Orahovača kakvu su pravili naši preci: Ovaj tajni recept star sto godina se i danas koristi u manastirima
Ako volite domaće likere s dušom i istorijom, sada je pravi trenutak da pripremite orahovaču

Orahovača kakvu su pravili naši preci – ovaj tajni recept star sto godina se i danas koristi u manastirima!
Ako volite domaće likere s dušom i istorijom, sada je pravi trenutak da pripremite orahovaču – tradicionalni eliksir koji se vekovima ceni i kao piće, i kao prirodni lek.
Ovaj stari recept datira još iz 1903. godine i prenosi se generacijama, gotovo neizmenjen. U prolećnim mesecima, kada su mladi zeleni orasi najlekovitiji, pravi je trenutak da ih pretočite u domaći liker prepoznatljivog ukusa i bogate arome.
Možda vas zanima:

Srpske bajke i priče: Kako su naši preci objašnjavali svet
Magija i mudrost narodne usmene tradicije

Narodna verovanja o zvezdama: Kako su naši preci čitali nebo
Za srpske pretke, noćno nebo bilo je ispunjeno tajnama i simbolikom. Svaka zvezda, sazvežđe ili nebeski fenomen imali su posebno značenje, koje je oblikovalo način na koji su ljudi razumeli svet oko sebe.
Možda vas zanima:

Srpske bajke i priče: Kako su naši preci objašnjavali svet
Magija i mudrost narodne usmene tradicije

Narodna verovanja o zvezdama: Kako su naši preci čitali nebo
Za srpske pretke, noćno nebo bilo je ispunjeno tajnama i simbolikom. Svaka zvezda, sazvežđe ili nebeski fenomen imali su posebno značenje, koje je oblikovalo način na koji su ljudi razumeli svet oko sebe.
Možda vas zanima:

Srpske bajke i priče: Kako su naši preci objašnjavali svet
Magija i mudrost narodne usmene tradicije

Narodna verovanja o zvezdama: Kako su naši preci čitali nebo
Za srpske pretke, noćno nebo bilo je ispunjeno tajnama i simbolikom. Svaka zvezda, sazvežđe ili nebeski fenomen imali su posebno značenje, koje je oblikovalo način na koji su ljudi razumeli svet oko sebe.
Za razliku od savremenih verzija koje uključuju dodatke poput vina, ruma, vanile ili začina, originalna orahovača pravi se jednostavno – baš kako i danas to rade monasi u srpskim manastirima.
Ovaj napitak se ne koristi samo za zdravicu – naši stari su ga pili natašte, po kašiku dnevno, kako bi ojačali srce, krvne sudove i štitnu žlezdu. Slatkast, jak, aromatičan – orahovača iz starog narodnog receptara pravo je blago koje vredi sačuvati.
Orahovača recept
Sastojci:
40 mladih zelenih oraha
1 kg meda
1 litar komovice ili lozovače
Priprema:
Uberite mlade zelene plodove oraha, veličine do dva centimetra, pa ih operite, osušite i isecite na četvrtine.
U veću teglu stavite orahe i kilogram meda, promešajte, pa zalijte rakijom. Zatvorite teglu i stavite je na sunčano mesto da odstoji 40 dana. Za to vreme svakodnevno mešajte sadržaj. Posle 40 dana sklonite teglu sa sunca, pa procedite tečnost kroz gazu i sipajte u staklene flaše. Dobro zatvorite i ostavite na tamnom i hladnom mestu oko dva meseca – toliko vremena je potrebno da liker dobije punu aromu.

TRADICIONALNA SPASOVDANSKA CICVARA: Recept koji se prenosi s kolena na koleno
Ovaj recept se ne zapisuje, nego pamti

Ove kiflice ostaju mekane čak 5 dana: Evo šta treba da stavite u testo kako bi ostale sočne dugo, dugo vremena
Gotove pospite šećerom u prahu

RECEPT IMA 3 MILIONA PREGLEDA: Ovu pitu od jabuka iz 1894. godine nekada su smatrali najboljim slatkišem na svetu!
Uprkos tome što im nisu bili dostupni mikseri i razni sastojci koji nas danas čekaju na svakom koraku, u prošlosti su se ljudi dovijali i uspevali da pripreme slasne deserte koji se pamte i danas.

Orahovača kakvu su pravili naši preci: Ovaj tajni recept star sto godina se i danas koristi u manastirima
Ako volite domaće likere s dušom i istorijom, sada je pravi trenutak da pripremite orahovaču

Šta je BULGUR i kako se sprema? Preporučuje se u svim dijetama
Poreklom je sa Bliskog Istoka i jedan je od najstarijih oblika žitarica koje se koriste u ishrani čoveka.
Komentari(0)