IDEALAN DORUČAK ZA MRŠAVLJENJE: Najvažnije je zdravo započeti dan
Doktorka Meri Sabat objasnila je kako jaja i grčki jogurt pomažu da smršate, a najbolje je da se jedu za doručak.

Sigurno ste čuli za izreku "doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao prosjak"? Poruka je jasna - prvi obrok u danu - doručak - jeste najvažniji da biste očuvali zdravlje, osećali se energično i bili vitalni. A znate li koji je po stručnjacima najvažniji nutrijent za jutro, a koji pomaže da sve ovo ostvarite? Protein! On pomaže da se izgrade mišići, jača imunitet, a pritom i lako zasiti, što je posebno važno ukoliko vodite računa o liniji i pokušavate da oslabite.
A "porše" među proteinima, nutrijent koji najviše pomaže u mršavljenju jeste onaj koji nazivamo "čistim", odnosno nemasnim, ističe dr Meri Sabat. Po njenim rečima, ovi proteini za doručak i te kako pomažu da se lakše rešimo suvišnih kilograma. Među najboljim u ovoj grupi dr Sabat je izdvojila jaja i grčki jogurt.
Jaja
Možda vas zanima:

3 OMILJENA SRPSKA DORUČKA IZ PROŠLOG VEKA: Deci se gade, a na njima su generacije odrastale!
Ranije generacije su odrasle na njima i uživale su u svakom zalogaju!

STARINSKO JELO NAŠIH BAKA: Idealna ideja za današnji doručak (RECEPT)
Ovo jelo se priprema od prekrupe pšenice sa dodacima onoga što se u kući zatekne.
Možda vas zanima:

3 OMILJENA SRPSKA DORUČKA IZ PROŠLOG VEKA: Deci se gade, a na njima su generacije odrastale!
Ranije generacije su odrasle na njima i uživale su u svakom zalogaju!

STARINSKO JELO NAŠIH BAKA: Idealna ideja za današnji doručak (RECEPT)
Ovo jelo se priprema od prekrupe pšenice sa dodacima onoga što se u kući zatekne.
Možda vas zanima:

3 OMILJENA SRPSKA DORUČKA IZ PROŠLOG VEKA: Deci se gade, a na njima su generacije odrastale!
Ranije generacije su odrasle na njima i uživale su u svakom zalogaju!

STARINSKO JELO NAŠIH BAKA: Idealna ideja za današnji doručak (RECEPT)
Ovo jelo se priprema od prekrupe pšenice sa dodacima onoga što se u kući zatekne.
Gotovo da nema dijete u kojoj se na listi dozvoljenih namirnica ne nalaze jaja. Razlog? Neverovatno su hranljiva, puna su proteina koji potpomažu razvoj mišića, a obiluju i esencijalnim aminokiselinama. Bonus je i što brzo stvaraju osećaj sitosti.
Dr Meri Sabat je objasnila zašto je izuzetno važno da se jaja jedu baš ujutru, za doručak. Osim što su izuzetno hranljiva i telu obezbeđuju energiju koja mu je neophodna da "izgura" dan, obilje proteina u jajima nam pomažu da bolje kontrolišemo apetit, dakle izbegavamo prejedanje, a samim tim i gojenje.
"Jaja sadrže sve esencijalne aminokiseline koje su telu potrebne za različite funkcije, uključujući održavanje mišićne mase i regeneraciju tkiva. Proteini i masti u jajima mogu da pomognu u regulisanju hormona gladi, što olakšava kontrolu porcija i unosa kalorija. U odnosu na njihovu kalorijsku vrednost, jaja obezbeđuju telu značajnu količinu hranljivih materija."
Grčki jogurt
Grčki jogurt se smatra jednom od najzdravijih namirnica koju gotovo svi nutricionisti preporučuju. Ima visok sadržaj proteina, zbog čega ne samo da pomaže da se izgrade i razviju mišići, već je i zasitan, što nas sprečava da grickamo između obroka i prejedamo se.
"Proteini u grčkom jogurtu pomažu da se kontroliše apetit i produžavaju osećaj sitosti, smanjujući potrebu za preteranim grickanjem. Proteini zahtevaju više energije za varenje i apsorpciju, što donekle ubrzava metabolizam. Adekvatan unos proteina je važan za održavanje mišićne mase, što je ključno prilikom mršavljenja, jer tako ćete biti sigurni da topite masti, a ne mišiće", objašnjava Sabat.
Zaključak dr Sabat jeste da ukoliko doručkujete ove namirnice koje su bogate hranljivim materijama, ne samo da ćete obezbediti telu esencijalne aminokiseline, već ćete tokom dana bolje kontrolisati glad i podstaći metabolizam da brže sagoreva masnoće, a sami tim i da mršavite.

Plavi biser planina: Tajne i lekovita moć srpske borovnice i recept za tradicionalnu pitu
Sitna, tamnoplava bobica koja krije izuzetnu lekovitost i vekovima je hranila planince i čuvala njihovo zdravlje.

Zaboravljeni recept iz srpskih planina: Kako se nekada spremala jagnjetina iz vrelog luga
Starinski način pečenja mesa u zagrejanoj zemlji čuvao je sočnost i miris jagnjetine kakav danas retko možemo da probamo.

KORAK PO KORAK DO SAVRŠENOG POSNOG PREBRANCA ZA BADNJI DAN: Samo pratite uputstvo, nema šanse da pogrešite (RECEPT)
Tradicionalni prebranac na najprostiji način - recept koji ćete prepisati u svesku

Vranjske mantije: Pita koja se jede prstima
Južnosrpski specijalitet koji spaja mekano testo, sočan fil i miris domaće kuhinje

STARE BUGARKE PRAVE NAJUKUSNIJI KOH: Sočan i vazdušast - recept koji sve generacije zapisuju
Stare Bugarke prave najukusniji koh koji je sočan i vazdušast, a recept zapisuju sve generacije
Komentari(0)