TRADICIONALNE BEOGRADSKE PIROŠKE Hrskave spolja, mekane iznutra, a ukus fenomenalan
Budi sećanje na ušuškanu toplinu roditeljskog doma.

Potrebno je:
1 kg belog mekanog brašna
Možda vas zanima:
300 ml gustog jogurta
50 ml ulja od suncokreta ili kukuruza
350 ml mlakog mleka
2 cela jaja + 1 žumance
40 gr sirovog kvasca
2 velike kašike šećera
1 vel. kašika soli
Za nadev:
300 gr sira
1 belance
Priprema:
U mlako mleko otopiti kvasac, u njemu dodati, šećer, so, ulje, i razmućena jaja.
Prosejati brašno, napraviti udubljenje, pa sipati jogurt i polako dodavati mleko i zamesiti testo. Pokriti i staviti u frižider na najmanje 1h, a može i više.
Ovo testo može stajati satima i danima. Procedura je kao kod “ludog testa”. Testo će lepo narasti i u frizideru.
Kad hoćete praviti, samo uzmite, bez premesivanja i razvijte koru, a 1 cm isecite na kvadrate željene veličine, premazati malo vodom pomažuci se. Pomešati sir i belance, pa filovati.
Sastaviti krajeve prstima. Piroške pržiti u dukomom vrelom ulju oko 3-4 minuta.
Vaditi i staviti na kuhunjski papir da se ocede. Ove su piroške hrskave spolja, a mekane iznutra.

Znate li šta je bamija? Isprobajte recept za ovo preukusno i zdravo jelo – pravi je melem za creva i probavu
Bamija – savršeno varivo za one koji žele zdrav obrok bez viška kalorija

Ljutenica iz Đerdapa: Recept sa divljim belim lukom koji se prenosi šapatom
U selima kraj Dunava, između Golupca i Miroča, domaćice još uvek prave ljutenicu od pečenog paradajza i samoniklog sremuša – recept koji ne piše u kuvarima

Ovaj manastirski kolač je idealan za nenajavljene goste! Pravi se na vodi bez šećera, i to za čas
U nastavku pročitajte kako se sprema ova poslastica na vodi i bez šećera.

Ovaj recept za bakin kolač je star 50 godina! Pravio se samo u Jugi, otkriven i tajni sastojak
Pravi se brzo uz najjednostavnije sastojke.

Lepinje iz Crne Bare kod Bogatića: Pogače pečene pod peskom i crepuljom
U selu Crna Bara, na obali Drine, žene su nekada svakodnevno mesile tanke lepinje koje su se pekle zakopane u žar, prekrivene peskom i crepuljom. Ova drevna tehnika, danas gotovo zaboravljena, bila je osnova ishrane mačvanske ravnice.
Komentari(0)