3 OMILJENA SRPSKA DORUČKA IZ PROŠLOG VEKA: Deci se gade, a na njima su generacije odrastale!
Ranije generacije su odrasle na njima i uživale su u svakom zalogaju!

Nekada je bilo mnogo manje izbora namirnica, ali i sredstava, te su se domaćice snalazile na različite načine da svojim naslednicima spreme ukusandoručak, međutim, tako su nastali neki od najlepših recepata koje i danas obožavamo!
PRŽENICE
Sastojci:
2-3 jajeta
malo mleka
Možda vas zanima:

IDEALAN DORUČAK ZA MRŠAVLJENJE: Najvažnije je zdravo započeti dan
Doktorka Meri Sabat objasnila je kako jaja i grčki jogurt pomažu da smršate, a najbolje je da se jedu za doručak.

OVO DOKTORI PREPORUČUJU Najzdraviji obrok koji možete dati deci za doručak nisu ni pahuljice ni jogurt
Istraživanja koja su obuhvatila prehrambene navike 48 mališana ne starijih od 10 godina, pokazala su da deca koja ujutro jedu jaja, za ručak unesu 70 kalorija manje od onih koji na primer doručkuju kašu od žitarica.
Možda vas zanima:

IDEALAN DORUČAK ZA MRŠAVLJENJE: Najvažnije je zdravo započeti dan
Doktorka Meri Sabat objasnila je kako jaja i grčki jogurt pomažu da smršate, a najbolje je da se jedu za doručak.

OVO DOKTORI PREPORUČUJU Najzdraviji obrok koji možete dati deci za doručak nisu ni pahuljice ni jogurt
Istraživanja koja su obuhvatila prehrambene navike 48 mališana ne starijih od 10 godina, pokazala su da deca koja ujutro jedu jaja, za ručak unesu 70 kalorija manje od onih koji na primer doručkuju kašu od žitarica.
Možda vas zanima:

IDEALAN DORUČAK ZA MRŠAVLJENJE: Najvažnije je zdravo započeti dan
Doktorka Meri Sabat objasnila je kako jaja i grčki jogurt pomažu da smršate, a najbolje je da se jedu za doručak.

OVO DOKTORI PREPORUČUJU Najzdraviji obrok koji možete dati deci za doručak nisu ni pahuljice ni jogurt
Istraživanja koja su obuhvatila prehrambene navike 48 mališana ne starijih od 10 godina, pokazala su da deca koja ujutro jedu jaja, za ručak unesu 70 kalorija manje od onih koji na primer doručkuju kašu od žitarica.
bajat hleb
Priprema:
Umutite jaja i malo ih posolite, pa u tu smesu sipajte mleko. Hleb isecite na kriške, pa umočite u dobijenu smesu. Pržite na malo zagrejanog ulja i stavljajte na ubrus da se ocede od ulja.
Možete ih jesti uz sir, pečenicu, salatu, jogurt, ali si odične i sa džemom!
GIBANICA
Sastojci:
1 kg kora za pite
500 gr starog slanog sira
2 kašičice soli
200 ml ulja
8 celih jaja
200 ml vode
500 ml jogurta
Priprema:
Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje. Podeliti kore na 6 delova. Podeliti sir na 5 delova.
Podmazati veliki pleh i poslagati prvi deo kora jednu na drugu i svaku premazati sa malo ulja. Na zadnju koru staviti komadiće sira. Tako raditi do kraja sa korama i sirom.
Umutiti jaja sa solju, dodati jogurt i vodu, ako vam je ostalo ulja i njega ( mada meni nije ) i sve umutiti.
Iseći gibanicu oštrim nožem pa zaliti u proreze preliv svuda po malo. Nagnuti pleh levo i desno i napred i nazad kako bi preliv svuda prošao.
Staviti da se peče sve do zlatno braon boje. Pitu iseći ponovo po prorezima, pokriti krpom i prohladiti.
JAJA I SLANINA NA MASTI
2 jaja
svinjska mast
kriška hleba
slatka začinska paprika
malo slanine tanko isečene
Priprema:
Ispržite jaja na oko uz slaninu, potom na krišku hleba namažite malo masti i pospite odozgo papriku. Za svega par minuta nekada najomiljeniji doručak u Srbiji je spreman.

Ovo je recept za starinsku seljačku pitu, čiji se ukus dugo pamti! Trebaju vam samo ova dva sastojka
Tražite li brz i zasitan obrok, bez mnogo muke u kuhinji?

3 OMILJENA SRPSKA DORUČKA IZ PROŠLOG VEKA: Deci se gade, a na njima su generacije odrastale!
Ranije generacije su odrasle na njima i uživale su u svakom zalogaju!

Šta ukazuje na to da je DINJA slatka? Evo na šta treba da obratite pažnju pre kupovine
Dinja je, po mišljenju mnogih, najukusnije letnje voće – slatka, bogata vodom i omiljena širom sveta.

Najpoznatiji trubač Balkana biće domaćin Sabora u Guči: Legenda se vraća na mesto gde je sve počelo - dragačevska varošica biće epicentar dobrog provoda u avgustu
Najpoznatiji trubač Balkana, Majstor trube i ambasador srpske muzike, Boban Marković, biće domaćin 64. Dragačevskog sabora trubača u Guči, koji se ove godine održava od 8. do 10. avgusta, u okviru Guča festivala.

Lekovito jelo naših predaka skoro svi su zaboravili: Donosimo vam originalni recept - prste da poližeš
Dakle, osnovni sastojak palente jeste kukuruzni griz
Komentari(0)