Kako da prepoznate da li u trešnjama ima crva? Uz ovaj trik nikada nečete pogrešiti
Trešnje – zrele i mirisne – neodvojivi su deo vrelog leta
Međutim, ponekad u plodu možemo da nađemo ponekog crva. Kako da znamo da li naše trešnje imaju crve?
Trešnje su odličan izvor vitamina C i joda. Nažalost, neki ljudi se plaše da će prilikom žvakanja trešnje naletjeti na odvratnog bijelog crva koji se ponekad krije u njima.
Kako znati da li u trešnjama ima crva?
Možda vas zanima:
Rodile prve trešnje i to ne u maju kad im je vreme, već u aprilu: Zacrvenele se grane na stabilima u centru Topole
Visoke temperature u martu i aprilu usovile su ranu vegaticiju biljaka, a u mestima gde nije bilo jakog prolećnog mraza već su vidni i prvi plodovi na voćkama. Tako su prve majske trešnje koje kako im i sam naziv kaže, sazrevaju u maju, ove godine poranile petnaestak dana pa su zrele već polovinom aprila.
Kod Lukića i Filipovića procvetale višnje i trešnje kao da je proleće, a ne početak jeseni
Čudo prirode u voćnjacima zapadne Srbije
Možda vas zanima:
Rodile prve trešnje i to ne u maju kad im je vreme, već u aprilu: Zacrvenele se grane na stabilima u centru Topole
Visoke temperature u martu i aprilu usovile su ranu vegaticiju biljaka, a u mestima gde nije bilo jakog prolećnog mraza već su vidni i prvi plodovi na voćkama. Tako su prve majske trešnje koje kako im i sam naziv kaže, sazrevaju u maju, ove godine poranile petnaestak dana pa su zrele već polovinom aprila.
Kod Lukića i Filipovića procvetale višnje i trešnje kao da je proleće, a ne početak jeseni
Čudo prirode u voćnjacima zapadne Srbije
Možda vas zanima:
Rodile prve trešnje i to ne u maju kad im je vreme, već u aprilu: Zacrvenele se grane na stabilima u centru Topole
Visoke temperature u martu i aprilu usovile su ranu vegaticiju biljaka, a u mestima gde nije bilo jakog prolećnog mraza već su vidni i prvi plodovi na voćkama. Tako su prve majske trešnje koje kako im i sam naziv kaže, sazrevaju u maju, ove godine poranile petnaestak dana pa su zrele već polovinom aprila.
Kod Lukića i Filipovića procvetale višnje i trešnje kao da je proleće, a ne početak jeseni
Čudo prirode u voćnjacima zapadne Srbije
Beli crvi koji se ponekad nalaze u zrelom voću su larve Rhagoletis cerasi , mušice iz porodice semena.
Najpouzdaniji način da se potvrdi prisustvo crva u trešnjama je pažljivo proveravanje ploda. Potražite rupe na kožici koje mogu ukazivati na to da je crv već izašao iz unutrašnjosti ploda.
Drugi znak koji treba potražiti su promena boje ili sitni tuneli u mesu, vidljivi čak i spolja , što ukazuje da je crv još uvek prisutan u trešnji i da jede plod iznutra prema spolja.
Kako se rešiti crva?
Trešnje, kao i sve ostalo voće, treba dobro oprati pre jela. Da biste uklonili neželjene stanare trešanja, nije dovoljno da ih isperite pod tekućom vodom.
Da biste se oslobodili crva, voće stavite u činiju i prelijte hladnom vodom tako da bude potpuno potopljeno. Dodajte kašiku soli ili sirćeta u vodu, oboje će ubiti crve. Ostavite voće u činiji 15-20 minuta, a zatim lagano promešajte. Uginule larve će isplivati na površinu – treba ih sakupiti i baciti, a trešnje isprati čistom vodom.
Ko voli obične uštipke, ove će tamaniti: Potrebno vam je samo 5 sastojaka, a testo je sveže čak 7 dana
Mogu da se kombinuju sa brojnim slanim namirnicama.
Smederevska tarana: Domaća testenina koja se sušila na ćebetu i mirisala na bakinu kuću
Nekada nije bilo fabrika testenine – samo ruke, brašno, jaja i veliko ćebe rašireno po sobi. Tarana je bila doručak, ručak i lek za dušu.
Ovo je najtraženija proja u zemlji! Tajna je u dodatku koji joj daje neponovljiv UKUS - recept bez greške
Malo sastojaka, ali tajna je u jednom dodatku koji joj daje neponovljiv ukus i čini je neodoljivom.
Pasulj sa kiselim šljivama: Zaboravljeni vojvođanski recept koji spaja slano i kiselo u jedno savršenstvo
Jelo koje se nekada kuvalo u zimskim danima širom Banata i Bačke, danas znaju samo najstarije domaćice – pasulj sa suvim kiselim šljivama
APETITKA je ponos Lebana, a pravi se lakše nego ajvar i pinđur: Najlepša južnjačka zimnica je prava riznica vitamina
Među brojnim receptima za zimnicu, kao jedan od simbola juga Srbije posebno se izdvaja čuvena apetitka, salata fenomenalnog ukusa i puna hranljivih materija neophodnih u sezoni virusa.
Komentari(0)