NJENO VELIČANSTVO - Komplet lepinja

Jelena Vamović

11:24

Gastronomija 0

NJENO VELIČANSTVO - Komplet lepinja
shutterstock

 

Želite pojesti nešto neobično i ukusno, nešto što će vam razbuditi sva čula i dati nepcima nezaboravno iskustvo, morate probati komplet lepinja. Specijalitet, čiji se tradicionalni recept čuva kao tajna, najbolje je napraviti na Zlatiboru. Iako se komplet lepinja smatra zimskim jelom, ona se pravi  i prodaje tokom cele godine.

Kada se najbolja zlatiborska pršuta pomeša sa kajmakom, ravnom lepinjom, jajetom i pretopom (mast i sos od jagnjećeg ili svinjskog pečenja), dobićete autentični specijalitet užičkog kraja koji se naziva i „ravna lepinja sa svime u sebi“.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Danas je komplet lepinja najpopularniji u Zlatiborskom okrugu u Zapadnoj Srbiji, gde stanovnici koriste slanu užinu sa puno ugljenih hidrata za lečenje mamurluka i zagrevanje tokom zime. „Lepinja sa svime“ je upravo to, velika lepinja koja se izdubi dok ne postane plitka činija sa poklopcem za hleb koji se može ukloniti. Pune se  kajmakok i umućenim jajetom. Nakon što se lepinja ispeče do svetlo zlatne boje, u gustu masu iznutra dodaju se kapljice od pečenog jagnjeta ili svinje (pretop).

Komplet lepinja se tradicionalno jede prstima, obično prvo „poklopac“,  koji se može kidati u parčiće i umakati u sredinu a nakon toga preći na ostatak. U današnje vreme uz komplet lepinju se uzima i jogurt, zbog njene velike kalorijske vrednosti.

shutterstock

 

Bez pretopa možete napraviti „samo“ lepinju sa kajmakom i jajima, što ne može da se nazove kompletom. Još jedna napomena vezana za pretop je da je on veoma slan, tako da vam za ovaj recept so nije potrebna, pogotovo ako uzmete u obzir i da je stari kajmak obično veoma slan.

Sastojci
  • 1 lepinja koja ne treba da bude sveža, najbolje su one „od juče“
  • 2-3 pune kašike pretopa,
  • 1 jaje,
  • 2 kašike starog kajmaka (obavezan je stari kajmak, ne mladi)

 

Komentari(0)

Loading