Kolač koji nas uvek vraća u detinjstvo i za ljubitelje slatkiša predstavlja jedan od najukusnijih.
printscreen youtube
Ono što je bitno pomenuti je da se prave jako brzo, da dok se peku morate biti uz njih i nadgledati ih jer mogu brzo da dobiju jaču boju i suviše se osuše.
Knedle sa šljivama ili gomboce, nebitno kako ih zovete, jedna su od rado viđenih poslastica na svakoj trpezi.
POTREBNO:
2 belanca
250 gr.secera u prahu
200 gr.seckanih oraha
300 gr. mlevenih oraha
1/4 soka od jednog limuna
PRIPREMA:
Umutite belanac u gusti sam, zatim dodati šećera i opet mutiti da dobijete još gušći sam i na kraju dodajte mlevene orahe i sok od limuna. Izmešajte dobro ali ne mikserom i podelite testo na 50-55 komada. Prethodno pripremite pleh od električnog šporeta stavite u njega masni papir za pečenje i počnite sa formiranjem orasnica. Uzeti jednu kuglicu i napraviti među dlanove valjak dugačak 4-5 cm uvaljati ga u seckane orahe saviti u polumesec i staviti u pleh. Rerna treba da bude prethodno zagrejana na 200 C i kad ih stavis u rernu odma smanjiti na 100 stepeni. Oni se ne peku nego suše, kad se uhvati korica znači posle 10-15 minuta izvadite ih i ostavite da se ohlade.
Pileća bela čorba na kafanski način je jelo koje vraća sećanja na stara porodična okupljanja i toplinu domaće kuhinje i savršen je uvod u izdašan svečani ručak na slavi.
Nije pita, nije hleb, nije kolač – ali jeste jedno od onih jela koje greje i kada se jede hladno. Proja s kiselim kupusom bila je doručak, večera i užina kad nema mesa, ali ima soli, kukuruza i duše
Komentari(0)