TAJNA BAKINE GIBANICE Tradicionalni recept za ukus i miris kojem nećete moći da odolite

Jelena Vamović

12:45

Gastronomija 0

Iako je uobičajen prizor u zemljama poput Hrvatske, Slovenije i Makedonije, gibanica se uglavnom povezuje sa Srbijom.

TAJNA BAKINE GIBANICE Tradicionalni recept za ukus i miris kojem nećete moći da odolite
shutterstock

 

To je tradicionalno srpsko jelo nalik na pitu koje kombinuje filo testo (povremeno zamenjeno kvascem) sa kremastom kombinacijom sira i jaja.

shutterstock

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Najpopularnija verzija ove svestrane pite popularno je poznata kao gužvara, što znači zgužvano, u kojoj su listovi filo testa natopljeni kremastom mešavinom svežeg kravljeg sira i jaja. Listovi se zatim sloje i peku u obliku tepsije.

Ovo jelo nalik na pitu može se pripremiti u slatkim i slanim verzijama, u zavisnosti od regiona i ličnih preferencija. U Srbiji se gibanica obično kombinuje sa jogurtom i čini savršenu namirnicu za doručak ili užinu. Poslužen na kriške, takođe je oslonac u svakoj svečanoj prilici, kada se tradicionalno uživa kao hladno predjelo.

shutterstock

  SASTOJCI:

500 gr gotovih kora

500 gr sitnog sira

35 jaja

čaša jogurta

1 solja kisele vode (obicna voda sa dve kasicice pr.za pecivo)

1/2 solja ulja

1 kasicica soli

PRIPREMA:

 

Zagrejte rernu na 200 stepeni i pripremite pleh sa hartijom za pecenje.

Pripremite preliv: Promesajte jaja, jourt, vodu, ulja i so u jednolicnu masu.

Prvo malo izmutite jaja, pa onda dodajte ostalo.

Postavi se jedna kora na radni sto i poprska se ravnomerno sa malo sitnog sira. Preko ove se stavi druga kora i opet se poprska sa malo sitnog sira, pa treca i sve tako dok se kore i sir ne potrose. Znaci, sve kore jedna preko druge.

Zatim se uvija u rolat i iseče se na deset jednakih delova. Kako isečete parce, tako ga stavite u pleh.

Poređajte sve parčiče jedan do drugoga u dva reda, ako je plek dugačak. Ako je okrugli, onda poređajte naokolo. Pazljivo prelijte rolatice sa prelivom, tako da svaki rolatić dobije istu količinu preliva, da bi posle bilo jednako soćno. Pecite oko 40 min. ili dok gibanica dobro ne porumeni.

shutterstock

Komentari(0)

Loading