NEODOLJIVA KREMASTA KREMPITA Očaravajući ukus koji će vas ostaviti bez daha
Ukusna i slatka krempita, zadovoljiće sve vaše potrebe za desertom
Krempita je kolač napravljen od hrskavih kora od lisnatog testa, filovanih laganim kremom od umućenih jaja i vanile. Obzirom da se pravi od razvučenih kora i fila, odnosno slatkog nadeva, može se svrstati i u slatke pite.
Priprema krempita je relativno jednostavna, a sastojci se mogu naći u gotovo svakom domaćinstvu, što je verovatno jedan od razloga velike popularnosti ove poslastice.
Možda vas zanima:
TRADICIONALNI SRPSKI KOLAČ Hrskav spolja a mekan iznutra
Kolač koji nas uvek vraća u detinjstvo i za ljubitelje slatkiša predstavlja jedan od najukusnijih.
STARINSKI RECEPT UKUSNOG SRPSKOG SLATKIŠA Poslastica kojoj ne možete odoliti
Knedle sa šljivama ili gomboce, nebitno kako ih zovete, jedna su od rado viđenih poslastica na svakoj trpezi.
Možda vas zanima:
TRADICIONALNI SRPSKI KOLAČ Hrskav spolja a mekan iznutra
Kolač koji nas uvek vraća u detinjstvo i za ljubitelje slatkiša predstavlja jedan od najukusnijih.
STARINSKI RECEPT UKUSNOG SRPSKOG SLATKIŠA Poslastica kojoj ne možete odoliti
Knedle sa šljivama ili gomboce, nebitno kako ih zovete, jedna su od rado viđenih poslastica na svakoj trpezi.
Ova ukusna poslastica poznata je po mnogim imenima, od kojih većina potiče od nemačkog imena „Cremeschnitte” – kremšnita, kovanica sastavljena od reči „krem” i „šnita” i doslovno bi se moglo prevesti kao „komadić krema”.U srpskom jeziku reč „krempita” je kovanica satavljena od reči „krem” i „pita”.
View this post on Instagram
SASTOJCI
Za koru:
3 žumanceta; 1 celo jaje; 3 kašike šećera; 3 kašike vruće vode; 2 pune kasike brašna; 1 kašičica praška za pecivo
Za fil:
15 kašika šećera; 1l vode; 3 pudinga od vanile; 6 belanaca; + 7 kašika šećera
PRIPREMA
Umutiti žumanca i jaje sa šećerom, dodati brašno i prašak za pecivo. Na kraju sipati i vruću vodu, umutiti sve i peći desetak minuta na 200C stepeni. Ohladiti koru i staviti na tacnu pa staviti obruč na tortu.
Skuvati pudinge u litri vode sa 15 kašika šećera.
Umutiti belanca sa 7 kašika šećera u čvrst šlag. Sipati vreo puding u belanca, muteći polako mikserom. Ohladiti fil pa ga polako sipajte u obruč i prekrijte pa stavite u frižider da se dobro rashladi.
Ukrasite po želji.
View this post on Instagram
STAROPLANINSKA PITA: Najtraženija od svih pita, sa filom koji je čista riznica ZDRAVLJA
Saroplaninska pita od koprive je toliko ukusna da ćete poželeti stalno da je pravite
POSNA A SLASNA Pita sa spanaćem, da sva čula uživaju!
Bliži nam se Vaskrs, a post još traje. Za vredne domaćice koje se dovijaju kako da svaki dan spreme drugačiji ukusan obrok, danas donosimo recept za posnu pitu od spanaća.
TARTUFI Najskuplja jestiva gljiva kojom Srbija ne oskudeva, beli su posebno na ceni, evo koju cifru dostižu
Tartufi u Srbiji nisu retka pojava. Tartuf je najcenjenija i najskuplja jestiva gljiva na svetu, a pored izuzetnog ukusa, čuvena je i po svojim lekovitim svojstvima.
POSNA TRPEZA Krompir čorba naših baka, ukusna i posna, da sva čula uživaju
Naše bake su je rado kuvale, a pored one verzije sa mesom, postoji i recept za ovo jelo u posnoj varijanti.
NAJBOLJI NAČIN DA SAČUVATE JAGODE: Ovo je najbolji način da oterate štetočine, nema potrebe za hemikalijama
Važno je samo da vrećica bude prozirna kako bi vazduh mogao da dopre do jagoda...
Komentari(0)