Orahovača kakvu su pravili naši preci: Ovaj tajni recept star sto godina se i danas koristi u manastirima
Ako volite domaće likere s dušom i istorijom, sada je pravi trenutak da pripremite orahovaču
Orahovača kakvu su pravili naši preci – ovaj tajni recept star sto godina se i danas koristi u manastirima!
Ako volite domaće likere s dušom i istorijom, sada je pravi trenutak da pripremite orahovaču – tradicionalni eliksir koji se vekovima ceni i kao piće, i kao prirodni lek.
Ovaj stari recept datira još iz 1903. godine i prenosi se generacijama, gotovo neizmenjen. U prolećnim mesecima, kada su mladi zeleni orasi najlekovitiji, pravi je trenutak da ih pretočite u domaći liker prepoznatljivog ukusa i bogate arome.
Možda vas zanima:
Zašto svako od nas mora da zna svoje pretke DO SEDMOG KOLENA
Znate li ko su vam bili preci? Kako su se zvali, kakvu su sudbinu imali? Da sad uzmete da pišete porodično stablo, koliko generacija unazad ćete znati?
Domaći likeri i rakije – od travarice do orahovače
Kako su se pravili i kako su nekada korišćeni u narodnoj medicini
Možda vas zanima:
Zašto svako od nas mora da zna svoje pretke DO SEDMOG KOLENA
Znate li ko su vam bili preci? Kako su se zvali, kakvu su sudbinu imali? Da sad uzmete da pišete porodično stablo, koliko generacija unazad ćete znati?
Domaći likeri i rakije – od travarice do orahovače
Kako su se pravili i kako su nekada korišćeni u narodnoj medicini
Možda vas zanima:
Zašto svako od nas mora da zna svoje pretke DO SEDMOG KOLENA
Znate li ko su vam bili preci? Kako su se zvali, kakvu su sudbinu imali? Da sad uzmete da pišete porodično stablo, koliko generacija unazad ćete znati?
Domaći likeri i rakije – od travarice do orahovače
Kako su se pravili i kako su nekada korišćeni u narodnoj medicini
Za razliku od savremenih verzija koje uključuju dodatke poput vina, ruma, vanile ili začina, originalna orahovača pravi se jednostavno – baš kako i danas to rade monasi u srpskim manastirima.
Ovaj napitak se ne koristi samo za zdravicu – naši stari su ga pili natašte, po kašiku dnevno, kako bi ojačali srce, krvne sudove i štitnu žlezdu. Slatkast, jak, aromatičan – orahovača iz starog narodnog receptara pravo je blago koje vredi sačuvati.
Orahovača recept
Sastojci:
40 mladih zelenih oraha
1 kg meda
1 litar komovice ili lozovače
Priprema:
Uberite mlade zelene plodove oraha, veličine do dva centimetra, pa ih operite, osušite i isecite na četvrtine.
U veću teglu stavite orahe i kilogram meda, promešajte, pa zalijte rakijom. Zatvorite teglu i stavite je na sunčano mesto da odstoji 40 dana. Za to vreme svakodnevno mešajte sadržaj. Posle 40 dana sklonite teglu sa sunca, pa procedite tečnost kroz gazu i sipajte u staklene flaše. Dobro zatvorite i ostavite na tamnom i hladnom mestu oko dva meseca – toliko vremena je potrebno da liker dobije punu aromu.
TRIKOM DO KISELOG KUPUSA ZA DVA DANA: Zaboravite dug proces
Zima bez sarme? Teško da to iko od nas može da zamisli. I dok se svako hvali "najboljim receptom", istina je da sve počinje od savršeno kiselog kupusa.
Posne punjene paprike toliko su ukusne da će ih tamaniti i najveći gurmani: Tradicionalno jelo prste da poližete
Mirisno, domaće, posno i veoma jednostavno jelo.
PRAVE SE ZA ČAS, A NEMA UKUSNIJIH: 3 najbolja fila za oblande! (RECEPT)
Oblanda sa tri bogata fila: šarena, izdašna i neodoljiva poslastica koja spaja tri ukusa u jednom savršenom zalogaju.
Srbi, ovako Turkinje prave najsočniju baklavu! Tajna je u 1 sastojku - recept se prenosi s kolena na koleno
Ovo je recept koji se koristi širom Turske
RECEPT ZA POSNU MOSKVA TORTU: Mnogima omiljena torta u drugačijoj verziji
Moskva torta ima i svoju posnu varijantu
Komentari(0)