PODIŽE IZ MRTVIH I LEČI MNOGE BOLESTI Ovo je recept kako da se produži vek najmoćnije samonikle biljke, kiseli se na poseban način (FOTO)
Dok cene hrane poslednjih meseci skaču u nebesa, ona najzdravija je i dalje besplatna i nalazi se u prirodi.

Lekovitost sremuša nadaleko je poznata, a ova divlja samonikla biljka pomaže kod mnogih oboljenja i poboljšava stanje čitavog organizma. Ima je samo u proleće i to je njegova najveća mana jer svi ti vitamini koje poseduje nisu dostupni tokom čitave godine. Ne može se sačuvati niti konzervirati na duži vremenski period, ali jedna vešta domaćica iz Topole dosetila se kako ovoj lekovitoj biljci produžiti vek bar na nekoliko meseci.
„Sremuš je posebna biljka, veoma lekovita, ali uz bilo kakvu obradu gubi sva delotvorna dejstva, zbog toga sam ja došla na ideju da ukiselim sremuš. Kao takav ne gubi nikakva svojstva, a sastav je kao i za ostalu turšiju - voda, so, sirće, umesto šećera bagremov med i ne ide pasterizacija već odmah zatvaranje", otkriva svoj recept Ana Nikodijević.
Foto: Rina
Ona dodaje da se sremuš može iskorititi i za pravljenje namaza u koje se dodaje himalajska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće, a ukoliko se naprave kako treba mogu da potraju i do šest meseci.
"Takođe se prave razne vrste tinktura u komovim rakijama, te tinkture su i najdelotvornije jer se najveći koncentrat sremuša zadrži u toj tečnosti“, kaže Ana.
Benefiti sremuša su višestruki i ova biljka predsstavlja pravo blago za naš organizam posle zime i obilnije ishrane.
„Čisti krvne sudove, detoks creva, čisti krvni sistem, snižava krvni pritisak i holesterol u krvi. Preporučljivo je da se konzumira svaki dan, najednostavnije kao salata, par kapi sirćeta i maslinovog ulja nekoliko sati da odstoji i uz brojna glavna jela je veoma ukusan“, ističe naša sagovornica.
Sremuš mnogi nazivaju i medveđi beli luk jer se veruje da nakon zimskog sna krepi čak i ove divlje životinje. Prema nekim istraživanjima ova biljka svrstana je u 12 najlekovitijih i zaštićena je u Evropi. Mladi, prolećni listovi bogati su vitaminom C i karotinom, dok su lukovice znatno siromašnije od listova. Od aktivnih materija sadrži aliin i malo etarskog ulja. Ima jako dejstvo na crevne parazite, sprečava infekcijske upale sluzokože creva i odbrana je od gripa i groznice.
Foto: Rina

RECEPT ZA PUNJENE PILEĆE ŠNICLE: Idealne su kao glavni obrok, a najbolje se slažu uz kremasti pire krompir i svežu salatu (VIDEO)
Pripremite sočne i neodoljive punjene pileće šnicle koje će vas osvojiti na prvi zalogaj!

TRADICIONALNA SPASOVDANSKA CICVARA: Recept koji se prenosi s kolena na koleno
Ovaj recept se ne zapisuje, nego pamti

Ove kiflice ostaju mekane čak 5 dana: Evo šta treba da stavite u testo kako bi ostale sočne dugo, dugo vremena
Gotove pospite šećerom u prahu

RECEPT IMA 3 MILIONA PREGLEDA: Ovu pitu od jabuka iz 1894. godine nekada su smatrali najboljim slatkišem na svetu!
Uprkos tome što im nisu bili dostupni mikseri i razni sastojci koji nas danas čekaju na svakom koraku, u prošlosti su se ljudi dovijali i uspevali da pripreme slasne deserte koji se pamte i danas.

Orahovača kakvu su pravili naši preci: Ovaj tajni recept star sto godina se i danas koristi u manastirima
Ako volite domaće likere s dušom i istorijom, sada je pravi trenutak da pripremite orahovaču
Komentari(0)