3 OMILJENA SRPSKA DORUČKA IZ PROŠLOG VEKA: Deci se gade, a na njima su generacije odrastale!

Teodora Tojagić

16:00

Gastronomija 0

Ranije generacije su odrasle na njima i uživale su u svakom zalogaju!

hrana
Shutterstock

Nekada je bilo mnogo manje izbora namirnica, ali i sredstava, te su se domaćice snalazile na različite načine da svojim naslednicima spreme ukusandoručak, međutim, tako su nastali neki od najlepših recepata koje i danas obožavamo!

PRŽENICE

Sastojci:

2-3 jajeta

malo mleka

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

bajat hleb

Priprema:

Umutite jaja i malo ih posolite, pa u tu smesu sipajte mleko. Hleb isecite na kriške, pa umočite u dobijenu smesu. Pržite na malo zagrejanog ulja i stavljajte na ubrus da se ocede od ulja.

Možete ih jesti uz sir, pečenicu, salatu, jogurt, ali si odične i sa džemom!

GIBANICA

Sastojci:

1 kg kora za pite

500 gr starog slanog sira

2 kašičice soli

200 ml ulja

8 celih jaja

200 ml vode

500 ml jogurta

Priprema:

Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje. Podeliti kore na 6 delova. Podeliti sir na 5 delova.

Podmazati veliki pleh i poslagati prvi deo kora jednu na drugu i svaku premazati sa malo ulja. Na zadnju koru staviti komadiće sira. Tako raditi do kraja sa korama i sirom.

Umutiti jaja sa solju, dodati jogurt i vodu, ako vam je ostalo ulja i njega ( mada meni nije ) i sve umutiti.

Iseći gibanicu oštrim nožem pa zaliti u proreze preliv svuda po malo. Nagnuti pleh levo i desno i napred i nazad kako bi preliv svuda prošao.

Staviti da se peče sve do zlatno braon boje. Pitu iseći ponovo po prorezima, pokriti krpom i prohladiti.

JAJA I SLANINA NA MASTI

2 jaja

svinjska mast

kriška hleba

slatka začinska paprika

malo slanine tanko isečene

Priprema:

Ispržite jaja na oko uz slaninu, potom na krišku hleba namažite malo masti i pospite odozgo papriku. Za svega par minuta nekada najomiljeniji doručak u Srbiji je spreman.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading