POSNA ČORBA OD KUPUSNOG RASOLA Starinsko jelo koje se pripremalo u prošlosti u Pirotu (RECEPT)

Lepote Srbije

08:00

Gastronomija 0

Autor knjige Stari Pirot, Vladimir M. Nikolić (1872.-1944.), zavirio je u najstarija vremena i zapisao koja su se starinska jela pripremala u prošlosti u Pirotu. Jedna od njih su ova posna jela.

POSNA ČORBA OD KUPUSNOG RASOLA Starinsko jelo koje se pripremalo u prošlosti u Pirotu (RECEPT)
Shutterstock

U najstarija vremena u Pirotu su se spremala sledeća posna jela:

čorba od kupusnog rasola (soka)

posan pasulj, bob, gra (grašak), sočivo
sarma od vinovog lišća

Riba se jela: pečena, pržena i s pirinčom, kao đuveč ili na tepsiju. Za vrema posta još su se jeli puževi i rakovi, prosto kuvani ili kao đuveč.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

ČORBA OD KUPUSNOG RASOLA

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Potreban materijal:

1 srednja šargarepa

1/2 korena celera
1 koren paškanata
1 koren peršuna
3-4 kašike ulja
30 gr brašna
1 veća glavica crnog luka
1 lovorov list
1 kafena šoljica pirinča
1 manja ljuta papričica
So, biber
1-2dl mlake vode
1l rasola (tečnost nastala kiseljenjem kupusa)

Priprema:

Šargarepu, celer, paškanat i peršun oprati, očistiti i naseckati na kolutove. U lonac zagrejati ulje, dodati pripremljenu zelen, malo je prodinstati, posuti brašnom, propržiti i dodati sitno seckani crni luk, ljutu papričicu i lovorov list. Sve zajedno kratko prodinstati i doliti malo mlake vode. Posoliti. Dodati opran i očišćen pirinač. Par minuta dinstati sve zajedno pa naliti rasol. Kuvati na umerenoj temperaturi dok se pirinač ne skuva. Pred kraj kuvanja začiniti biberom i dodati jedan list kiselog kupusa isečenog na rezanca. Čorba ne treba da bude suviše retka, već onako kremasta.

Prijatno!

Komentari(0)

Loading