TRADICIONALNE BEOGRADSKE PIROŠKE Hrskave spolja, mekane iznutra, a ukus fenomenalan

Jovan Kragović

12:12

Gastronomija 0

Budi sećanje na ušuškanu toplinu roditeljskog doma.

TRADICIONALNE BEOGRADSKE PIROŠKE  Hrskave spolja, mekane iznutra, a ukus fenomenalan
Printscreen

 

Potrebno je:

1 kg belog mekanog brašna

300 ml gustog jogurta

50 ml ulja od suncokreta ili kukuruza

350 ml mlakog mleka

 2 cela jaja + 1 žumance

40 gr sirovog kvasca

2 velike kašike šećera

1 vel. kašika soli

 

Za nadev:

300 gr sira

1 belance

 

Priprema:

U mlako mleko otopiti kvasac, u njemu dodati, šećer, so, ulje, i razmućena jaja.

Prosejati brašno, napraviti udubljenje, pa sipati jogurt i polako dodavati mleko i zamesiti testo. Pokriti i staviti u frižider na najmanje 1h, a može i više.

Ovo testo može stajati satima i danima. Procedura je kao kod “ludog testa”. Testo će lepo narasti i u frizideru.

Kad hoćete praviti, samo uzmite, bez premesivanja i razvijte koru, a 1 cm isecite na kvadrate željene veličine, premazati malo vodom pomažuci se. Pomešati sir i belance, pa filovati.

Sastaviti krajeve prstima. Piroške pržiti u dukomom vrelom ulju oko 3-4 minuta.

Vaditi i staviti na kuhunjski papir da se ocede. Ove su piroške hrskave spolja, a mekane iznutra.

 

palačinke od heljde

Nikad više neće biti gumene ili suve: Na kraju dodajte tajni sastojak, čini palačinke savršenima i ekstra mekanim

Gastronomija

17:00

7 jun, 2025

Ne postoji ništa bolje od mirisa sveže pečenih palačinki koji se širi kuhinjom. Bilo da ih volite sa čokoladnim namazom, džemom, orasima ili samo posute šećerom, savršene palačinke moraju biti tanke, meke i elastične. Ako ponekad ne ispadnu kako želite – previše su debele, pucaju ili su previše gumene – ne brinite! Donosimo vam jednostavan trik koji će svaki put ispasti savršeno!

Komentari(0)

Loading