Želite pojesti nešto neobično i ukusno, nešto što će vam razbuditi sva čula i dati nepcima nezaboravno iskustvo, morate probati komplet lepinja. Specijalitet, čiji se tradicionalni recept čuva kao tajna, najbolje je napraviti na Zlatiboru. Iako se komplet lepinja smatra zimskim jelom, ona se pravi i prodaje tokom cele godine.
Kada se najbolja zlatiborska pršuta pomeša sa kajmakom, ravnom lepinjom, jajetom i pretopom (mast i sos od jagnjećeg ili svinjskog pečenja), dobićete autentični specijalitet užičkog kraja koji se naziva i „ravna lepinja sa svime u sebi“.
Možda vas zanima:

TRADICIONALNO JELO U SRBIJI Specijalitet koji su naši preci jeli vekovima unazad
Naš narod je oduvek volelo dobro da pojede i popije, ali je isto tako i siromaštvo bilo sastavni deo njihovih života, upravo ono je iznedrilo veliki broj jela koja se jednostavno pripremaju a veoma su hranjiva.

NAJPOPULARNIJE TRADICIONALNE ČORBE Njihov ukus će vas opčiniti
Spremanje hrane je sastavni deo srpske tradicije i kulture. U Srbiji je uobičajeno obedovanje 3 puta dnevno (doručak, ručak i večera), uz napomenu da je najvažniji obrok doručak, dok je najčešće najobimniji obrok – ručak.
Možda vas zanima:

TRADICIONALNO JELO U SRBIJI Specijalitet koji su naši preci jeli vekovima unazad
Naš narod je oduvek volelo dobro da pojede i popije, ali je isto tako i siromaštvo bilo sastavni deo njihovih života, upravo ono je iznedrilo veliki broj jela koja se jednostavno pripremaju a veoma su hranjiva.

NAJPOPULARNIJE TRADICIONALNE ČORBE Njihov ukus će vas opčiniti
Spremanje hrane je sastavni deo srpske tradicije i kulture. U Srbiji je uobičajeno obedovanje 3 puta dnevno (doručak, ručak i večera), uz napomenu da je najvažniji obrok doručak, dok je najčešće najobimniji obrok – ručak.

shutterstock
Možda vas zanima:

TRADICIONALNO JELO U SRBIJI Specijalitet koji su naši preci jeli vekovima unazad
Naš narod je oduvek volelo dobro da pojede i popije, ali je isto tako i siromaštvo bilo sastavni deo njihovih života, upravo ono je iznedrilo veliki broj jela koja se jednostavno pripremaju a veoma su hranjiva.

NAJPOPULARNIJE TRADICIONALNE ČORBE Njihov ukus će vas opčiniti
Spremanje hrane je sastavni deo srpske tradicije i kulture. U Srbiji je uobičajeno obedovanje 3 puta dnevno (doručak, ručak i večera), uz napomenu da je najvažniji obrok doručak, dok je najčešće najobimniji obrok – ručak.
Možda vas zanima:

TRADICIONALNO JELO U SRBIJI Specijalitet koji su naši preci jeli vekovima unazad
Naš narod je oduvek volelo dobro da pojede i popije, ali je isto tako i siromaštvo bilo sastavni deo njihovih života, upravo ono je iznedrilo veliki broj jela koja se jednostavno pripremaju a veoma su hranjiva.

NAJPOPULARNIJE TRADICIONALNE ČORBE Njihov ukus će vas opčiniti
Spremanje hrane je sastavni deo srpske tradicije i kulture. U Srbiji je uobičajeno obedovanje 3 puta dnevno (doručak, ručak i večera), uz napomenu da je najvažniji obrok doručak, dok je najčešće najobimniji obrok – ručak.
Danas je komplet lepinja najpopularniji u Zlatiborskom okrugu u Zapadnoj Srbiji, gde stanovnici koriste slanu užinu sa puno ugljenih hidrata za lečenje mamurluka i zagrevanje tokom zime. „Lepinja sa svime“ je upravo to, velika lepinja koja se izdubi dok ne postane plitka činija sa poklopcem za hleb koji se može ukloniti. Pune se kajmakok i umućenim jajetom. Nakon što se lepinja ispeče do svetlo zlatne boje, u gustu masu iznutra dodaju se kapljice od pečenog jagnjeta ili svinje (pretop).
Komplet lepinja se tradicionalno jede prstima, obično prvo „poklopac“, koji se može kidati u parčiće i umakati u sredinu a nakon toga preći na ostatak. U današnje vreme uz komplet lepinju se uzima i jogurt, zbog njene velike kalorijske vrednosti.

shutterstock
Bez pretopa možete napraviti „samo“ lepinju sa kajmakom i jajima, što ne može da se nazove kompletom. Još jedna napomena vezana za pretop je da je on veoma slan, tako da vam za ovaj recept so nije potrebna, pogotovo ako uzmete u obzir i da je stari kajmak obično veoma slan.
Sastojci
- 1 lepinja koja ne treba da bude sveža, najbolje su one „od juče“
- 2-3 pune kašike pretopa,
- 1 jaje,
- 2 kašike starog kajmaka (obavezan je stari kajmak, ne mladi)

Zaboravljeni recept iz srpskih planina: Kako se nekada spremala jagnjetina iz vrelog luga
Starinski način pečenja mesa u zagrejanoj zemlji čuvao je sočnost i miris jagnjetine kakav danas retko možemo da probamo.

KORAK PO KORAK DO SAVRŠENOG POSNOG PREBRANCA ZA BADNJI DAN: Samo pratite uputstvo, nema šanse da pogrešite (RECEPT)
Tradicionalni prebranac na najprostiji način - recept koji ćete prepisati u svesku

Vranjske mantije: Pita koja se jede prstima
Južnosrpski specijalitet koji spaja mekano testo, sočan fil i miris domaće kuhinje

STARE BUGARKE PRAVE NAJUKUSNIJI KOH: Sočan i vazdušast - recept koji sve generacije zapisuju
Stare Bugarke prave najukusniji koh koji je sočan i vazdušast, a recept zapisuju sve generacije

Banatski kačamak sa mlekom: Doručak naših baka koji nestaje sa trpeza
Jednostavno jelo od kukuruznog brašna i mleka koje greje i dušu i stomak
Komentari(0)