Orahovača kakvu su pravili naši preci: Ovaj tajni recept star sto godina se i danas koristi u manastirima
Ako volite domaće likere s dušom i istorijom, sada je pravi trenutak da pripremite orahovaču

Orahovača kakvu su pravili naši preci – ovaj tajni recept star sto godina se i danas koristi u manastirima!
Ako volite domaće likere s dušom i istorijom, sada je pravi trenutak da pripremite orahovaču – tradicionalni eliksir koji se vekovima ceni i kao piće, i kao prirodni lek.
Ovaj stari recept datira još iz 1903. godine i prenosi se generacijama, gotovo neizmenjen. U prolećnim mesecima, kada su mladi zeleni orasi najlekovitiji, pravi je trenutak da ih pretočite u domaći liker prepoznatljivog ukusa i bogate arome.
Možda vas zanima:

Domaći likeri i rakije – od travarice do orahovače
Kako su se pravili i kako su nekada korišćeni u narodnoj medicini

Srpske bajke i priče: Kako su naši preci objašnjavali svet
Magija i mudrost narodne usmene tradicije
Možda vas zanima:

Domaći likeri i rakije – od travarice do orahovače
Kako su se pravili i kako su nekada korišćeni u narodnoj medicini

Srpske bajke i priče: Kako su naši preci objašnjavali svet
Magija i mudrost narodne usmene tradicije
Možda vas zanima:

Domaći likeri i rakije – od travarice do orahovače
Kako su se pravili i kako su nekada korišćeni u narodnoj medicini

Srpske bajke i priče: Kako su naši preci objašnjavali svet
Magija i mudrost narodne usmene tradicije
Za razliku od savremenih verzija koje uključuju dodatke poput vina, ruma, vanile ili začina, originalna orahovača pravi se jednostavno – baš kako i danas to rade monasi u srpskim manastirima.
Ovaj napitak se ne koristi samo za zdravicu – naši stari su ga pili natašte, po kašiku dnevno, kako bi ojačali srce, krvne sudove i štitnu žlezdu. Slatkast, jak, aromatičan – orahovača iz starog narodnog receptara pravo je blago koje vredi sačuvati.
Orahovača recept
Sastojci:
40 mladih zelenih oraha
1 kg meda
1 litar komovice ili lozovače
Priprema:
Uberite mlade zelene plodove oraha, veličine do dva centimetra, pa ih operite, osušite i isecite na četvrtine.
U veću teglu stavite orahe i kilogram meda, promešajte, pa zalijte rakijom. Zatvorite teglu i stavite je na sunčano mesto da odstoji 40 dana. Za to vreme svakodnevno mešajte sadržaj. Posle 40 dana sklonite teglu sa sunca, pa procedite tečnost kroz gazu i sipajte u staklene flaše. Dobro zatvorite i ostavite na tamnom i hladnom mestu oko dva meseca – toliko vremena je potrebno da liker dobije punu aromu.

Cela kuća će mirisati na detinjstvo: Recept za starinsku štrudlu sa jabukama, spolja hrskava unutra meka kao duša
Ako želiš brz i jednostavan desert koji će osvojiti sve, ova štrudla od jabuka je pravi izbor.

Mast i med: Zaboravljeni doručak iz seoskih domaćinstava
Na prvi pogled nespojivi, svinjska mast i med nekada su činili doručak koji je hranio generacije. Danas skoro zaboravljeno, ovo jelo vraća nas u vreme kada je jednostavnost bila najveće bogatstvo.

"Daviće se" u njoj i oni koji je ne vole: Recept za šumadijsku palentu - najukusniji zdrav obrok gotov za 5 minuta
Ako volite brz doručak i ne želite da se hranite u pekari ovo je super recept za vas

Cicvara sa skorupom – srpski "zaboravljeni doručak" koji su jeli gorštaci i vladike
Dok se danas doručkuje na brzinu, nekada se znalo: dan bez cicvare nije valjao. Ova gusta, moćna smesa od skorupa, mleka i kukuruznog brašna grejala je tela i duše naših predaka – a danas se polako vraća na trpeze.

Oduvali smo prašinu sa starog kuvara i pronašli pravi recept za gomboce sa šljivama: Bakin trik da vam uspeju iz prve
Ako ih nikada niste pravili ili su prethodni pokušaji bili piši propalo nemate razloga za brigu, jer je ovo recept koji jednostavno svima uspeva
Komentari(0)