Želite pojesti nešto neobično i ukusno, nešto što će vam razbuditi sva čula i dati nepcima nezaboravno iskustvo, morate probati komplet lepinja. Specijalitet, čiji se tradicionalni recept čuva kao tajna, najbolje je napraviti na Zlatiboru. Iako se komplet lepinja smatra zimskim jelom, ona se pravi i prodaje tokom cele godine.
Kada se najbolja zlatiborska pršuta pomeša sa kajmakom, ravnom lepinjom, jajetom i pretopom (mast i sos od jagnjećeg ili svinjskog pečenja), dobićete autentični specijalitet užičkog kraja koji se naziva i „ravna lepinja sa svime u sebi“.
Možda vas zanima:

NAJPOPULARNIJE TRADICIONALNE ČORBE Njihov ukus će vas opčiniti
Spremanje hrane je sastavni deo srpske tradicije i kulture. U Srbiji je uobičajeno obedovanje 3 puta dnevno (doručak, ručak i večera), uz napomenu da je najvažniji obrok doručak, dok je najčešće najobimniji obrok – ručak.

SRPSKI SVINJSKI PUDING Nekada hrana za siromašne a danas tradicionalni srpski specijalitet
Ljudi ne vole ili obožavaju pihtije, stavovi prema njima su toliko različiti, da su ili omiljeno ili najomraženije jelo.
Možda vas zanima:

NAJPOPULARNIJE TRADICIONALNE ČORBE Njihov ukus će vas opčiniti
Spremanje hrane je sastavni deo srpske tradicije i kulture. U Srbiji je uobičajeno obedovanje 3 puta dnevno (doručak, ručak i večera), uz napomenu da je najvažniji obrok doručak, dok je najčešće najobimniji obrok – ručak.

SRPSKI SVINJSKI PUDING Nekada hrana za siromašne a danas tradicionalni srpski specijalitet
Ljudi ne vole ili obožavaju pihtije, stavovi prema njima su toliko različiti, da su ili omiljeno ili najomraženije jelo.

shutterstock
Možda vas zanima:

NAJPOPULARNIJE TRADICIONALNE ČORBE Njihov ukus će vas opčiniti
Spremanje hrane je sastavni deo srpske tradicije i kulture. U Srbiji je uobičajeno obedovanje 3 puta dnevno (doručak, ručak i večera), uz napomenu da je najvažniji obrok doručak, dok je najčešće najobimniji obrok – ručak.

SRPSKI SVINJSKI PUDING Nekada hrana za siromašne a danas tradicionalni srpski specijalitet
Ljudi ne vole ili obožavaju pihtije, stavovi prema njima su toliko različiti, da su ili omiljeno ili najomraženije jelo.
Možda vas zanima:

NAJPOPULARNIJE TRADICIONALNE ČORBE Njihov ukus će vas opčiniti
Spremanje hrane je sastavni deo srpske tradicije i kulture. U Srbiji je uobičajeno obedovanje 3 puta dnevno (doručak, ručak i večera), uz napomenu da je najvažniji obrok doručak, dok je najčešće najobimniji obrok – ručak.

SRPSKI SVINJSKI PUDING Nekada hrana za siromašne a danas tradicionalni srpski specijalitet
Ljudi ne vole ili obožavaju pihtije, stavovi prema njima su toliko različiti, da su ili omiljeno ili najomraženije jelo.
Danas je komplet lepinja najpopularniji u Zlatiborskom okrugu u Zapadnoj Srbiji, gde stanovnici koriste slanu užinu sa puno ugljenih hidrata za lečenje mamurluka i zagrevanje tokom zime. „Lepinja sa svime“ je upravo to, velika lepinja koja se izdubi dok ne postane plitka činija sa poklopcem za hleb koji se može ukloniti. Pune se kajmakok i umućenim jajetom. Nakon što se lepinja ispeče do svetlo zlatne boje, u gustu masu iznutra dodaju se kapljice od pečenog jagnjeta ili svinje (pretop).
Komplet lepinja se tradicionalno jede prstima, obično prvo „poklopac“, koji se može kidati u parčiće i umakati u sredinu a nakon toga preći na ostatak. U današnje vreme uz komplet lepinju se uzima i jogurt, zbog njene velike kalorijske vrednosti.

shutterstock
Bez pretopa možete napraviti „samo“ lepinju sa kajmakom i jajima, što ne može da se nazove kompletom. Još jedna napomena vezana za pretop je da je on veoma slan, tako da vam za ovaj recept so nije potrebna, pogotovo ako uzmete u obzir i da je stari kajmak obično veoma slan.
Sastojci
- 1 lepinja koja ne treba da bude sveža, najbolje su one „od juče“
- 2-3 pune kašike pretopa,
- 1 jaje,
- 2 kašike starog kajmaka (obavezan je stari kajmak, ne mladi)

Najsočnija punjena pita koja se topi pod nepcima: Stare domaćice znaju šta valja, ukusan obrok spreman za 20 minuta
Donosimo vam najbolji recept za punjenu pitu koja se sprema očas posla.

MAKEDONCI SAMO OVAKO PRAVE PRŽENICE: Hleb potapaju u OVO zato su MEKŠE od NAŠIH, recept kakav NISTE VIDELI
Makedonski recept za prženice napravite deci za doručak

Jedete li i vi krastavac i paradajz zajedno u salati? Evo šta može da se desi vašem organizmu
Ruska nutricionistica Alena Paretsku da objašnjava u čemu je tajna

Napravite savršeni sos za lovačke šnicle: Nema Srbina koji ovo jelo ne voli, a caka je u ovome!
Pečurke su bogat izvor vlakana, antioksidanasa i proteina

Ovih 5 neobičnih vrsta Srpskog hleba morate probati bar 1 u životu: Svaki krije svoju priču, a zajednička im je ljubav prema tradiciji
Vreme je da probajte nešto novo i otkrijete čari ovih neobičnih vrsta testa, a ujedno i da se vratite tradiciji naše zemlje
Komentari(0)