NAJUKUSNIJA HRANA SRBIJE Čaroban ukus i najbolji recept srpskih ćevapa

Ćevapi su jelo napravljeno od mlevenog mesa, oblikovano u male valjke i ispečeno na roštilju.

shutterstock
Možda vas zanima:

NAJPOPULARNIJE TRADICIONALNE ČORBE Njihov ukus će vas opčiniti
Spremanje hrane je sastavni deo srpske tradicije i kulture. U Srbiji je uobičajeno obedovanje 3 puta dnevno (doručak, ručak i večera), uz napomenu da je najvažniji obrok doručak, dok je najčešće najobimniji obrok – ručak.

Možda vas zanima:

NAJPOPULARNIJE TRADICIONALNE ČORBE Njihov ukus će vas opčiniti
Spremanje hrane je sastavni deo srpske tradicije i kulture. U Srbiji je uobičajeno obedovanje 3 puta dnevno (doručak, ručak i večera), uz napomenu da je najvažniji obrok doručak, dok je najčešće najobimniji obrok – ručak.

Originalni recept za ćevape nije lako dobiti, pa ga majstori čuvaju kao tajnu. Zapravo, kako je ćevap postao tradicionalno jelo u BiH i Srbiji, nakon što je preuzeto iz Otomanske imperije – svakako i da postoje varijacije u vrstama mesa koje se u njemu koriste. Razlikuju se po načinu pripreme i serviranja, u zavisnosti od mesta gde se prave.
Naziv ćevapi i ćevap izvorno potiču iz persijskog jezika i u izvornom obliku korišćene su za meso koje nije pečeno već prženo. Upotreba istog naziva u arapskom jeziku najverovatnije potiče iz aramejskog a koji opet ima koren u akadskom jeziku, što znači da je nešto izgoreno, isprženo, ugljenisano.

shutterstock
Ono što je zanimljivo za ćevape je da je ovo jelo prisutno u Evropi od antičkog vremena. Najranija verzija ćevapa se pominje u staroj Grčkoj, čak u 8. veku p. n. e.. Jelo od mesa u obliku „obeliska“ se pominje u Homerovoj Ilijadi, Odiseji, kao i u delima Aristofana, Ksenofonta i Aristotela.
Prema pisanju čuvenog Branislava Nušića, ćevapi su u Beogradu prvi put služeni šezdesetih godina 19. veka u kafani „Kod Tanaska Rajića“ koja se nalazila na Velikoj Pijaci, danjašnjem Studentskom trgu. Vlasnik kafane, gazda Živko za koga se pretpostavlja da je poreklom iz leskovačkog kraja, se prema Nušićevim rečima, toliko obogatio da je od zarade sazidao crkvu u rodnom kraju.

shutterstock
U Srbiji tradicionalno najbolji ćevapi se pripremaju u Leskovcu, koji je inače poznat po specijalitetima sa roštilja, mada su poznati i oni u Novom Pazaru. Ne služe se u lepinji i ne jedu u hodu, kao vrsta brze hrane, već isključivo na tanjiru, uglavnom sa lukom. U Leskovcu se nazivaju ćevapčići.
Sastojci
- 1kg junetine od vrata
- 50ml vode
- kašičica soli
- 1/3 kašičice bibera
- 3 čena belog luka sitno seckana

shutterstock

Starinsko jelo sa krompirom koje su zaboravili mnogi: Jeftin obrok koji se lako sprema, a obožavaće ga baš svi
Za sve ljubitelje krompira ovo će biti pravi užitak.

I za vreme posta najveći gurmani mogu da uživaju: Sarma prste da poližete, ona s mesom vam više neće pasti na pamet
Posna trpeza može biti podjednako ukusna kao i mrsna.

OVAKO NASTAJU "BOMBONE OD SVINJE" Srpski čvarci po ukusu i kvalitetu jedinstveni u celom svetu!
Sa prvim hladnim danima srpski domaćini već razmišljaju kako da zagreju stomak.

KRALJICA SRPSKE TRPEZE Najbolji recept za lisnatu pogaču
Lisnata pogača je kraljica domaćih trpeza – mekana, slojevita i prepuna ukusa, topi se u ustima i mami mirisom iz rerne.

Posna proja bolja od one na koju smo navikli: Smazaćete je za tren oka, ovo morate da probate
Uživaćete u omiljenom obroku i za vreme posta.
Komentari(0)