TRADICIONALNE BEOGRADSKE PIROŠKE Hrskave spolja, mekane iznutra, a ukus fenomenalan
Budi sećanje na ušuškanu toplinu roditeljskog doma.

Potrebno je:
1 kg belog mekanog brašna
300 ml gustog jogurta
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
50 ml ulja od suncokreta ili kukuruza
350 ml mlakog mleka
2 cela jaja + 1 žumance
40 gr sirovog kvasca
2 velike kašike šećera
1 vel. kašika soli
Za nadev:
300 gr sira
1 belance
Priprema:
U mlako mleko otopiti kvasac, u njemu dodati, šećer, so, ulje, i razmućena jaja.
Prosejati brašno, napraviti udubljenje, pa sipati jogurt i polako dodavati mleko i zamesiti testo. Pokriti i staviti u frižider na najmanje 1h, a može i više.
Ovo testo može stajati satima i danima. Procedura je kao kod “ludog testa”. Testo će lepo narasti i u frizideru.
Kad hoćete praviti, samo uzmite, bez premesivanja i razvijte koru, a 1 cm isecite na kvadrate željene veličine, premazati malo vodom pomažuci se. Pomešati sir i belance, pa filovati.
Sastaviti krajeve prstima. Piroške pržiti u dukomom vrelom ulju oko 3-4 minuta.
Vaditi i staviti na kuhunjski papir da se ocede. Ove su piroške hrskave spolja, a mekane iznutra.

Ovo makedonsko jelo je najviše voleo Karađorđe! Na glasu je od davnina, toliko je dobro da ga je nosio za pojasom
Za papulu se može upotrebiti bilo koja vrsta pasulja, a najbolji je beli.

SRPSKA BELA MAGIJA: Zašto se bostilj u Vranju kuvao bez vode i kako je postao prirodni lek za kašalj i anemiju
U južnoj Srbiji, šljiva nije samo voće za rakiju. Otkrivamo Bostilj – starinski pekmez sa juga, koji je nastao u Vranju. Ovo "crno zlato" se kuvalo u posebnim kazanima bez kapi vode i šećera, što ga čini prirodnim koncentratom gvožđa i eliksirom za imunitet, daleko boljim od svih uvoznih proizvoda.

Ovako su domaćice pre 70 godina pravile sarmu: Caka je u ovom tajnom sastojku, odmah zapišite recept
Nedavno je jedan recept za sarmu star više od pola veka prilično probudio interesovanje.

HRANA KOЈA LEČI: Zašto su čačanski kiseli krastavci lekovitiji od ostalih i tajna sporog kiseljenja
Čačak je poznat po svojoj zimnici, a čačanski kiseli krastavci su poseban delikates. Otkrivamo zašto se baš ovi krastavci smatraju probiotičkom bombom i kako ih proces sporog kiseljenja u salamuri bez sirćeta čini neuporedivo zdravijim od industrijskih proizvoda.

KRALJEVSKI KESTEN IZ SRBIЈE: Zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore zaboravljen i kako se pravi najzdraviji posni hleb
Dok se Francuzi kunu u kesten, mi smo zaboravili na naše blago! Otkrivamo zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore vekovima bio osnova ishrane u siromašnim krajevima. Ovaj zaboravljeni plod je prirodna energetska bomba i jedini sastojak za posni, bezglutenski hleb koji su naše bake mesile.
Komentari(0)