NAJSTARIJI VOJVOĐANSKI SLATKIŠ Omiljena poslastica nekada najmoćnije žene dinastije Habzburg

Aleksandar Stanojevic

10:07

Gastronomija 0

Osim čuvenih strudli, šnenokli i knedli sa šljivama, izdvaja se i nastariji, skoro zaboravljeni slatkiš - kitnikez, koji se naziva i „sir od dunja“.

NAJSTARIJI VOJVOĐANSKI SLATKIŠ Omiljena poslastica nekada najmoćnije žene dinastije Habzburg
shutterstock

 

Gastronomska slika Vojvodine odraz je ispreletanosti jedinstvenih uslova života, geografskih odlika, prirodnih uslova i društveno-istorijskih dešavanja. Na području Vojvodine prisutna je mešavina kuhinja, a samim tim i veliki broj različitih jela. Ova kuhinja je savršen spoj različitih uticaja naroda koji vekovima žive na ovom prostoru.

shutterstock

 

Možda vas zanima:

KULTNO MESTO ODRASTANJA VRŠČANA Čudesna Fontana, čiji mlaz je nekad dostizao 14 metara visine, krasi Gradski park već oko 130 godina (VIDEO)

KULTNO MESTO ODRASTANJA VRŠČANA Čudesna Fontana, čiji mlaz je nekad dostizao 14 metara visine, krasi Gradski park već oko 130 godina (VIDEO)

Turizam

18:00

15 mart, 2023

Vršac je grad u Južnobanatskom okrugu kojeg, pre svega, odlikuju karakteristična arhitektura i zelenilo. Gradski park prostire se na površini od približno šest hektara, a nastao je tridesetih godina 18. veka i pripadao je plemićkoj porodici francuskih kolonista Fon Šeribl. Veruje se da je osnivač prvih zasada današnjeg Gradskog parka Johan fon Šeribl.

Možda vas zanima:

KULTNO MESTO ODRASTANJA VRŠČANA Čudesna Fontana, čiji mlaz je nekad dostizao 14 metara visine, krasi Gradski park već oko 130 godina (VIDEO)

KULTNO MESTO ODRASTANJA VRŠČANA Čudesna Fontana, čiji mlaz je nekad dostizao 14 metara visine, krasi Gradski park već oko 130 godina (VIDEO)

Turizam

18:00

15 mart, 2023

Vršac je grad u Južnobanatskom okrugu kojeg, pre svega, odlikuju karakteristična arhitektura i zelenilo. Gradski park prostire se na površini od približno šest hektara, a nastao je tridesetih godina 18. veka i pripadao je plemićkoj porodici francuskih kolonista Fon Šeribl. Veruje se da je osnivač prvih zasada današnjeg Gradskog parka Johan fon Šeribl.

Možda vas zanima:

KULTNO MESTO ODRASTANJA VRŠČANA Čudesna Fontana, čiji mlaz je nekad dostizao 14 metara visine, krasi Gradski park već oko 130 godina (VIDEO)

KULTNO MESTO ODRASTANJA VRŠČANA Čudesna Fontana, čiji mlaz je nekad dostizao 14 metara visine, krasi Gradski park već oko 130 godina (VIDEO)

Turizam

18:00

15 mart, 2023

Vršac je grad u Južnobanatskom okrugu kojeg, pre svega, odlikuju karakteristična arhitektura i zelenilo. Gradski park prostire se na površini od približno šest hektara, a nastao je tridesetih godina 18. veka i pripadao je plemićkoj porodici francuskih kolonista Fon Šeribl. Veruje se da je osnivač prvih zasada današnjeg Gradskog parka Johan fon Šeribl.

Kitnikez je najstariji vojvođanski slatkiš od dunja koji se danas veoma retko sprema.

Kitnikez se na severu Banata pre samo nekoliko decenija pravio u gotovo svakom domaćinstvu. Danas, u celoj Vojvodini skoro da niko ne proizvodi veće količine kitnikeza.

Kitnikez je u stvari slatkiš od dunje. Kuvaju se dunje i šećer, a u ovu kombinaciju mogu da se dodaju i orasi. Ovaj recept preuzeli smo od Austrougara, koji su tu poslasticu pravili još za vreme Marije Terezije.

printscreen youtube

 

Sastojci za kitnikez:

1 kilogram dunja; 800 grama šećera;  sok od jednog limuna (a može i malo manje)

Priprema kitnikeza:

-Dunje možete oljuštiti (a i ne morate), a zatim ih nasecite na kockice;

-Kuvajte ih u vodi sa sokom od limuna;

-Zatim ih ispasirajte (iskusne domaćice reći će vam da za to možete koristiti štapni mikser ukoliko ga imate, pa vam i mi to prenosimo);

-Ispasirane dunje kuvajte sa šećerom sve dok se masa ne stegne, a trebalo bi da bude čvršća od džema, pekmeza i sličnih slatkih mazalica (ponovo bi vam iskusnije domaćice rekle da je to oko dva sata na jakoj vatri uz mešanje, a gotovo je kad vidite da varjača za sobom ostavlja prazan trag);

-Zatim dobijenu masu možete pomešati sa seckanim lešnicima ili orasima;

-Onda sledi pretakanje dobijene mase u pleh, kalup, modle… koji su prethodno pokvašeni ili nauljeni;

-Kada se dobro ohladi, kitnikez istresite iz pleha, kalupa, modli, nasecite, ukoliko želite pospite prah šećerom i pronađite mu neko suvo i hladno mesto u kući da tu odstoji par dana.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Oljina kuhinja (@oljinakuhinjaa)

Komentari(0)

Loading