Knedle sa šljivama ili gomboce, nebitno kako ih zovete, jedna su od rado viđenih poslastica na svakoj trpezi.
printscreen youtube
Najbolje što može da se napravi od šljiva je, bez sumnje, šljivovica, ali ako raspolažete nešto manjom količinom šljiva od one koja je potrebna da se ispeče rakija, nema kvalitetnijeg i ukusnijeg načina da ih utrošite nego da napravite ovu predivnu starinsku poslasticu.
Knedle su vrsta deserta, koji se u Srbiji najčešće pravi sa šljivama ili kajsijama. Knedle su poslastica okruglastog oblika, napravljane od kuvanog testa na bazi krompira i brašna, u sredini koga se nalazi najčešće šljiva ili kajsija. Tako skuvane knedle, uvaljaju se u prezle propržene na puteru. Služe se posute šećerom, i eventualno cimetom.
1 kg pirea od krompira
2 jaja
2 kašike ulja
malo soli
40 dkg oštrog brašna
20-ak šljiva (svežih ili zamrznutih)
malo prezle
malo ulja
PRIPREMA
Krompir oguliti i skuvati u slanoj vodi, napraviti pire pa ohladiti (najbolje ga je ostaviti preko noći u frižideru).
Pire promešate, pa na svakih 0, 5 kg pirea dodate kašiku ulja, 1 jaje, i 20 dkg oštrog brašna… to je osnovna mera. Praviti knedle te u svaku stavite jednu šljivu.
Kuvati ih u provreloj vodi 15 min., a zatim ih izvaditi iz vode i stavljati u predhodno propržene prezle na ulju.
U selima Timočke Krajine, zapečena kaša je nekada bila omiljeni doručak težaka. Pravljena od krompira, crnog luka i kukuruznog brašna, jednostavna je, ali zasitna, i pečena do zlatne hrskavosti u zemljanoj posudi. Danas je gotovo zaboravljena, ali još uvek se sprema u nekoliko domaćinstava u okolini Negotina.
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.
Komentari(0)