NAJBOLJI PRAZNIČNI KOLAČ NA SVETU DOLAZI IZ SRBIJE Spoj ukusa i mirisa za čarobni užitak

Jelena Vamović

14:15

Gastronomija 0

NAJBOLJI PRAZNIČNI KOLAČ NA SVETU DOLAZI IZ SRBIJE Spoj ukusa i mirisa za čarobni užitak
printscreen Youtube

 

Da komplikovani recept i skupi sastojci nisu uvek presudni za ukusan i dobar kolač, dokaz su srpske vanilice. Ova tradicionalna poslastica godinama unazad krasi praznične trpeze, a prestižan portal za kulinarske recepte „Food 52“, proglasio ih je i za najbolji praznični kolač na svetu.

printscreen Youtube

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Miris i ukus mekanog kolača sa domaćim džemom mnoge podseća na detinjstvo i praznike. Gotovo da nema deteta u Srbiji kome mama ili baka nisu pravile vanilice, a recept za ovaj jednostavan kolač neretko je i porodična tajna koja se brižljivo čuva i prenosi na nove generacije. Iz tog razloga, za vanilice postoji nekoliko desetina različitih recepata koji su se vremnom menjali i usavršavali.

printscreen Youtube

 

Ipak, osnovni sastojci za omiljenu poslasticu iz detinjstva ostali su isti. Sitni kolačić u kome se krije mnogo ljubavi i slatkoće, izrađuje se uz pomoć jednostavnih i pristupačnih sastojaka. Tu su šećer, brašno, jaja, mast, marmelada i nezaobilazni šećer u prahu. Iako je vanilice poprilično lako pripremiti, sa receptima i umećem „majstora“ za ovaj kolač nije se jednostavno takmičiti.

 

Recept koji je vanilicama doneo titulu:

  • 200 grama šećera u prahu
  • 1 mahuna vanile isečena na komadiće
  • 300 grama masti
  • 250 grama grama kristal šećera
  • 1 jaje
  • 2 žumanca
  • Sok jednog limuna
  • 1 kašičica fino rendane limunove korice
  • 250 grama mlevenih oraha
  • 600 grama brašna
  • Džem od šipaka ili kajsija

 

Umuti jaje, žumanca, limunov sok i limunovu koricu, dodati orahe i brašno i mutiti dok ne se dobije ujednačeno testo. Pokriti ga i hladiti u frižider bar tri sata ili tokom noći.

Ugrejati rernu na 180°c, staviti testo na dobro pobrašnjenu radnu površinu i razvaljati na debljinu od oko pola centimetra. Obložiti dva pleha papirom za pečenje i uz pomoć male modle vaditi vanilice i ređati ih razmaknute u plehove, a zatim ih peći oko 12 minuta, tako da ostanu bele i pustiti da se ohlade na tepsiji oko pet minuta. Zatim ih prebaciti na rešetku ili ravnu površinu dok se potpuno ne ohlade.

Kada su potpuno hladni, svaki keksić namazati džemom i poklopiti drugim keksićem. Svaku tako dobijenu vanilicu  dobro uvaljati u vanilin šećer, staviti ih u limenu kutiju i čekati jedan do dva dana pre serviranja.

printscreen Youtube

Komentari(0)

Loading