KULTNO MESTO ODRASTANJA VRŠČANA Čudesna Fontana, čiji mlaz je nekad dostizao 14 metara visine, krasi Gradski park već oko 130 godina (VIDEO)

Lepote Srbije

18:00

Turizam 0

Vršac je grad u Južnobanatskom okrugu kojeg, pre svega, odlikuju karakteristična arhitektura i zelenilo. Gradski park prostire se na površini od približno šest hektara, a nastao je tridesetih godina 18. veka i pripadao je plemićkoj porodici francuskih kolonista Fon Šeribl. Veruje se da je osnivač prvih zasada današnjeg Gradskog parka Johan fon Šeribl.

KULTNO MESTO ODRASTANJA VRŠČANA Čudesna Fontana, čiji mlaz je nekad dostizao 14 metara visine, krasi Gradski park već oko 130 godina (VIDEO)
Shutterstock

Nakon smrti Johanovog oca park je prodat. Na licitaciji 15. januara 1797. godine otkupila ga je novoosnovana opština ujedinjenog Vršca, a kada je grad oslobođen od Turaka, aga je odbio da Nemcima i Austrijancima preda svoje imanje i poklonio ga je građanima Vršca.

Do danas park je bio uređivan više puta, a njegova najlepša obeležja su biste naših velikih heroja, pisaca i naučnika (poput Jovana Sterije Popovića, Anđe Ranković, Žive Jovanovića i Save Munćana), fontana i muzički paviljon namenjen povremenim nastupima različitih muzičkih orkestara i horova.

On predstavlja jedan od najstarijih parkova u zemlji, kao i važan prirodni spomenik koji je pod zaštitom države zbog velikog broja različitih biljnih vrsta koje se u njemu uzgajaju.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Izgrađen je po ugledu na engleski stil gradnje sa alejama i skrovitim mestima za upotrebu širokih građanskih masa. Sve do Požarevačkog mira i definitivnog potiskivanja Turaka iz Podunavlja (1718. godine) njegov značaj je bio relativno mali i nesrazmeran značaju koji je Vršac stekao kasnije, zahvaljujući svom ekonomskom razvoju tokom 18. i 19. veka.

Zatvaranjem nekadašnjeg Jovanovog potoka, koji je prolazio duž zapadne strane parka, u betonske cevi, bitno su promenjeni i tokovi što podzemnih, što atmosferskih voda koje su se nekada, slobodnim padom, slivale sa obronaka Kapelinog brega, natapale parkovsko zemljište i obezbeđivale izdašnost bunara u Gradskom parku.

 

 

Fontanu je poručilo Udruženje ljubitelja parka iz Salmove livnice gvožđa u Blanskom (Moravska), današnjoj Češkoj. Iz spisa Feliksa Milekera saznajemo da je koštala 720 forinti.
Kako su nemačke novine Werschetzer Gebirgsbote pisale, prilikom puštanja Fontane u rad, vodeni mlaz dostizao je 14 metara visine.

 

 

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading