Kako da prepoznate da li u trešnjama ima crva? Uz ovaj trik nikada nečete pogrešiti

Kiza R

21:00

Gastronomija 0

Trešnje – zrele i mirisne – neodvojivi su deo vrelog leta

trešnje
Shutterstock

Međutim, ponekad u plodu možemo da nađemo ponekog crva. Kako da znamo da li naše trešnje imaju crve?

Trešnje su odličan izvor vitamina C i joda. Nažalost, neki ljudi se plaše da će prilikom žvakanja trešnje naletjeti na odvratnog bijelog crva koji se ponekad krije u njima.

Kako znati da li u trešnjama ima crva?

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Beli crvi koji se ponekad nalaze u zrelom voću su larve Rhagoletis cerasi , mušice iz porodice semena.

Najpouzdaniji način da se potvrdi prisustvo crva u trešnjama je pažljivo proveravanje ploda. Potražite rupe na kožici koje mogu ukazivati na to da je crv već izašao iz unutrašnjosti ploda.

Drugi znak koji treba potražiti su promena boje ili sitni tuneli u mesu, vidljivi čak i spolja , što ukazuje da je crv još uvek prisutan u trešnji i da jede plod iznutra prema spolja.

Kako se rešiti crva?

Trešnje, kao i sve ostalo voće, treba dobro oprati pre jela. Da biste uklonili neželjene stanare trešanja, nije dovoljno da ih isperite pod tekućom vodom.

Da biste se oslobodili crva, voće stavite u činiju i prelijte hladnom vodom tako da bude potpuno potopljeno. Dodajte kašiku soli ili sirćeta u vodu, oboje će ubiti crve. Ostavite voće u činiji 15-20 minuta, a zatim lagano promešajte. Uginule larve će isplivati na površinu – treba ih sakupiti i baciti, a trešnje isprati čistom vodom.

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading