NAJSTARIJI VOJVOĐANSKI SLATKIŠ Omiljena poslastica nekada najmoćnije žene dinastije Habzburg

Jelena Vamović

15:04

Gastronomija 0

Osim čuvenih strudli, šnenokli i knedli sa šljivama, izdvaja se i nastariji, skoro zaboravljeni slatkiš - kitnikez, koji se naziva i „sir od dunja“.

NAJSTARIJI VOJVOĐANSKI SLATKIŠ Omiljena poslastica nekada najmoćnije žene dinastije Habzburg
shutterstock

 

Gastronomska slika Vojvodine odraz je ispreletanosti jedinstvenih uslova života, geografskih odlika, prirodnih uslova i društveno-istorijskih dešavanja. Na području Vojvodine prisutna je mešavina kuhinja, a samim tim i veliki broj različitih jela. Ova kuhinja je savršen spoj različitih uticaja naroda koji vekovima žive na ovom prostoru.

shutterstock

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kitnikez je najstariji vojvođanski slatkiš od dunja koji se danas veoma retko sprema.

Kitnikez se na severu Banata pre samo nekoliko decenija pravio u gotovo svakom domaćinstvu. Danas, u celoj Vojvodini skoro da niko ne proizvodi veće količine kitnikeza.

Kitnikez je u stvari slatkiš od dunje. Kuvaju se dunje i šećer, a u ovu kombinaciju mogu da se dodaju i orasi. Ovaj recept preuzeli smo od Austrougara, koji su tu poslasticu pravili još za vreme Marije Terezije.

printscreen youtube

 

Sastojci za kitnikez:

1 kilogram dunja; 800 grama šećera;  sok od jednog limuna (a može i malo manje)

Priprema kitnikeza:

-Dunje možete oljuštiti (a i ne morate), a zatim ih nasecite na kockice;

-Kuvajte ih u vodi sa sokom od limuna;

-Zatim ih ispasirajte (iskusne domaćice reći će vam da za to možete koristiti štapni mikser ukoliko ga imate, pa vam i mi to prenosimo);

-Ispasirane dunje kuvajte sa šećerom sve dok se masa ne stegne, a trebalo bi da bude čvršća od džema, pekmeza i sličnih slatkih mazalica (ponovo bi vam iskusnije domaćice rekle da je to oko dva sata na jakoj vatri uz mešanje, a gotovo je kad vidite da varjača za sobom ostavlja prazan trag);

-Zatim dobijenu masu možete pomešati sa seckanim lešnicima ili orasima;

-Onda sledi pretakanje dobijene mase u pleh, kalup, modle… koji su prethodno pokvašeni ili nauljeni;

-Kada se dobro ohladi, kitnikez istresite iz pleha, kalupa, modli, nasecite, ukoliko želite pospite prah šećerom i pronađite mu neko suvo i hladno mesto u kući da tu odstoji par dana.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Oljina kuhinja (@oljinakuhinjaa)

Komentari(0)

Loading