji i Bugarskoj. Sprema se od junećeg mesa i dosta luka, a postoji i manastirska, posna, verzija ovog jela, sa krompirom.
Možda vas zanima:
ČUVENA AJNPREN ČORBA IZ VOJVODINE Idealno predjelo, jako je jednostavna za napraviti, a istovremeno vrlo ukusna (RECEPT)
Ajnpren čorba je čorba čije ime potiče od originalnog naziva koji glasi: "Einbrennsuppe", a na našim prostorima ime joj varira od kraja do kraja, najčešće verzije imena su "Ampre", "Anpre, "Amper", "Anpren", klin čorba i mnogi su je probali...
ČOMLEK JE STARINSKO JELO SA JUGA Preporučuje se da se sprema u rerni, u zemljanom loncu (VIDEO/RECEPT)
Veoma popularno i u Makedoniji i Bugarskoj. Sprema se od junećeg mesa i dosta luka, a postoji i manastirska, posna, verzija ovog jela, sa krompirom.
Prema jednom receptu, očišćena i iseckana bundeva se uvalja u pepeo, kako bi se regulisala kiselost. Bundeva se onda uvija u čistu gazu i ostavlja da “prenoći”. Nekada omiljena poslastica u vlasotinačkom kraju.
Sutradan se najpre odmeri dovoljna količina šire i stavi se da se kuva. Kada količina dođe do polovine, dodaje se oprana bundeva.
Uz stalno mešanje, rečelj se kuva oko 5 sati, odnosno dok se ne dostigne odgovarajuća gustina, što zavisi od količine i kvaliteta i vina i bundeve.
Nakon nekih 5 sati, rečelj je spreman. Sipa se u teglice i ostavlja u špajz, da sa ostalom zimnicom dočeka hladnije dane.
Naravno, tajni sastojak rečelja, kao i svakog jela je ljubav u spremanju jela za najmilije.
Sastojci:
2 l šire ili slatkog crnog vina
1 kg bundeve
Priprema:
Vino sipati u lonac i staviti da se kuva. Posle otprilike dva sata, kada je tečnost uvrela na polovinu, dodati bundevu, očišćenu i isečenu na kockice. Sve zajedno kuvati još jedan sat, dok sav sok ne uvri. Vruć recelj sipati u vruće sterilisane tegle, zatvoriti metalnim poklopcima i ostaviti na hladnom i tamnom mestu.
bakina kuhinja
Izvor: bakina huhinja, bakin kuvar
Zaboravljeni recept koji su naše bake znale napamet: Specijalitet s juga Srbije prste da poližete
Ovu pitu sa juga Srbije morate da napravite.
OVO JE ZAPRAVO RECEPT ZA PRAVU RUSKU SALATU: Jedan sastojak je drastično razlikuje od one koju mi pravimo
Po čemu se razlikuje ruska salta koju prave Rusi, od one koju smo mi navikli da pravimo
Ovo je najzdraviji doručak za creva na svetu! Probava se odmah pokreće, lako se vari, sve se iščisti za par sati
Palenta se pravi od kukuruznog griza i, osim što je jednostavna za pripremu, bogata je brojnim hranljivim materijama
Stari recept za mađarske palačinke opet osvaja srca srpskih domaćica! Uopšte ih ne prave kao mi, evo u čemu je caka
Recept mađarskih domaćica za ređane palačinke odmah zabeležite u sveske
Popara s lukom na vodi: Skromno jelo iz naroda koje vraća miris ognjišta
Nije bilo mleka, nema sira, ali ima hleb, crni luk i malo ulja – i to je bilo dovoljno za večeru koja greje, miriše i okuplja celu kuću
Komentari(0)