Kod Lukića i Filipovića procvetale višnje i trešnje kao da je proleće, a ne početak jeseni
Čudo prirode u voćnjacima zapadne Srbije

Iako je juče počela jesen i sa sobom donela pravo jesenje vreme, pad temperature i kišu, u čačanskom naselju Loznica, u dvorištu Lukića, procvetala je višnja kao da je proleće u punom jeku.
- To stablo višnje posadili smo pre oko pet godina. Iako je niska i mala, ona svake godine bude puna roda. Sa jednog drveta svake godine bude toliko višanja da možemo napraviti oko 20 litara soka i deset tegli slatkog. To je prosto neverovatno koliko je to drvo izdašno“, rekla je Borislava Lukić, domaćica koja najviše vodi računa o tom stablu.
Ona dodaje da su svi ukućani ostali nemi na prizor cvetalog drveta kad mu vreme nije i dodaje da su komšije dolazile da se lično uvere, jer nisu mogle da veruju da se tako nešto desilo krajem septembra.
Možda vas zanima:

NEMOJTE NAPRAVITI GREŠKU Evo kako pravilno zamrznuti višnje, uz ovaj postupak nećete pogrešiti
Od višanja možemo da pravimo svašta, od tradicionalnih recepata, kolača, sokova, do malo modernijih, kao što su smutiji, ovsene kaše, smuti porcije i ostalo.

TRADICIONALNA SRPSKA PITA SA VIŠNJAMA Ukus i miris koji će vas oduševiti i naterati da pojedete sve!
Srpski delikates koji morate da probate!
Možda vas zanima:

NEMOJTE NAPRAVITI GREŠKU Evo kako pravilno zamrznuti višnje, uz ovaj postupak nećete pogrešiti
Od višanja možemo da pravimo svašta, od tradicionalnih recepata, kolača, sokova, do malo modernijih, kao što su smutiji, ovsene kaše, smuti porcije i ostalo.

TRADICIONALNA SRPSKA PITA SA VIŠNJAMA Ukus i miris koji će vas oduševiti i naterati da pojedete sve!
Srpski delikates koji morate da probate!
Možda vas zanima:

NEMOJTE NAPRAVITI GREŠKU Evo kako pravilno zamrznuti višnje, uz ovaj postupak nećete pogrešiti
Od višanja možemo da pravimo svašta, od tradicionalnih recepata, kolača, sokova, do malo modernijih, kao što su smutiji, ovsene kaše, smuti porcije i ostalo.

TRADICIONALNA SRPSKA PITA SA VIŠNJAMA Ukus i miris koji će vas oduševiti i naterati da pojedete sve!
Srpski delikates koji morate da probate!
Možda vas zanima:

NEMOJTE NAPRAVITI GREŠKU Evo kako pravilno zamrznuti višnje, uz ovaj postupak nećete pogrešiti
Od višanja možemo da pravimo svašta, od tradicionalnih recepata, kolača, sokova, do malo modernijih, kao što su smutiji, ovsene kaše, smuti porcije i ostalo.

TRADICIONALNA SRPSKA PITA SA VIŠNJAMA Ukus i miris koji će vas oduševiti i naterati da pojedete sve!
Srpski delikates koji morate da probate!
Možda vas zanima:

NEMOJTE NAPRAVITI GREŠKU Evo kako pravilno zamrznuti višnje, uz ovaj postupak nećete pogrešiti
Od višanja možemo da pravimo svašta, od tradicionalnih recepata, kolača, sokova, do malo modernijih, kao što su smutiji, ovsene kaše, smuti porcije i ostalo.

TRADICIONALNA SRPSKA PITA SA VIŠNJAMA Ukus i miris koji će vas oduševiti i naterati da pojedete sve!
Srpski delikates koji morate da probate!
- Kad sam videla da je višnja cvetala, nisam mogla da verujem. Pretpostavljam da je cvetala zbog izuzetno toplog septembra. Nadam se da se ovo neće odraziti na rod naredne godine“, kaže Borislava i kroz smeh dodaje da je ovo možda jedan od dokaza klimatskih promena.
Slična situacija desila se i u okolini Požege kada je u domaćinstvu Filipovića procvetala trešnja.
„Mnogo smo se iznenadili kada smo videli beli cvet trešnje na skoro ogoleloj krošnji. Na trenutak smo pomislili da dolazi proleće, a ustvari došla nam je jesen, svake godine nas priroda sve više iznenađuje, kaže Miladin Filipović iz požeškog sela Gorobilje.
Prema narodnom verovanju ovakva pojava nagoveštava oštru i dugu zimu.

DA LI JE ŠTETNIJI ŠEĆER ILI SO? Naučnici tvrde ovo, bićete totalno šokirani
Namirnice koje se dosta nalaze u hrani u skrivenom obliku dovode do toga da nismo zapravo svesni u kolikoj meri ih unosimo.

Mnogima je omiljena, ali jedna grupa ljudi treba da bude pažljiva sa LUBENICOM
Sa svojim sočnim crvenim mesom i osvežavajućim ukusom, lubenica nije samo ukusno voće (odnosno povrće) već je prava poslastica koja donosi olakšanje tokom vrelih letnjih dana.

ZAŠTO PARADAJZ PUCA I PRE BRANJA I 6 NAČINA DA TO SPREČITE: Savet iskustnih baštovana
Čim se paradajz "raspukne" dok je još na stabljici - to znači samo jedno: ubrzano propadanje

Gde greši srpski narod kad obeležava zadušnice? Sveštenik kaže da često imamo pogrešna uverenja kad idemo na groblje
Zadušnice su dan koji je određen da se snažnije i jasnije posvećemo mrtvim pokojnicima

Sutra su letnje Zadušnice: Ovo nikako ne nosite na groblje
Letnje Zadušnice, koje se u narodu nazivaju još i Duhovske, obeležavaju se uvek subotom i to pred praznik Svete Trojice (Duhovi ili Pedesetnica), što je 50 dana posle Vaskrsa i 10 nakon Spasovdana.
Komentari(0)