Kolač koji nas uvek vraća u detinjstvo i za ljubitelje slatkiša predstavlja jedan od najukusnijih.
printscreen youtube
Ono što je bitno pomenuti je da se prave jako brzo, da dok se peku morate biti uz njih i nadgledati ih jer mogu brzo da dobiju jaču boju i suviše se osuše.
Knedle sa šljivama ili gomboce, nebitno kako ih zovete, jedna su od rado viđenih poslastica na svakoj trpezi.
POTREBNO:
2 belanca
250 gr.secera u prahu
200 gr.seckanih oraha
300 gr. mlevenih oraha
1/4 soka od jednog limuna
PRIPREMA:
Umutite belanac u gusti sam, zatim dodati šećera i opet mutiti da dobijete još gušći sam i na kraju dodajte mlevene orahe i sok od limuna. Izmešajte dobro ali ne mikserom i podelite testo na 50-55 komada. Prethodno pripremite pleh od električnog šporeta stavite u njega masni papir za pečenje i počnite sa formiranjem orasnica. Uzeti jednu kuglicu i napraviti među dlanove valjak dugačak 4-5 cm uvaljati ga u seckane orahe saviti u polumesec i staviti u pleh. Rerna treba da bude prethodno zagrejana na 200 C i kad ih stavis u rernu odma smanjiti na 100 stepeni. Oni se ne peku nego suše, kad se uhvati korica znači posle 10-15 minuta izvadite ih i ostavite da se ohlade.
U selima Timočke Krajine, zapečena kaša je nekada bila omiljeni doručak težaka. Pravljena od krompira, crnog luka i kukuruznog brašna, jednostavna je, ali zasitna, i pečena do zlatne hrskavosti u zemljanoj posudi. Danas je gotovo zaboravljena, ali još uvek se sprema u nekoliko domaćinstava u okolini Negotina.
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.
Komentari(0)