NAJUKUSNIJA HRANA SRBIJE Čaroban ukus i najbolji recept srpskih ćevapa

Ćevapi su jelo napravljeno od mlevenog mesa, oblikovano u male valjke i ispečeno na roštilju.

shutterstock
Možda vas zanima:

NAJPOPULARNIJE TRADICIONALNE ČORBE Njihov ukus će vas opčiniti
Spremanje hrane je sastavni deo srpske tradicije i kulture. U Srbiji je uobičajeno obedovanje 3 puta dnevno (doručak, ručak i večera), uz napomenu da je najvažniji obrok doručak, dok je najčešće najobimniji obrok – ručak.

Možda vas zanima:

NAJPOPULARNIJE TRADICIONALNE ČORBE Njihov ukus će vas opčiniti
Spremanje hrane je sastavni deo srpske tradicije i kulture. U Srbiji je uobičajeno obedovanje 3 puta dnevno (doručak, ručak i večera), uz napomenu da je najvažniji obrok doručak, dok je najčešće najobimniji obrok – ručak.

Originalni recept za ćevape nije lako dobiti, pa ga majstori čuvaju kao tajnu. Zapravo, kako je ćevap postao tradicionalno jelo u BiH i Srbiji, nakon što je preuzeto iz Otomanske imperije – svakako i da postoje varijacije u vrstama mesa koje se u njemu koriste. Razlikuju se po načinu pripreme i serviranja, u zavisnosti od mesta gde se prave.
Naziv ćevapi i ćevap izvorno potiču iz persijskog jezika i u izvornom obliku korišćene su za meso koje nije pečeno već prženo. Upotreba istog naziva u arapskom jeziku najverovatnije potiče iz aramejskog a koji opet ima koren u akadskom jeziku, što znači da je nešto izgoreno, isprženo, ugljenisano.

shutterstock
Ono što je zanimljivo za ćevape je da je ovo jelo prisutno u Evropi od antičkog vremena. Najranija verzija ćevapa se pominje u staroj Grčkoj, čak u 8. veku p. n. e.. Jelo od mesa u obliku „obeliska“ se pominje u Homerovoj Ilijadi, Odiseji, kao i u delima Aristofana, Ksenofonta i Aristotela.
Prema pisanju čuvenog Branislava Nušića, ćevapi su u Beogradu prvi put služeni šezdesetih godina 19. veka u kafani „Kod Tanaska Rajića“ koja se nalazila na Velikoj Pijaci, danjašnjem Studentskom trgu. Vlasnik kafane, gazda Živko za koga se pretpostavlja da je poreklom iz leskovačkog kraja, se prema Nušićevim rečima, toliko obogatio da je od zarade sazidao crkvu u rodnom kraju.

shutterstock
U Srbiji tradicionalno najbolji ćevapi se pripremaju u Leskovcu, koji je inače poznat po specijalitetima sa roštilja, mada su poznati i oni u Novom Pazaru. Ne služe se u lepinji i ne jedu u hodu, kao vrsta brze hrane, već isključivo na tanjiru, uglavnom sa lukom. U Leskovcu se nazivaju ćevapčići.
Sastojci
- 1kg junetine od vrata
- 50ml vode
- kašičica soli
- 1/3 kašičice bibera
- 3 čena belog luka sitno seckana

shutterstock

Recept za posne čupavce: Još su sočniji i ukusniji, a zahvaljujući 1 triku čak 5 dana mogu ostati sveži
Još su sočniji i ukusniji, a zahvaljujući 1 triku čak 5 dana mogu ostati svež

Zapečena kaša iz sela Vina kod Negotina: Doručak od tri sastojka koji hrani dušu
U selima Timočke Krajine, zapečena kaša je nekada bila omiljeni doručak težaka. Pravljena od krompira, crnog luka i kukuruznog brašna, jednostavna je, ali zasitna, i pečena do zlatne hrskavosti u zemljanoj posudi. Danas je gotovo zaboravljena, ali još uvek se sprema u nekoliko domaćinstava u okolini Negotina.

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.
Komentari(0)