Orahovača kakvu su pravili naši preci: Ovaj tajni recept star sto godina se i danas koristi u manastirima
Ako volite domaće likere s dušom i istorijom, sada je pravi trenutak da pripremite orahovaču

Orahovača kakvu su pravili naši preci – ovaj tajni recept star sto godina se i danas koristi u manastirima!
Ako volite domaće likere s dušom i istorijom, sada je pravi trenutak da pripremite orahovaču – tradicionalni eliksir koji se vekovima ceni i kao piće, i kao prirodni lek.
Ovaj stari recept datira još iz 1903. godine i prenosi se generacijama, gotovo neizmenjen. U prolećnim mesecima, kada su mladi zeleni orasi najlekovitiji, pravi je trenutak da ih pretočite u domaći liker prepoznatljivog ukusa i bogate arome.
Možda vas zanima:

Domaći likeri i rakije – od travarice do orahovače
Kako su se pravili i kako su nekada korišćeni u narodnoj medicini

Srpske bajke i priče: Kako su naši preci objašnjavali svet
Magija i mudrost narodne usmene tradicije
Možda vas zanima:

Domaći likeri i rakije – od travarice do orahovače
Kako su se pravili i kako su nekada korišćeni u narodnoj medicini

Srpske bajke i priče: Kako su naši preci objašnjavali svet
Magija i mudrost narodne usmene tradicije
Možda vas zanima:

Domaći likeri i rakije – od travarice do orahovače
Kako su se pravili i kako su nekada korišćeni u narodnoj medicini

Srpske bajke i priče: Kako su naši preci objašnjavali svet
Magija i mudrost narodne usmene tradicije
Za razliku od savremenih verzija koje uključuju dodatke poput vina, ruma, vanile ili začina, originalna orahovača pravi se jednostavno – baš kako i danas to rade monasi u srpskim manastirima.
Ovaj napitak se ne koristi samo za zdravicu – naši stari su ga pili natašte, po kašiku dnevno, kako bi ojačali srce, krvne sudove i štitnu žlezdu. Slatkast, jak, aromatičan – orahovača iz starog narodnog receptara pravo je blago koje vredi sačuvati.
Orahovača recept
Sastojci:
40 mladih zelenih oraha
1 kg meda
1 litar komovice ili lozovače
Priprema:
Uberite mlade zelene plodove oraha, veličine do dva centimetra, pa ih operite, osušite i isecite na četvrtine.
U veću teglu stavite orahe i kilogram meda, promešajte, pa zalijte rakijom. Zatvorite teglu i stavite je na sunčano mesto da odstoji 40 dana. Za to vreme svakodnevno mešajte sadržaj. Posle 40 dana sklonite teglu sa sunca, pa procedite tečnost kroz gazu i sipajte u staklene flaše. Dobro zatvorite i ostavite na tamnom i hladnom mestu oko dva meseca – toliko vremena je potrebno da liker dobije punu aromu.

Tradicionalni recept za kupus sa mesom: Na ovaj način se sprema brzo i lako (VIDEO)
Recept koji vraća u detinjstvo

U ovoj piti sa višnjama nema ni kap ulja! Ukusnija od baklave, a tek od kakvih kora se pravi
Hrskave korice i sočan, voćni fil čine je ukusnijom čak i od baklave

RECEPT ZA PITU SA TIKVICAMA BEZ KORA: Idealan obrok za letnje dane
Zaboravite kore i komplikacije – sočna pita sa tikvicom gotova za 30 minuta postaće vaš omiljeni letnji obrok.

Skoro svi Srbi greše kad spremaju popularno jelo: Naše domaćice ne znaju za ova pravila, poslušajte
Savet za najbolji grašak po koracima

Kuvarica otkrila caku za savršenu sarmu: Domaćice bi bogatstvo dale da znaju ovaj recept, baš kao iz bakine kuhinje
Postoje dva postupka za pravljenje sarme.
Komentari(0)