3 OMILJENA SRPSKA DORUČKA IZ PROŠLOG VEKA: Deci se gade, a na njima su generacije odrastale!
Ranije generacije su odrasle na njima i uživale su u svakom zalogaju!
Nekada je bilo mnogo manje izbora namirnica, ali i sredstava, te su se domaćice snalazile na različite načine da svojim naslednicima spreme ukusandoručak, međutim, tako su nastali neki od najlepših recepata koje i danas obožavamo!
PRŽENICE
Sastojci:
2-3 jajeta
malo mleka
Možda vas zanima:
STARINSKO JELO NAŠIH BAKA: Idealna ideja za današnji doručak (RECEPT)
Ovo jelo se priprema od prekrupe pšenice sa dodacima onoga što se u kući zatekne.
IDEALAN DORUČAK ZA MRŠAVLJENJE: Najvažnije je zdravo započeti dan
Doktorka Meri Sabat objasnila je kako jaja i grčki jogurt pomažu da smršate, a najbolje je da se jedu za doručak.
Možda vas zanima:
STARINSKO JELO NAŠIH BAKA: Idealna ideja za današnji doručak (RECEPT)
Ovo jelo se priprema od prekrupe pšenice sa dodacima onoga što se u kući zatekne.
IDEALAN DORUČAK ZA MRŠAVLJENJE: Najvažnije je zdravo započeti dan
Doktorka Meri Sabat objasnila je kako jaja i grčki jogurt pomažu da smršate, a najbolje je da se jedu za doručak.
Možda vas zanima:
STARINSKO JELO NAŠIH BAKA: Idealna ideja za današnji doručak (RECEPT)
Ovo jelo se priprema od prekrupe pšenice sa dodacima onoga što se u kući zatekne.
IDEALAN DORUČAK ZA MRŠAVLJENJE: Najvažnije je zdravo započeti dan
Doktorka Meri Sabat objasnila je kako jaja i grčki jogurt pomažu da smršate, a najbolje je da se jedu za doručak.
bajat hleb
Priprema:
Umutite jaja i malo ih posolite, pa u tu smesu sipajte mleko. Hleb isecite na kriške, pa umočite u dobijenu smesu. Pržite na malo zagrejanog ulja i stavljajte na ubrus da se ocede od ulja.
Možete ih jesti uz sir, pečenicu, salatu, jogurt, ali si odične i sa džemom!
GIBANICA
Sastojci:
1 kg kora za pite
500 gr starog slanog sira
2 kašičice soli
200 ml ulja
8 celih jaja
200 ml vode
500 ml jogurta
Priprema:
Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje. Podeliti kore na 6 delova. Podeliti sir na 5 delova.
Podmazati veliki pleh i poslagati prvi deo kora jednu na drugu i svaku premazati sa malo ulja. Na zadnju koru staviti komadiće sira. Tako raditi do kraja sa korama i sirom.
Umutiti jaja sa solju, dodati jogurt i vodu, ako vam je ostalo ulja i njega ( mada meni nije ) i sve umutiti.
Iseći gibanicu oštrim nožem pa zaliti u proreze preliv svuda po malo. Nagnuti pleh levo i desno i napred i nazad kako bi preliv svuda prošao.
Staviti da se peče sve do zlatno braon boje. Pitu iseći ponovo po prorezima, pokriti krpom i prohladiti.
JAJA I SLANINA NA MASTI
2 jaja
svinjska mast
kriška hleba
slatka začinska paprika
malo slanine tanko isečene
Priprema:
Ispržite jaja na oko uz slaninu, potom na krišku hleba namažite malo masti i pospite odozgo papriku. Za svega par minuta nekada najomiljeniji doručak u Srbiji je spreman.
POSNA PITA SA POVRĆEM: Idealna za doručak, užinu ili večeru za dane posta (VIDEO)
Ideja za posnu pitu koja se brzo spema i ima mnogo zdravih sastojaka
SRPSKA BAKA OVAKO PRAVI POSNI JUTARNJI SPECIJALITET! Pita na "baštenski način" - sočna, mirisna i savršeno hrskava
Pogledajte kako se sprema ovo posno jelo!
Posni podvarak iz bakine kuhinje: Specijalitet sa pečenim krompirom i projom, majstorski recept za prave gurmane
Ukusan i izdašan ručak u kojem će cela porodica uživati.
Posne krofne iz Banata – vazdušaste i bez kapi ulja! Trik koji domaćice znaju decenijama
Jednostavan trik sa alkoholom pravi čaroliju.
Pronašli smo recept za najlepše posne čvarke: Hrskavi su, slasni & podjednako ukusni kao i mrsni, a spremni za 15 minuta
U vreme Božićnog posta, mnogi traže načine da uživaju u omiljenim ukusima, ali u posnoj verziji.
Komentari(0)