STARINSKI RECEPT UKUSNOG SRPSKOG SLATKIŠA Poslastica kojoj ne možete odoliti

Jelena Vamović

11:28

Gastronomija 0

Knedle sa šljivama ili gomboce, nebitno kako ih zovete, jedna su od rado viđenih poslastica na svakoj trpezi.

STARINSKI RECEPT UKUSNOG SRPSKOG SLATKIŠA Poslastica kojoj ne možete odoliti
printscreen youtube

Najbolje što može da se napravi od šljiva je, bez sumnje, šljivovica, ali ako raspolažete nešto manjom količinom šljiva od one koja je potrebna da se ispeče rakija, nema kvalitetnijeg i ukusnijeg načina da ih utrošite nego da napravite ovu predivnu starinsku poslasticu.

 

View this post on Instagram

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

A post shared by PRAVI Domaći Kolači-Vršac (@pravidomacikolaci)

Knedle su vrsta deserta, koji se u Srbiji najčešće pravi sa šljivama ili kajsijama. Knedle su poslastica okruglastog oblika, napravljane od kuvanog testa na bazi krompira i brašna, u sredini koga se nalazi najčešće šljiva ili kajsija. Tako skuvane knedle, uvaljaju se u prezle propržene na puteru. Služe se posute šećerom, i eventualno cimetom.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maša Ožegović (@shashamoz)

SASTOJCI

1 kg pirea od krompira
2 jaja
2 kašike ulja
malo soli
40 dkg oštrog brašna
20-ak šljiva (svežih ili zamrznutih)
malo prezle
malo ulja

 

PRIPREMA 

Krompir oguliti i skuvati u slanoj vodi, napraviti pire pa ohladiti (najbolje ga je ostaviti preko noći u frižideru).

Pire promešate, pa na svakih 0, 5 kg pirea dodate kašiku ulja, 1 jaje, i 20 dkg oštrog brašna… to je osnovna mera. Praviti knedle te u svaku stavite jednu šljivu.

Kuvati ih u provreloj vodi 15 min., a zatim ih izvaditi iz vode i stavljati u predhodno propržene prezle na ulju.

 

kupus

Zapanjujuća moć KISELOG KUPUSA: ZDRAVIJI je od većine lekovitih biljaka - kažu da leči čak DEVET tegoba

Gastronomija

20:00

19 novembar, 2024

Lekovitost kiselog kupusa nadilazi lekovitost mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum i belančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta lekovitiji od belog

Komentari(0)

Loading