Kako da prepoznate da li u trešnjama ima crva? Uz ovaj trik nikada nečete pogrešiti
Trešnje – zrele i mirisne – neodvojivi su deo vrelog leta

Međutim, ponekad u plodu možemo da nađemo ponekog crva. Kako da znamo da li naše trešnje imaju crve?
Trešnje su odličan izvor vitamina C i joda. Nažalost, neki ljudi se plaše da će prilikom žvakanja trešnje naletjeti na odvratnog bijelog crva koji se ponekad krije u njima.
Kako znati da li u trešnjama ima crva?
Možda vas zanima:

Rodile prve trešnje i to ne u maju kad im je vreme, već u aprilu: Zacrvenele se grane na stabilima u centru Topole
Visoke temperature u martu i aprilu usovile su ranu vegaticiju biljaka, a u mestima gde nije bilo jakog prolećnog mraza već su vidni i prvi plodovi na voćkama. Tako su prve majske trešnje koje kako im i sam naziv kaže, sazrevaju u maju, ove godine poranile petnaestak dana pa su zrele već polovinom aprila.

Kod Lukića i Filipovića procvetale višnje i trešnje kao da je proleće, a ne početak jeseni
Čudo prirode u voćnjacima zapadne Srbije
Možda vas zanima:

Rodile prve trešnje i to ne u maju kad im je vreme, već u aprilu: Zacrvenele se grane na stabilima u centru Topole
Visoke temperature u martu i aprilu usovile su ranu vegaticiju biljaka, a u mestima gde nije bilo jakog prolećnog mraza već su vidni i prvi plodovi na voćkama. Tako su prve majske trešnje koje kako im i sam naziv kaže, sazrevaju u maju, ove godine poranile petnaestak dana pa su zrele već polovinom aprila.

Kod Lukića i Filipovića procvetale višnje i trešnje kao da je proleće, a ne početak jeseni
Čudo prirode u voćnjacima zapadne Srbije
Možda vas zanima:

Rodile prve trešnje i to ne u maju kad im je vreme, već u aprilu: Zacrvenele se grane na stabilima u centru Topole
Visoke temperature u martu i aprilu usovile su ranu vegaticiju biljaka, a u mestima gde nije bilo jakog prolećnog mraza već su vidni i prvi plodovi na voćkama. Tako su prve majske trešnje koje kako im i sam naziv kaže, sazrevaju u maju, ove godine poranile petnaestak dana pa su zrele već polovinom aprila.

Kod Lukića i Filipovića procvetale višnje i trešnje kao da je proleće, a ne početak jeseni
Čudo prirode u voćnjacima zapadne Srbije
Beli crvi koji se ponekad nalaze u zrelom voću su larve Rhagoletis cerasi , mušice iz porodice semena.
Najpouzdaniji način da se potvrdi prisustvo crva u trešnjama je pažljivo proveravanje ploda. Potražite rupe na kožici koje mogu ukazivati na to da je crv već izašao iz unutrašnjosti ploda.
Drugi znak koji treba potražiti su promena boje ili sitni tuneli u mesu, vidljivi čak i spolja , što ukazuje da je crv još uvek prisutan u trešnji i da jede plod iznutra prema spolja.
Kako se rešiti crva?
Trešnje, kao i sve ostalo voće, treba dobro oprati pre jela. Da biste uklonili neželjene stanare trešanja, nije dovoljno da ih isperite pod tekućom vodom.
Da biste se oslobodili crva, voće stavite u činiju i prelijte hladnom vodom tako da bude potpuno potopljeno. Dodajte kašiku soli ili sirćeta u vodu, oboje će ubiti crve. Ostavite voće u činiji 15-20 minuta, a zatim lagano promešajte. Uginule larve će isplivati na površinu – treba ih sakupiti i baciti, a trešnje isprati čistom vodom.

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka
Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

SVAKA SRPKINJA OVO MORA DA ZNA DA NAPRAVI! Brza domaća pogača bez kvasca – gotova za samo 20 minuta, a DŽABAKA
Ova pogača se priprema za manje od pola sata, sa sastojcima koje sigurno već imate u kuhinji.

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju
Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

OVAJ DŽEM OD ŠLJIVA NEMA NI TRUNKU KONZERVANSA! Recept izvučen iz bakine fioke, zdravlje u tegli
Danas među kupovnim džemovima prepunih aditiva, retkost je pronaći recept bez trunke konzervansa.

Ukusne kiflice sa puterom i jednostavno da se prave: Baka nam donosi recept zlata vredan, ko proba neće se pokajati
Ove kiflice biće vaš izbor u mnogim prilikama.
Komentari(0)