MOSKVA ŠNIT Originalni beogradski recept za voćnu tortu, nastao kao specijalitet Hotela „Moskva” 1974. godine.
Recept je sastavila Anica Džepina, prva šefica nove poslastičarnice, koja je iste te godine otvorena u sklopu ovog čuvenog beogradskog hotela na Terazijama.

Hotel „Moskva” zaštitio je ovaj recept kao svoj originalni brend.
Osnovni sastojci ove torte su višnje, ananas, badem i keks Pti-ber.
Istorija
Do 1974. godine beogradski hotel „Moskva" nije imao poslastičarnicu, pa su na meniju, kao desert, uglavnom bila peciva od lisnatog testa i krofne. Kada je poslastičarnica otvorena prva šefica, Anica Džepina, dobila je zadatak da osmisli, po uzoru na bečke poslastičarnice, nove, originalne ukuse, dostojne ovog poznatog i cenjenog hotela. Tada je ova kreativna kuvarica, osim Moskva šnite, osmislila i druge originalne recepte za deserte, među kojima su najpoznatiji torta Aleksandra, torta Anuška, torta Moskva, rolat Karakas i mnogi drugi.
Možda vas zanima:
Moskva šnit: Kremasta i lagana, a s razlogom je postala kraljica torti
Donosimo vam najbolji recept za Moskva šnit tortu, kojoj nema ravne.

TERAZIJSKA ČESMA NIJE UVEK BILA NA SADAŠNJEM MESTU Podigao je knez Miloš Obrenović u čast svog povratka na presto
Terazijska česma predstavlja jedan od najpoznatijih simbola Beograda, i nalazi se na istoimenom trgu ispred kultnog beogradskog hotela Moskva.
Možda vas zanima:
Moskva šnit: Kremasta i lagana, a s razlogom je postala kraljica torti
Donosimo vam najbolji recept za Moskva šnit tortu, kojoj nema ravne.

TERAZIJSKA ČESMA NIJE UVEK BILA NA SADAŠNJEM MESTU Podigao je knez Miloš Obrenović u čast svog povratka na presto
Terazijska česma predstavlja jedan od najpoznatijih simbola Beograda, i nalazi se na istoimenom trgu ispred kultnog beogradskog hotela Moskva.
Možda vas zanima:
Moskva šnit: Kremasta i lagana, a s razlogom je postala kraljica torti
Donosimo vam najbolji recept za Moskva šnit tortu, kojoj nema ravne.

TERAZIJSKA ČESMA NIJE UVEK BILA NA SADAŠNJEM MESTU Podigao je knez Miloš Obrenović u čast svog povratka na presto
Terazijska česma predstavlja jedan od najpoznatijih simbola Beograda, i nalazi se na istoimenom trgu ispred kultnog beogradskog hotela Moskva.
Danas se u ovoj poslastičarnici posluži više od 200 porcija dnevno. Kako se Moskva šnit pokazao kao veoma popularna poslastica, ali i unosna investicija, hotel Moskva je ovaj recept zaštitio i brendirao.
Moskva šnit je lagana, svetla i svečana torta. Postoje razne, nezvanične verzije recepta. U jednoj od njih se, pored višnji i ananasa, torti dodaju i breskve iz kompota, u drugoj se ananas menjao malinama ili breskvama, a različiti šefovi poslastičarice su unosili svoje male izmene. Originalan recept je ipak ostao najpoželjniji i najpopularniji.
Priprema moskva šnita
Iako je originalni recept tajna, u jednom intervjuu Anica Džepina je ipak otkrila neke detalje zbog kojih je Moskva šnit jedna od najpopularnijih poslastica ove poslastičarnice:
Ananas i višnje treba gusto skuvati i ocediti, što je tajna koja voću produžava rok trajanja, pa torta može stajati dugo, a da se ne pokvari.
Kora se pravi od mlevenih oraha u koje se dodaje po jedna kašika brašna i Pti-ber keksa koji sadrži dovoljno masnoće za poželjnu teksturu i ukus. U smesu za kore dodaje se i badem, da bi masa bila bela.
Fil se pravi od dva krema koji se posebno kuvaju i potom spajaju u žuti puter krem (šamponez krem), koji daje penastu strukturu.
Torta se dekoriše svežim šlagom neposredno pre serviranja, a povrh šlaga je poželjno, kao ukras, naređati i nekoliko listića badema.
Torta se najbolje seče kada je poluzamrznuta, a služi se hladna.
Recept (sličan originalnom):
Sastojci:
Za 4 kore:
16 belanaca
16 kašika šećera
24 kašike mlevenih oraha
4 kašike mlevenih lešnika
4 kašike brašna
Za fil:
16 žumanca
12 kašika šećera
1 puding od vanile
500 ml mleka
1 kašika gustina
250 gr maslaca
Za nadev i ukrašavanje:
500 ml slatke pavlake
500 gr višanja
1 manja konzerva ananasa
150 gr pečenih, seckanih lešnika (originalno badema)
Priprema:
Mikserom umutiti 4 belanca, zatim postepenim dodavanjem 4 kašike šećera izmiksati u gušći šam. Dodati 1 kašiku brašna, 6 kašika mlevenih oraha i 1 kašiku mlevenih lešnika. Lagano promešati varjačom. Sipati u pleh veličine 23 x 33 cm i peći oko 12-13 minuta na 200°S. Ponovite postupak i za preostale tri kore.
Za fil dobro umutiti žumanca i šećer, zatim dodati gustin i puding koji su razmućeni sa 150 ml mleka i sve lepo sjediniti. Ostatak mleka staviti da prokuva i dodati u umućenu smesu. Na tihoj vatri kuvati uz neprestano mešanje varjačom. Fil ohladiti a onda mu dodati umućeni maslac. Pred filovanje umutiti slatku pavlaku.
Slaganje torte:
Prva kora — fil, višnje, seckani lešnici i umućena slatka pavlaka
druga kora — fil, ananas isečen na kockice, lešnik i slatka pavlaka
treća kora — fil, višnje, ananas, lešnik i slatka pavlaka — četvrta kora, koja se ukrašava po želji.
Prijatno!
Izvor: vikipedija

Zapečene kiselišarke: Zaboravljeni posni zalogaji od kiselog kupusa i brašna iz srca Šumadije
U vremenima kada se nije imalo, domaćice su znale da od kiselog kupusa i šake brašna naprave toplu, posnu hranu. Kiselišarke su jelo koje se jelo s nogu, uz turšiju i toplu proju – i danas ga gotovo niko ne zna.

Zaboravljeni recept sa Zlatibora: Kako se pravi droženac – zimsko jelo od brašna, čvaraka i proje
U selima zapadne Srbije nekada se svakodnevno pripremao droženac – jednostavno, ali zasitno jelo od mlevene suve proje, čvaraka i domaće masti. Danas se pravi samo u retkim domaćinstvima.

Sir od ovsenog mleka: Zaboravljeni posni recept iz jugozapadne Srbije
U selima između Sjenice i Prijepolja, žene su u vreme strogog posta pravile sir bez mleka – od ovsenih zrna, vode i soli. Jelo je bilo jeftino, hranljivo i ukusno, a danas ga gotovo niko ne zna.


Slani pekmez iz Crne Trave: Zaboravljeno jelo koje spaja šljive, beli luk i začinsko bilje
U planinskim selima jugoistočne Srbije nekada se pripremao neobičan „slani pekmez“ – od kuvanih šljiva, belog luka i divljeg bilja. Bio je dodatak uz kačamak, sir ili suvo meso, a danas ga gotovo niko ne pravi.
Komentari(0)