POSNA ČORBA OD KUPUSNOG RASOLA Starinsko jelo koje se pripremalo u prošlosti u Pirotu (RECEPT)
Autor knjige Stari Pirot, Vladimir M. Nikolić (1872.-1944.), zavirio je u najstarija vremena i zapisao koja su se starinska jela pripremala u prošlosti u Pirotu. Jedna od njih su ova posna jela.

U najstarija vremena u Pirotu su se spremala sledeća posna jela:
čorba od kupusnog rasola (soka)
posan pasulj, bob, gra (grašak), sočivo
sarma od vinovog lišća
Riba se jela: pečena, pržena i s pirinčom, kao đuveč ili na tepsiju. Za vrema posta još su se jeli puževi i rakovi, prosto kuvani ili kao đuveč.
Možda vas zanima:

UZ DOMAĆI HLEB, SIR I KAJMAK VAŠA POPARA ĆE PROGOVORITI STO JEZIKA: Još kada sve sami napravite od nule, zlata je vredna
Ovo je tako jednostavno i lagano jelo, a velika muka stoji iza njega, saznajte šte je sve potrebno da bi se napravila popara

STARO PIROTSKO ZABORAVLJENO JELO Kapama ili kaplama je bilo jelo koje je gotovljeno od krupnih parčadi goveđeg ili ovčijeg mesa (VIDEO)
Recept za ovo starinsko, a veoma ukusno jelo, sastoji se iz dve namirnice meso i mladi luk. Dodaje se i spanać ili blitva i kiselo mleko na kraju kad se posluži.
Možda vas zanima:

UZ DOMAĆI HLEB, SIR I KAJMAK VAŠA POPARA ĆE PROGOVORITI STO JEZIKA: Još kada sve sami napravite od nule, zlata je vredna
Ovo je tako jednostavno i lagano jelo, a velika muka stoji iza njega, saznajte šte je sve potrebno da bi se napravila popara

STARO PIROTSKO ZABORAVLJENO JELO Kapama ili kaplama je bilo jelo koje je gotovljeno od krupnih parčadi goveđeg ili ovčijeg mesa (VIDEO)
Recept za ovo starinsko, a veoma ukusno jelo, sastoji se iz dve namirnice meso i mladi luk. Dodaje se i spanać ili blitva i kiselo mleko na kraju kad se posluži.
Možda vas zanima:

UZ DOMAĆI HLEB, SIR I KAJMAK VAŠA POPARA ĆE PROGOVORITI STO JEZIKA: Još kada sve sami napravite od nule, zlata je vredna
Ovo je tako jednostavno i lagano jelo, a velika muka stoji iza njega, saznajte šte je sve potrebno da bi se napravila popara

STARO PIROTSKO ZABORAVLJENO JELO Kapama ili kaplama je bilo jelo koje je gotovljeno od krupnih parčadi goveđeg ili ovčijeg mesa (VIDEO)
Recept za ovo starinsko, a veoma ukusno jelo, sastoji se iz dve namirnice meso i mladi luk. Dodaje se i spanać ili blitva i kiselo mleko na kraju kad se posluži.
ČORBA OD KUPUSNOG RASOLA
Možda vas zanima:

UZ DOMAĆI HLEB, SIR I KAJMAK VAŠA POPARA ĆE PROGOVORITI STO JEZIKA: Još kada sve sami napravite od nule, zlata je vredna
Ovo je tako jednostavno i lagano jelo, a velika muka stoji iza njega, saznajte šte je sve potrebno da bi se napravila popara

STARO PIROTSKO ZABORAVLJENO JELO Kapama ili kaplama je bilo jelo koje je gotovljeno od krupnih parčadi goveđeg ili ovčijeg mesa (VIDEO)
Recept za ovo starinsko, a veoma ukusno jelo, sastoji se iz dve namirnice meso i mladi luk. Dodaje se i spanać ili blitva i kiselo mleko na kraju kad se posluži.
Možda vas zanima:

UZ DOMAĆI HLEB, SIR I KAJMAK VAŠA POPARA ĆE PROGOVORITI STO JEZIKA: Još kada sve sami napravite od nule, zlata je vredna
Ovo je tako jednostavno i lagano jelo, a velika muka stoji iza njega, saznajte šte je sve potrebno da bi se napravila popara

STARO PIROTSKO ZABORAVLJENO JELO Kapama ili kaplama je bilo jelo koje je gotovljeno od krupnih parčadi goveđeg ili ovčijeg mesa (VIDEO)
Recept za ovo starinsko, a veoma ukusno jelo, sastoji se iz dve namirnice meso i mladi luk. Dodaje se i spanać ili blitva i kiselo mleko na kraju kad se posluži.
Potreban materijal:
1 srednja šargarepa
1/2 korena celera
1 koren paškanata
1 koren peršuna
3-4 kašike ulja
30 gr brašna
1 veća glavica crnog luka
1 lovorov list
1 kafena šoljica pirinča
1 manja ljuta papričica
So, biber
1-2dl mlake vode
1l rasola (tečnost nastala kiseljenjem kupusa)
Priprema:
Šargarepu, celer, paškanat i peršun oprati, očistiti i naseckati na kolutove. U lonac zagrejati ulje, dodati pripremljenu zelen, malo je prodinstati, posuti brašnom, propržiti i dodati sitno seckani crni luk, ljutu papričicu i lovorov list. Sve zajedno kratko prodinstati i doliti malo mlake vode. Posoliti. Dodati opran i očišćen pirinač. Par minuta dinstati sve zajedno pa naliti rasol. Kuvati na umerenoj temperaturi dok se pirinač ne skuva. Pred kraj kuvanja začiniti biberom i dodati jedan list kiselog kupusa isečenog na rezanca. Čorba ne treba da bude suviše retka, već onako kremasta.
Prijatno!

TAJNA SRPSKOG DORUČKA KOJI DIŽE IZ MRTVIH: "Kačamak" je eliksir dugovečnosti, ali ovaj detalj ga čini nemogućim za pripremu kod kuće
Zlatno jelo koje su naši preci jeli vekovima: Otkrivamo zašto moderni kačamak nema isti ukus i kako ga spremiti na autentičan način.

CENA OVOG JELA U DREVNOJ SRBIJI BILA JE KAO DANAŠNJA ZLATNA POLUGA! Retka srpska poslastica "Manastirka" pravila se samo za BOŽIĆ i SKRIVA VELIKU TAJNU
Tajna starog kolača za koji se nekada moralo štedeti godinu dana: Recept preživeo vekove, a njegova vrednost nije u novcu, već u tri najluksuznija sastojka onog doba.

Domaće princes krofne kao iz poslastičarnice: Tradicionalni recept koji uvek uspeva
Princes krofne su pravi klasik među poslasticama koje mame osmehe i kod dece i kod odraslih, njihova lagana, hrskava korica i bogati, kremasti fil od vanile čine ih savršenim izborom za svaku svečanu priliku, ali i za one dane kada jednostavno želite da se počastite

RECEPT NAŠIH BAKA ZA KIFLICE KOЈE SU SVEŽE DANIMA: Tajni sastojak koji im daje mekanu teksturu i savršen je za užinu!
Zaboravite na kupovna peciva koja se već sutradan stvrdnu! Prava tajna domaće kuhinje leži u jednostavnosti i jednom ključnom sastojku. Otkrivamo recept za savršene, mekane, vazduшаste kiflice koje ostaju sveže danima – idealne za posao, put ili školu.

Stari recept za bakinu štrudlu: Da vam kuća zamiriše na dom, spremite ovaj nezaboravni desert
Umesto mlevenih oraha možete da koristite mleveni mak
Komentari(0)