TRADICIONALNE BEOGRADSKE PIROŠKE Hrskave spolja, mekane iznutra, a ukus fenomenalan

J. K.

12:12

Gastronomija 0

Budi sećanje na ušuškanu toplinu roditeljskog doma.

TRADICIONALNE BEOGRADSKE PIROŠKE  Hrskave spolja, mekane iznutra, a ukus fenomenalan
Printscreen

 

Potrebno je:

1 kg belog mekanog brašna

300 ml gustog jogurta

50 ml ulja od suncokreta ili kukuruza

350 ml mlakog mleka

 2 cela jaja + 1 žumance

40 gr sirovog kvasca

2 velike kašike šećera

1 vel. kašika soli

 

Za nadev:

300 gr sira

1 belance

 

Priprema:

U mlako mleko otopiti kvasac, u njemu dodati, šećer, so, ulje, i razmućena jaja.

Prosejati brašno, napraviti udubljenje, pa sipati jogurt i polako dodavati mleko i zamesiti testo. Pokriti i staviti u frižider na najmanje 1h, a može i više.

Ovo testo može stajati satima i danima. Procedura je kao kod “ludog testa”. Testo će lepo narasti i u frizideru.

Kad hoćete praviti, samo uzmite, bez premesivanja i razvijte koru, a 1 cm isecite na kvadrate željene veličine, premazati malo vodom pomažuci se. Pomešati sir i belance, pa filovati.

Sastaviti krajeve prstima. Piroške pržiti u dukomom vrelom ulju oko 3-4 minuta.

Vaditi i staviti na kuhunjski papir da se ocede. Ove su piroške hrskave spolja, a mekane iznutra.

 

kupus

Zapanjujuća moć KISELOG KUPUSA: ZDRAVIJI je od većine lekovitih biljaka - kažu da leči čak DEVET tegoba

Gastronomija

20:00

19 novembar, 2024

Lekovitost kiselog kupusa nadilazi lekovitost mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum i belančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta lekovitiji od belog

Komentari(0)

Loading