PODIŽE IZ MRTVIH I LEČI MNOGE BOLESTI Ovo je recept kako da se produži vek najmoćnije samonikle biljke, kiseli se na poseban način (FOTO)
Dok cene hrane poslednjih meseci skaču u nebesa, ona najzdravija je i dalje besplatna i nalazi se u prirodi.

Lekovitost sremuša nadaleko je poznata, a ova divlja samonikla biljka pomaže kod mnogih oboljenja i poboljšava stanje čitavog organizma. Ima je samo u proleće i to je njegova najveća mana jer svi ti vitamini koje poseduje nisu dostupni tokom čitave godine. Ne može se sačuvati niti konzervirati na duži vremenski period, ali jedna vešta domaćica iz Topole dosetila se kako ovoj lekovitoj biljci produžiti vek bar na nekoliko meseci.
„Sremuš je posebna biljka, veoma lekovita, ali uz bilo kakvu obradu gubi sva delotvorna dejstva, zbog toga sam ja došla na ideju da ukiselim sremuš. Kao takav ne gubi nikakva svojstva, a sastav je kao i za ostalu turšiju - voda, so, sirće, umesto šećera bagremov med i ne ide pasterizacija već odmah zatvaranje", otkriva svoj recept Ana Nikodijević.
Foto: Rina
Ona dodaje da se sremuš može iskorititi i za pravljenje namaza u koje se dodaje himalajska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće, a ukoliko se naprave kako treba mogu da potraju i do šest meseci.
"Takođe se prave razne vrste tinktura u komovim rakijama, te tinkture su i najdelotvornije jer se najveći koncentrat sremuša zadrži u toj tečnosti“, kaže Ana.
Benefiti sremuša su višestruki i ova biljka predsstavlja pravo blago za naš organizam posle zime i obilnije ishrane.
„Čisti krvne sudove, detoks creva, čisti krvni sistem, snižava krvni pritisak i holesterol u krvi. Preporučljivo je da se konzumira svaki dan, najednostavnije kao salata, par kapi sirćeta i maslinovog ulja nekoliko sati da odstoji i uz brojna glavna jela je veoma ukusan“, ističe naša sagovornica.
Sremuš mnogi nazivaju i medveđi beli luk jer se veruje da nakon zimskog sna krepi čak i ove divlje životinje. Prema nekim istraživanjima ova biljka svrstana je u 12 najlekovitijih i zaštićena je u Evropi. Mladi, prolećni listovi bogati su vitaminom C i karotinom, dok su lukovice znatno siromašnije od listova. Od aktivnih materija sadrži aliin i malo etarskog ulja. Ima jako dejstvo na crevne parazite, sprečava infekcijske upale sluzokože creva i odbrana je od gripa i groznice.
Foto: Rina

Zaboravite na žilavo meso: Samo jedan sastojak učiniće da se meso iz gulaša topi u ustima, trik zlata vredan
Postoji jedan jednostavan trik koji će vaš tradicionalni recept podići na potpuno novi nivo.

Mekani kolač s višnjama koji miriše na detinjstvo: Svaki zalogaj je čisto uživanje kojem niko ne može odoleti
Gotov kolač ohladiti, pa ga posuti šećerom u prahu, pa ga nakon toga iseći na kocke.

Čuveni kuvar ovako dinsta luk: Gotov za tren, daleko sočniji i bez mirisa prženja po stanu
Evo kako kuvari dinstaju luk

Kako da zamrznete već skuvani pasulj i koliko dugo može da se čuva u zamrzivaču?
Pasulj je jedna od najčešćih namirnica na balkanskim trpezama. Pored ukusa, bogat je izvor esencijalnih hranljivih materija. Međutim, čuvanje pasulja može biti izazov. Srećom, postoje vredni saveti koji će osigurati dugotrajnost pasulja, od zamrzavanja do skladištenja.

Ovaj riblji paprikaš je čista revolucija ukusa: Vrhunski specijalitet koji ćete tamaniti, odmah zapišite recept
Otkrijte tajne savršenog spoja svežeg povrća, sočne ribe i začina.
Komentari(0)