Orahovača kakvu su pravili naši preci: Ovaj tajni recept star sto godina se i danas koristi u manastirima
Ako volite domaće likere s dušom i istorijom, sada je pravi trenutak da pripremite orahovaču

Orahovača kakvu su pravili naši preci – ovaj tajni recept star sto godina se i danas koristi u manastirima!
Ako volite domaće likere s dušom i istorijom, sada je pravi trenutak da pripremite orahovaču – tradicionalni eliksir koji se vekovima ceni i kao piće, i kao prirodni lek.
Ovaj stari recept datira još iz 1903. godine i prenosi se generacijama, gotovo neizmenjen. U prolećnim mesecima, kada su mladi zeleni orasi najlekovitiji, pravi je trenutak da ih pretočite u domaći liker prepoznatljivog ukusa i bogate arome.
Možda vas zanima:

Domaći likeri i rakije – od travarice do orahovače
Kako su se pravili i kako su nekada korišćeni u narodnoj medicini

Srpske bajke i priče: Kako su naši preci objašnjavali svet
Magija i mudrost narodne usmene tradicije
Možda vas zanima:

Domaći likeri i rakije – od travarice do orahovače
Kako su se pravili i kako su nekada korišćeni u narodnoj medicini

Srpske bajke i priče: Kako su naši preci objašnjavali svet
Magija i mudrost narodne usmene tradicije
Možda vas zanima:

Domaći likeri i rakije – od travarice do orahovače
Kako su se pravili i kako su nekada korišćeni u narodnoj medicini

Srpske bajke i priče: Kako su naši preci objašnjavali svet
Magija i mudrost narodne usmene tradicije
Za razliku od savremenih verzija koje uključuju dodatke poput vina, ruma, vanile ili začina, originalna orahovača pravi se jednostavno – baš kako i danas to rade monasi u srpskim manastirima.
Ovaj napitak se ne koristi samo za zdravicu – naši stari su ga pili natašte, po kašiku dnevno, kako bi ojačali srce, krvne sudove i štitnu žlezdu. Slatkast, jak, aromatičan – orahovača iz starog narodnog receptara pravo je blago koje vredi sačuvati.
Orahovača recept
Sastojci:
40 mladih zelenih oraha
1 kg meda
1 litar komovice ili lozovače
Priprema:
Uberite mlade zelene plodove oraha, veličine do dva centimetra, pa ih operite, osušite i isecite na četvrtine.
U veću teglu stavite orahe i kilogram meda, promešajte, pa zalijte rakijom. Zatvorite teglu i stavite je na sunčano mesto da odstoji 40 dana. Za to vreme svakodnevno mešajte sadržaj. Posle 40 dana sklonite teglu sa sunca, pa procedite tečnost kroz gazu i sipajte u staklene flaše. Dobro zatvorite i ostavite na tamnom i hladnom mestu oko dva meseca – toliko vremena je potrebno da liker dobije punu aromu.

Tito i Jovanka obožavali su ovo jelo: Domaći specijalitet po posebnom receptu bio je omiljen u bivšoj Jugoslaviji
Ovaj recept omogućava prilagodljivost u količinama sastojaka prema vašem ukusu

Kako da zamrznete već skuvani pasulj i koliko dugo može da se čuva u zamrzivaču?
Pasulj je jedna od najčešćih namirnica na balkanskim trpezama. Pored ukusa, bogat je izvor esencijalnih hranljivih materija. Međutim, čuvanje pasulja može biti izazov. Srećom, postoje vredni saveti koji će osigurati dugotrajnost pasulja, od zamrzavanja do skladištenja.

Čuveni kuvar ovako dinsta luk: Gotov za tren, daleko sočniji i bez mirisa prženja po stanu
Evo kako kuvari dinstaju luk

Mekani kolač s višnjama koji miriše na detinjstvo: Svaki zalogaj je čisto uživanje kojem niko ne može odoleti
Gotov kolač ohladiti, pa ga posuti šećerom u prahu, pa ga nakon toga iseći na kocke.

Domaćinska gibanica kakvu niste probali: Slavica podelila recept za ovo neodoljivo jelo, ko proba neće se pokajati
Mini-gibanice po receptu Slavice Rokvić.
Komentari(0)