NAJBOLJI PRAZNIČNI KOLAČ NA SVETU DOLAZI IZ SRBIJE Spoj ukusa i mirisa za čarobni užitak
Da komplikovani recept i skupi sastojci nisu uvek presudni za ukusan i dobar kolač, dokaz su srpske vanilice. Ova tradicionalna poslastica godinama unazad krasi praznične trpeze, a prestižan portal za kulinarske recepte „Food 52“, proglasio ih je i za najbolji praznični kolač na svetu.

printscreen Youtube
Možda vas zanima:
NAJPOPULARNIJE TRADICIONALNE ČORBE Njihov ukus će vas opčiniti
Spremanje hrane je sastavni deo srpske tradicije i kulture. U Srbiji je uobičajeno obedovanje 3 puta dnevno (doručak, ručak i večera), uz napomenu da je najvažniji obrok doručak, dok je najčešće najobimniji obrok – ručak.
ZLATNE RUKE LEK ZA SRCE I DUŠU Sokobanja kao domaćin za sve ljubitelje tradicionalne srpske hrane
Turističko-kulturna manifestacija „Zlatne ruke“ održava se od 1983. god. i predstavlja takmičenje u pripremanju starih, zaboravljenih jela i veštinama starih zanata.
Možda vas zanima:
NAJPOPULARNIJE TRADICIONALNE ČORBE Njihov ukus će vas opčiniti
Spremanje hrane je sastavni deo srpske tradicije i kulture. U Srbiji je uobičajeno obedovanje 3 puta dnevno (doručak, ručak i večera), uz napomenu da je najvažniji obrok doručak, dok je najčešće najobimniji obrok – ručak.
ZLATNE RUKE LEK ZA SRCE I DUŠU Sokobanja kao domaćin za sve ljubitelje tradicionalne srpske hrane
Turističko-kulturna manifestacija „Zlatne ruke“ održava se od 1983. god. i predstavlja takmičenje u pripremanju starih, zaboravljenih jela i veštinama starih zanata.
Miris i ukus mekanog kolača sa domaćim džemom mnoge podseća na detinjstvo i praznike. Gotovo da nema deteta u Srbiji kome mama ili baka nisu pravile vanilice, a recept za ovaj jednostavan kolač neretko je i porodična tajna koja se brižljivo čuva i prenosi na nove generacije. Iz tog razloga, za vanilice postoji nekoliko desetina različitih recepata koji su se vremnom menjali i usavršavali.

printscreen Youtube
Ipak, osnovni sastojci za omiljenu poslasticu iz detinjstva ostali su isti. Sitni kolačić u kome se krije mnogo ljubavi i slatkoće, izrađuje se uz pomoć jednostavnih i pristupačnih sastojaka. Tu su šećer, brašno, jaja, mast, marmelada i nezaobilazni šećer u prahu. Iako je vanilice poprilično lako pripremiti, sa receptima i umećem „majstora“ za ovaj kolač nije se jednostavno takmičiti.
Recept koji je vanilicama doneo titulu:
- 200 grama šećera u prahu
- 1 mahuna vanile isečena na komadiće
- 300 grama masti
- 250 grama grama kristal šećera
- 1 jaje
- 2 žumanca
- Sok jednog limuna
- 1 kašičica fino rendane limunove korice
- 250 grama mlevenih oraha
- 600 grama brašna
- Džem od šipaka ili kajsija
Umuti jaje, žumanca, limunov sok i limunovu koricu, dodati orahe i brašno i mutiti dok ne se dobije ujednačeno testo. Pokriti ga i hladiti u frižider bar tri sata ili tokom noći.
Ugrejati rernu na 180°c, staviti testo na dobro pobrašnjenu radnu površinu i razvaljati na debljinu od oko pola centimetra. Obložiti dva pleha papirom za pečenje i uz pomoć male modle vaditi vanilice i ređati ih razmaknute u plehove, a zatim ih peći oko 12 minuta, tako da ostanu bele i pustiti da se ohlade na tepsiji oko pet minuta. Zatim ih prebaciti na rešetku ili ravnu površinu dok se potpuno ne ohlade.
Kada su potpuno hladni, svaki keksić namazati džemom i poklopiti drugim keksićem. Svaku tako dobijenu vanilicu dobro uvaljati u vanilin šećer, staviti ih u limenu kutiju i čekati jedan do dva dana pre serviranja.

printscreen Youtube
Starinski specijalitet prste da poližete: Ručak pun mesa i povrća, smazaćete ga sa užitkom, vredi probati
Tradicionalno srpsko jelo koje mnogi obožavaju.
TRIK ZA PRIPREMU NAJUKUSNIJE DŽIGERICE: Tajna je u jednom sastojku koji ubija gorčinu
Otkrijte trik koji uklanja gorčinu i menja ukus – jednostavno, brzo i provereno.
Ovako Mađari prave slatki kupus: Zbog jednog sastojka ukusniji je od našeg - recept zapišite u svesku
Sastojak za ukusan mađarski slatki kupus
Obogatite trpezu kafanskom belom čorbom: Sprema se očas posla, a ukus i miris osvajaju, vredi probati
Pileća bela čorba na kafanski način je jelo koje vraća sećanja na stara porodična okupljanja i toplinu domaće kuhinje i savršen je uvod u izdašan svečani ručak na slavi.
Proja s kiselim kupusom: Zimski sirotinjski recept koji miriše na ognjište
Nije pita, nije hleb, nije kolač – ali jeste jedno od onih jela koje greje i kada se jede hladno. Proja s kiselim kupusom bila je doručak, večera i užina kad nema mesa, ali ima soli, kukuruza i duše
Komentari(0)