STARINSKO JELO NAŠIH BAKA: Idealna ideja za današnji doručak (RECEPT)

Izvor: Kiza Rock

11:00

Gastronomija 0

Ovo jelo se priprema od prekrupe pšenice sa dodacima onoga što se u kući zatekne.

STARINSKO JELO NAŠIH BAKA: Idealna ideja za današnji doručak (RECEPT)
Shutterstock

Bulgur je veoma zdravo jelo, a brzo se i jednostavno sprema, te nam omogućava da napravimo brz doručak u kome će uživati cela porodica.

Sastojci:

700 grama pšenice

Možda vas zanima:

300 grama kajmaka

Možda vas zanima:

2 decilitra mleka

Možda vas zanima:

i so po ukusu

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Priprema:

Očišćenu i opranu pšenicu kuvati oko jedan sat da se zrna ne raspadnu.

Pšenicu ocediti, ohladiti i samleti u mašini za meso.

Tako pripremljenu pšenicu staviti u posudu, sipati vodu, posoliti i staviti da se kuva.

U toku kuvanja dosipati manju količinu vode, ali voditi računa da ne ostane mnogo tečnosti.

Kada je pšenica kuvana, staviti kajmak sa mlekom, izmešati i služiti.

peglana kobasica

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja

Gastronomija

14:00

1 oktobar, 2025

Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Komentari(0)

Loading