TAJNA BAKINE GIBANICE Tradicionalni recept za ukus i miris kojem nećete moći da odolite
Iako je uobičajen prizor u zemljama poput Hrvatske, Slovenije i Makedonije, gibanica se uglavnom povezuje sa Srbijom.

To je tradicionalno srpsko jelo nalik na pitu koje kombinuje filo testo (povremeno zamenjeno kvascem) sa kremastom kombinacijom sira i jaja.

shutterstock
Možda vas zanima:

TRADICIONALNO JELO U SRBIJI Specijalitet koji su naši preci jeli vekovima unazad
Naš narod je oduvek volelo dobro da pojede i popije, ali je isto tako i siromaštvo bilo sastavni deo njihovih života, upravo ono je iznedrilo veliki broj jela koja se jednostavno pripremaju a veoma su hranjiva.

NAJPOPULARNIJE TRADICIONALNE ČORBE Njihov ukus će vas opčiniti
Spremanje hrane je sastavni deo srpske tradicije i kulture. U Srbiji je uobičajeno obedovanje 3 puta dnevno (doručak, ručak i večera), uz napomenu da je najvažniji obrok doručak, dok je najčešće najobimniji obrok – ručak.
Možda vas zanima:

TRADICIONALNO JELO U SRBIJI Specijalitet koji su naši preci jeli vekovima unazad
Naš narod je oduvek volelo dobro da pojede i popije, ali je isto tako i siromaštvo bilo sastavni deo njihovih života, upravo ono je iznedrilo veliki broj jela koja se jednostavno pripremaju a veoma su hranjiva.

NAJPOPULARNIJE TRADICIONALNE ČORBE Njihov ukus će vas opčiniti
Spremanje hrane je sastavni deo srpske tradicije i kulture. U Srbiji je uobičajeno obedovanje 3 puta dnevno (doručak, ručak i večera), uz napomenu da je najvažniji obrok doručak, dok je najčešće najobimniji obrok – ručak.
Najpopularnija verzija ove svestrane pite popularno je poznata kao gužvara, što znači zgužvano, u kojoj su listovi filo testa natopljeni kremastom mešavinom svežeg kravljeg sira i jaja. Listovi se zatim sloje i peku u obliku tepsije.
Ovo jelo nalik na pitu može se pripremiti u slatkim i slanim verzijama, u zavisnosti od regiona i ličnih preferencija. U Srbiji se gibanica obično kombinuje sa jogurtom i čini savršenu namirnicu za doručak ili užinu. Poslužen na kriške, takođe je oslonac u svakoj svečanoj prilici, kada se tradicionalno uživa kao hladno predjelo.

shutterstock
SASTOJCI:
500 gr gotovih kora
500 gr sitnog sira
3–5 jaja
čaša jogurta
1 solja kisele vode (obicna voda sa dve kasicice pr.za pecivo)
1/2 solja ulja
1 kasicica soli
PRIPREMA:
Zagrejte rernu na 200 stepeni i pripremite pleh sa hartijom za pecenje.
Pripremite preliv: Promesajte jaja, jourt, vodu, ulja i so u jednolicnu masu.
Prvo malo izmutite jaja, pa onda dodajte ostalo.
Postavi se jedna kora na radni sto i poprska se ravnomerno sa malo sitnog sira. Preko ove se stavi druga kora i opet se poprska sa malo sitnog sira, pa treca i sve tako dok se kore i sir ne potrose. Znaci, sve kore jedna preko druge.
Zatim se uvija u rolat i iseče se na deset jednakih delova. Kako isečete parce, tako ga stavite u pleh.
Poređajte sve parčiče jedan do drugoga u dva reda, ako je plek dugačak. Ako je okrugli, onda poređajte naokolo. Pazljivo prelijte rolatice sa prelivom, tako da svaki rolatić dobije istu količinu preliva, da bi posle bilo jednako soćno. Pecite oko 40 min. ili dok gibanica dobro ne porumeni.

shutterstock

TRADICIONALNA SPASOVDANSKA CICVARA: Recept koji se prenosi s kolena na koleno
Ovaj recept se ne zapisuje, nego pamti

Ove kiflice ostaju mekane čak 5 dana: Evo šta treba da stavite u testo kako bi ostale sočne dugo, dugo vremena
Gotove pospite šećerom u prahu

RECEPT IMA 3 MILIONA PREGLEDA: Ovu pitu od jabuka iz 1894. godine nekada su smatrali najboljim slatkišem na svetu!
Uprkos tome što im nisu bili dostupni mikseri i razni sastojci koji nas danas čekaju na svakom koraku, u prošlosti su se ljudi dovijali i uspevali da pripreme slasne deserte koji se pamte i danas.

Orahovača kakvu su pravili naši preci: Ovaj tajni recept star sto godina se i danas koristi u manastirima
Ako volite domaće likere s dušom i istorijom, sada je pravi trenutak da pripremite orahovaču

Šta je BULGUR i kako se sprema? Preporučuje se u svim dijetama
Poreklom je sa Bliskog Istoka i jedan je od najstarijih oblika žitarica koje se koriste u ishrani čoveka.
Komentari(0)