OVO JE ODLIČAN RECEPT ZA RECELJ Ukusan i lekovit džem od bundeve i vina koji se kuvao u stara vremena
Recelj je ukusan i lekovit džem od bundeve i svežeg soka od crnog grožđa, kod kojeg još nije došlo do alkoholnog vrenja (šire). Tradicionalno se spremao u vinorodnim krajevima, u velikim kazanima, i čuvao u zemljanim ćupovima. Umesto šire, može se upotrebiti neko slatko crno vino.

Poslastica od bundeve, takozvani rečelj ili recelj bilo je nekada obavezna poslastica u svakom domaćinstvu u vlasotinačkom kraju. I dok danas na stolovima preovlađuju kupovni slatkiši, mnogi se i dalje sećaju mirisa bakine kuhinje dok sa velikim umećem kuva ovo jelo od bundeve i slatkog vina, kao i neizvesnosti i radosti kada baka kaže da je poslastica spremna.
Tradicionalni rečelj spremao se od bundeve i slatkog vina, a kuvao se i po nekoliko sati. Pravo umeće je odrediti vreme kuvanja, kako bi bundeva bila dovoljno meka, a slatko “taman” gusto.
Sati kuvanja za veliko uživanje
Postoji nekoliko recepata za ovu poslasticu, ali za svaku su najbitnija dva sastojka - dobra bundeva i slatko vino ili šira.
Možda vas zanima:

ČUVENA AJNPREN ČORBA IZ VOJVODINE Idealno predjelo, jako je jednostavna za napraviti, a istovremeno vrlo ukusna (RECEPT)
Ajnpren čorba je čorba čije ime potiče od originalnog naziva koji glasi: "Einbrennsuppe", a na našim prostorima ime joj varira od kraja do kraja, najčešće verzije imena su "Ampre", "Anpre, "Amper", "Anpren", klin čorba i mnogi su je probali...

ČOMLEK JE STARINSKO JELO SA JUGA Preporučuje se da se sprema u rerni, u zemljanom loncu (VIDEO/RECEPT)
Veoma popularno i u Makedoniji i Bugarskoj. Sprema se od junećeg mesa i dosta luka, a postoji i manastirska, posna, verzija ovog jela, sa krompirom.
Možda vas zanima:

ČUVENA AJNPREN ČORBA IZ VOJVODINE Idealno predjelo, jako je jednostavna za napraviti, a istovremeno vrlo ukusna (RECEPT)
Ajnpren čorba je čorba čije ime potiče od originalnog naziva koji glasi: "Einbrennsuppe", a na našim prostorima ime joj varira od kraja do kraja, najčešće verzije imena su "Ampre", "Anpre, "Amper", "Anpren", klin čorba i mnogi su je probali...

ČOMLEK JE STARINSKO JELO SA JUGA Preporučuje se da se sprema u rerni, u zemljanom loncu (VIDEO/RECEPT)
Veoma popularno i u Makedoniji i Bugarskoj. Sprema se od junećeg mesa i dosta luka, a postoji i manastirska, posna, verzija ovog jela, sa krompirom.
Možda vas zanima:

ČUVENA AJNPREN ČORBA IZ VOJVODINE Idealno predjelo, jako je jednostavna za napraviti, a istovremeno vrlo ukusna (RECEPT)
Ajnpren čorba je čorba čije ime potiče od originalnog naziva koji glasi: "Einbrennsuppe", a na našim prostorima ime joj varira od kraja do kraja, najčešće verzije imena su "Ampre", "Anpre, "Amper", "Anpren", klin čorba i mnogi su je probali...

ČOMLEK JE STARINSKO JELO SA JUGA Preporučuje se da se sprema u rerni, u zemljanom loncu (VIDEO/RECEPT)
Veoma popularno i u Makedoniji i Bugarskoj. Sprema se od junećeg mesa i dosta luka, a postoji i manastirska, posna, verzija ovog jela, sa krompirom.
Prema jednom receptu, očišćena i iseckana bundeva se uvalja u pepeo, kako bi se regulisala kiselost. Bundeva se onda uvija u čistu gazu i ostavlja da “prenoći”. Nekada omiljena poslastica u vlasotinačkom kraju.
Sutradan se najpre odmeri dovoljna količina šire i stavi se da se kuva. Kada količina dođe do polovine, dodaje se oprana bundeva.
Uz stalno mešanje, rečelj se kuva oko 5 sati, odnosno dok se ne dostigne odgovarajuća gustina, što zavisi od količine i kvaliteta i vina i bundeve.
Nakon nekih 5 sati, rečelj je spreman. Sipa se u teglice i ostavlja u špajz, da sa ostalom zimnicom dočeka hladnije dane.
Naravno, tajni sastojak rečelja, kao i svakog jela je ljubav u spremanju jela za najmilije.
Sastojci:
2 l šire ili slatkog crnog vina
1 kg bundeve
Priprema:
Vino sipati u lonac i staviti da se kuva. Posle otprilike dva sata, kada je tečnost uvrela na polovinu, dodati bundevu, očišćenu i isečenu na kockice. Sve zajedno kuvati još jedan sat, dok sav sok ne uvri. Vruć recelj sipati u vruće sterilisane tegle, zatvoriti metalnim poklopcima i ostaviti na hladnom i tamnom mestu.
bakina kuhinja
Izvor: bakina huhinja, bakin kuvar

Da li je surutka zaista lekovita za jetru? Nije svaka podjednako zdrava, caka je u ovome
Surutka otklanja masti koje su prvi „korak“ ka propasti jetre, ali nije svaka jednako zdrava

Starinska, seljačka pita koja će biti glavna na vašoj trpezi: Uspeva baš svima, ko je jednom proba poželeće ponovo
Jelo koje je nekada krasilo seoske trpeze, danas se vraća na velika vrata.

Grci ovako spremaju musaku: Odmah zapišite recept, vaši najmiliji će smazati ceo ručak za tren oka
Grčka musaka je u vrhu gastro favorita svih turista.

Ovako Makedonci prave punjene paprike: Razlikuju se od naših, ali su prste da poližete, obavezno probajte recept
Spremite najmilijima ručak kojem neće odoleti.

PRAVO OSVEŽENJE ZA LETNJE DANE: Isprobajte recept za supu od paradajza i lubenice
Ovaj recept će vas naprosto oboriti s nogu!
Komentari(0)