NEODOLJIVA KREMASTA KREMPITA Očaravajući ukus koji će vas ostaviti bez daha
Ukusna i slatka krempita, zadovoljiće sve vaše potrebe za desertom

Krempita je kolač napravljen od hrskavih kora od lisnatog testa, filovanih laganim kremom od umućenih jaja i vanile. Obzirom da se pravi od razvučenih kora i fila, odnosno slatkog nadeva, može se svrstati i u slatke pite.
Priprema krempita je relativno jednostavna, a sastojci se mogu naći u gotovo svakom domaćinstvu, što je verovatno jedan od razloga velike popularnosti ove poslastice.
Možda vas zanima:

TRADICIONALNI SRPSKI KOLAČ Hrskav spolja a mekan iznutra
Kolač koji nas uvek vraća u detinjstvo i za ljubitelje slatkiša predstavlja jedan od najukusnijih.

STARINSKI RECEPT UKUSNOG SRPSKOG SLATKIŠA Poslastica kojoj ne možete odoliti
Knedle sa šljivama ili gomboce, nebitno kako ih zovete, jedna su od rado viđenih poslastica na svakoj trpezi.
Možda vas zanima:

TRADICIONALNI SRPSKI KOLAČ Hrskav spolja a mekan iznutra
Kolač koji nas uvek vraća u detinjstvo i za ljubitelje slatkiša predstavlja jedan od najukusnijih.

STARINSKI RECEPT UKUSNOG SRPSKOG SLATKIŠA Poslastica kojoj ne možete odoliti
Knedle sa šljivama ili gomboce, nebitno kako ih zovete, jedna su od rado viđenih poslastica na svakoj trpezi.
Ova ukusna poslastica poznata je po mnogim imenima, od kojih većina potiče od nemačkog imena „Cremeschnitte” – kremšnita, kovanica sastavljena od reči „krem” i „šnita” i doslovno bi se moglo prevesti kao „komadić krema”.U srpskom jeziku reč „krempita” je kovanica satavljena od reči „krem” i „pita”.
View this post on Instagram
SASTOJCI
Za koru:
3 žumanceta; 1 celo jaje; 3 kašike šećera; 3 kašike vruće vode; 2 pune kasike brašna; 1 kašičica praška za pecivo
Za fil:
15 kašika šećera; 1l vode; 3 pudinga od vanile; 6 belanaca; + 7 kašika šećera
PRIPREMA
Umutiti žumanca i jaje sa šećerom, dodati brašno i prašak za pecivo. Na kraju sipati i vruću vodu, umutiti sve i peći desetak minuta na 200C stepeni. Ohladiti koru i staviti na tacnu pa staviti obruč na tortu.
Skuvati pudinge u litri vode sa 15 kašika šećera.
Umutiti belanca sa 7 kašika šećera u čvrst šlag. Sipati vreo puding u belanca, muteći polako mikserom. Ohladiti fil pa ga polako sipajte u obruč i prekrijte pa stavite u frižider da se dobro rashladi.
Ukrasite po želji.
View this post on Instagram

Recept za posne čupavce: Još su sočniji i ukusniji, a zahvaljujući 1 triku čak 5 dana mogu ostati sveži
Još su sočniji i ukusniji, a zahvaljujući 1 triku čak 5 dana mogu ostati svež

Zapečena kaša iz sela Vina kod Negotina: Doručak od tri sastojka koji hrani dušu
U selima Timočke Krajine, zapečena kaša je nekada bila omiljeni doručak težaka. Pravljena od krompira, crnog luka i kukuruznog brašna, jednostavna je, ali zasitna, i pečena do zlatne hrskavosti u zemljanoj posudi. Danas je gotovo zaboravljena, ali još uvek se sprema u nekoliko domaćinstava u okolini Negotina.

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.
Komentari(0)