NAJUKUSNIJA HRANA SRBIJE Čaroban ukus i najbolji recept srpskih ćevapa

Jelena Vamović

10:46

Gastronomija 0

NAJUKUSNIJA HRANA SRBIJE Čaroban ukus i najbolji recept srpskih ćevapa
shutterstock

 

Ćevapi su jelo napravljeno od mlevenog mesa, oblikovano u male valjke i ispečeno na roštilju.

shutterstock

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Originalni recept za ćevape nije lako dobiti, pa ga majstori čuvaju kao tajnu. Zapravo, kako je ćevap postao tradicionalno jelo u BiH i Srbiji, nakon što je preuzeto iz Otomanske imperije – svakako i da postoje varijacije u vrstama mesa koje se u njemu koriste. Razlikuju se po načinu pripreme i serviranja, u zavisnosti od mesta gde se prave.

Naziv ćevapi i ćevap izvorno potiču iz persijskog jezika i u izvornom obliku korišćene su za meso koje nije pečeno već prženo. Upotreba istog naziva u arapskom jeziku najverovatnije potiče iz aramejskog  a koji opet ima koren u akadskom jeziku, što znači da je nešto izgoreno, isprženo, ugljenisano.

shutterstock

 

Ono što je zanimljivo za ćevape je da je ovo jelo prisutno u Evropi od antičkog vremena. Najranija verzija ćevapa se pominje u staroj Grčkoj, čak u 8. veku p. n. e.. Jelo od mesa u obliku „obeliska“ se pominje u Homerovoj Ilijadi, Odiseji, kao i u delima Aristofana, Ksenofonta i Aristotela.

Prema pisanju čuvenog Branislava Nušića, ćevapi su u Beogradu prvi put služeni šezdesetih godina 19. veka u kafani „Kod Tanaska Rajića“ koja se nalazila na Velikoj Pijaci, danjašnjem Studentskom trgu. Vlasnik kafane, gazda Živko za koga se pretpostavlja da je poreklom iz leskovačkog kraja, se prema Nušićevim rečima, toliko obogatio da je od zarade sazidao crkvu u rodnom kraju.

shutterstock

U Srbiji tradicionalno najbolji ćevapi se pripremaju u Leskovcu, koji je inače poznat po specijalitetima sa roštilja, mada su poznati i oni u Novom Pazaru. Ne služe se u lepinji i ne jedu u hodu, kao vrsta brze hrane, već isključivo na tanjiru, uglavnom sa lukom. U Leskovcu se nazivaju ćevapčići.

Sastojci
  • 1kg junetine od vrata
  • 50ml vode
  • kašičica soli
  • 1/3 kašičice bibera
  • 3 čena belog luka sitno seckana

 

shutterstock

Komentari(0)

Loading