MOSKVA ŠNIT Originalni beogradski recept za voćnu tortu, nastao kao specijalitet Hotela „Moskva” 1974. godine.

Jelena Vamović

07:55

Gastronomija 0

Recept je sastavila Anica Džepina, prva šefica nove poslastičarnice, koja je iste te godine otvorena u sklopu ovog čuvenog beogradskog hotela na Terazijama.

moskva
Printscreen/Instagram

Hotel „Moskva” zaštitio je ovaj recept kao svoj originalni brend.

Osnovni sastojci ove torte su višnje, ananas, badem i keks Pti-ber.

Istorija

Do 1974. godine beogradski hotel „Moskva" nije imao poslastičarnicu, pa su na meniju, kao desert, uglavnom bila peciva od lisnatog testa i krofne. Kada je poslastičarnica otvorena prva šefica, Anica Džepina, dobila je zadatak da osmisli, po uzoru na bečke poslastičarnice, nove, originalne ukuse, dostojne ovog poznatog i cenjenog hotela. Tada je ova kreativna kuvarica, osim Moskva šnite, osmislila i druge originalne recepte za deserte, među kojima su najpoznatiji torta Aleksandra, torta Anuška, torta Moskva, rolat Karakas i mnogi drugi.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Danas se u ovoj poslastičarnici posluži više od 200 porcija dnevno. Kako se Moskva šnit pokazao kao veoma popularna poslastica, ali i unosna investicija, hotel Moskva je ovaj recept zaštitio i brendirao.

Moskva šnit je lagana, svetla i svečana torta. Postoje razne, nezvanične verzije recepta. U jednoj od njih se, pored višnji i ananasa, torti dodaju i breskve iz kompota, u drugoj se ananas menjao malinama ili breskvama, a različiti šefovi poslastičarice su unosili svoje male izmene. Originalan recept je ipak ostao najpoželjniji i najpopularniji.

Priprema moskva šnita


Iako je originalni recept tajna, u jednom intervjuu Anica Džepina je ipak otkrila neke detalje zbog kojih je Moskva šnit jedna od najpopularnijih poslastica ove poslastičarnice:

Ananas i višnje treba gusto skuvati i ocediti, što je tajna koja voću produžava rok trajanja, pa torta može stajati dugo, a da se ne pokvari.
Kora se pravi od mlevenih oraha u koje se dodaje po jedna kašika brašna i Pti-ber keksa koji sadrži dovoljno masnoće za poželjnu teksturu i ukus. U smesu za kore dodaje se i badem, da bi masa bila bela.
Fil se pravi od dva krema koji se posebno kuvaju i potom spajaju u žuti puter krem (šamponez krem), koji daje penastu strukturu.
Torta se dekoriše svežim šlagom neposredno pre serviranja, a povrh šlaga je poželjno, kao ukras, naređati i nekoliko listića badema.
Torta se najbolje seče kada je poluzamrznuta, a služi se hladna.

Recept (sličan originalnom):

Sastojci:

Za 4 kore:

16 belanaca
16 kašika šećera
24 kašike mlevenih oraha
4 kašike mlevenih lešnika
4 kašike brašna


Za fil:

16 žumanca
12 kašika šećera
1 puding od vanile
500 ml mleka
1 kašika gustina
250 gr maslaca
Za nadev i ukrašavanje:

500 ml slatke pavlake
500 gr višanja
1 manja konzerva ananasa
150 gr pečenih, seckanih lešnika (originalno badema)

Priprema:

Mikserom umutiti 4 belanca, zatim postepenim dodavanjem 4 kašike šećera izmiksati u gušći šam. Dodati 1 kašiku brašna, 6 kašika mlevenih oraha i 1 kašiku mlevenih lešnika. Lagano promešati varjačom. Sipati u pleh veličine 23 x 33 cm i peći oko 12-13 minuta na 200°S. Ponovite postupak i za preostale tri kore.

Za fil dobro umutiti žumanca i šećer, zatim dodati gustin i puding koji su razmućeni sa 150 ml mleka i sve lepo sjediniti. Ostatak mleka staviti da prokuva i dodati u umućenu smesu. Na tihoj vatri kuvati uz neprestano mešanje varjačom. Fil ohladiti a onda mu dodati umućeni maslac. Pred filovanje umutiti slatku pavlaku.

Slaganje torte:

Prva kora — fil, višnje, seckani lešnici i umućena slatka pavlaka
druga kora — fil, ananas isečen na kockice, lešnik i slatka pavlaka
treća kora — fil, višnje, ananas, lešnik i slatka pavlaka — četvrta kora, koja se ukrašava po želji.

Prijatno!

Izvor: vikipedija

palačinke od heljde

Nikad više neće biti gumene ili suve: Na kraju dodajte tajni sastojak, čini palačinke savršenima i ekstra mekanim

Gastronomija

17:00

7 jun, 2025

Ne postoji ništa bolje od mirisa sveže pečenih palačinki koji se širi kuhinjom. Bilo da ih volite sa čokoladnim namazom, džemom, orasima ili samo posute šećerom, savršene palačinke moraju biti tanke, meke i elastične. Ako ponekad ne ispadnu kako želite – previše su debele, pucaju ili su previše gumene – ne brinite! Donosimo vam jednostavan trik koji će svaki put ispasti savršeno!

Komentari(0)

Loading